2015-08-23 00:24:06
Φωτογραφία για Mήπως πάσχεις από σύνδρομο burnout;
Πριν την αρχή της οικονομικής κρίσης λίγοι είχαν ακούσει το συνδρομο εργασιακής εξουθένωσης γνωστό και ως σύνδρομο burnout. Η κρίση όμως άλλαξε οριστικά τα δεδομένα μιας και η “συρρίκνωση” των θέσεων εργασίας και οι συνεχείς περικοπές ώθησαν όλο και περισσότερους Έλληνες εργαζομένους στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (ΒurnΟut).

Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα την “πηγή” του προβλήματος: σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην χώρα μας έφτασε το 25,9% τον Αύγουστο. Εαν υπολογίσει κανείς ότι ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας της τουριστικής σεζόν, σε μια χρονιά με τουρισμό ρεκόρ για την Ελλάδα, τα νούμερα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι αρκετοί από τους ανθρώπους που έχουν δουλειά αυτή την περίοδο, πληρώνονται με σημαντικές καθυστερήσεις,ή βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δουλειές που τους χρωστάνε μισθούς μηνών.Αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα στην υγεια μας : σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), 1 στους 4 εργαζομένους στην Ελλάδα έχει πληγεί ψυχολογικά, λόγω των έντονων δυσκολιών στον εργασιακό τομέα.


«Με τον όρο Burnout εννοούμε την καταπόνηση του εργαζομένου σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο, λόγω της προσπάθειας του να ανταπεξέλθει στις καθημερινές δυσκολίες της εργασίας του. Αφορά κυρίως τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από έντονο διαπροσωπικό στρες όπως είναι τα επαγγέλματα βοηθείας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν το θεωρούν αποτέλεσμα ενός μεμονωμένου συμβάντος, αλλά το χαρακτηρίζουν διαδικασία, που έχει να κάνει με το χρόνιο καθημερινό στρες που βιώνει κανείς στην εργασία του,

Τα συμπτώματα του BurnOut

Τα συμπτώματα χωρίζονται σε 3 κύριες κατηγορίες:

Ψυχολογικά: Αίσθημα απόγνωσης, ματαιότητας, αποτυχίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψη, συνεχόμενο άγχος, υπερένταση, έλλειψη κινήτρου και ικανοποίησης , κυνισμός και αρνητισμός για ό,τι συμβαίνει, αίσθημα μοναξιάς

Σωματικά: Αϋπνία, σωματική εξάντληση, μυϊκός πόνος διάχυτος στο σώμα, χαμηλό ανοσοποιητικό, πονοκέφαλοι, έντονες ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, μείωση ή αλλαγή στην όρεξη για φαγητό

Συμπεριφορικά: Έλλειψη ενθουσιασμού για την δουλειά, αδυναμία συγκέντρωσης για την επίτευξη εργασιακών στόχων, ευθυνοφοβία, συχνές απουσίες από την δουλεία, επιθετική συμπεριφορά στα αγαπημένα πρόσωπα και στην οικογένεια, εργασιομανία στις ελεύθερες ώρες, απομόνωση.

Πως αντιμετωπίζεται η Επαγγελματική εξουθένωση;

1. Συχνά διαλείμματα

Οργανώνουμε το χρόνο μας έτσι ώστε να υπάρχουν στιγμές ανάπαυσης. Ο μεγάλος όγκος δουλειάς και η πίεση στον εργασιακό χώρο πλήττει την ψυχολογία μας. Ακόμα και ένα πεντάλεπτο διάλειμμα μπορεί να κάνει την διαφορά.

2. Κατανοούμε τις αρμοδιότητες μας

Πρέπει να κατανοήσουμε τους στόχους και τις επαγγελματικές δραστηριότητες της θέσης μας. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε στη δουλειά μας. Όταν αδυνατούμε να καθορίσουμε ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες μας μέσα σε μια επιχείρηση, αυτό επηρεάζει την παραγωγικότητα μας και κυρίως μας προκαλεί άγχος και σύγχυση.

3. Φιλικό κλίμα

Η ανάπτυξη προσωπικών επαφών σε ένα χώρο που -κακά τα ψάμετα- περνάμε την περισσότερη μέρα μας είναι ιδιάιτερα σημαντική. Το φιλικό κλίμα στον εργασιακό χώρο επιδρά πάντα θετικά στην ψυχολογία των εργαζομένων.

4. Κάθε μέρα θέτουμε έναν μικρό ή μεγάλο στόχο

Οργανώνουμε το καθημερινό πρόγραμμα μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να εναλλάσσονται δραστηριότητες με μεγάλο, μέσο και μικρό βαθμό ικανοποίησης. Είναι σημαντικό επίσης να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για μεγάλους ή μικρούς στόχους τους οποίους πετυχαίνουμε.

5. Διάλειμμα με ευχάριστες δραστηριότητες

Στη διάρκεια της μέρας φροντίζουμε να κάνουμε κάποια πράγματα που μας ευχαριστούν. Αυτές οι ευχάριστες δραστηριότητες μπορούν να μας κάνουν να ξεφύγουμε για λίγο από την ένταση της δουλειάς και να επιδράσουν θετικά στην ψυχολογία μας.

6. Αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα έγκαιρα

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα της εξουθένωσης και να ζητήσουμε καθοδήγηση από κάποιον ειδικό. Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει και ευκολότερη θεραπεία.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ