2015-08-25 09:13:45
Φωτογραφία για Στο... δωμάτιο πανικού οι παγκόσμιες αγορές -Γιατί η Κίνα απειλεί με νέα Lehman Brothers; [photos]
Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι ασιατικές αγορές... μετά το «λουτρό αίματος» της Δευτέρας και τα απανωτά sell off που παρουσιάστηκαν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, με άξονα τους οικονομικούς κλυδωνισμούς στην Κίνα και το πετρέλαιο.

Οι κινεζικές μετοχές συνεχίζουν να δέχονται έντονα χτυπήματα, ενώ η αγορά της Σαγκάης έκλεισε με απώλειες άνω του 4%. Ωστόσο, υπάρχει μια κάποια βελτίωση στην εικόνα που παρουσιάζουν οι υπόλοιπες αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από κάποιους επενδυτές που δείχνουν να τοποθετούνται ξανά αναζητώντας μετοχές που μπορούν να τους προσφέρουν κάποιες ευκαιρίες.

«Υπάρχουν ενδείξεις επανατοποθέτησης σε μετοχές πολλών αγορών, καθώς οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, μετά τον πανικό που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες. Ακόμα και οι μετοχές που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αγορά της Κίνας δέχτηκαν ισχυρές ρευστοποιήσεις», δήλωσε στο Reuters ο Yukino Yamada, αναλυτής της Daiwa Securities.


Παρά την αντίδραση από τα χαμηλά τριών ετών, των περισσοτέρων αγορών της Ασίας και του Ειρηνικού, η αγορά στην Κίνα, υποκύπτει και σήμερα στους πωλητές.

Ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες άνω του 4% ενώ ο Shenzen σημειώνει απώλειες 5,68%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 1,67%.

Στο Τόκιο, η αγορά κινείται με έντονη μεταβλητότητα. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε στην αρχή των συναλλαγών έως και 2% μετά ανέκαμψε έως και 1% για να ξαναπεράσει σε αρνητικό έδαφος αυτήν την ώρα, χάνοντας ΄ξανά 1,82%. .

Νωρίτερα ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών ,Taro Aso, ανέφερε ότι ελπίζει η Κίνα να προβεί σε ενέργειες τέτοιες ώστε να φέρουν σταθεροποίηση της οικονομίας της, ενώ το Τόκιο ακόμα δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε περισσότερες παρεμβάσεις νομισματικού χαρακτήρα

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, με το δείκτη ASX 200 να κινείται 2,42% υψηλότερα. Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο δείκτης Sensex στην Ινδία ενισχύεται 0,33%, ο IDX στην Ινδονησία κινείται 1,97% υψηλότερα και ο Kospi στη Ν. Κορέα καταγράφει κέρδη 1,27%.

Στα νομίσματα, το γουαν κινείται σταθεροποιητικά μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών που βρέθηκε χτες. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έθεσε την ισοτιμία στα 6,3987 δολάρια πριν το άνοιγμα των αγορών, από 6,4040 τη Δευτέρα. Το γουαν επιτρέπεται να κινηθεί σε εύρος 2% υψηλότερα ή χαμηλότερα από το επίσημο fixing που θέτει η PBOC καθημερινά. Στην αρχή των συναλλαγών κινήθηκε στα 6,41 δολάρια ήτοι 0,18% πιο χαμηλά από τη επίσημη μέση τιμή (6,404).

Το ευρώ μετά τα ισχυρά κέρδη που σημείωσε χτες έναντι του δολαρίου, σήμερα κινείται 0,65% χαμηλότερα στις ασιατικές συναλλαγές στα 1,1541 δολάρια, ενώ και το "ασφαλές" γιεν, παραχωρεί στο δολάριο μέρος από τα ισχυρά χθεσινά του κέρδη. Τελευταία το δολάριο διαπραγματευόταν 1,32% υψηλότερα από το γιεν στα 119,96, έχοντας υποχωρήσει έως και τα 118,25 γιεν νωρίτερα.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα χρηματιστήρια της μέσης ανατολής, με αυτό της Σαουδικής Αραβίας να πλήττεται περισσότερο. Ο δείκτης Τadawul All Share απώλεσε 5,88%.

Το πρόβλημα της Κίνας

Το πρόβλημα για την Κίνα, που αντικατοπτρίζεται στις μετοχικές αγορές, είναι πως η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάλλαξης, σε μια «μεταμόρφωση», όπου η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σταδιακά μετατρέπεται από μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στηριζόμενη στην βιομηχανική παραγωγή και στις εξαγωγές φτηνών προϊόντων, σε μια οικονομία με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε μια οικονομία που αρχίζει να αναπτύσσει κι άλλους τομείς όπως οι υπηρεσίες ή οι εξειδικευμένες αγορές, σε μια οικονομία δηλαδή πιο εκσυγχρονισμένη, πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα.

Αυτό όμως σημαίνει παράλληλα πως η Κίνα, ο μέχρι χθες νούμερο ένα πελάτης στη διεθνή αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων, μετάλλων και ενέργειας, δεν έχει πια τόση ανάγκη για τις κολοσσιαίες ποσότητες που κατανάλωνε μέχρι πρότινος.

Ούτε έχει πια τόση ανάγκη να παρουσιάζει στις αγορές προϊόντα ΣΑΝ τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά: τώρα πια έχει ακόμα και την τεχνογνωσία και την εμπειρία να εξάγει προϊόντα που δεν στηρίζονται στη φτηνή τιμή, αλλά στην ποιότητα. Με δυο λόγια η Κίνα επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στις αγορές εμπορευμάτων.

Τρένο του τρόμου η Wall Street

Στο... κλείσιμο της «Μαύρης Δευτέρας», η συνεδρίαση στη Wall Street κατέδειξε με τον πιο... συμβατικό τρόπο ότι αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια ακόμη κρίση που ουδείς γνωρίζει πότε θα τερματιστεί και ποιες απώλειες θα καταγράψει.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών σημείωσε η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει τις 16.000 μονάδες και ο S&P τις 1.900 μονάδες σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, στη σκιά της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων σε Ασία και Ευρώπη.

Στη Wall Street ο πανικός ρευστοποιήσεων στην έναρξη της συνεδρίασης φάνηκε να ξεπερνιέται όταν ο Dow Jones περιόρισε την πτώση του μόλις στις 200 μονάδες από 1000 μονάδες νωρίτερα. Ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές επανήλθαν δυναμικά και οδήγησαν τους δείκτες σε απώλειες ακόμα και άνω του 4%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης "φόβου" Vix εκτινάχθηκε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν επτά ετών, στις 53,29 μονάδες.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και ο χρόνος αύξησης των επιτοκίωναπό τη Fed. Ωστόσο πλέον οι επενδυτές δίνουν 25% πιθανότητα η Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από 48% πριν την υποτίμηση του γουάν.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 3,58% στις 15.871 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 3,94% στις 1.893 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,82% στις 4.526 μονάδες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο S&P εισήλθε σε επίπεδα διόρθωσης καθώς πλέον έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το υψηλό στις 21 Μαίου.

Στο δείκτη Dow Jones τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των JP Morgan (-5,3%) και UnitedHealth (-5%).

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον ενεργειακό κλάδο μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 38 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 4,8% και 4,7%.

Η μετοχή της Apple στο ξέσπασμα των ρευστοποιήσεων είχε φτάσει να υποχωρεί έως 13%. Ωστόσο αργότερα ανέκαμψε και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 2,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» σε χαμηλό Φεβρουαρίου 2009 καθώς υποχώρησε 6% στα 37,9 δολάρια ανά βαρέλι,. Αντίστοιχα χαμηλότερα 0,6% κινήθηκε και η τιμή του χρυσού στα 1153 δολ./oz.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε την δεύτερη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως με όρους ενδοσυνεδριακής πτώσης, αν και με όρους κλεισίματος που προφανώς αυτό μετράει η Ελλάδα σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως με -10,59%.

Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας είχε την μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση παγκοσμίως λόγω πετρελαίου προφανώς αλλά κατάφερε να μειώσει τις απώλειες και να κλείσει περίπου με -5,5%. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ