2015-08-26 13:13:52
Αρχίζουν και...προσγειώνονται στο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των εξελίξεων με το κλίμα να είναι... ιδιαίτερα βαρύ μετά και τις πληροφορίες που φέρνουν σημαντικά και πρώτης γραμμής στελέχη του να μην θέλουν να κατέβουν με στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Το άσχημο αυτό κλίμα επιβεβαιώθηκε από τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε ότι απλά θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ απέφυγε να μιλήσει για αυτοδυναμία την οποία βλέπουν και να απομακρύνεται.
Ταυτόχρονα από το περιβάλλον του Α.Τσίπρα, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός έτοιμος για ντιμπέιτ προκειμένου να σωθεί η παρτίδα για την κυβέρνηση και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος!
Οι πληροφορίες ότι στις διεργασίες αποχώρησης και στα σενάρια μη υποψηφιότητας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που υπέγραψε το μνημόνιο αλλά αλλά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κεντρικά δηλαδή πρόσωπα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα, έχουν προκαλέσει σοκ στο Μέγαρα Μαξίμου.
Και τα δύο αυτά στελέχη ανήκουν στην εσωκομματική κίνηση των «53», η οποία κινείται παραδοσιακά ανάμεσα στην προεδρική ομάδα και την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τώρα παρουσιάζει τάσεις αναχωρητισμού και εγκατάλειψης του Αλέξη Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι στην ίδια "κίνηση" ανήκει ο παραιτηθείς γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, βουλευτές που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο, αλλά και άλλοι υπουργοί όπως ο Θόδωρος Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου που επίσης σκέφτονται να μην είναι υποψήφιοι.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη τέσσερις βουλευτές, που δεν ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη, έχουν δηλώσει ή αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα είναι υποψήφιοι: Κώστας Δερμιτζάκης, Κώστας Ζαχαριάς, Ηρώ Διώτη, Μαρία Κανελλοπούλου, ενώ ακούγεται και μία πέμπτη περίπτωση αυτή της Δανάης-Τζήκα Κωστοπούλου, η οποία εκλέγεται στη Μαγνησία.
O A.Φλαμπουράρης τόνισε, δεν περνάει από το μυαλό κανενός στην Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι ακόμα και στην περίπτωση που είναι αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τη συμφωνία.
Ο κ. Φλαμπουράρης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσπαση του κόμματος τόνισε: «αρχικά δεν θεωρώ πως υπάρχει εμφύλιος στο κόμμα, υπάρχει μία αποχώρηση και αυτό είναι δικαίωμά τους αλλά συγκρούσεις και πολεμική δεν υπάρχει. Στον εμφύλιο άλλωστε συμμετέχουν δύο πλευρές. Εμείς δεν θα μπούμε σε τέτοια διαδικασία καθώς θέλουμε να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και καλούμε και την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος της και πιστεύω πως θα «συνέλθει». Η στάση τους είναι λογική καθώς επιθυμούν να συσπειρώσουν το σώμα του νέου κόμματος».
Για το εάν και πόσο θα κοστίσει το πολιτικό σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε: «αυτό θα φανεί στις κάλπες. Η δική μας εκτίμηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει μία κυβέρνηση πολιτικής σταθερότητας που θα επανεκκινήσει την οικονομία, αξιοποιώντας την πρόσφατη συμφωνία, η οποία βέβαια έχει και μελανά σημεία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε για κάτι τέτοιο. Θεωρούμε πως είμαστε μία δύναμη την οποία ακόμη εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως δώσαμε μάχη για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Σήμερα δεν είναι τυχαίο πως είμαστε ο στόχος όλων των επιθέσεων και νομίζω πως με αυτό και μόνο το στοιχείο θα μας τιμήσει για ακόμη μία φορά ο ελληνικός λαός».
Σε ερώτημα το οποίο τέθηκε για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τα μέτρα της συμφωνίας εάν μετά τις εκλογές είναι αντιπολίτευση, ο κύριος Φλαμπουράρης σημείωσε: « δεν περνάει από το μυαλό μας μία τέτοια περίπτωση. Δεν μιλώ για αυτοδυναμία αλλά είναι αδύνατο να απαντήσω σε ένα υποθετικό ερώτημα. Για να ξεκαθαρίσουμε δεν είναι δυνατό να μη στηρίξουμε κάτι που έχουμε οι ίδιοι φέρει στη Βουλή».
Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα δίνεται και μία πρώτη απάντηση στην πρόταση αρχηγών της αντιπολίτευσης για ντιμπέιτ. Τονίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος για τηλεοπτική αναμέτρηση με τους πολιτικούς αρχηγούς μόλις ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η υπεροχή του κ. Τσίπρα είναι εμφανής και δεδομένη και θα αποδειχθεί ως ένα από τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση.
Δεν διευκρινίζουν ωστόσο ακόμη, καθώς είναι νωρίς, πώς μπορεί να γίνει αυτό το ντιμπέιτ – με μονομαχίες δηλαδή ή όλοι μαζί και ποιοί;
Στο μεταξύ το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αρχίζει να αναπτύσσει την προεκλογική στρατηγική και να παρουσιάζει την ιδέα του «παράλληλου» προγράμματος, δηλαδή ενός πλαισίου πολιτικών δράσεων, που θα υλοποιούνται μαζί με το μνημόνιο, δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με αυτό, αλλά θα λειτουργούν ως αντίρροπες παρεμβάσεις για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του μνημονίου.
Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ επενδύει στο αντίστοιχο στρατηγικό κενό που θεωρεί ότι έχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, που αναιρεί τις βασικές του πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και ποντάρει στην φθορά που θα του προκαλέσει ο εμφύλιος από την Λαϊκή Ενότητα και από την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μειμαράκης παρότι κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τους κ.κ. Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε μαζί τους για να αναδείξει τα εσωτερικά προβλήματα της Αριστεράς.
Στο πλαίσιο αυτό κατηγορεί τον κ. Τσίπρα και θα συνεχίσει καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι:
- προκάλεσε τις εκλογές με αποκλειστική του ευθύνη λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων
-με τις εκλογές επιχειρεί να δραπετεύσει από τις ευθύνες του,
-ότι ακολουθεί αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για να επισπεύσει την διεξαγωγή τους και εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
-ότι επιχειρεί να δοξαστεί κρυπτόμενος.
Παράλληλα κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ασυνέπεια, καθώς δεν έθεσε το μνημόνιο στην κρίση του ελληνικού λαού πριν το υπογράψει αλλά εκ των υστέρων.
Επίσης ότι η κυβερνητική προπαγάνδα προβάλλει την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και όχι το αποτέλεσμά της που ήταν αποτυχία.
Η αρχική επίθεση της ΝΔ επικεντρώνει στο να εμφανίσει τον πρωθυπουργό “ψεύτη και αναξιόπιστο” για να αποδομήσει την εικόνα του. Ήδη όμως στο εσωτερικό ακούγονται επιφυλάξεις ότι αυτή η γραμμή δεν είναι αποτελεσματική και προτείνουν να εστιάσει η καμπάνια στο ότι “ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος και αναποτελεσματικός”.
Παράλληλα αναδεικνύεται η εικόνα του κ. Μεϊμαράκη ως του πολιτικού με έντονα λαϊκά στοιχεία και αντίστοιχο “τσαμπουκά”, ο οποίος αποτελεί την ψυχή της παράταξης και δεν μασάει τα λόγια του όταν αναφέρεται στον πρωθυπουργό. Εκτιμάται ότι στο κοινό της λαϊκής δεξιάς αυτή η τακτική έχει απήχηση.
Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών και την πρόθεσή του να μην συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το ζήτημα που ανέκυψε το μεσημέρι της Τρίτης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπολίτευσης, με τα κόμματά της να ασκούν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και να αφήνουν «αιχμές» για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη στάση του κ. Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις κατηγορίες υπέρ του πολιτικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα.
Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Λαϊκή Ενότητα βάλλουν κατά του πρωθυπουργού για την πρόθεσή του να επισπεύσει τις εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα, με την ημερομηνία που δείχνει να έχει κλειδώσει για τις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη διαρροή που υπήρξε το μεσημέρι της Τρίτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στην οποία έγινε γνωστή και η πρόθεση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συρρικνώσει την προεκλογική περίοδο για να «υφαρπάξει» την ψήφο των πολιτών πριν αυτοί συνειδητοποιήσουν τι φέρνει το μνημόνιο που έφερε.
Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από την Προεδρία, η οποία ήρθε μέσω πληροφοριών που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπεφρασμένη πρόθεση των τριών πολιτικών αρχηγών των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ να μη μετέχουν σε κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, δεν αφήνει περιθώρια για το σχηματισμό της και επομένως ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί ότι μία τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς αρκεί για να βεβαιώσει ότι δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού και μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου και θα την ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό. Την επόμενη ημέρα και ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι βολιδοσκοπήσεις προσώπων, θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα διαλυθεί η Βουλή με προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.
Βάσει Συντάγματος τυπικά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει γύρο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και συγκαλεί σύσκεψη προκειμένου να εξαντλήσει τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης. Σε αυτή τη συνταγματική πρόβλεψη «πάτησαν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας «υπαγορεύονται» από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εξυπηρετούν τον σχεδιασμό του για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά τη συνάντησή του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο δεύτερος, τονίζει ότι δεν συνιστά καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Αλήθεια, ποιοι θα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τους οποίους το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ευρύτερη αποδοχή; Μόνο ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του; Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μετατρέψει την υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής σε μονοκομματική δική του;» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συγγρού.
Σε πολύ πιο σκληρούς τόνους, πιστός στη ρητορική του ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εκλογές το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου. «Θα είναι ανεπίτρεπτο αν δεν το κάνει και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση του πολιτικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια έκκληση είχε απευθύνει και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όταν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της στον Προκόπη Παυλόπουλο έκανε λόγο για αντισυνταγματική κίνηση να μην συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, επικαλούμενη το πρόσφατο παράδειγμα της κυβέρνησης Πικραμμένου, στο οποίο ο Κάρολος Παπούλιας συγκάλεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συμφωνήσουν για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «με τηλεφωνήματα και δημόσιες ανακοινώσεις δεν διεκπεραιώνονται οι συνταγματικές ευθύνες»
Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.
Την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην απαντητική του επιστολή προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:
«Έλαβα την από 25.8.2015 επιστολή σας. Και σας παρέχω την, αυτονόητη άλλωστε, διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική».
Tromaktiko
Ταυτόχρονα από το περιβάλλον του Α.Τσίπρα, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός έτοιμος για ντιμπέιτ προκειμένου να σωθεί η παρτίδα για την κυβέρνηση και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος!
Οι πληροφορίες ότι στις διεργασίες αποχώρησης και στα σενάρια μη υποψηφιότητας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που υπέγραψε το μνημόνιο αλλά αλλά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κεντρικά δηλαδή πρόσωπα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα, έχουν προκαλέσει σοκ στο Μέγαρα Μαξίμου.
Και τα δύο αυτά στελέχη ανήκουν στην εσωκομματική κίνηση των «53», η οποία κινείται παραδοσιακά ανάμεσα στην προεδρική ομάδα και την αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τώρα παρουσιάζει τάσεις αναχωρητισμού και εγκατάλειψης του Αλέξη Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι στην ίδια "κίνηση" ανήκει ο παραιτηθείς γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, βουλευτές που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο, αλλά και άλλοι υπουργοί όπως ο Θόδωρος Δρίτσας και η Τασία Χριστοδουλοπούλου που επίσης σκέφτονται να μην είναι υποψήφιοι.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη τέσσερις βουλευτές, που δεν ανήκουν στην Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη, έχουν δηλώσει ή αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα είναι υποψήφιοι: Κώστας Δερμιτζάκης, Κώστας Ζαχαριάς, Ηρώ Διώτη, Μαρία Κανελλοπούλου, ενώ ακούγεται και μία πέμπτη περίπτωση αυτή της Δανάης-Τζήκα Κωστοπούλου, η οποία εκλέγεται στη Μαγνησία.
O A.Φλαμπουράρης τόνισε, δεν περνάει από το μυαλό κανενός στην Κουμουνδούρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι ακόμα και στην περίπτωση που είναι αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τη συμφωνία.
Ο κ. Φλαμπουράρης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσπαση του κόμματος τόνισε: «αρχικά δεν θεωρώ πως υπάρχει εμφύλιος στο κόμμα, υπάρχει μία αποχώρηση και αυτό είναι δικαίωμά τους αλλά συγκρούσεις και πολεμική δεν υπάρχει. Στον εμφύλιο άλλωστε συμμετέχουν δύο πλευρές. Εμείς δεν θα μπούμε σε τέτοια διαδικασία καθώς θέλουμε να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και καλούμε και την άλλη πλευρά να σταθεί στο ύψος της και πιστεύω πως θα «συνέλθει». Η στάση τους είναι λογική καθώς επιθυμούν να συσπειρώσουν το σώμα του νέου κόμματος».
Για το εάν και πόσο θα κοστίσει το πολιτικό σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε: «αυτό θα φανεί στις κάλπες. Η δική μας εκτίμηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει μία κυβέρνηση πολιτικής σταθερότητας που θα επανεκκινήσει την οικονομία, αξιοποιώντας την πρόσφατη συμφωνία, η οποία βέβαια έχει και μελανά σημεία. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε για κάτι τέτοιο. Θεωρούμε πως είμαστε μία δύναμη την οποία ακόμη εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως δώσαμε μάχη για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Σήμερα δεν είναι τυχαίο πως είμαστε ο στόχος όλων των επιθέσεων και νομίζω πως με αυτό και μόνο το στοιχείο θα μας τιμήσει για ακόμη μία φορά ο ελληνικός λαός».
Σε ερώτημα το οποίο τέθηκε για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τα μέτρα της συμφωνίας εάν μετά τις εκλογές είναι αντιπολίτευση, ο κύριος Φλαμπουράρης σημείωσε: « δεν περνάει από το μυαλό μας μία τέτοια περίπτωση. Δεν μιλώ για αυτοδυναμία αλλά είναι αδύνατο να απαντήσω σε ένα υποθετικό ερώτημα. Για να ξεκαθαρίσουμε δεν είναι δυνατό να μη στηρίξουμε κάτι που έχουμε οι ίδιοι φέρει στη Βουλή».
Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα δίνεται και μία πρώτη απάντηση στην πρόταση αρχηγών της αντιπολίτευσης για ντιμπέιτ. Τονίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος για τηλεοπτική αναμέτρηση με τους πολιτικούς αρχηγούς μόλις ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η υπεροχή του κ. Τσίπρα είναι εμφανής και δεδομένη και θα αποδειχθεί ως ένα από τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση.
Δεν διευκρινίζουν ωστόσο ακόμη, καθώς είναι νωρίς, πώς μπορεί να γίνει αυτό το ντιμπέιτ – με μονομαχίες δηλαδή ή όλοι μαζί και ποιοί;
Στο μεταξύ το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αρχίζει να αναπτύσσει την προεκλογική στρατηγική και να παρουσιάζει την ιδέα του «παράλληλου» προγράμματος, δηλαδή ενός πλαισίου πολιτικών δράσεων, που θα υλοποιούνται μαζί με το μνημόνιο, δεν θα έρχονται σε σύγκρουση με αυτό, αλλά θα λειτουργούν ως αντίρροπες παρεμβάσεις για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του μνημονίου.
Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ επενδύει στο αντίστοιχο στρατηγικό κενό που θεωρεί ότι έχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, που αναιρεί τις βασικές του πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και ποντάρει στην φθορά που θα του προκαλέσει ο εμφύλιος από την Λαϊκή Ενότητα και από την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μειμαράκης παρότι κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τους κ.κ. Λαφαζάνη και Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε μαζί τους για να αναδείξει τα εσωτερικά προβλήματα της Αριστεράς.
Στο πλαίσιο αυτό κατηγορεί τον κ. Τσίπρα και θα συνεχίσει καθ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι:
- προκάλεσε τις εκλογές με αποκλειστική του ευθύνη λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων
-με τις εκλογές επιχειρεί να δραπετεύσει από τις ευθύνες του,
-ότι ακολουθεί αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για να επισπεύσει την διεξαγωγή τους και εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
-ότι επιχειρεί να δοξαστεί κρυπτόμενος.
Παράλληλα κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ασυνέπεια, καθώς δεν έθεσε το μνημόνιο στην κρίση του ελληνικού λαού πριν το υπογράψει αλλά εκ των υστέρων.
Επίσης ότι η κυβερνητική προπαγάνδα προβάλλει την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και όχι το αποτέλεσμά της που ήταν αποτυχία.
Η αρχική επίθεση της ΝΔ επικεντρώνει στο να εμφανίσει τον πρωθυπουργό “ψεύτη και αναξιόπιστο” για να αποδομήσει την εικόνα του. Ήδη όμως στο εσωτερικό ακούγονται επιφυλάξεις ότι αυτή η γραμμή δεν είναι αποτελεσματική και προτείνουν να εστιάσει η καμπάνια στο ότι “ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος και αναποτελεσματικός”.
Παράλληλα αναδεικνύεται η εικόνα του κ. Μεϊμαράκη ως του πολιτικού με έντονα λαϊκά στοιχεία και αντίστοιχο “τσαμπουκά”, ο οποίος αποτελεί την ψυχή της παράταξης και δεν μασάει τα λόγια του όταν αναφέρεται στον πρωθυπουργό. Εκτιμάται ότι στο κοινό της λαϊκής δεξιάς αυτή η τακτική έχει απήχηση.
Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών και την πρόθεσή του να μην συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το ζήτημα που ανέκυψε το μεσημέρι της Τρίτης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπολίτευσης, με τα κόμματά της να ασκούν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και να αφήνουν «αιχμές» για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη στάση του κ. Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις κατηγορίες υπέρ του πολιτικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα.
Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Λαϊκή Ενότητα βάλλουν κατά του πρωθυπουργού για την πρόθεσή του να επισπεύσει τις εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα, με την ημερομηνία που δείχνει να έχει κλειδώσει για τις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη διαρροή που υπήρξε το μεσημέρι της Τρίτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στην οποία έγινε γνωστή και η πρόθεση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συρρικνώσει την προεκλογική περίοδο για να «υφαρπάξει» την ψήφο των πολιτών πριν αυτοί συνειδητοποιήσουν τι φέρνει το μνημόνιο που έφερε.
Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από την Προεδρία, η οποία ήρθε μέσω πληροφοριών που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπεφρασμένη πρόθεση των τριών πολιτικών αρχηγών των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ να μη μετέχουν σε κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, δεν αφήνει περιθώρια για το σχηματισμό της και επομένως ο κ. Παυλόπουλος θεωρεί ότι μία τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς αρκεί για να βεβαιώσει ότι δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού και μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου και θα την ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό. Την επόμενη ημέρα και ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι βολιδοσκοπήσεις προσώπων, θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα διαλυθεί η Βουλή με προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.
Βάσει Συντάγματος τυπικά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει γύρο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και συγκαλεί σύσκεψη προκειμένου να εξαντλήσει τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης. Σε αυτή τη συνταγματική πρόβλεψη «πάτησαν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας «υπαγορεύονται» από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εξυπηρετούν τον σχεδιασμό του για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά τη συνάντησή του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει ο δεύτερος, τονίζει ότι δεν συνιστά καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. «Αλήθεια, ποιοι θα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τους οποίους το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ευρύτερη αποδοχή; Μόνο ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του; Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μετατρέψει την υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής σε μονοκομματική δική του;» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συγγρού.
Σε πολύ πιο σκληρούς τόνους, πιστός στη ρητορική του ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εκλογές το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου. «Θα είναι ανεπίτρεπτο αν δεν το κάνει και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση του πολιτικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια έκκληση είχε απευθύνει και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου όταν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της στον Προκόπη Παυλόπουλο έκανε λόγο για αντισυνταγματική κίνηση να μην συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, επικαλούμενη το πρόσφατο παράδειγμα της κυβέρνησης Πικραμμένου, στο οποίο ο Κάρολος Παπούλιας συγκάλεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συμφωνήσουν για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «με τηλεφωνήματα και δημόσιες ανακοινώσεις δεν διεκπεραιώνονται οι συνταγματικές ευθύνες»
Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.
Την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην απαντητική του επιστολή προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:
«Έλαβα την από 25.8.2015 επιστολή σας. Και σας παρέχω την, αυτονόητη άλλωστε, διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την Χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τέλη Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ