2015-08-27 09:24:08
Φωτογραφία για Θολό τοπίο με αυξήσεις λόγω ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία
Μαζική είναι η αντίδραση των ελληνικών οικογενειών κατά της επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Από τη Δευτέρα ξεκίνησε συλλογή υπογραφών, όταν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, και έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 100.000 υπογραφές. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πιέσεις και για κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία θα επιβληθεί ΦΠΑ στα δίδακτρα, ενώ εν μέσω προεκλογικής περιόδου το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν κατάργηση της ρύθμισης με αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων.

Τα βέλη στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, καθώς η επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης. Μάλιστα, πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι ο κ
. Μπαλτάς δεν στήριξε αντιπρόταση για επιβολή ΦΠΑ 6%. Από την άλλη, σύγχυση επικρατεί ως προς τα σχολεία που θα εξαιρεθούν της ρύθμισης για τον ΦΠΑ, με βάση τους όρους εξαίρεσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες, διευκρινιστική εγκύκλιος δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου και άρα δεν ισχύει ότι έως 31 Αυγούστου τα ιδιωτικά σχολεία που δεν θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ οφείλουν να υποβάλουν δήλωση μεταβολών για την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, όπως ζήτησε το υπ. Οικονομικών. Την ίδια στιγμή βέβαια, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι αναζητούνται φοροαπαλλαγές που θα οδηγήσουν στη μείωση των επιβαρύνσεων για γονείς και σχολάρχες.

Συγκεκριμένα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τις 500.000 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν οι υπογραφές κατά της επιβολής 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα των δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, φροντιστηρίων και κολεγίων.

Δεν υπογράφουν μόνο οι γονείς –στα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν περίπου 80.000 μαθητές– αλλά και οι παππούδες που βοηθούν στα οικογενειακά έξοδα και βέβαια όσοι πολίτες θεωρούν ότι το μέτρο είναι άδικο.

«Οι γονείς που επέλεξαν φέτος τα παιδιά τους να φοιτήσουν ή να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε ιδιωτικά σχολεία, έλαβαν την απόφασή τους αυτή τον Απρίλιο και τον Μάιο. Στο ενδιάμεσο προέκυψαν τα capital controls που δημιούργησαν εξαιρετικές δυσκολίες στους γονείς. Αν στις δυσκολίες αυτές προστεθεί και ΦΠΑ στα δίδακτρα, η επιλογή τους καθίσταται εκ των πραγμάτων ανέφικτη. Οι γονείς των μαθητών αυτών, ως φορολογούμενοι πολίτες, εξακολουθούν να καταβάλλουν φόρους για τη δημόσια εκπαίδευση, στηρίζοντας έτσι υποχρεωτικά το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, του οποίου όμως δεν κάνουν χρήση. Ταυτοχρόνως, επιβαρυνόμενοι με τα δίδακτρα του παιδιού τους, ανακουφίζουν τον δημόσιο προϋπολογισμό από τα έξοδα φοίτησης 80.000 μαθητών που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία. Δημιουργούνται κατά τρόπο αντισυνταγματικό δύο κατηγορίες γονέων μαθητών, οι οποίοι φοιτούν σε παρόχους εκπαίδευσης αναγνωρισμένους από το κράτος και σε υποχρεωτικές βαθμίδες εκπαίδευσης» λέει η επιστολή.

Ηδη, πάντως, η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει προταθεί στους ιδιοκτήτες σχολείων η καταβολή διδάκτρων να ενταχθεί σε φοροαπαλλαγές προς γονείς και σχολάρχες. Οι ιδιοκτήτες ζητούν να επιβαρυνθούν με ΦΠΑ τα δίδακτρα μόνο για τις έξτρα παροχές των σχολείων και όχι για το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο φέρεται να εξετάζει το υπ. Οικονομικών.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες αναμένουν διευκρινιστική εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών για τoυς όρους βάσει των οποίων κάποια σχολεία θα εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ. Σύγχυση προκαλεί κυρίως ο όρος ότι θα απαλλάσσονται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία, φτάνει οι τιμές των διδάκτρων τους να είναι κατώτερες από αυτές των ιδιωτικών σχολείων κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα υπόκεινται σε ΦΠΑ. Ευθύνες έχει και η ηγεσία του υπ. Παιδείας, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια σχολεία θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ, παρότι έχει κυκλοφορήσει λίστα με κατηγοριοποίηση σχολείων. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά αναμένεται ετήσια αύξηση εσόδων 240 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά και 168 εκατ. ευρώ για το 2015. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ