2015-09-03 13:14:52
Φωτογραφία για Μεταναστευτικό: Τι έκανε η υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν έκαναν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Η νέα κυβέρνηση ανέλαβε την άμεση εφαρμογή δράσεων, κάτι που δεν έκανε η απερχόμενη υπουργός επικαλούμενη αξεπέραστα εμπόδια! -Στην Ελλάδα Αβραμόπουλος - Τίμερμανς

Τη “βόμβα” του προβλήματος του μεταναστευτικού και των προσφυγικών ροών, που άφησε η παραιτηθείσα κυβέρνηση, κρατά στα χέρια της η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, η οποία σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία καταβάλει προσπάθειες να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο που βιώνει η Ελλάδα τόσους μήνες, με στόχο την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων.

Η νέα κυβέρνηση ανέλαβε την άμεση εφαρμογή δράσεων, κάτι που δεν έκανε η απερχόμενη υπουργός επικαλούμενη αξεπέραστα εμπόδια - το οποία τώρα ως δια μαγείας φαίνεται να μην είναι τόσο ανυπέρβλητα - με αποτέλεσμα το πρόβλημα πλέον να έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και τα νησιά να αδυνατούν λόγω της ανοργανωσιάς και της γραφειοκρατίας να υποδεχθούν τη μεγάλη εισροή προσφύγων
. Η Βασιλική Θάνου έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν να θέσει ως προτεραιότητα τη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στη χώρα και στην Ευρώπη, ενώ ανακοίνωσε την Τετάρτη τέσσερις δράσεις, οι οποίες αναμένεται να εξειδικευθούν σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Εξάλλου, την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών δείχνει και η άφιξη του αρμόδιου Επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ελλάδα, ο οποίος θα μεταβεί στην Κω και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα γραφεία της Frontex, το λιμενικό και άλλες υπηρεσίες στέλνοντας πιθανότητα το μήνυμα ότι μπορεί δοθεί προκαταβολή των κοινοτικών κονδυλίων που προβλέπονται.

Επαφές με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της κρίσης του μεταναστευτικού θα έχουν σήμερα και αύριο στη χώρα μας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Την ίδια ώρα, δείγμα της τραγικής κατάστασης αποτελεί το αίτημα του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών, μεταδοτικών νόσων και φθορών σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες από την προσέλευση και εγκατάσταση σήμερα στο νησί περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων.

Η κωλυσιεργία της προηγούμενης ηγεσίας αφορούσε κυρίως τη δημιουργία των κέντρων διαχείρισης προσφύγων, αλλά και στη γραφειοκρατία για την ταυτοποίηση των μεταναστών. Έτσι, τώρα η νέα κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιταχύνει τη σύσταση του και προσανατολίζεται στο να καταστήσει πιο ευέλικτη τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών για να μην παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, με προώθηση ίσως νομοθετικής ρύθμισης , ενώ εξετάζεται και η ενίσχυση του προσωπικού στα νησιά, δημιουργώντας μικτά κλιμάκια. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, από τον υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην παροχή περίθαλψης ή στον εμβολιασμό σε μικρά παιδιά, αλλά θα εστιάσουν και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Να θυμίσουμε ότι από τον Απρίλιο η παραιτηθείσα κυβέρνηση ανακοίνωνε δράσεις, χωρίς να γίνονται σημαντικά βήματα, όπως τη δημιουργία περισσότερων κέντρων υποδοχής και η διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής. Αρχές Αυγούστου γίνεται σύσκεψη για το μεταναστευτικό υπό τον Αλέξη Τσίπρα που ακολουθούνται από δηλώσεις για έκτακτα μέτρα που είναι περίπου τα ίδια με αυτά του Απριλίου. Τον Ιούνιο κατατίθεται και ψηφίζεται μετά από ένα μήνα ο νόμος 4332/15 που προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση ειδικής γραμματείας για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για τη μετανάστευση και τη συγκρότηση επιτροπής γενικών γραμματέων για το συντονισμό τηςμεταναστευτικής πολιτικής.

Βέβαια, από τις αρχές Αυγούστου ο κ. Αβραμόπουλος είχε προσπαθήσει να στείλει το μήνυμα ανάγκης επιτάχυνσης των διαδικασιών σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα, όπου στη συζήτηση επισημάνθηκε η ανάγκη να οριστεί από την κυβέρνηση η αρμόδια αρχή, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό και είχε τονιστεί ότι μόλις λειτουργήσει από την τότε κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείρισης, θα δοθεί στην Ελλάδα εκτάκτως ως προκαταβολή το 4% της συνολικής χρηματοδότησης που προβλέπεται για μια εξαετία και το 3% για τις δράσεις του 2015.

“Τρέχουν” για την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων

Πιο συγκρεκριμένα, η δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες υποδομές υποδοχής και περίθαλψης αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα, είναι μερικά από τα μέτρα στα οποία προχωρά άμεσα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη εργασίας που συγκλήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την Πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, με τη συμμετοχή των Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά την ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση.

Ειδικότερα:

-Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

-Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

-Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Τα αιτήματα της Ευρώπης στην Ελλάδα

Η Κομισιόν έχει καταθέσει τα αιτήματα της προς την Ελλάδα, ώστε να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος απέστειλε επιστολή προς τις ελληνικές Αρχές, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε τέσσερις τομείς που αφορούν στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η ΕΕ κάνει λόγο πρώτον για ανάγκη ολοκλήρωσης της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Δεύτερον, αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να υποβάλουν αίτημα για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Από τον περασμένο Μάιο η Επιτροπή διπλασίασε τα διαθέσιμα κονδύλια προς τα κράτη-μέλη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτά, όπως έχει υπογραμμίσει η Επιτροπή. Τρίτον, ζητά να χαράξει έναν οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών και τέλος η Επιτροπή αναμένει αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Στο μεταξύ η κατάσταση στο νησί της Λέσβου παραμένει τεταμένη, καθώς οι μετανάστες που συνωστίζονται στο λιμάνι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης, όσο και για το γεγονός ότι καθυστερεί μεταφορά τους στην Αθήνα, ώστε από κει να προχωρήσουν προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Την Τετάρτη μάλιστα προχώρησαν σε διαμαρτυρία-εξέγερση, κλείνοντας τον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο.

Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των μεταναστών και των προσφύγων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πέντε άτομα, Τούρκοι και Βούλγαροι ηλικίας από 25 έως 37 ετών, που συνελήφθησαν να μεταφέρουν περισσότερους από 103 Σύρους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 19 παιδιά, στριμωγμένους σε ένα φορτηγό στην Εγνατία Οδό.

Το κύκλωμα των δουλεμπόρων εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο όχημα. Σύμφωνα με την Αστυνομία σε βάρος των διακινητών σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «Εγκληματικής Οργάνωσης», της «Προώθησης-διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη και από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής» και παράβασης Νόμου περί Όπλων.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι πρόσφυγες μπήκαν στην Ελλάδα από τον Έβρο και θα κατέβαλαν ο καθένας το ποσό των 2.000 ευρώ για τη μεταφορά τους στο εσωτερικό της χώρας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

250.000 μετανάστες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά

Την προτεραιότητά του ως υπουργού Υγείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα μείζονα θέματα υγείας που συνδέονται με το μεταναστευτικό ζήτημα και ιδίως διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, τόσο των Ελλήνων όσο και των προσφύγων, επανέλαβε ο επικεφαλής της Αριστοτέλους, κ. Θάνος Δημόπουλος, σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Η παρουσία τουλάχιστον 250.000 μεταναστών στη νησιωτική –αλλά όχι μόνο- χώρα, με τη Λέσβο, την Κω και τη Λέρο να έχουν μετατραπεί σε νησιά υποδοχής των μεταναστών αλλά και η εκτίμηση ότι η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό η υπηρεσιακή πρωθυπουργός κυρία Βασιλική Θάνου θα ανακοινώσει τον νέο προγραμματισμό της κυβέρνησης για το θέμα του μεταναστευτικού.

Ο κ. Θάνος Δημόπουλος τόνισε πως στον κεντρικό άξονα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας δεν εντάσσεται μόνο η παροχή περίθαλψης ή ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ. «Μέγιστη προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών όπως και η αποτροπή διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων. Το κράτος και η πολιτική ηγεσία θα συνδράμουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, με δράσεις για την ενίσχυση πόρων των νησιών διότι ήδη πλήττεται η οικονομία τους ενώ εν όψει της επόμενης τουριστικής περιόδου θα καταβληθούν προσπάθειες ανόρθωσης εικόνας των ελληνικών νησιών» δήλωσε ο κ. Δημόπουλος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ