2015-09-05 10:18:48
Φωτογραφία για Την Κω επισκέφθηκε ο Θάνος Δημόπουλος
Σαφή θέση και παρουσία δράσης, αποτυπώνει η επίσκεψη του υπηρεσιακού Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Δημόπουλου, χθες στη Κω, στα πλαίσια της επίσημης συνάντησης με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, με φλέγον θέμα το μεταναστευτικό και τις άμεσες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την αντιμετώπισή του. 

«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται προ των ευθυνών του. Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και να ξεκινήσει άμεσα προεργασία για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες μέχρι τέλος μήνα» δήλωσε ξεκάθαρα ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τις τοπικές αρχές στη Κω, για το κρίσιμο ζήτημα των μεταναστών, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τίμερμαν. Παράλληλα επεσήμανε ότι μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που μας έρχεται θα έχει συσταθεί η εθνική διαχειριστική αρχή για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 442 εκατομμύρια ευρώ. 


Οι δύο άνδρες μετέβησαν στο νησί για να συζητηθούν λύσεις για το μείζον πρόβλημα των προσφυγικών ροών που δέχεται η Κως τους τελευταίους μήνες.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη την κοινωνία της Κω και γενικότερα τους Έλληνες πολίτες για τον ανθρωπισμό που επέδειξαν απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε πως «θα αποτύχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη ενιαία πολιτική ασύλου». «Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» υπογράμμισε στους τοπικούς φορείς, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής και διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού θέματος. 

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ τόνισε ότι ειδικά για την Κω, πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης απομάκρυνσης των μεταναστών από το νησί προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Κως από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν καθημερινά.

Υποδεχόμενος ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, τους δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία τους στην Κω και εκθείασε την τοπική κοινωνία για τον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τιμώντας με την στάση της τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό. 

«Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ό, τι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Dr. Αντώνιο Αυγερινό. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη η υπεύθυνη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης κα SeijaTyrninoksa. 

Ο κ. Αυγερινός δήλωσε πως «η συνεισφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχει εκτιμηθεί απόλυτα όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τη διεθνή ευρωπαϊκή κοινότητα». Τόσο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός όσο και η Διεθνής Ομοσπονδία, την κρίσιμη αυτή περίοδο, διαχειρίζονται και υλοποιούν έκτακτο σχέδιο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους νεοεισερχόμενους μετανάστες και πρόσφυγες (Ταμείο DREF – DisasterReliefFund). 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω σε αυτή την προσπάθεια, μέσω της πρόσφατης έκκλησης στήριξης (EmergencyAppeal) που απηύθυνε η Διεθνής Ομοσπονδία προς όλους τους Εθνικούς Συλλόγους Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου. Την ίδια ώρα, έκκληση για την λήψη άμεσων μέτρων για την Μυτιλήνη, η οποία παραμένει ακόμα χωρίς κινητή υγειονομική μονάδα έκανε με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, για τους 15.000 μετανάστες που βρίσκονται στο νησί. 

Ο Π.Ι.Σ. προειδοποίησε και επίσημα χθες, με δελτίο τύπου, για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της αυξημένης προσέλευσης μεταναστών, στο νησί από την 27η Ιουνίου 2015. Το αίτημα να σταλεί κινητή υγειονομική μονάδα στο νησί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω της αθρόας προσέλευσης προσφύγων-μεταναστών, και να γίνει σύμβαση δύο γιατρών, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έθεσε μάλιστα το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. και στον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Δημόπουλο κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας την προηγούμενη Τρίτη. 

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος και ο Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνος Νησιωτικής Πολιτικής για την Υγεία κ. Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος είχαν επισκεφθεί το νησί και είχαν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής. 

Επίσης, είχαν συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Π. Προβέντζα, τον Δήμαρχο της Μυτιλήνης κ. Σπύρο Γαληνό, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Ψάνη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου «Βοστάνειο» κ. Βασίλειο Μουζάλα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λέσβου κ. Δήμο Αντωνιάδη και είχαν συζητήσει τα προβλήματα δημόσιας υγείας. 

Ο Π.Ι.Σ. σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Παναγιώτη Προβέντζα, είχε εξασφαλίσει τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης μεταξύ δύο γιατρών και του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους μετανάστες. Παρά τις υποσχέσεις, δεν έγινε τίποτε. Παράλληλα, αντί κινητής υγειονομικής μονάδας εστάλη στο νησί όχημα τύπου ασθενοφόρου, το οποίο εκτός του ότι δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία. 

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ο Π.Ι.Σ. επανήλθε με το ίδιο αίτημα. Η αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας και γιατρών που θα ασχοληθούν με την περίθαλψη των προσφύγων – μεταναστών, θεωρείται πια επιβεβλημένη καθώς τίθεται σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας. «Αν δεν έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν παραστεί ανάγκη». Τέλος ο Π.Ι.Σ. κάλεσε εκ νέου την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα, έστω την ύστατη στιγμή, για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων.

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2015/09/tin-kw-episkefthike-o-thanos-dimopoulos/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ