2012-05-08 00:57:17
Βρε τι βρίσκει κανείς όταν ψάχνει. Ενας ισχυρισμός, σχετικός με το πρόσωπό του, που εντέχνως προωθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος, φύρερ της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, με τον οποίο ψαρεύει (και παραμυθιάζει) νεαρά παιδιά για να τα στρατολογήσει στην εγκληματική ναζιστική του συμμορία, στηριζόμενος στην άγνοια των παιδιών αυτών:είναι ο εξής:
«Ενώ υπηρετούσα τη θητεία μου ως Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων (Καταδρομές) σε τάγματα προκάλυψης στα σύνορα, η αστική (“καραμανλική”) “δημοκρατία” με δίωξε και με καταδίωξε, λόγω των εθνικιστικών ιδεών μου, και τελικά με καθαίρεσε και με φυλάκισε, σαν μέλος “επαναστατικής εθνικιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που αποσκοπούσε στην κατάλυση της Δημοκρατίας”».
Ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να βρεθεί σε πλήθος βιογραφικών σημειωμάτων και “πορτρέτων” που ο Μιχαλολιάκος είτε προωθεί ο ίδιος, είτε επιτρέπει να τα φιλοτεχνήσουν φιλικοί του συνομιλητές στα ΜΜΕ, όπως βλέπουμε στα παρακάτω βίντεο,
http://www.youtube.com/watch?v=cT0a191RUIo&feature=relmfu
(Ομιλία στα Μέγαρα, 04/04/2012)
(Συνέντευξη στην εκπομπή “Μακελειό” του Στέφανου Χίου στο κανάλι “KONTRA”, 11/02/2012, από το σημείο 01.45′.00” και μετά)
(Συνέντευξη στην ΕΡΤ, 29/04/2012, από το σημείο 04.00′ και μετά)
Το 1976 συλλαμβάνεται και πάλι για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του δολοφονημένου από τη 17 Νοέμβρη βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου. Κρατήθηκε για ένα διάστημα στον Κορυδαλλό, αλλά δεν δικάστηκε ποτέ λόγω τυπικών κωλυμάτων κατά τη διαδικασία της σύλληψης. Στον Κορυδαλλό φέρεται να συναντήθηκε και με τους πραξικοπηματίες.
Μετά το τέλος των σπουδών του κατατάσσεται στο στρατό ως κομάντο των ειδικών δυνάμεων.
Τον Ιούλιο του 1978 συνελήφθη για τρίτη φορά και καταδικάστηκε σε κάθειρξη ενός έτους ως μέλος ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης για κατοχή όπλων και εκρηκτικών».
[Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/35961
Οχι άσχημα για έναν στρατόκαβλο μιλιταριστή.
Εντελώς κατά τύχη, και ψάχνοντας συγκεκριμένα για την υπόθεση Μπόλαρη, πέσαμε επάνω σε ένα ρεπορτάζ για μια δίκη σχετικά με εκείνα τα γεγονότα στο στράτευμα.
Οπως μπορείτε να δείτε, ο Μιχαλολιάκος φαίρεται να βασανίζει και να απειλεί έναν αριστερό φαντάρο, μαζί με ένα χουντικό λοχαγό Τζαβέλλα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τη ξιφολόγχη ως μέσο εκφοβισμού:
Αργότερα, στις 23 Δεκεμβρίου 1976, άλλοι 3 τραμπούκοι προφυλακίστηκαν για τα έκτροπα (ο ένας ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος), ενώ καταζητούνταν και ο κατηγορούμενος και για παράνομη κατοχή όπλωνΑριστοτέλης Καλέντζης.
Θεώρησα και θεωρώ ύψιστη τιμή μου, που μου έχει επιφυλάξει η μοίρα το να έχω διωχθεί και φυλακισθεί για τις Ιδεές μου και δεν θα άλλαζα με τίποτε εκείνες τις στιγμές, που όντας κρατούμενος μαζί με δυο αγωνιστές μου στα υπόγεια της Γενικής ασφάλειας, στην οδό Μεσογείων, ήμουν περήφανος και υψιπετής, αισθανόμουν ξεχωριστός, γιατί μέσα σε έναν κόσμο, που παθητικά υπέφερε την μίζερη μοίρα του, εγώ ήμουν ένας από αυτούς, που αντιστάθηκα και αντιστέκομαι» [6]
Τρεις κατηγορύμενους απουσίαζαν, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος, και έτσι η δίκη χωρίζεται για αυτούς τους τρεις. Οι δύο από αυτούς δικάζονται ερήμην, ενώ για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αποφασίζεται να διαχωριστεί η δίκη.
Τελικά, στις 28/07/1978 ανακοινώνεται ότι η δίκη συνολικά για όλους θα γίνει στο Εφετείο στις 05/09/1978, οπότε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο [7], όμως η δίκη αυτή δεν θα γίνει ποτέ, καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα συλληφθεί στο μεταξύ εκ νέου για την υπόθεση με τα εκρηκτικά [8]
26.1.1975: Επιδρομή ναζιστών της οργάνωσης «Νέα Τάξη» στο ΕΜΠ και μαχαίρωμα του φοιτητή Β. Γεωργιάδη.16.2.1976: Βόμβα σε γραφεία του ΚΚΕ Εσωτερικού (οδός Θεσ/νίκης).24.3.1976: Ρίψη χειροβομβίδας σε βιβλιοπωλείο της Αθήνας και δυναμίτη σε γραφεία του ΚΚΕ στον Κορυδαλλό.14.9.1976: Ανακάλυψη οπλοστασίου στα χέρια απόστρατων στελεχών της ιωαννιδικής χούντας, στη Θεσ/νίκη.16.12.1976: Μαζικοί τραυματισμοί δημοσιογράφων από χουντικούς στην κηδεία του Μάλλιου, σε συνεργασία με «αγανακτισμένους» αστυνομικούς.24.12.1976: Εκρηξη βόμβας της Εθνικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης Πανελλήνων (ΕΣΟΠ) σε γραφεία του ΚΚΕ.24.1.1977: Επιστολή-βόμβα της ΕΣΟΠ στην εφημερίδα «Αυγή».4.2.1977: Εκρηξη βόμβας σε βιβλιοπωλείο της Ασκληπιού, που πουλούσε βιβλία, δίσκους και είδη λαϊκής τέχνης από τη Βουλγαρία.5.2.1977: Τρεις εκρήξεις βομβών στα γραφεία του ΕΚΚΕ στα Εξάρχεια, του ΚΚΕ στην Καισαριανή και του ΚΚΕ Εσωτ. στα Πετράλωνα.11.2.1977: Βόμβα στο βιβλιοπωλείο «Πλανήτης», στην Ασκληπιού. Είχε «προαναγγελθεί», την προηγουμένη, από τον 20χρονο νεοφασίστα Αργ. Κακκαβά.19.2.1977: Εκρηξη ισχυρής βόμβας στα γραφεία της Πολιτιστικής Λέσχης Παγκρατίου.24.2.1977: Σύλληψη των Αριστοτέλη Καλέντζη, Αργ. Κακκαβά και Ευ. Χριστάκη, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο από πυροβόλα, εκρηκτικά και χειροβομβίδες. Ομολογία των δυο τελευταίων για συμμετοχή σε βομβιστικές ενέργειες.4.3.1977: Βόμβα της ΕΣΟΠ σε γραφεία του ΚΚΕ Εσ. «Τα Νέα».9.3.1977: Σύλληψη του στελέχους της «4ης Αυγούστου» Δ. Ηλιόπουλου και της φίλης του, Χρ. Ζέκιου, για κατοχή όπλων.22.3.1977: Εκρηξη βόμβας καταστρέφει το Ι.Χ. του γεν. γραμματέα της ΕΣΔΗΝ, Δ. Ξυριτάκη, στην Αλεξάνδρας.30.5.1977: Σύλληψη του εν ενεργεία ανθυπίλαρχου Γ. Διαμαντή για ρίψη χειροβομβίδας σε βιβλιοπωλείο με βουλγαρικά βιβλία στην Ασκληπιού. Πρωτόδικα θα καταδικαστεί (10.8.77) σε κάθειρξη 8 χρόνων, που το Εφετείο θα μειώσει σε 5 χρόνια (8.2.78).8.10.1977: Καταδίκη του Καλέντζη σε κάθειρξη 12 χρόνων, του Κακκαβά σε 2 χρόνια, του Δ. Ηλιόπουλου σε ενάμιση χρόνο.9.10.1977: Εκρηξη βόμβας σε γραφεία της ΚΝΕ στα Πετράλωνα.16.10.1977: Εμπρησμός των γραφείων της «Αυγή» από νεοφασίστες.5.3.1978: Εκρηξη βόμβας στα γραφεία του περιοδικού «Αντί».6.3.1978: Εκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΚΚΕ Εσωτ. στη Ν. Φιλαδέλφεια.10.3.1978: Εκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο «Ελλη», κατά τη διάρκεια της προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο Τόξο». 18 θεατές τραυματίες, απʼ τους οποίους οι 3 πολύ σοβαρά.20.6.1978: Εκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο «Ρεξ», κατά τη διάρκεια της προβολής σοβιετικής ταινίας. 15 θεατές τραυματίες.23.7.1978: 13 αλυσιδωτές εκρήξεις βομβών σε Αθήνα-Πειραιά, στην 4η επέτειο της Μεταπολίτευσης.31.7.1978: Σύλληψη ως βομβιστών του Νικ. Μιχαλολιάκου κι άλλων 8 νεοφασιστών, και δίωξή τους με τον «αντιτρομοκρατικό» (Ν.774/78). Στις 29.9.78 παραπέμπονται για κατοχή εκρηκτικών, όχι όμως με τον «αντιτρομοκρατικό».Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι παλιοί γνώριμοι της Ασφάλειας, όπως διαβάζουμε στον “Ριζοσπάστη” της Δευτέρας 01/08/1978:
Συνεχείς ανακρίσεις και επί 20 μέρες κρατούμενος στη Γενική Ασφάλεια χωρίς τη δυνατότητα συνηγόρου και χωρίς να μπορώ να δω κανέναν συγγενή μου. Ολα αυτά κατά ρητήν παραβίασιν του Συντάγματος εντελώς παράνομα και αντιδημοκρατικά.
[...]
Προφυλάκιση στις στρατιωτικές φυλακές Αυλώνος και εκεί συμβαίνουν δυο γεγονότα που σημαδεύουν μέχρι σήμερα τη ζωή μου. Πρώτον η επίσκεψη του γέροντα πατέρα μου, που πίσω από το συρνματόπλεγμα του επισκεπτηρίου μου λέει:
“Δεν πιστεύω να δειλιάσεις και να με ντροπιάσεις. Εμένα με είχαν καταδικάσει οι κουμμουνιστές σε θάνατο και δεν δείλιασα”.
[...]
Το δεύτερο γεγονός είναι η καθαίρεση που μας ανακοινώνει ο διοικητής των στρατιωτικών φυλακών Αυλώνος σε εμένα και τον συγκατηγορούμενό μου και συναγωνιστή μου Θανάση Κ. [Σ.Σ.: Πρόκειται για τον ΔΕΑ Αθανάσιο Καρακατσάνη].
[...]
Αυτή η καθαίρεση είναι για μένα ένας ξεχωριστός τίτλος τιμής για τον οποίο ιδιαίτερα κομπάζω, αφού κανένας αξιωματικός δεν καθαιρέθηκε από το 1974 έως σήμερα για τις ιδέες του, εκτός βεβαίως αυτών που κατεδικάσθησαν για το καθεστώς της 21ης Απριλίου»[11]
Αυτό που γνωρίζουμε όμως, μετά βεβαιότητας, είναι το εξής:
Σύμφωνα με τις εφημερίδες, και όπως σημειώσαμε παραπάνω, η επιχείρηση σύλληψης των 9 βομβιστών διήρκεσε μια εβδομάδα, από 24/07/1978 έως 31/07/1978, οπότε και ανακοινώθηκαν οι συλλήψεις, ενώ οι δύο πρώτοι που φόρεσαν χειροπέδες ήταν οι ένστολοι Νίκος Μιχαλολιάκος και Αθανάσιος Καρακατσάνης, επίσης ΔΕΑ.
Αξίζει τον κόπο να δούμε την κατάθεση αναλυτικά.
Απάντηση: Δεν έχω να καταθέσω τίποτα συμπληρωματικώς. [Σ.Σ.: Λέει τίποτα. Για να δούμε].
[...]
Ερώτηση: Μπορείς να αναφέρεις τα ονόματα αυτών των ατόμων και να μας πεις τις μετʼ αυτών σχέσεις σου;;;
Απάντηση: Είναι όλα τα άτομα που προανέφερα στην προηγούμενη κατάθεση μουκαι επιπλέον ο ΠΑΓΩΝΗΣ Αχιλλέας [Σ.Σ.: Δίνει έναν]. Τον Παγώνη τον γνώρισα μέσο του ΝΤΑΣΚΟΥΡΕΛΟΥ Νικόλαου [Σ.Σ.: Δίνει δεύτερο] με τον οποίο γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά, είμαστε και γείτονες. Ο Παγώνης έχει πλούσια δισκοθήκη και διά αυτό έχω πάει 5-6 φορές στο σπίτι του για να ακούσω δίσκους. Άλλες σχέσεις μαζί του δεν έχω.
Ερώτηση: Εις την υπʼ αριθμό 31 κατασχεθείσα επιστολή του Καλέντζη προς εσέ με ημερομηνία 3/1978 αναφέρει το όνομα “Θανασάκης” και τον χαρακτηρίζει σαν ανεκτίμητο κεφάλαιο της μελλοντικής “σποράς και θέρους”. Ποιος είναι ο Θανασάκης; και τι εννοεί “σπορά και θέρους”;;;
Απάντηση: Δεν γνωρίζω τι εννοεί γιατί δεν μιλάει συγκεκριμένα.
Ερώτηση: Εις τας κατασχεθείσας επιστολάς σου υπάρχει επιστολή που υπογραμμίζεται με την λέξη Νίκος. Ποιός σου απηύθυνε την επιστολή και ποίες οι μετʼ αυτού σχέσεις σου;;;
Απάντηση: Ονομάζεται ΤΣΑΜΗΣ Νικόλαος [Σ.Σ.: Δίνει τρίτο] . Μένουμε στον ίδιο δρόμο στην οδό Φιλολάου και είμαστε φίλοι από το 1974. Πολιτικώς και αυτός έχει εθνικοσοσιαλιστικάς ιδέας. Ο Τσάμης κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να υπηρετεί στην Λήμνο, είναι έφεδρος αξιωματικός της Σ.Ε.Α.Π. [... ] Γιώργος είναι ο ΝΙΚΗΤΕΑΣ Γεώργιος [Σ.Σ.: Δίνει τέταρτο] . Τον Άρη τον ξέρω αλλά μου διαφεύγει το επώνυμόν του. [Σ.Σ.: Δίνει πέμπτο, αν και αυτός στάθηκε τυχερός γιατί ο Μιχαλολιάκος δεν ήξερε το επώνυμό του] Δημήτρης είναι ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ [Σ.Σ.: Δίνει έκτο]
[...] Θανάσης πιθανώς είναι ο ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ [Σ.Σ.: Δίνει έβδομο]. Αιμίλιος πρέπει να είναι ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ [Σ.Σ.: Δίνει όγδοο]. Με τους ανωτέρω είμαι γνωστός και με τους Νικητέα, Τσάμη, Παπουτσά και Καρακατσάνη είμαι και φίλος”» [13]
Η τύχη του Νίκου Μιχαλολιάκου για άλλη μια φορά τον ευνοεί. Οι άλλοι 6 απαλλάσσονται με το 835/78 βούλευμα της 09/10/1978 (όχι όμως και ο Αριστοτέλης Καλέντζης). [14]
Η παροιμιώδης τύχη του Νίκου Μιχαλολιάκου ξαναχτύπησε [17].
Λέγαμε στην αρχή του άρθρου για τον ισχυρισμό του Νίκου Μιχαλολιάκου με τον οποίο ψαρεύει (και παραμυθιάζει) νεαρά παιδιά για να τα στρατολογήσει στην εγκληματική ναζιστική του συμμορία, στηριζόμενος στην άγνοια των παιδιών αυτών:
έπειτα από όλα όσα είπαμε παραπάνω, νομίζουμε ότι ο τίτλος του παρόντος άρθρου πρέπει να σε κάνει να σκεφτείς λίγο για το παραμύθι που ο “αρχηγός” σου πουλάει τόσα χρόνια.
Παρά τις δήθεν “επωμίδες” και τα “εκρηκτικά”, ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ψεύτης, βλαξ, καταδότης και Γιώτα-4.
_________________________________________
[1] Χρυσή Αυγή, Ιδεολογική διακήρυξη, http://xryshaygh.wordpress.com/neolaia/
Στο τέλος του άρθρου υπάρχει αρχείο pdf με την εν λόγω κατάθεση του Νίκου Μιχαλολιάκου
View this document on Scribd
http://www.youtube.com/watch?v=ZyRY1lDBSsc&feature=youtu.be&t=1h45m
http://www.ert.gr/sinentefxis-sti-net/item/10713-Michaloliakos-%28Chrysh-Aygh%29-%C2%ABTa-agatha-ths-legomenhs-Dhmokratias-einai-chreokopia,-lathrometanastes,-skandala%C2%BB
Ενα απόσπασμα από ένα τέτοιο βιογραφικό σημείωμα:
«Για πρώτη φορά η δράση του γίνεται ευρύτερα γνωστή όταν συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1974 έξω από την Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι διαμαρτυρόμενος για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Πρόκειται για μύθο (και παραμύθι) όπως θα αποδείξουμε στο παρόν σημείωμα.
Είναι γνωστή η σχέση των νεοναζί και των ακροδεξιών με τις στολές και το ρόλο που μπορούν να παίξουν σε κάθε είδους φαντασιώσεις, όχι μόνο σεξουαλικές και κρυπτοομοφυλοφιλικές, αλλά κυρίως για το θαυμασμό που τρέφουν σε κάθε είδους ένστολο, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ως την "φυσική αριστοκρατία του έθνους".
Διαβάζουμε στην ιδεολογική διακήρυξη της Χρυσής Αυγής:
«Για μας τους Χρυσαυγίτες θεμέλιο του Έθνους, αλλά και φυσική αριστοκρατία είναι οι ένοπλες δυνάμεις [...]. Στο δικό μας κράτος αυτοί θα είναι οι ταγοί και οι οδηγοί του Έθνους και όχι οι επιτήδειοι πολιτικάντηδες ή οι νεόπλουτοι κρατικοδίαιτοι πλουτοκράτες»[1].
Συνεπώς η μέγιστη τιμή για κάθε συνεπή εθνικιστή (που πάντα είναι στρατόκαβλος μιλιταριστής) δεν μπορεί να είναι άλλη από το να κάνει τη θητεία του υπηρετώντας ως Εφεδρος Αξιωματικός (Δόκιμος, ή ΔΕΑ, στην καθομιλουμένη), και η πλέον υπέρτατη τιμή είναι το να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομείς, ΛΟΚ, ΟΥΚ κ.λπ).
Πράγματι, ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έκανε χρήση της αναβολής στράτευσης και στρατεύτηκε στην ηλικία των 20 ετών (και όχι “μετά το τέλος των σπουδών του”, όπως ανακριβώς γράφεται στο παραπάνω βιογραφικό). Οπως λέει ο ίδιος:
«Υπηρέτησα στην διάρκεια της θητείας μου στην 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, που είναι οπωσδήποτε μονάδα προφυλακής και επίσης στο 22 Σύνταγμα Πεζικού στην Λέσβο, όπου από το στρατόπεδό μας βλέπαμε κάθε βράδυ τα φώτα στο σκλαβωμένο Αϊβαλί. Ακόμη υπηρέτησα στο 567 Τάγμα Πεζικού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μάλιστα σε φυλάκιο της γραμμής Μεταξά (Ιστίμπεη) σε υψόμετρο 1200 μέτρων, που απείχε από το χαντάκι των ελληνοβουλγαρικών συνόρων 50 μέτρα» [2]
Ομως, στο στρατόπεδο που υπηρετούσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος σημειώθηκε μια κλοπή εκρηκτικών και όπλων. Από τις ανακρίσεις που έγιναν, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν οι δράστες. Ο Μιχαλολιάκος κατηγορήθηκε για την κλοπή και τελικά τιμωρήθηκε με αλλαγή ειδικότητας και σώματος (από έφεδρος αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων σε έφεδρος αξιωματικός φύλακας Υλικού Πολέμου). Από κομμάντο, δηλαδή, κατέληξε αποθηκάριος-λογιστής, ειδικότητες που συνήθως απονέμονται σε στρατεύσιμους μειωμένης σωματικής ικανότητας [3].
Ριζοσπάστης, 08/12/1979
Βέβαια, αργότερα, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση των βομβιστών, ο Νίκος Μιχαλολιάκος καθαιρέθηκε ΚΑΙ από έφεδρος αξιωματικός και έγινε απλός στρατιώτης. Ο ίδιος λέει ότι όλα αυτά αποτελούν για αυτόν «έναν ξεχωριστό τίτλο τιμής για τον οποίο ιδιαίτερα κομπάζω, αφού κανένας αξιωματικός δεν καθαιρέθηκε από το 1974 έως σήμερα για τις ιδέες του, εκτός βεβαίως αυτών που κατεδικάσθησαν για το καθεστώς της 21ης Απριλίου» [4]
Με τις επωμίδες και την Οχτάρα τη στολή, ως ΔΕΑ (=Δόκιμος Εφεδρος Αξιωματικός)
Αν και αυτός ο ισχυρισμός είναι ανακριβής, αφού δεκάδες ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν καθαιρεθεί την περίοδο της Μεταπολίτευσης λόγω φιλοχουντικών και φασιστικών εκτρόπων, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο έφεδρος αξιωματικός κομμάντο κατέληξε απλός στρατιώτης αποθηκάριος, σαν να λέμε Ι4.
Οταν καθαιρέθηκε, με τις εξαρτύσεις του θαλαμοφύλακα, όπως είναι η υπηρεσία των γιωτάδων (Ι4).
Τελικά, ο Νίκος Μιχαλολιάκος απολύθηκε από το στρατό τον Νοέμβριο του 1980, έχοντας υπηρετήσει συνολικά … 42 μήνες (από το Μάιο του 1977)!!!
Ανοίγουμε παρένθεση:
Ριζοσπάστης 13/05/1979
Κλείνει η παρένθεση.
Η σύλληψη στην κηδεία του Μάλλιου και η μυστηριώδης απαλλαγή/παραγραφή των αδικημάτων
Στις 16 Δεκεμβρίου 1976, στην κηδεία του εκτελεσθέντος από τη “17 Νοέμβρη” Ευάγγελου Μάλλιου στο Αʼ νεκροταφείο, και ενώ ο υφυπουργός της χούντας Γεώργιος Γεωργαλάς εκφωνούσε έναν εμπηστικό επικήδειο, οργανωμένοι νεοφασίστες και χουντικοί επιτίθενται με βία και ορμή και τραυματίζουν σοβαρά δημοσιογράφους που αναγνώρισαν, οι περισσότεροι των οποίων κατέληξαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Παρά την αδράνεια των παριστάμενων αστυνομικών, κάποιοι ελάχιστοι δράστες αργότερα αναγνωρίστηκαν από φωτογραφίες. Μόλις 3 καταδικάστηκαν σε ελαφρές ποινές 2,5 μηνών στο αυτόφωρο, ενώ ένας ανήλικος γιος απόστρατου αξιωματικού τέθηκε στην επιμέλεια ειδικής επιμελήτριας ανηλίκων [5].
Γράφει ο Νίκος Μιχαλολιάκος:
«[...] σε ηλικία 19 ετών οδηγούμαι κρατούμενος στην πρώτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται κρατούμενοι οι αξιωματικοί του καθεστώτος της 21ης Απριλίου [...], πατριώτες ξεχωριστοί, αιχμάλωτοι της μικρόψυχης και δειλής δημοκρατίας μας.
Τελικά, η δίκη θα γίνει μεταξύ 9 και 13 Μαΐου 1978 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου θα αθωωθούν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι (και ο Γεωργαλάς), ενώ 5 από αυτούς θα καταδικαστούν σε ποινές 10 μηνών έως 3 ετών, μεταξύ των οποίων και ο (άτυχος για άλλη μια φορά) Αριστοτέλης Καλέντζης.
Ριζοσπάστης 29/07/1978
Ο wannabe βομβιστής
Αξίζει να δούμε λίγο την κατάσταση σε σχέση με την (καθόλα υπαρκτή) ακροδεξιά τρομοκρατία την περίοδο της Μεταπολίτευσης, μέχρι την ημερομηνία της σύλληψης των 9 βομβιστών, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, τον Ιούλιο του 1978. Αντιγράφουμε από έναν (πάντως όχι πλήρη) κατάλογο [9]:
Τη νύχτα 23 προς 24 Ιουλίου 1978 γίνονται στην Αθήνα και τον Πειραιά 13 αλυσιδωτές εκρήξεις. Η κατάσταση με την ακροδεξιά δραστηριότητα και τις βόμβες φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο, και έτσι η Αστυνομία αναγκάζεται να αναλάβει δράση. Με μια επιχείρηση που διαρκεί μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 24/07/1978 έως τις 31/07/1978 [Σ.Σ.: Προσοχή στις ημερομηνίες· έχουν σημασία όπως θα δούμε παρακάτω], τελικά η αστυνομία ανακοινώνει τη «σύλληψη ατόμων που ανήκουν στην εξτρεμιστική δεξιά και για το οποία έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αξιολογούνται», όπως γράφουν οι εφημερίδες [10]
Ριζοσπάστης, Δευτέρα 01/08/1978
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, τότε 22 ετών, είναι ανηψιός του του Διοικητή Ασφαλείας Μιχαήλ Λάου, που αργότερα θα είναι ο βασικός μάρτυρας στη δίκη, ενώ ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, τότε 37 ετών, είναι ένα πρόσωπο-μύθος για τους νεαρούς χρυσαυγίτες, αφού είχε να επιδείξει παραστρατιωτική ένοπλη δράση στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.
Γιαννόπουλος και Μιχαλολιάκος μαζί σε ένα διάλειμμα της δίκης, μουτζώνουν και κοροιδεύουν.
Εναντίον τους θα ασκηθεί ποινική δίωξη με τον Νόμο 774/78 “περί καταστολής της τρομοκρατίας και προστασίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος”, ο οποίος εφαρμόζεται για δεύτερη φορά (η πρώτη φορά ήταν με τους οπαδούς του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη και της οργάνωσής του, του ΟΕΜ, Ουδετερόφιλο Εθνικό Μέτωπο).
Οι 9 κατηγορορύμενοι συν ο … συνήθης ύποπτος Αριστοτέλης Καλέντζης (αν και βρισκόταν ήδη στις φυλακές) θα διωχθούν ποινικά και θα παραπεμφθούν σε τακτική ανάκριση. Ο ανακριτής Δ. Γυφτάκης θα συνενώσει τη δικογραφία με τις δικογραφίες για τις εκρήξεις στους κινηματογράφους “Ελλη” και “Ρεξ” (βλέπε παραπάνω στη λίστα με τις βίαιες ενέργειες), όπου υπήρχαν ανθρώπινα θύματα.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα ισχυριστεί αργότερα ότι είναι η «μεγάλη του στιγμή», ειδικά όταν οι κατηγορίες αφορούν την «ανατροπή του πολιτεύματος», κάτι που για αυτόν αποτελεί «τίτλο τιμής». Γράφει σχετικά:
«Οδηγούμαι κρατούμενος για δεύτερη φορά στην Γενική ασφάλεια Αθηνών, έχοντας μέσα στη τσάντα μου, εκτός από τα ρούχα μου, μία μια ποιητική ανθολογία γιατί για μένα και για κάθε άνθρωπο που ξεπερνά αυτά που οι πολλοί θεωρούν πρέποντα και πολιτικά σωστά, η ποίηση είναι το μεγάλο όπλο, αλλά και το μεγάλο καταφύγιο που ενδυναμώνει και δικαιολογεί απόλυτα τις επιλογές του.
Είναι η χρονική στιγμή από την οποία ο Νίκος Μιχαλολιάκος αρχίζει να αποκτά τη φήμη του “συνομιλητή” (για να το πούμε κομψά) με τις αρχές.
Λόγου χάρη, ένα σχετικό δείγμα (αν και ανώνυμο) που έτυχε να διαβάσουμε είναι το εξής:
«Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο προδότης είναι ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ: ο ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ. Αυτός είναι που για να μη δικασθεί (1978) αντάλλαξε το φάκελο της υπόθεσής του με την ίδρυση της ΧΑ για να μπορεί το κράτος να ελέγχει τον πατριωτικό χώρο. Τότε ο ανεψιός του Διοικητή Ασφαλείας Μιχαήλ Λάου, ο Γ. Η. κατάφερε να μπλέξει τον ανόητο Ν. Μιχαλολιάκο εμφανίζοντάς τον να μιλά για πυροκροτητές και εκρηκτικά από τηλεφώνου. Η συνομιλία καταγράφηκε και αμέσως απαγγέλθηκε κατηγορία στο Ν. Μιχαλολιάκο για σύσταση συμμορίας και κατοχή εκρηκτικών. [...] Ο Γ. Η. που παγίδευσε τον Νίκο Μιχαλολιάκο ζει, μας μίλησε [...]. Μας υποσχέθηκε να μας δώσει και πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα που μας άφησε και διαβάσαμε με καταθέσεις αποκαλυπτικές του νεαρού τότε αρχιρουφιάνου Ν. Μιχαλολιάκου εναντίον, επίσης νεαρών, ομοϊδεατών».[12]
Δεν ξέρουμε εάν έχουν βάση όλα αυτά.
Με μεγάλη μας (όχι και τόσο) έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε την δεύτερη (συμπληρωματική) κατάθεση την Πέμπτη 27 Ιουλίου 1978.
«Βʼ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ
“Εν Αθήναις τη 27/7/1978 ημέρα Πέμπτην και ώραν 23.10 ενώπιον ημών του Υπαστυνόμου Αʼ Γαρδίκα Χρήστου παρουσία και του ως 2ου ανακριτικού υπαλλήλου προσληφθέντος Υπαστυνόμου Αʼ Κοκκονάκη Γεωργίου ενεφανίσθη ο κληθείς μάρτυς ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ όστις ερωτηθείς περί της ταυτότητός του εδήλωσεν ότι ονομάζεται ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου και της Ουρανίας, (επαγγέλεται τον) υπηρετεί εις τον στρατόν ως Δ.Ε.Α., εγεννήθη εις Αθήνας Επαρχίας Αττικής Νομού Αττικής και κατοικεί εις Μυτιλήνην Λόχος Διοικήσεως 22 Λ.Τ.Ε. και μονίμως Φιλολάου 147 συνοικία ή προάστειον Παγκράτι, τυγχάνει άγαμος, γενν. 1957 Έλλην. Τα ανωτέρω στοιχεία ταυτότητός του προκύπτουσιν εκ του επιδειχθέντος εις ημάς υπʼ αριθ. 6482 δελτίου ταυτότητος εκδοθέντος την 23-11-77 υπό της Σ.Ε.Α.Π.
Ερώτηση: Τι έχεις να καταθέσεις συμπληρωματικώς προς την υπό ιδίαν ημερομηνίαν δοθείσαν κατάθεσιν;;;
Οχτώ ονόματα συναγωνιστών, γνωστών και φίλων. Οχι άσχημα για μια “Βʼ συμπληρωματική κατάθεση”, από έναν “σκληρό αγωνιστή που καταδιωκόταν για τις ιδέες του”. Ούτε που θα ήθελε να μάθει ο τωρινός χρυσαυγίτης πόσους έδωσε στην κύρια κατάθεση. Και βεβαίως, η ημερομηνία (Πέμπτη 27/07/1978) έχει μεγάλη σημασία, μιας και ο Νίκος Μιχαλολιάκος ήταν ο πρώτος που συνελήφθη. Συνεπώς, ενδέχεται να είναι βάσιμες οι κατηγορίες των πρώην συναγωνιστών του σε αυτήν την υπόθεση, ότι δηλαδή αυτός μίλησε και τους έδωσε όλους.
Στη συνέχεια της υπόθεσης, στις 26/09/1978 παραπέμπονται οι 4 από τους 10 βομβιστές (Νίκος Μιχαλολιάκος, Γεώργιος Ηλιόπουλος, Δημήτριος Παπουτσάς και Αλέξανδρος Μαριούκλας), όχι όμως με τον αντιτρομοκρατικό Νόμο 774/78, αλλά για το 495/76 περί όπλων και εκρηκτικών..
Η δίκη ξεκινάει στις 27/11/1978 στο Πενταμελές Εφετείο. Οι συνήγοροι υποβάλλον αίτημα αναβολής για να κληθούν πυροτεχνουργοί που είχαν εξετάσει τα υλικά τα οποία οι κατηγορούμενοι είχαν ομολογήσει ότι είχαν στην κατοχή τους. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αάιτημα [15]
Στο εδώλιο.
Στις 15/01/1979 αρχίζει ξανά η δίκη των 4 στο πενταμελές Εφετείο. Την πρώτη μέρα ο Νίκος Μιχαλολιάκος “κάνει τον άρρωστο” και το δικαστήριο δίνει εντολή να εξεταστεί από ιατροδικαστή. Την επομένη ο Νίκος Μιχαλολιάκος “αισθάνεται καλύτερα” και η δίκη συνεχίζεται. Οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί Μιχαήλ Λάος και Ιωάννης Πιέρρος καταθέτουν:
«Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε παραδώσει στον Παπουτσά μια τσάντα στην οποία υπήρχαν 11 πυροκροτητές (9 ηλεκτρονικοί και 2 πυροτεχνικοί). Ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, λίγες μέρες αργότερα τηλεφώνησε στον Ηλιόπουλο να ειδοποιήσει τον παπουτσά να παραδώσει τους πυροκροτητές στον Μαριούκλα. Ο Παπουτσάς ομολόγησε (Σ.Σ.: μετά ανακάλεσε} ότι είδε στο σπίτι του Μιχαλολιάκου και μάλιστα σε ράφι βιβλιοθήκης, μια αυτοσχέδια βόμβα, έτοιμη τυλιγμένη σε χακί χαρτί από το οποίο εξείχε το φυτίλι. Στο σπίτι του Ηλιόπουλου, σε έρευνα που έγινε, βρέθηκαν σχεδιάγραμματα-υποδείγματα κατασκευής αυτοσχεδίων βομβών».
Παρά τη βλακεία του Μιχαλολιάκου, τελικά το δικαστήριο θα κηρύξει ένοχους τους δύο από τους 4, Μιχαλολιάκο και Μαριούκλα, σε ποινές 13 και 10 μηνών αντίστοιχα [16].
Στις 02/09/1979 γίνεται γνωστό ότι ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης του Μαριούκλα και ορίζει ότι η δίκη πρέπει να επαναληφθεί και για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που δεν είχε κάνει αναίρεση (!!!), λόγω του ότι η αναίρεση έχει επεκτατικό χαρακτήρα.
Ριζοσπάστης 03/06/1979
Στη δίκη για την αναίρεση, η ποινή του Μαριούκλα μένει αμετάβλητη (οποία ατυχία), ενώ εκείνη του Νίκου Μιχαλολιάκου μειώνεται κατά 40 μέρες, από 13 μήνες σε 11 μήνες και 20 μέρες. [18]
***********
«Ενώ υπηρετούσα τη θητεία μου ως Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων (Καταδρομές) σε τάγματα προκάλυψης στα σύνορα, η αστική (“καραμανλική”) “δημοκρατία” με δίωξε και με καταδίωξε, λόγω των εθνικιστικών ιδεών μου, και τελικά με καθαίρεσε και με φυλάκισε, σαν μέλος “επναστατικής εθνικιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που αποσκοπούσε στην κατάλυση της Δημοκρατίας”».
Νεαρέ χρυσαυγίτη που διαβάζεις,
[2] (Συνέντευξη στην ΕΡΤ, 29/04/2012, από το σημείο 08.00′ και μετά) http://www.ert.gr/sinentefxis-sti-net/item/10713-Michaloliakos-%28Chrysh-Aygh%29-%C2%ABTa-agatha-ths-legomenhs-Dhmokratias-einai-chreokopia,-lathrometanastes,-skandala%C2%BB
[3] Ελευθεροτυπία, 03/08/1978
[4] Νίκος Μιχαλολιάκος, Εχθροί του καθεστώτος, εκδόσεις Ασκαλών, Αθήνα, 2000, σελίδα 21
[5] Γιώργος Κρεμμυδάς, Οι άνθρωποι της δικτατορίας μετά τη χούντα, εκδόσεις Εξάντας, 1984, σελίδα 140
[6] Νίκος Μιχαλολιάκος, ό.π., σελίδες 18-19
[7] Ριζοσπάστης, 29/07/1978
[8] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδες 168-175
[9 Ιός, Η ξεχασμένη τρομοκρατία, Ελευθεροτυπία 29/09/2002,http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020929b.htm
[10] Ελευθεροτυπία, 02/08/1978
[11] Νίκος Μιχαλολιάκος, ό.π., σελίδα 21
[12] Ιστολόγιο http://xrysiaygi.blogspot.com [Πρόσβαση 01/10/2010]
[13] Φωτοτυπία της κατάθεσης βρίσκεται και στο βιβλίο του Χάρη Κουσουμβρή, Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής, εκδόσεις Ερεβος, Πειραιάς, 2004, σελίδες 133-136, κλικ εδώ. Είναι γνωστό ότι οι χρυσαυγίτες δεν φημίζονται για την ευφυιία τους, και πράγματι βλέπουμε εδώ ότι ο Κουσουμβρής, ενώ κατηγορεί τον Νίκο Μιχαλολιάκο για καταδότη, ο ίδιος δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε τους συναγωνιστές του, ΠΡΟΤΟΥ αυτοί συλληφθούν, μιας που μπέρδεψε την ημερομηνία 27/07/1978 και την νόμισε για 27/07/1979. Ομως Πέμπτη έπεφτε η 27η Ιουλίου 1978 και όχι 1979.
[14] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδα 173
[15] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδα 175
[16] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδες 177-178
[17] Ριζοσπάστης, 03/06/1979
[18] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδα 194
************************************************************************
Η Βʼ κατάθεση Μιχαλολιάκου σε αρχείο pdf
http://www.scribd.com/doc/92309646
ΠΗΓΗ¨http://exthrostoumalaka.blogspot.com/2012/05/4.html
«Ενώ υπηρετούσα τη θητεία μου ως Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων (Καταδρομές) σε τάγματα προκάλυψης στα σύνορα, η αστική (“καραμανλική”) “δημοκρατία” με δίωξε και με καταδίωξε, λόγω των εθνικιστικών ιδεών μου, και τελικά με καθαίρεσε και με φυλάκισε, σαν μέλος “επαναστατικής εθνικιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που αποσκοπούσε στην κατάλυση της Δημοκρατίας”».
Ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να βρεθεί σε πλήθος βιογραφικών σημειωμάτων και “πορτρέτων” που ο Μιχαλολιάκος είτε προωθεί ο ίδιος, είτε επιτρέπει να τα φιλοτεχνήσουν φιλικοί του συνομιλητές στα ΜΜΕ, όπως βλέπουμε στα παρακάτω βίντεο,
http://www.youtube.com/watch?v=cT0a191RUIo&feature=relmfu
(Ομιλία στα Μέγαρα, 04/04/2012)
(Συνέντευξη στην εκπομπή “Μακελειό” του Στέφανου Χίου στο κανάλι “KONTRA”, 11/02/2012, από το σημείο 01.45′.00” και μετά)
(Συνέντευξη στην ΕΡΤ, 29/04/2012, από το σημείο 04.00′ και μετά)
Το 1976 συλλαμβάνεται και πάλι για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του δολοφονημένου από τη 17 Νοέμβρη βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου. Κρατήθηκε για ένα διάστημα στον Κορυδαλλό, αλλά δεν δικάστηκε ποτέ λόγω τυπικών κωλυμάτων κατά τη διαδικασία της σύλληψης. Στον Κορυδαλλό φέρεται να συναντήθηκε και με τους πραξικοπηματίες.
Μετά το τέλος των σπουδών του κατατάσσεται στο στρατό ως κομάντο των ειδικών δυνάμεων.
Τον Ιούλιο του 1978 συνελήφθη για τρίτη φορά και καταδικάστηκε σε κάθειρξη ενός έτους ως μέλος ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης για κατοχή όπλων και εκρηκτικών».
[Πηγή: http://www.iefimerida.gr/node/35961
Οχι άσχημα για έναν στρατόκαβλο μιλιταριστή.
Εντελώς κατά τύχη, και ψάχνοντας συγκεκριμένα για την υπόθεση Μπόλαρη, πέσαμε επάνω σε ένα ρεπορτάζ για μια δίκη σχετικά με εκείνα τα γεγονότα στο στράτευμα.
Οπως μπορείτε να δείτε, ο Μιχαλολιάκος φαίρεται να βασανίζει και να απειλεί έναν αριστερό φαντάρο, μαζί με ένα χουντικό λοχαγό Τζαβέλλα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τη ξιφολόγχη ως μέσο εκφοβισμού:
Αργότερα, στις 23 Δεκεμβρίου 1976, άλλοι 3 τραμπούκοι προφυλακίστηκαν για τα έκτροπα (ο ένας ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος), ενώ καταζητούνταν και ο κατηγορούμενος και για παράνομη κατοχή όπλωνΑριστοτέλης Καλέντζης.
Θεώρησα και θεωρώ ύψιστη τιμή μου, που μου έχει επιφυλάξει η μοίρα το να έχω διωχθεί και φυλακισθεί για τις Ιδεές μου και δεν θα άλλαζα με τίποτε εκείνες τις στιγμές, που όντας κρατούμενος μαζί με δυο αγωνιστές μου στα υπόγεια της Γενικής ασφάλειας, στην οδό Μεσογείων, ήμουν περήφανος και υψιπετής, αισθανόμουν ξεχωριστός, γιατί μέσα σε έναν κόσμο, που παθητικά υπέφερε την μίζερη μοίρα του, εγώ ήμουν ένας από αυτούς, που αντιστάθηκα και αντιστέκομαι» [6]
Τρεις κατηγορύμενους απουσίαζαν, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος, και έτσι η δίκη χωρίζεται για αυτούς τους τρεις. Οι δύο από αυτούς δικάζονται ερήμην, ενώ για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αποφασίζεται να διαχωριστεί η δίκη.
Τελικά, στις 28/07/1978 ανακοινώνεται ότι η δίκη συνολικά για όλους θα γίνει στο Εφετείο στις 05/09/1978, οπότε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο [7], όμως η δίκη αυτή δεν θα γίνει ποτέ, καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα συλληφθεί στο μεταξύ εκ νέου για την υπόθεση με τα εκρηκτικά [8]
26.1.1975: Επιδρομή ναζιστών της οργάνωσης «Νέα Τάξη» στο ΕΜΠ και μαχαίρωμα του φοιτητή Β. Γεωργιάδη.16.2.1976: Βόμβα σε γραφεία του ΚΚΕ Εσωτερικού (οδός Θεσ/νίκης).24.3.1976: Ρίψη χειροβομβίδας σε βιβλιοπωλείο της Αθήνας και δυναμίτη σε γραφεία του ΚΚΕ στον Κορυδαλλό.14.9.1976: Ανακάλυψη οπλοστασίου στα χέρια απόστρατων στελεχών της ιωαννιδικής χούντας, στη Θεσ/νίκη.16.12.1976: Μαζικοί τραυματισμοί δημοσιογράφων από χουντικούς στην κηδεία του Μάλλιου, σε συνεργασία με «αγανακτισμένους» αστυνομικούς.24.12.1976: Εκρηξη βόμβας της Εθνικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης Πανελλήνων (ΕΣΟΠ) σε γραφεία του ΚΚΕ.24.1.1977: Επιστολή-βόμβα της ΕΣΟΠ στην εφημερίδα «Αυγή».4.2.1977: Εκρηξη βόμβας σε βιβλιοπωλείο της Ασκληπιού, που πουλούσε βιβλία, δίσκους και είδη λαϊκής τέχνης από τη Βουλγαρία.5.2.1977: Τρεις εκρήξεις βομβών στα γραφεία του ΕΚΚΕ στα Εξάρχεια, του ΚΚΕ στην Καισαριανή και του ΚΚΕ Εσωτ. στα Πετράλωνα.11.2.1977: Βόμβα στο βιβλιοπωλείο «Πλανήτης», στην Ασκληπιού. Είχε «προαναγγελθεί», την προηγουμένη, από τον 20χρονο νεοφασίστα Αργ. Κακκαβά.19.2.1977: Εκρηξη ισχυρής βόμβας στα γραφεία της Πολιτιστικής Λέσχης Παγκρατίου.24.2.1977: Σύλληψη των Αριστοτέλη Καλέντζη, Αργ. Κακκαβά και Ευ. Χριστάκη, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο από πυροβόλα, εκρηκτικά και χειροβομβίδες. Ομολογία των δυο τελευταίων για συμμετοχή σε βομβιστικές ενέργειες.4.3.1977: Βόμβα της ΕΣΟΠ σε γραφεία του ΚΚΕ Εσ. «Τα Νέα».9.3.1977: Σύλληψη του στελέχους της «4ης Αυγούστου» Δ. Ηλιόπουλου και της φίλης του, Χρ. Ζέκιου, για κατοχή όπλων.22.3.1977: Εκρηξη βόμβας καταστρέφει το Ι.Χ. του γεν. γραμματέα της ΕΣΔΗΝ, Δ. Ξυριτάκη, στην Αλεξάνδρας.30.5.1977: Σύλληψη του εν ενεργεία ανθυπίλαρχου Γ. Διαμαντή για ρίψη χειροβομβίδας σε βιβλιοπωλείο με βουλγαρικά βιβλία στην Ασκληπιού. Πρωτόδικα θα καταδικαστεί (10.8.77) σε κάθειρξη 8 χρόνων, που το Εφετείο θα μειώσει σε 5 χρόνια (8.2.78).8.10.1977: Καταδίκη του Καλέντζη σε κάθειρξη 12 χρόνων, του Κακκαβά σε 2 χρόνια, του Δ. Ηλιόπουλου σε ενάμιση χρόνο.9.10.1977: Εκρηξη βόμβας σε γραφεία της ΚΝΕ στα Πετράλωνα.16.10.1977: Εμπρησμός των γραφείων της «Αυγή» από νεοφασίστες.5.3.1978: Εκρηξη βόμβας στα γραφεία του περιοδικού «Αντί».6.3.1978: Εκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΚΚΕ Εσωτ. στη Ν. Φιλαδέλφεια.10.3.1978: Εκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο «Ελλη», κατά τη διάρκεια της προβολής της σοβιετικής ταινίας «Ουράνιο Τόξο». 18 θεατές τραυματίες, απʼ τους οποίους οι 3 πολύ σοβαρά.20.6.1978: Εκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο «Ρεξ», κατά τη διάρκεια της προβολής σοβιετικής ταινίας. 15 θεατές τραυματίες.23.7.1978: 13 αλυσιδωτές εκρήξεις βομβών σε Αθήνα-Πειραιά, στην 4η επέτειο της Μεταπολίτευσης.31.7.1978: Σύλληψη ως βομβιστών του Νικ. Μιχαλολιάκου κι άλλων 8 νεοφασιστών, και δίωξή τους με τον «αντιτρομοκρατικό» (Ν.774/78). Στις 29.9.78 παραπέμπονται για κατοχή εκρηκτικών, όχι όμως με τον «αντιτρομοκρατικό».Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι παλιοί γνώριμοι της Ασφάλειας, όπως διαβάζουμε στον “Ριζοσπάστη” της Δευτέρας 01/08/1978:
Συνεχείς ανακρίσεις και επί 20 μέρες κρατούμενος στη Γενική Ασφάλεια χωρίς τη δυνατότητα συνηγόρου και χωρίς να μπορώ να δω κανέναν συγγενή μου. Ολα αυτά κατά ρητήν παραβίασιν του Συντάγματος εντελώς παράνομα και αντιδημοκρατικά.
[...]
Προφυλάκιση στις στρατιωτικές φυλακές Αυλώνος και εκεί συμβαίνουν δυο γεγονότα που σημαδεύουν μέχρι σήμερα τη ζωή μου. Πρώτον η επίσκεψη του γέροντα πατέρα μου, που πίσω από το συρνματόπλεγμα του επισκεπτηρίου μου λέει:
“Δεν πιστεύω να δειλιάσεις και να με ντροπιάσεις. Εμένα με είχαν καταδικάσει οι κουμμουνιστές σε θάνατο και δεν δείλιασα”.
[...]
Το δεύτερο γεγονός είναι η καθαίρεση που μας ανακοινώνει ο διοικητής των στρατιωτικών φυλακών Αυλώνος σε εμένα και τον συγκατηγορούμενό μου και συναγωνιστή μου Θανάση Κ. [Σ.Σ.: Πρόκειται για τον ΔΕΑ Αθανάσιο Καρακατσάνη].
[...]
Αυτή η καθαίρεση είναι για μένα ένας ξεχωριστός τίτλος τιμής για τον οποίο ιδιαίτερα κομπάζω, αφού κανένας αξιωματικός δεν καθαιρέθηκε από το 1974 έως σήμερα για τις ιδέες του, εκτός βεβαίως αυτών που κατεδικάσθησαν για το καθεστώς της 21ης Απριλίου»[11]
Αυτό που γνωρίζουμε όμως, μετά βεβαιότητας, είναι το εξής:
Σύμφωνα με τις εφημερίδες, και όπως σημειώσαμε παραπάνω, η επιχείρηση σύλληψης των 9 βομβιστών διήρκεσε μια εβδομάδα, από 24/07/1978 έως 31/07/1978, οπότε και ανακοινώθηκαν οι συλλήψεις, ενώ οι δύο πρώτοι που φόρεσαν χειροπέδες ήταν οι ένστολοι Νίκος Μιχαλολιάκος και Αθανάσιος Καρακατσάνης, επίσης ΔΕΑ.
Αξίζει τον κόπο να δούμε την κατάθεση αναλυτικά.
Απάντηση: Δεν έχω να καταθέσω τίποτα συμπληρωματικώς. [Σ.Σ.: Λέει τίποτα. Για να δούμε].
[...]
Ερώτηση: Μπορείς να αναφέρεις τα ονόματα αυτών των ατόμων και να μας πεις τις μετʼ αυτών σχέσεις σου;;;
Απάντηση: Είναι όλα τα άτομα που προανέφερα στην προηγούμενη κατάθεση μουκαι επιπλέον ο ΠΑΓΩΝΗΣ Αχιλλέας [Σ.Σ.: Δίνει έναν]. Τον Παγώνη τον γνώρισα μέσο του ΝΤΑΣΚΟΥΡΕΛΟΥ Νικόλαου [Σ.Σ.: Δίνει δεύτερο] με τον οποίο γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά, είμαστε και γείτονες. Ο Παγώνης έχει πλούσια δισκοθήκη και διά αυτό έχω πάει 5-6 φορές στο σπίτι του για να ακούσω δίσκους. Άλλες σχέσεις μαζί του δεν έχω.
Ερώτηση: Εις την υπʼ αριθμό 31 κατασχεθείσα επιστολή του Καλέντζη προς εσέ με ημερομηνία 3/1978 αναφέρει το όνομα “Θανασάκης” και τον χαρακτηρίζει σαν ανεκτίμητο κεφάλαιο της μελλοντικής “σποράς και θέρους”. Ποιος είναι ο Θανασάκης; και τι εννοεί “σπορά και θέρους”;;;
Απάντηση: Δεν γνωρίζω τι εννοεί γιατί δεν μιλάει συγκεκριμένα.
Ερώτηση: Εις τας κατασχεθείσας επιστολάς σου υπάρχει επιστολή που υπογραμμίζεται με την λέξη Νίκος. Ποιός σου απηύθυνε την επιστολή και ποίες οι μετʼ αυτού σχέσεις σου;;;
Απάντηση: Ονομάζεται ΤΣΑΜΗΣ Νικόλαος [Σ.Σ.: Δίνει τρίτο] . Μένουμε στον ίδιο δρόμο στην οδό Φιλολάου και είμαστε φίλοι από το 1974. Πολιτικώς και αυτός έχει εθνικοσοσιαλιστικάς ιδέας. Ο Τσάμης κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να υπηρετεί στην Λήμνο, είναι έφεδρος αξιωματικός της Σ.Ε.Α.Π. [... ] Γιώργος είναι ο ΝΙΚΗΤΕΑΣ Γεώργιος [Σ.Σ.: Δίνει τέταρτο] . Τον Άρη τον ξέρω αλλά μου διαφεύγει το επώνυμόν του. [Σ.Σ.: Δίνει πέμπτο, αν και αυτός στάθηκε τυχερός γιατί ο Μιχαλολιάκος δεν ήξερε το επώνυμό του] Δημήτρης είναι ο ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ [Σ.Σ.: Δίνει έκτο]
[...] Θανάσης πιθανώς είναι ο ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ [Σ.Σ.: Δίνει έβδομο]. Αιμίλιος πρέπει να είναι ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ [Σ.Σ.: Δίνει όγδοο]. Με τους ανωτέρω είμαι γνωστός και με τους Νικητέα, Τσάμη, Παπουτσά και Καρακατσάνη είμαι και φίλος”» [13]
Η τύχη του Νίκου Μιχαλολιάκου για άλλη μια φορά τον ευνοεί. Οι άλλοι 6 απαλλάσσονται με το 835/78 βούλευμα της 09/10/1978 (όχι όμως και ο Αριστοτέλης Καλέντζης). [14]
Η παροιμιώδης τύχη του Νίκου Μιχαλολιάκου ξαναχτύπησε [17].
Λέγαμε στην αρχή του άρθρου για τον ισχυρισμό του Νίκου Μιχαλολιάκου με τον οποίο ψαρεύει (και παραμυθιάζει) νεαρά παιδιά για να τα στρατολογήσει στην εγκληματική ναζιστική του συμμορία, στηριζόμενος στην άγνοια των παιδιών αυτών:
έπειτα από όλα όσα είπαμε παραπάνω, νομίζουμε ότι ο τίτλος του παρόντος άρθρου πρέπει να σε κάνει να σκεφτείς λίγο για το παραμύθι που ο “αρχηγός” σου πουλάει τόσα χρόνια.
Παρά τις δήθεν “επωμίδες” και τα “εκρηκτικά”, ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ψεύτης, βλαξ, καταδότης και Γιώτα-4.
_________________________________________
[1] Χρυσή Αυγή, Ιδεολογική διακήρυξη, http://xryshaygh.wordpress.com/neolaia/
Στο τέλος του άρθρου υπάρχει αρχείο pdf με την εν λόγω κατάθεση του Νίκου Μιχαλολιάκου
View this document on Scribd
http://www.youtube.com/watch?v=ZyRY1lDBSsc&feature=youtu.be&t=1h45m
http://www.ert.gr/sinentefxis-sti-net/item/10713-Michaloliakos-%28Chrysh-Aygh%29-%C2%ABTa-agatha-ths-legomenhs-Dhmokratias-einai-chreokopia,-lathrometanastes,-skandala%C2%BB
Ενα απόσπασμα από ένα τέτοιο βιογραφικό σημείωμα:
«Για πρώτη φορά η δράση του γίνεται ευρύτερα γνωστή όταν συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1974 έξω από την Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι διαμαρτυρόμενος για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Πρόκειται για μύθο (και παραμύθι) όπως θα αποδείξουμε στο παρόν σημείωμα.
Είναι γνωστή η σχέση των νεοναζί και των ακροδεξιών με τις στολές και το ρόλο που μπορούν να παίξουν σε κάθε είδους φαντασιώσεις, όχι μόνο σεξουαλικές και κρυπτοομοφυλοφιλικές, αλλά κυρίως για το θαυμασμό που τρέφουν σε κάθε είδους ένστολο, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ως την "φυσική αριστοκρατία του έθνους".
Διαβάζουμε στην ιδεολογική διακήρυξη της Χρυσής Αυγής:
«Για μας τους Χρυσαυγίτες θεμέλιο του Έθνους, αλλά και φυσική αριστοκρατία είναι οι ένοπλες δυνάμεις [...]. Στο δικό μας κράτος αυτοί θα είναι οι ταγοί και οι οδηγοί του Έθνους και όχι οι επιτήδειοι πολιτικάντηδες ή οι νεόπλουτοι κρατικοδίαιτοι πλουτοκράτες»[1].
Συνεπώς η μέγιστη τιμή για κάθε συνεπή εθνικιστή (που πάντα είναι στρατόκαβλος μιλιταριστής) δεν μπορεί να είναι άλλη από το να κάνει τη θητεία του υπηρετώντας ως Εφεδρος Αξιωματικός (Δόκιμος, ή ΔΕΑ, στην καθομιλουμένη), και η πλέον υπέρτατη τιμή είναι το να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομείς, ΛΟΚ, ΟΥΚ κ.λπ).
Πράγματι, ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έκανε χρήση της αναβολής στράτευσης και στρατεύτηκε στην ηλικία των 20 ετών (και όχι “μετά το τέλος των σπουδών του”, όπως ανακριβώς γράφεται στο παραπάνω βιογραφικό). Οπως λέει ο ίδιος:
«Υπηρέτησα στην διάρκεια της θητείας μου στην 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, που είναι οπωσδήποτε μονάδα προφυλακής και επίσης στο 22 Σύνταγμα Πεζικού στην Λέσβο, όπου από το στρατόπεδό μας βλέπαμε κάθε βράδυ τα φώτα στο σκλαβωμένο Αϊβαλί. Ακόμη υπηρέτησα στο 567 Τάγμα Πεζικού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μάλιστα σε φυλάκιο της γραμμής Μεταξά (Ιστίμπεη) σε υψόμετρο 1200 μέτρων, που απείχε από το χαντάκι των ελληνοβουλγαρικών συνόρων 50 μέτρα» [2]
Ομως, στο στρατόπεδο που υπηρετούσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος σημειώθηκε μια κλοπή εκρηκτικών και όπλων. Από τις ανακρίσεις που έγιναν, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν οι δράστες. Ο Μιχαλολιάκος κατηγορήθηκε για την κλοπή και τελικά τιμωρήθηκε με αλλαγή ειδικότητας και σώματος (από έφεδρος αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων σε έφεδρος αξιωματικός φύλακας Υλικού Πολέμου). Από κομμάντο, δηλαδή, κατέληξε αποθηκάριος-λογιστής, ειδικότητες που συνήθως απονέμονται σε στρατεύσιμους μειωμένης σωματικής ικανότητας [3].
Ριζοσπάστης, 08/12/1979
Βέβαια, αργότερα, λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση των βομβιστών, ο Νίκος Μιχαλολιάκος καθαιρέθηκε ΚΑΙ από έφεδρος αξιωματικός και έγινε απλός στρατιώτης. Ο ίδιος λέει ότι όλα αυτά αποτελούν για αυτόν «έναν ξεχωριστό τίτλο τιμής για τον οποίο ιδιαίτερα κομπάζω, αφού κανένας αξιωματικός δεν καθαιρέθηκε από το 1974 έως σήμερα για τις ιδέες του, εκτός βεβαίως αυτών που κατεδικάσθησαν για το καθεστώς της 21ης Απριλίου» [4]
Με τις επωμίδες και την Οχτάρα τη στολή, ως ΔΕΑ (=Δόκιμος Εφεδρος Αξιωματικός)
Αν και αυτός ο ισχυρισμός είναι ανακριβής, αφού δεκάδες ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν καθαιρεθεί την περίοδο της Μεταπολίτευσης λόγω φιλοχουντικών και φασιστικών εκτρόπων, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο έφεδρος αξιωματικός κομμάντο κατέληξε απλός στρατιώτης αποθηκάριος, σαν να λέμε Ι4.
Οταν καθαιρέθηκε, με τις εξαρτύσεις του θαλαμοφύλακα, όπως είναι η υπηρεσία των γιωτάδων (Ι4).
Τελικά, ο Νίκος Μιχαλολιάκος απολύθηκε από το στρατό τον Νοέμβριο του 1980, έχοντας υπηρετήσει συνολικά … 42 μήνες (από το Μάιο του 1977)!!!
Ανοίγουμε παρένθεση:
Ριζοσπάστης 13/05/1979
Κλείνει η παρένθεση.
Η σύλληψη στην κηδεία του Μάλλιου και η μυστηριώδης απαλλαγή/παραγραφή των αδικημάτων
Στις 16 Δεκεμβρίου 1976, στην κηδεία του εκτελεσθέντος από τη “17 Νοέμβρη” Ευάγγελου Μάλλιου στο Αʼ νεκροταφείο, και ενώ ο υφυπουργός της χούντας Γεώργιος Γεωργαλάς εκφωνούσε έναν εμπηστικό επικήδειο, οργανωμένοι νεοφασίστες και χουντικοί επιτίθενται με βία και ορμή και τραυματίζουν σοβαρά δημοσιογράφους που αναγνώρισαν, οι περισσότεροι των οποίων κατέληξαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Παρά την αδράνεια των παριστάμενων αστυνομικών, κάποιοι ελάχιστοι δράστες αργότερα αναγνωρίστηκαν από φωτογραφίες. Μόλις 3 καταδικάστηκαν σε ελαφρές ποινές 2,5 μηνών στο αυτόφωρο, ενώ ένας ανήλικος γιος απόστρατου αξιωματικού τέθηκε στην επιμέλεια ειδικής επιμελήτριας ανηλίκων [5].
Γράφει ο Νίκος Μιχαλολιάκος:
«[...] σε ηλικία 19 ετών οδηγούμαι κρατούμενος στην πρώτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται κρατούμενοι οι αξιωματικοί του καθεστώτος της 21ης Απριλίου [...], πατριώτες ξεχωριστοί, αιχμάλωτοι της μικρόψυχης και δειλής δημοκρατίας μας.
Τελικά, η δίκη θα γίνει μεταξύ 9 και 13 Μαΐου 1978 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου θα αθωωθούν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι (και ο Γεωργαλάς), ενώ 5 από αυτούς θα καταδικαστούν σε ποινές 10 μηνών έως 3 ετών, μεταξύ των οποίων και ο (άτυχος για άλλη μια φορά) Αριστοτέλης Καλέντζης.
Ριζοσπάστης 29/07/1978
Ο wannabe βομβιστής
Αξίζει να δούμε λίγο την κατάσταση σε σχέση με την (καθόλα υπαρκτή) ακροδεξιά τρομοκρατία την περίοδο της Μεταπολίτευσης, μέχρι την ημερομηνία της σύλληψης των 9 βομβιστών, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, τον Ιούλιο του 1978. Αντιγράφουμε από έναν (πάντως όχι πλήρη) κατάλογο [9]:
Τη νύχτα 23 προς 24 Ιουλίου 1978 γίνονται στην Αθήνα και τον Πειραιά 13 αλυσιδωτές εκρήξεις. Η κατάσταση με την ακροδεξιά δραστηριότητα και τις βόμβες φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο, και έτσι η Αστυνομία αναγκάζεται να αναλάβει δράση. Με μια επιχείρηση που διαρκεί μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 24/07/1978 έως τις 31/07/1978 [Σ.Σ.: Προσοχή στις ημερομηνίες· έχουν σημασία όπως θα δούμε παρακάτω], τελικά η αστυνομία ανακοινώνει τη «σύλληψη ατόμων που ανήκουν στην εξτρεμιστική δεξιά και για το οποία έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία που αξιολογούνται», όπως γράφουν οι εφημερίδες [10]
Ριζοσπάστης, Δευτέρα 01/08/1978
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, τότε 22 ετών, είναι ανηψιός του του Διοικητή Ασφαλείας Μιχαήλ Λάου, που αργότερα θα είναι ο βασικός μάρτυρας στη δίκη, ενώ ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, τότε 37 ετών, είναι ένα πρόσωπο-μύθος για τους νεαρούς χρυσαυγίτες, αφού είχε να επιδείξει παραστρατιωτική ένοπλη δράση στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.
Γιαννόπουλος και Μιχαλολιάκος μαζί σε ένα διάλειμμα της δίκης, μουτζώνουν και κοροιδεύουν.
Εναντίον τους θα ασκηθεί ποινική δίωξη με τον Νόμο 774/78 “περί καταστολής της τρομοκρατίας και προστασίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος”, ο οποίος εφαρμόζεται για δεύτερη φορά (η πρώτη φορά ήταν με τους οπαδούς του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη και της οργάνωσής του, του ΟΕΜ, Ουδετερόφιλο Εθνικό Μέτωπο).
Οι 9 κατηγορορύμενοι συν ο … συνήθης ύποπτος Αριστοτέλης Καλέντζης (αν και βρισκόταν ήδη στις φυλακές) θα διωχθούν ποινικά και θα παραπεμφθούν σε τακτική ανάκριση. Ο ανακριτής Δ. Γυφτάκης θα συνενώσει τη δικογραφία με τις δικογραφίες για τις εκρήξεις στους κινηματογράφους “Ελλη” και “Ρεξ” (βλέπε παραπάνω στη λίστα με τις βίαιες ενέργειες), όπου υπήρχαν ανθρώπινα θύματα.
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα ισχυριστεί αργότερα ότι είναι η «μεγάλη του στιγμή», ειδικά όταν οι κατηγορίες αφορούν την «ανατροπή του πολιτεύματος», κάτι που για αυτόν αποτελεί «τίτλο τιμής». Γράφει σχετικά:
«Οδηγούμαι κρατούμενος για δεύτερη φορά στην Γενική ασφάλεια Αθηνών, έχοντας μέσα στη τσάντα μου, εκτός από τα ρούχα μου, μία μια ποιητική ανθολογία γιατί για μένα και για κάθε άνθρωπο που ξεπερνά αυτά που οι πολλοί θεωρούν πρέποντα και πολιτικά σωστά, η ποίηση είναι το μεγάλο όπλο, αλλά και το μεγάλο καταφύγιο που ενδυναμώνει και δικαιολογεί απόλυτα τις επιλογές του.
Είναι η χρονική στιγμή από την οποία ο Νίκος Μιχαλολιάκος αρχίζει να αποκτά τη φήμη του “συνομιλητή” (για να το πούμε κομψά) με τις αρχές.
Λόγου χάρη, ένα σχετικό δείγμα (αν και ανώνυμο) που έτυχε να διαβάσουμε είναι το εξής:
«Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο προδότης είναι ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ: ο ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ. Αυτός είναι που για να μη δικασθεί (1978) αντάλλαξε το φάκελο της υπόθεσής του με την ίδρυση της ΧΑ για να μπορεί το κράτος να ελέγχει τον πατριωτικό χώρο. Τότε ο ανεψιός του Διοικητή Ασφαλείας Μιχαήλ Λάου, ο Γ. Η. κατάφερε να μπλέξει τον ανόητο Ν. Μιχαλολιάκο εμφανίζοντάς τον να μιλά για πυροκροτητές και εκρηκτικά από τηλεφώνου. Η συνομιλία καταγράφηκε και αμέσως απαγγέλθηκε κατηγορία στο Ν. Μιχαλολιάκο για σύσταση συμμορίας και κατοχή εκρηκτικών. [...] Ο Γ. Η. που παγίδευσε τον Νίκο Μιχαλολιάκο ζει, μας μίλησε [...]. Μας υποσχέθηκε να μας δώσει και πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα που μας άφησε και διαβάσαμε με καταθέσεις αποκαλυπτικές του νεαρού τότε αρχιρουφιάνου Ν. Μιχαλολιάκου εναντίον, επίσης νεαρών, ομοϊδεατών».[12]
Δεν ξέρουμε εάν έχουν βάση όλα αυτά.
Με μεγάλη μας (όχι και τόσο) έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε την δεύτερη (συμπληρωματική) κατάθεση την Πέμπτη 27 Ιουλίου 1978.
«Βʼ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ
“Εν Αθήναις τη 27/7/1978 ημέρα Πέμπτην και ώραν 23.10 ενώπιον ημών του Υπαστυνόμου Αʼ Γαρδίκα Χρήστου παρουσία και του ως 2ου ανακριτικού υπαλλήλου προσληφθέντος Υπαστυνόμου Αʼ Κοκκονάκη Γεωργίου ενεφανίσθη ο κληθείς μάρτυς ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ όστις ερωτηθείς περί της ταυτότητός του εδήλωσεν ότι ονομάζεται ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου και της Ουρανίας, (επαγγέλεται τον) υπηρετεί εις τον στρατόν ως Δ.Ε.Α., εγεννήθη εις Αθήνας Επαρχίας Αττικής Νομού Αττικής και κατοικεί εις Μυτιλήνην Λόχος Διοικήσεως 22 Λ.Τ.Ε. και μονίμως Φιλολάου 147 συνοικία ή προάστειον Παγκράτι, τυγχάνει άγαμος, γενν. 1957 Έλλην. Τα ανωτέρω στοιχεία ταυτότητός του προκύπτουσιν εκ του επιδειχθέντος εις ημάς υπʼ αριθ. 6482 δελτίου ταυτότητος εκδοθέντος την 23-11-77 υπό της Σ.Ε.Α.Π.
Ερώτηση: Τι έχεις να καταθέσεις συμπληρωματικώς προς την υπό ιδίαν ημερομηνίαν δοθείσαν κατάθεσιν;;;
Οχτώ ονόματα συναγωνιστών, γνωστών και φίλων. Οχι άσχημα για μια “Βʼ συμπληρωματική κατάθεση”, από έναν “σκληρό αγωνιστή που καταδιωκόταν για τις ιδέες του”. Ούτε που θα ήθελε να μάθει ο τωρινός χρυσαυγίτης πόσους έδωσε στην κύρια κατάθεση. Και βεβαίως, η ημερομηνία (Πέμπτη 27/07/1978) έχει μεγάλη σημασία, μιας και ο Νίκος Μιχαλολιάκος ήταν ο πρώτος που συνελήφθη. Συνεπώς, ενδέχεται να είναι βάσιμες οι κατηγορίες των πρώην συναγωνιστών του σε αυτήν την υπόθεση, ότι δηλαδή αυτός μίλησε και τους έδωσε όλους.
Στη συνέχεια της υπόθεσης, στις 26/09/1978 παραπέμπονται οι 4 από τους 10 βομβιστές (Νίκος Μιχαλολιάκος, Γεώργιος Ηλιόπουλος, Δημήτριος Παπουτσάς και Αλέξανδρος Μαριούκλας), όχι όμως με τον αντιτρομοκρατικό Νόμο 774/78, αλλά για το 495/76 περί όπλων και εκρηκτικών..
Η δίκη ξεκινάει στις 27/11/1978 στο Πενταμελές Εφετείο. Οι συνήγοροι υποβάλλον αίτημα αναβολής για να κληθούν πυροτεχνουργοί που είχαν εξετάσει τα υλικά τα οποία οι κατηγορούμενοι είχαν ομολογήσει ότι είχαν στην κατοχή τους. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αάιτημα [15]
Στο εδώλιο.
Στις 15/01/1979 αρχίζει ξανά η δίκη των 4 στο πενταμελές Εφετείο. Την πρώτη μέρα ο Νίκος Μιχαλολιάκος “κάνει τον άρρωστο” και το δικαστήριο δίνει εντολή να εξεταστεί από ιατροδικαστή. Την επομένη ο Νίκος Μιχαλολιάκος “αισθάνεται καλύτερα” και η δίκη συνεχίζεται. Οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί Μιχαήλ Λάος και Ιωάννης Πιέρρος καταθέτουν:
«Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε παραδώσει στον Παπουτσά μια τσάντα στην οποία υπήρχαν 11 πυροκροτητές (9 ηλεκτρονικοί και 2 πυροτεχνικοί). Ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, λίγες μέρες αργότερα τηλεφώνησε στον Ηλιόπουλο να ειδοποιήσει τον παπουτσά να παραδώσει τους πυροκροτητές στον Μαριούκλα. Ο Παπουτσάς ομολόγησε (Σ.Σ.: μετά ανακάλεσε} ότι είδε στο σπίτι του Μιχαλολιάκου και μάλιστα σε ράφι βιβλιοθήκης, μια αυτοσχέδια βόμβα, έτοιμη τυλιγμένη σε χακί χαρτί από το οποίο εξείχε το φυτίλι. Στο σπίτι του Ηλιόπουλου, σε έρευνα που έγινε, βρέθηκαν σχεδιάγραμματα-υποδείγματα κατασκευής αυτοσχεδίων βομβών».
Παρά τη βλακεία του Μιχαλολιάκου, τελικά το δικαστήριο θα κηρύξει ένοχους τους δύο από τους 4, Μιχαλολιάκο και Μαριούκλα, σε ποινές 13 και 10 μηνών αντίστοιχα [16].
Στις 02/09/1979 γίνεται γνωστό ότι ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης του Μαριούκλα και ορίζει ότι η δίκη πρέπει να επαναληφθεί και για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που δεν είχε κάνει αναίρεση (!!!), λόγω του ότι η αναίρεση έχει επεκτατικό χαρακτήρα.
Ριζοσπάστης 03/06/1979
Στη δίκη για την αναίρεση, η ποινή του Μαριούκλα μένει αμετάβλητη (οποία ατυχία), ενώ εκείνη του Νίκου Μιχαλολιάκου μειώνεται κατά 40 μέρες, από 13 μήνες σε 11 μήνες και 20 μέρες. [18]
***********
«Ενώ υπηρετούσα τη θητεία μου ως Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων (Καταδρομές) σε τάγματα προκάλυψης στα σύνορα, η αστική (“καραμανλική”) “δημοκρατία” με δίωξε και με καταδίωξε, λόγω των εθνικιστικών ιδεών μου, και τελικά με καθαίρεσε και με φυλάκισε, σαν μέλος “επναστατικής εθνικιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης που αποσκοπούσε στην κατάλυση της Δημοκρατίας”».
Νεαρέ χρυσαυγίτη που διαβάζεις,
[2] (Συνέντευξη στην ΕΡΤ, 29/04/2012, από το σημείο 08.00′ και μετά) http://www.ert.gr/sinentefxis-sti-net/item/10713-Michaloliakos-%28Chrysh-Aygh%29-%C2%ABTa-agatha-ths-legomenhs-Dhmokratias-einai-chreokopia,-lathrometanastes,-skandala%C2%BB
[3] Ελευθεροτυπία, 03/08/1978
[4] Νίκος Μιχαλολιάκος, Εχθροί του καθεστώτος, εκδόσεις Ασκαλών, Αθήνα, 2000, σελίδα 21
[5] Γιώργος Κρεμμυδάς, Οι άνθρωποι της δικτατορίας μετά τη χούντα, εκδόσεις Εξάντας, 1984, σελίδα 140
[6] Νίκος Μιχαλολιάκος, ό.π., σελίδες 18-19
[7] Ριζοσπάστης, 29/07/1978
[8] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδες 168-175
[9 Ιός, Η ξεχασμένη τρομοκρατία, Ελευθεροτυπία 29/09/2002,http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020929b.htm
[10] Ελευθεροτυπία, 02/08/1978
[11] Νίκος Μιχαλολιάκος, ό.π., σελίδα 21
[12] Ιστολόγιο http://xrysiaygi.blogspot.com [Πρόσβαση 01/10/2010]
[13] Φωτοτυπία της κατάθεσης βρίσκεται και στο βιβλίο του Χάρη Κουσουμβρή, Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής, εκδόσεις Ερεβος, Πειραιάς, 2004, σελίδες 133-136, κλικ εδώ. Είναι γνωστό ότι οι χρυσαυγίτες δεν φημίζονται για την ευφυιία τους, και πράγματι βλέπουμε εδώ ότι ο Κουσουμβρής, ενώ κατηγορεί τον Νίκο Μιχαλολιάκο για καταδότη, ο ίδιος δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε τους συναγωνιστές του, ΠΡΟΤΟΥ αυτοί συλληφθούν, μιας που μπέρδεψε την ημερομηνία 27/07/1978 και την νόμισε για 27/07/1979. Ομως Πέμπτη έπεφτε η 27η Ιουλίου 1978 και όχι 1979.
[14] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδα 173
[15] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδα 175
[16] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδες 177-178
[17] Ριζοσπάστης, 03/06/1979
[18] Γιώργος Κρεμμυδάς, ό.π., σελίδα 194
************************************************************************
Η Βʼ κατάθεση Μιχαλολιάκου σε αρχείο pdf
http://www.scribd.com/doc/92309646
ΠΗΓΗ¨http://exthrostoumalaka.blogspot.com/2012/05/4.html
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ατρόμητος και ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Ο Λαός, τιμώρησε τα κόμματα του Μνημονίου"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ