2015-09-06 15:02:06
Φωτογραφία για Κύπρος: Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα τελείται για πρώτη φορά από το 1974
Θεία Λειτουργία θα τελεστεί την Κυριακή το πρωί για πρώτη φορά έπειτα από 41 χρόνια στον βυζαντινό ναό, κτίσμα του 10ου αιώνα μ.Χ. , του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα. Μέχρι το 1974 ο ναός πανηγύριζε στις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την ανάμνηση του «εν Χώναις» θαύματος του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ.

Από το 1975 , που έφυγαν από την Γιαλούσα οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι της, και μέχρι πριν ένα χρόνο, ο ναός χρησιμοποιείτο ως τέμενος . Τις περασμένες ημέρες, ο πρόεδρος της κοινότητας Γιαλούσας Παντελής Χατζηπαντελής μαζί με άλλους εκτοπισμένους συγχωριανούς του πήγαν στο χωριό τους και καθάρισαν την εκκλησία για να είναι όλα έτοιμα για τον αυριανό εκκλησιασμό.

Προκειμένου να δοθεί άδεια από το τουρκοκυπριακό καθεστώς για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας σημαντική ήταν η συμβολή του 85χρονου και ιδιαίτερα σεβαστού Σάββα Λιασή, ο οποίος εδώ και 41 χρόνια ζει εγκλωβισμένος στο διπλανό χωριό την Αγία Τριάδα. Εκεί έθαψε πέρσι τον γιό του , που σκοτώθηκε σε μάχη το 1974 . Τα οστά του Γιαννάκη Λιασή βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο και αναγνωρίστηκαν με την μέθοδο του DNA. Τον Απρίλιο ο Σάββας Λιασής έχασε και την πολυαγαπημένη του σύντροφο Μαρούλα.


Ο κοινοτάρχης της Γιαλούσας Παναγιώτης Χατζηπαντελής σε ανάρτησή στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προσκαλεί τους Γιαλουσίτες στην Θεία Λειτουργία . "Πραγματικά είναι μεγάλη η συγκίνηση μου, γιατί μετά από πολλές προσπάθειες που κάναμε, θα μπορέσουμε να λειτουργηθούμε στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην όμορφη μας Γιαλούσα, μετά από 41 ολόκληρα χρόνια. Καλώ όλους τους Γιαλουσίτες, όπου και αν βρίσκονται και ό,τι άλλο και να έχουν την ερχόμενη Κυριακή , να το αφήσουν για λίγο και να μεταβούμε ειρηνικά και ήσυχα να προσευχηθούμε στον Άγιο μας να δώσει ειρήνη και ελευθερία στον τόπο μας".

Η Γιαλούσα μέχρι το 1974 ήταν ένα μεγάλο αμιγές ελληνικό χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, στο κεντρικό τμήμα της χερσονήσου της Καρπασίας. Βρίσκεται πάνω στον κύριο δρόμο Αμμοχώστου – Ριζοκαρπάσου. Το χωριό πήρε τον ονομασία του από την αρχαία ελληνική λέξη Αιγαλούσα (αιγιαλός = γιαλός) και σημαίνει την τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Η Γιαλούσα έχει θέα προς τις βόρειες ακτές της επαρχίας Αμμοχώστου και είναι κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου. Η Γιαλούσα κτίστηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, μετά το τέλος των αραβικών επιδρομών κατά τη διάρκεια των οποίων είχε υποστεί πολλές καταστροφές και λεηλασίες.

Ο οικισμός της Γιαλούσας υπήρξε πάντα πολυπληθής. Το 1973 ο πληθυσμός του χωριού ήταν 2.460 κατοίκους και ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος σ' ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου. Στο χωριό λειτουργούσε, μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974, και ελληνικό γυμνάσιο Μεγάλος αριθμός Γιαλουσιτών είχε παραμείνει στο χωριό κι εγκλωβιστεί εκεί με την τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή.

Ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανερχόταν στους 1.909 τον Οκτώβριο του 1975. Στη συνέχεια άρχισαν να εκδιώκονται κι αυτοί από τους Τούρκους και να προσφυγοποιούνται στις ελεύθερες περιοχές. Τον Δεκέμβριο του 1975 είχαν παραμείνει μόνο 537, ενώ μειώθηκαν στους 310 τον Ιανουάριο του 1977. Τον Απρίλιο του 1978 είχαν παραμείνει μόνο δύο. Σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας στο χωριό. Από το 1976 εγκαταστάθηκαν στη Γιαλούσα Τουρκοκύπριοι, που μεταφέρθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, κυρίως από τα χωριά Κόκκινα και Βροΐσια. Αυτοί μετονόμασαν την Γιαλούσα σε Yeni Erenköy (την ονομασία Erenköy, που σημαίνει χωριό των σοφών ανθρώπων, χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για το χωριό Κόκκινα. Το Yeni , που προτάχθηκε σημαίνει Νέο). Αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Γιαλούσα και πολλοί έποικοι από την Τουρκία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ