2015-09-15 08:19:12
Φωτογραφία για Η συνέντευξη Π. Καμμένου στο Kranosgr
 Τι λέει για το μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών, τις απολύσεις ΕΠΟΠ και το ρόλο των ΕΔ στο μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα

Συνέντευξη στο Kranosgr παραχώρησε ο π. Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Π. Καμμένος. 

Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων απαντά σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τους στρατιωτικούς όπως το μισθολογικό και το συνταξιοδοτικό, τις απολύσεις ΕΠΟΠ, τις μεταθέσεις και τα μέτρα μέριμνας υπέρ του προσωπικού. 

Μιλά επίσης για τα εξοπλιστικά και τον ρόλο των ΕΔ στο Ευρωπαϊκό στρατιωτικό γίγνεσθαι, ενώ διαφωνεί απόλυτα με την συμμετοχή έστω και υπό όρους του στρατού στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης

Κύριε Πρόεδρε 5 ημέρες πριν τις εκλογές και απευθυνόμενος με την ιδιότητα του π. Υπουργού Άμυνας στα στελέχη των Ε.Δ. θα θέλαμε να μας πείτε πώς χαρακτηρίζετε ο ίδιος την 7μηνη παρουσία σας στο Υπουργείο;


Θεωρώ την πιο τιμητική θέση που έχω αναλάβει ποτέ, τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, δηλαδή του πολιτικού προϊστάμενου των καλύτερων Ενόπλων Δυνάμεων του κόσμου. Γνώριζα το στράτευμα και πάντα το θαύμαζα, αλλά οφείλω να πω ότι ο επαγγελματισμός, το υψηλό ηθικό, η ευθύνη και η αγάπη προς την πατρίδα που συνάντησα ήταν πράγματι καθοριστικοί παράγοντες για την απόφασή μου να εργαστώ σκληρά μαζί με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των αξιωματικών, των υπαξιωματικών και των στρατευσίμων και να προσφέρω από τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ό,τι καλύτερο μπορώ στη συνέχιση της παράδοσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν τελικά αυτή που ταίριαζε στον Πάνο Καμμένο;

Παρότι ανέλαβα σε δύσκολες συνθήκες πιστεύω ότι η θέση αυτή ταίριαζε απλώς σε έναν πολιτικό ο οποίος αγαπάει την πατρίδα του, σέβεται το αυτοδιοίκητο και την ιστορία του στρατεύματος.

Επικεντρώνοντας τη συζήτησή μας στα καυτά θέματα που σχετίζονται με τις Ε.Δ. θα προσπαθήσουμε να δούμε αναλυτικά ένα - ένα τα καυτά προβλήματα του χώρου για τα οποία δικαίως τα στελέχη αγωνιούν καθημερινά. Και ξεκινώντας με το μισθολογικό θα ήθελα να σας ρωτήσω. Τι συνέβη με την αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών και όπως ο ίδιος είχατε πει έμεινε στον πάγο;

Όσον αφορά το θέμα του επιδόματος παραμεθορίου, το εξασφάλισα άμεσα και με προβληματίζει ιδιαίτερα ότι οι δύο τελευταίοι μήνες δεν έχουν ακόμα αποδοθεί παρότι έχουν απελευθερωθεί τα κονδύλια.

Όσον αφορά το θέμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν η πρώτη διαταγή την οποία έδωσα. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου εξασφαλίσαμε τους κωδικούς ώστε να πληρωθούν άμεσα τα χρήματα. Υπέγραψα την πρώτη διυπουργική απόφαση, η οποία πήγε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπου και παρέμεινε για τρεις με τέσσερις μήνες, διότι τα Υπουργεία αυτά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα κονδύλια.

Ζήτησα να επιστρέψει σε εμάς και την έστειλα ξεχωριστά στο Υπουργείο Οικονομικών μαζί με τους κωδικούς για τα δεσμευμένα κονδύλια και προσπάθησα μέχρι την τελευταία ημέρα να αποδοθούν. Τα capital controls και η έλλειψη ρευστότητας αυτούς τους δύο τελευταίους μήνες, δεν επέτρεψαν να αποδοθούν ταμειακά αυτά τα χρήματα. Αγωνίστηκα γι’ αυτό μέχρι την τελευταία ημέρα που παρέδωσα τα καθήκοντα μου. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια καθυστέρηση που προέκυψε από τις συγκυρίες και όχι από θέληση και πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί.

Τι απαιτείται και πως θα επιτευχθεί η αποκατάσταση. Ποια είναι η δέσμευσή σας;

Η αποκατάσταση θα επιτευχθεί διότι αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και κάθε Διοίκηση οφείλει και υποχρεούται να εφαρμόσει την απόφαση αυτή. Δεν είναι χάρη προς τους στρατιωτικούς, είναι καθήκον του κράτους απέναντί τους.

Συνταξιοδοτικό στρατιωτικών. Θέλουμε έναν γερασμένο στρατό; Πόσα θα είναι τελικά τα υποχρεωτικά χρόνια παραμονής των στελεχών στο στράτευμα;

Δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικών ετών. Εγώ έκανα δεκτή την εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να δώσω το δικαίωμα στους αξιωματικούς που δεν έχουν περάσει Σχολή Πολέμου να μπορούν να παραμείνουν, εάν εκείνοι το επιθυμούν, μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό και μόνο, όπως καθαρά φαίνεται από τις αποφάσεις που έχουν υπογραφεί, αφορά το στρατιωτικό προσωπικό.

Απολύσεις προσωπικού. Τι αντιπροτείνετε στην απαίτηση των δανειστών για μείωση του αριθμού των χαμηλόβαθμων στελεχών;

Καμία απόλυση προσωπικού. Η Ελλάδα, εκτός από μια δανειζόμενη χώρα, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Συμμαχίας, αλλά και τις εθνικές ανάγκες, έστω και με ένα λιγότερο στέλεχος. Αυτό είναι θέμα για το οποίο έθεσα βέτο. Δεν πρόκειται να δεχτώ για κανέναν λόγο και ποτέ την απόλυση έστω και ενός ΕΠΟΠ από το στράτευμα.

Δώσατε βαρύτητα στο οικιστικό πρόγραμμα στις Ε.Δ. Αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όταν συνειδητοποίησα ότι η περιουσία των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι 34 δισεκατομμύρια ευρώ και η απόδοση είναι ένα εκατομμύριο, φρόντισα να ετοιμάσω νομικό πλαίσιο, σε συνεργασία με το ΣΑΓΕ και εξωτερικούς συμβούλους, προκειμένου να μπορέσουμε να αποκομίσουμε κέρδη προς όφελος των Ταμείων, τα οποία θα πάνε αποκλειστικά στο προσωπικό. Ήδη, το νομικό πλαίσιο ετοιμάστηκε, προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης να δίνεται προς ενοικίαση ή παραχώρηση οποιοδήποτε κτήριο ή οικόπεδο της περιουσίας των Ταμείων, εάν δεν εξασφαλίζεται τουλάχιστον ένα 5% το έτος επί της αντικειμενικής αξίας. Και αυτό, μετά από διαγωνισμούς στο διαδίκτυο, για πέντε ημέρες, όπου θα υπάρχει το δικαίωμα «bid», δηλαδή καλύτερης προσφοράς, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.

Εκπονήσαμε με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τις υπηρεσίες, τα πρώτα σχέδια για τη δημιουργία οικισμού στην Μαλακάσα και παράλληλα έδωσα εντολή και έχουν ετοιμαστεί μελέτες για όλες τις περιοχές εκείνες όπου το στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει τη δυνατότητα κατοικίας, με έμφαση τις παραμεθόριες περιοχές και τα ακριτικά νησιά μας. Πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα θα μπορούμε να ολοκληρώσουμε τέτοιους είδους έργα στα οποία μπορεί να εμπλακεί και η ΔΙΔΕΡΓΩΝ - η πρώην ΜΟΜΑ - και να καλύψουμε ένα μεγάλο κόστος για την οικογένεια του στρατιωτικού που υπηρετεί εκτός της περιοχής κατοικίας του.

Ένα από τα καυτά προβλήματα των στελεχών είναι οι ετήσιες μεταθέσεις. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη φετινή διαδικασία;

Η φετινή διαδικασία εμποδίστηκε από τη μη ύπαρξη κονδυλίων. Και όσον αφορά τις μεταθέσεις και όσον αφορά τις κρίσεις, η διαταγή την οποία έδωσα από την πρώτη στιγμή, ήταν ότι αυτές δεν θα γίνονται με πολιτικά κριτήρια, αλλά με καθαρά κριτήρια δικαίου και κοινωνικά κριτήρια. Φέτος, πολλές μεταθέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω ελλείψεως ταμείου, δηλαδή μετρητών, για την έκδοση των φύλλων πορείας.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για νέα μέτρα μέριμνας υπέρ του προσωπικού;

Πρώτα από όλα, η αποκατάσταση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεύτερον, το θέμα της δημιουργίας οικισμών και εξασφάλισης στέγης για την οικογένεια του στρατιωτικού.

Τρίτον, δημιουργία νέων θερέτρων για αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, σε περιοχές όπου θα νοικιάσουμε για 50 ή 100 χρόνια και θα γίνουν επενδύσεις τουριστικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα, σε παλιά στρατόπεδα. Δεν πρόκειται να πουληθεί ούτε ένα μέτρο από την περιουσία του Ταμείου.

Ήδη ετοιμάσαμε νομοσχέδιο με τον Αναπληρωτή Υπουργό που αντιμετωπίζει σε πάγια βάση όλα τα κοινωνικά προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων και των στρατευσίμων, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα με την οικονομική κρίση.

Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε πως το ΓΕΣ λέει ΝΑΙ υπό όρους για τη συμμετοχή του στρατού στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Διαφωνώ απόλυτα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρέπει και δεν επέτρεψα μέχρι τώρα να εμπλακούν στο θέμα της μετανάστευσης. Η μόνη εμπλοκή που είχαμε, ήταν για έκτακτες ανάγκες, η παροχή μόνο κάποιων συσσιτίων για λίγες μέρες. Αν έχω την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν θα επιτρέψω ούτε παραχώρηση στρατιωτικών περιοχών, ούτε την εμπλοκή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χρηματοδότηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προς την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους θέματα.

Τελικά οι Ε.Δ. μπορούν και πρέπει να διασφαλίσουν εφόσον απαιτηθεί τη σταθερότητα στο Εσωτερικό;

Διασφαλίζουν ήδη τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Η παρουσία, για παράδειγμα, μονάδων καταδρομών στην Ήπειρο και στη Μακεδονία έδωσε τη δυνατότητα σε ακριτικά χωριά μόνο και μόνο με την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, της επαναπόκτησης ενός αισθήματος ασφάλειας στο εσωτερικό. Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις φυλάσσουν τα εξωτερικά σύνορα, εξασφαλίζουν την ασφάλεια των κατοίκων στο εσωτερικό. Αυτή είναι η μόνη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας και δεν έχει να κάνει με όλα τα σενάρια τα οποία έχουν κατά καιρούς ακουστεί.

Εξοπλιστικά προγράμματα. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ανανέωση του εξοπλισμού με δεδομένη την οικονομική συγκυρία και τις απαιτήσεις των δανειστών;

Πρώτα από όλα, με την εφαρμογή της διακλαδικότητας. Δεύτερον, με την εκμετάλλευση όλων των ΑΩ τα οποία έχουν μείνει ανενεργά. Ήδη, έχουμε κινητοποιήσει τα περισσότερα από αυτά. Τρίτον, με την απόκτηση χρημάτων από πώληση πυρομαχικών τα οποία λήγουν ή παλαιού εξοπλισμού ο οποίος δεν μας είναι αυτή τη στιγμή χρήσιμος. Τέταρτον, με την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, που για εμάς αποτελεί προτεραιότητα. Θεωρώ, ότι ένας ακόμη τρόπος εξοικονόμησης, είναι με την καταγραφή και τη δημιουργία διακλαδικής ηλεκτρονικής αποθήκης, που θα εξυπηρετεί κοινά μέσα τα οποία έχουν τα τρία όπλα.

Όλοι συμφωνούν στην αναδιοργάνωση των ΕΔ. Αναδιοργάνωση όμως με βάση πελατειακές απαιτήσεις ή πραγματικές ανάγκες;

Μόνο πραγματικές ανάγκες. Αυτό το απέδειξα με την πρώτη διαταγή για την  μεταφορά όλων των στρατευσίμων στον Έβρο και στα νησιά .Εμπλουτίσαμε τις μονάδες. Υπάρχει σχεδιασμός τον οποίο ετοιμάζει ο κ. Τόσκας, για μεταφορά δυνάμεων προς τα βόρεια και ανατολικά, περιορισμός στρατοπέδων στα νότια όπου δεν υπάρχει ανάγκη και παράλληλα, μεταφορά Κέντρων Εκπαιδεύσεως στις περιοχές που κατάγονται οι στρατεύσιμοι.

Προχθές συναντηθήκατε με την Ένωση Στρατιωτικών Στερεάς Ελλάδος. Ποια είναι η θέση του Πάνου Καμμένου για τον χακί συνδικαλισμό;

Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με τις Ενώσεις Στρατιωτικών, χωρίς αυτό να μετατραπεί σε συνδικαλισμό, που δεν πιστεύω ότι θα εξυπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ενώσεις Στρατιωτικών μπορούν να αποτελέσουν τον καλύτερο σύμβουλο για την πολιτική ηγεσία.

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη για τη χώρα μας αποστολή του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου Λάρισας, ποια πρέπει να είναι η θέση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό γίγνεσθαι;

Όταν η Ευρώπη αποκτήσει Ευρωπαϊκή Άμυνα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Όσο όμως, οι ευρωπαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απούσες από την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς να τον λαμβάνουν ως ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, χωρίς την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού των ευρωπαϊκών χωρών στην παραβίαση από την πλευρά της Τουρκίας των ελληνικών χωρικών υδάτων, δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα.

Ποιο μήνυμα στέλνει ο Πάνος Καμμένος στους εξ ανατολών γείτονες;

Θα πρέπει να φροντίσουν να σέβονται τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα ελληνικά σύνορα και τα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν πρόκειται να ανεχθούμε τις οποιεσδήποτε προκλήσεις. Ευχόμαστε να υπάρχει μία ειρηνική συμβίωση ,αλλά από εκεί και πέρα όποιο αεροσκάφος εισέρχεται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, αναχαιτίζεται και όποιο πλοίο εισέρχεται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων παρεμποδίζεται.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το εκλογικό αποτέλεσμα; Καμμένος - Μεϊμαράκης σημειώσατε...;

Ένα.

Από Δευτέρα ξανά στο Υπουργείο Άμυνας;

Για αυτό θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ