2015-09-17 08:21:12
Φωτογραφία για Επιστήμονες ενδιαφέρονται να μελετήσουν το αρχαίο λιμάνι της Κυλλήνης
Το αρχαιολογικό έργο στο αρχαίο λιμάνι της Κυλλήνης, παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεχαινών «Άστρον». Στην εκδήλωση με τίτλο «Υποβρύχια Αρχαιολογική Έρευνα στο Αρχαίο & Μεσαιωνικό Λιμάνι της Κυλλήνης - Γλαρέντζας 2007 - 2014», τις έρευνες παρουσίασαν διακεκριμένοι επιστήμονες – αρχαιολόγοι που έχουν αναλάβει την καταγραφή και ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού. Την οργάνωση της παρουσίασης ανέλαβε ο δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Δρ. Αγγελική Σίμωσι, οι καταδυόμενοι αρχαιολόγοι της ίδιας υπηρεσίας Διονύσης Ευαγγελιστής και Δρ. Καλλιόπη Μπάικα, ο επιστημονικός υπεύθυνος της Έρευνας και Διευθυντής του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Jari Pakkanen, η δρ. Aix από το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας και ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου, παρουσίασαν στο κοινό την πορεία των υποθαλάσσιων ερευνών στο αρχαίο & μεσαιωνικό λιμάνι της Κυλλήνης - Γλαρέντζας μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό τόσο σε επίπεδο αρχαιολογικό όσο αρχιτεκτονικής και τοπογραφίας λιμένων και υποθαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών.


Αρχαιολογικές έρευνες στην Κυλλήνη

Οι αρχαιολογικές έρευνες στο λιμάνι της αρχαίας Κυλλήνης και μεσαιωνικής Γλαρέντζας, συνεχίζονται και φέτος για ένατη συνεχόμενη χρονιά. Ομάδα επιστημόνων βρέθηκε από την Δευτέρα 24 Αυγούστου έως την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στο αρχαίο λιμάνι της Κυλλήνης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Το ερευνητικό πρόγραμμα είναι μία συνεργασία του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Στόχος της έρευνας είναι η συνέχιση της ηλεκτρονικής τοπογραφικής αποτύπωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων μέσα στην θάλασσα κάτι που ξεκίνησε το 2007. Για την διεπιστημονική μελέτη του λιμανιού συνεργάζονται ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την διεύθυνση του προγράμματος έχουν από την πλευρά του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών ο Dr jari Pakkanen αρχαιολόγος και από την πλευρά της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων ο κ. Διονύσης Ευαγγελιστής. Υπεύθυνη της ενάλιας τοπογραφικής αποτύπωσης είναι η Δρ Καλλιόπη Μπάικα αρχαιολόγος δύτης.

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι η τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσική έρευνα του λιμανιού με σκοπό τη μελέτη των καταλοίπων του λιμανιού των Σταυροφόρων. Στόχος επίσης είναι η έρευνα για τον ακριβή εντοπισμό του λιμανιού της Κυλλήνης της κλασσικής εποχής. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού απαιτείται εμπεριστατωμένη ενάλια τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσική διασκόπηση που θα συμβάλλουν στη μελέτη της αρχιτεκτονικής, αλλά και της εξελικτικής γεωμορφολογίας των λιμενικών λεκανών από την αρχαιότητα ως το Μεσαίωνα.

Η τοπογραφική αποτύπωση και γεωφυσική έρευνα θα βοηθήσει στη μελέτη της παλαιοτοπογραφίας του λιμανιού. Συγκεκριμένα, η έρευνα της εξελικτικής γεωμορφολογίας των λιμενικών λεκανών θα συνδράμει στην παλαιογεωγραφική ανάπλαση του παράκτιου περιβάλλοντος και της ακτογραμμής από την αρχαιότητα ως το Μεσαίωνα. Επίσης, θα προσφέρει σημαντικές ενδείξεις για τη μελέτη της σχετικής αλλαγής της στάθμης της θάλασσας. Η αρχαιολογική και ιστορική μελέτη των δεδομένων θα συμβάλλει στην εμβάθυνση ζητημάτων που σχετίζονται με τη μελέτη της λιμενικής υποδομής και οργάνωσης του εμπορίου κατά την περίοδο της φραγκικής κυριαρχίας στο Μοριά. Τέλος η συνθετική διαχρονική μελέτη ενός τόσο πολυσήμαντου λιμανιού θα δώσει μοναδικό υλικό για την προώθηση διαφορετικών ζητημάτων της ναυτικής ιστορίας της αρχαίας και μεσαιωνικής Μεσογείου.

Οι ερευνητικοί στόχοι του προγράμματος είναι η τοπογραφική και ιστορική μελέτη των λιμενικών λεκανών από την αρχαιότητα ως το Μεσαίωνα. Κυρίως, η ερμηνευτική αναπαράσταση της λιμενικής ζώνης και ο τοπογραφικός εντοπισμός των λιμενικών λεκανών, οι φάσεις εξέλιξης τους, η αρχιτεκτονική μελέτη των λιμενικών εγκαταστάσεων (θέση, οχύρωση και μορφολογία), η λιμενική τεχνολογία, οι τεχνικές κατασκευής και ο προσδιορισμός των διαφορετικών οικοδομικών φάσεων. Τέλος, το ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του λιμανιού και το κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο της εξέλιξης του ανά τους αιώνες. Τα τελευταία χρόνια οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στον έναν από τους δύο πύργους της κεντρικής εισόδου του λιμανιού αποκαλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του, όχι μόνο της επιφάνειας του, αλλά και της θεμελίωσης αυτού. Πρόκειται για έναν τετράγωνο πύργο καταπληκτικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των λιμανιών κατά την περίοδο της δημιουργίας του.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ