2015-09-18 08:20:05
Φωτογραφία για Ηλεία: Συγκίνηση για τη γυναίκα - σύμβολο της Ολυμπίας Μαρία Χόρς
Θλίψη προκαλεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά πολύ δε περισσότερο στην Ηλεία και στην Ολυμπία, ο θάνατος της Μαρίας Χορς, η οποία υπήρξε εμβληματική μορφή στις Τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, προσφέροντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια και τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών στη χώρα μας. Η Μαρία Χορς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921.

Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή η Μαρία Χορς. Η χορογράφος των Τελετών της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η εμβληματική δασκάλα πολλών χορευτών και χορογράφων, η συνεργάτις του Μινωτή, του Τσαρούχη και της Κάλλας. άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 94 ετών προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στον χώρο του χορού αλλά και του θεάτρου. Η κηδεία της Μαρίας Χορς θα τελεστεί την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 15.30 από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Σπούδασε και πήρε το δίπλωμα του επαγγελματικού τμήματος της σχολής Κούλας Πράτσικα. Παρακολούθησε μαθήματα χορού στο εξωτερικό με κορυφαίους του είδους, όπως Κροϊτσβέργκι, Κλάντεκ, Βίγκμαν, Σόκολωβ, και άλλους. Παράλληλα, σπούδαζε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οργάνωσε το τμήμα Ρυθμικής και Χορευτικής Γυμναστικής στο Λύκειο Ελληνίδων όπου και δίδαξε επί σειρά ετών.


Υπήρξε επί πολλά χρόνια μέλος της χορευτικής ομάδας Πράτσικα, όπου χόρεψε και ως σολίστ σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και επί δέκα χρόνια στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Ως χορογράφος παρουσίασε διάφορες καθαρώς χορευτικές εργασίες σε παραστάσεις όπου χόρευε και η ίδια.

Στο Εθνικό Θέατρο εργάσθηκε ως μόνιμος χορογράφος για 30 περίπου χρόνια. Χορογράφησε πάρα πολλές παραστάσεις σε κάθε είδους θέατρο, καθώς και 30 περίπου τραγωδίες, Αισχύλο – Σοφοκλή – Ευρυπίδη, τραγωδίες που παρουσιάστηκαν σε πολλά αρχαία θέατρα όπως Επίδαυρο – Δωδώνη – Φιλίππους, καθώς και σε περιοδείες στο εξωτερικό και το Εθνικό Θέατρο. Χορογράφησε στο Φεστιβάλ της Vicenza της Ιταλίας, στο περίφημο θέατρο Ολύμπικο, τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, με σκηνοθέτη τον Α. Μινωτή και σκηνογράφο τον Τσαρούχη.

Στην Επίδαυρο, πάντα με τους ίδιους συντελεστές, χορογράφησε τη «Μήδεια» του Κερουμπίνη. Η ίδια όπερα ανέβηκε στη Σκάλα του Μιλάνου όπου έκανε τη χορογραφία με σκηνοθέτη τον Μινωτή, σκηνογράφο τον Τσαρούχη και πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.

Η Μαρία Χόρς συνέδεσε το όνομα της με την Ολυμπιακή Φλόγα για σχεδόν 70 χρόνια. Για πρώτη φορά μετείχε στην ομάδα της Κούλας Πράτσικα το 1936, ως μία από της Ιέρειες της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Από το 1964 ανέλαβε τη χορογραφία της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, θέση που διατήρησε ως το 2006, δίνοντας πάντα τον καλύτερο της εαυτό σε αυτή την τόσο σημαντική τελετή για τον Ολυμπισμό και την Ελλάδα.

Μάλιστα τιμήθηκε πάρα πολλές φορές από πολλούς φορείς για την προσφορά της αυτή, ενώ ειδικές τελετές πραγματοποιήθηκαν και στην Αρχαία Ολυμπία. Η κηδεία της Μαρίας Χορς θα γίνει την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 15.30 από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Το μήνυμα του Γ. Δεββέ για τον θάνατό της Μ. Χορς

Στο άγγελμα του θανάτου της Μαρίας Χορς ο πρώην δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και νυν αναπληρωτής δήμαρχος, Γιώργος Δεββές, που συνεργάστηκε μαζί της αρκετές φορές για την τελετή Αφής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση.

«Αποτελεί πιστεύω μεγάλη απώλεια για την Ολυμπία ο θάνατος της χορογράφου της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Μαρίας Χόρς. Η εμβληματική της προσωπικότητα συνέβαλε αποφασιστικά ώστε η Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να πάρει χαρακτηριστικά παγκόσμιας γιορτής ειρήνης που στέλνει κάθε δύο χρόνια το μήνυμα της εκεχειρίας και της αλληλεγγύης των λαών. Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε βλέποντας κάθε φορά την Μαρία Χόρς να προετοιμάζει με ξεχωριστή ευαισθησία και ευθύνη την Τελετή Αφής είναι δύσκολο να ταυτιστούμε με την απωλειά της.

Και τούτο γιατί η μεγάλη Μαρία Χόρς δεν ήταν απλά η χορογράφος της Τελετής Αφής. Ήταν η μεγάλη δασκάλα που εμπνευσμένη από την αρχαία παράδοση συμπύκνωνε με απέριττο τρόπο τις πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πολιτισμού στο ιερό σύμβολο του Ολυμπισμού. Την Ολυμπιακή Φλόγα.

Για την μεγάλη αυτή προσφορά της στον Ολυμπισμό και ιδιαίτερα στην τελετή Αφής , ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με ομόφωνη αποφασή του Δημοτικού του Συμβουλίου στις 16 Μαρτίου 2004, ανακήρυξε την Μαρία Χόρς σε επίτιμο δημότη της πόλης.

Θυμάμαι όταν πήγα να τις ανακοινώσω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ολυμπίας. Την συνάντησα στο δωματιό της στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου ξεκουραζόταν. Με καλωσόρισε ευγενικά και με έβαλε να καθίσω δίπλα της. Ήταν κατάκοπη μετά την εξαντλητική προπόνηση της ημέρας. Ετοίμαζε την μεγάλη γιορτή. Την Τελετή Αφής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεν ήθελα να την κουράσω περισσότερο. Της ανακοίνωσα αμέσως τον λόγο που ζήτησα να την συναντήσω. Η συγκινησή της ήταν μεγάλη. Το προσωπό της έλαμψε. Με ευχαρίστησε πολλές φορές λέγοντας ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελεί ύψιστη τιμή για αυτήν. Συνέχισε ασταμάτητα να μου μιλά με σιγανή αλλά σταθερή φωνή, για την Ολυμπία τον Τόπο που αγαπούσε όσο τίποτε άλλο.

Μαρία Χόρς : Καλό σου Ταξίδι. Θα σε θυμόμαστε και θα σε αγαπάμε όπως και εσύ αγάπησες τον Τόπο αυτό». Να σημειωθεί πως σήμερα αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να εκδώσει ψήφισμα για το θάνατο της Μαρίας Χορς.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ