2015-09-22 16:39:33
Φωτογραφία για Τι γράφουν τα Τουρκικά ΜΜΕ για την ''πρωτιά'' με τους 4 μουσουλμάνους βουλευτές στην Θράκη
Eκτενείς αναφορές στο εκλογικό αποτέλεσμα στο νομό Ροδόπης - όπου  για πρώτη φορά όλοι οι εκλεγέντες είναι μουσουλμάνοι - υπάρχουν στον τουρκικό τύπο, στο πλαίσιο αναφορών στις εκλογες στην Ελλάδα. Όπως και στο ότι για πρώτη φορά - από το 1946-  οι εκλεγέντες Μουσουλμανοι στην Θράκη ειναι 4 καθώς στον νομό Ξάνθης ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ποσοστό 49,61% και εξέλεξε και τους τρεις βουλευτές- εξελέγησαν εκεί οι κκ Χουσείν Ζεϊμπέκ, Στάθης Γιαννακίδης και Γρηγόρης Στογιαννίδης.

''Τσαλιμάκια'' του νόμου ή δάκτυλος μεθόδευσης;

Στον νομό Ροδόπης εξελέγησαν οι Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Ιλχάν Αχμέτ από το ''Ποτάμι'' Ως γνωστόν στον  νομό Ροδόπης όπου για σειρά ετών - σχεδόν - 15 χρόνια - εκλεγόταν συνεχώς ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης από τη ΝΔ, τελικά φέτος δεν εκλέχτηκε.Η απορία που δημιουργείται στους περισσότερους είναι πως γίνεται να εκλέγει βουλευτή το ''Ποτάμι'' και όχι η ΝΔ που ήρθε 2ο κόμμα και στο σύνολο και στο νομό, αυξάνοντας μάλιστα και το ποσοστό της στη Ροδόπη σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου!Ο λόγος είναι… τα παράδοξα του εκλογικού νόμου για τις τριεδρικές περιφέρειες!Η ΝΔ έχασε μία έδρα σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου και έτσι η έδρα αυτή «αφαιρέθηκε» από τη Ροδόπη, με αποτέλεσμα να κερδίσει την είσοδό του στη Βουλή ο υποψήφιος του ''Ποταμιού''- που είναι μουσουλμάνος.

 Βέβαια υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν (και το λένε) ότι ενδεχομένως πίσω από τις κατανομές των Μουσουλμάνων ψηφοφόρων ανά κόμμα και ανά νομό (της τριεδρικής περιφέρειας) να βρίσκεται κάποιο κέντρο που λειτούργησε υπόγεια και μεθοδικά ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα υπέρ των μουσουλμάνων υποψηφίων...Είτε ήταν ένα τυχαίο τερτίπι του νόμου είτε αποτέλεσμα μεθόδευσης, το γεγονός είναι ότι  για πρώτη φορά ένας ολόκληρος νομός ( η Ροδόπη) εκπροσωπείται ολόκληρος από τη μουσουλμανική μειονότητα και για πρώτη φορά - από το 1946- οι μουσουλμάνοι βουλευτές στην Θράκη είναι 4 αντί μέχρι τρεις.

Ας δούμε τι σχετικό - και μεταξύ άλλων- γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία βέβαια δεν μιλούν για μουσουλμανική μειονότητα όπως προβλέπουν οι Διεθνείς Συνθήκες, αλλά για ''Τούρκους'' :

Οι αναφορές στις τουρκικές εφημερίδες

Η τουρκική εφημερίδα λοιπόν Yeni Safak γράφει για το θέμα στην 1η σελίδα, με τον τίτλο ...«Η νίκη της Δυτικής Θράκης» και τον πλαγιότιτλο «Τέσσερις Τούρκοι βουλευτές στο Κοινοβούλιο»
. Στο δημοσίευμα γράφει ότι στις εκλογές στην Ελλάδα, που ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να πάρει 35,4%, η πραγματική νίκη ήταν των - όπως αναφέρει τους μουσουλμάνους - «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης. Τονίζεται πως στο ελληνικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά κατόρθωσαν να μπουν 4 «Τούρκοι» βουλευτές.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος , γίνεται αναφορά στο θέμα με τον τίτλο «Ρεκόρ στη Δυτική Θράκη» και τονίζεται ότι μετά από 69 χρόνια, για πρώτη φορά, κατόρθωσαν να μπουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο τέσσερις «Τούρκοι» βουλευτές. Στην περιοχή, γράφει, επικρατεί μεγάλη χαρά.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, από το ΠΟΤΑΜΙ, είπε ότι θα καταβάλει προσπάθεια για τα θέματα παιδείας και θρησκείας της μειονότητας, καθώς και για τα δικαιώματα του πολίτη, τα οποία έχουν καταπατηθεί και πρόσθεσε «Η μειονότητα δεν έχει πλέον καιρό για χάσιμο. Η κυβέρνηση συνασπισμού που θα συσταθεί, θα λάβει οπωσδήποτε τα μέτρα, που θα ενισχύσουν την οικονομική κατάσταση της μειονότητας».

Ο «Τούρκος» βουλευτής, κ. Μουσταφά Μουσταφά, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγραψε για δεύτερη φορά ένα μύθο και το γεγονός ότι ο λαός υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι το αξιοσημείωτο. Ο κ. Μουσταφά Μουσταφά είπε ότι θα κάνουν ότι μπορούν έτσι ώστε να σώσουν την Ελλάδα από το βούρκο του χρέους και πρόσθεσε «Η επιτυχία του κόμματός μας αποτέλεσε παράδειγμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης. Στο εξής δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάνει η Μέρκελ, αλλά μας ενδιαφέρει η χώρα μας».

Ο δεύτερος βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ, είπε ότι η επιλογή της μουσουλμανικής «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, ήταν για δεύτερη φορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα συνεχίσει να διατυπώνει τα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας» στο Κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα Posta αναφέρει ότι κατόρθωσαν να μπουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τέσσερις Μουσουλμάνοι βουλευτές από τη Δυτική Θράκη, ο κ. Μουσταφά Μουσταφά από το ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, ο κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, υποψήφιος της Ξάνθης και ο κ. Αϊχάν Καράγιουσουφ. Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, από το ΠΟΤΑΜΙ, είναι ο 4ος βουλευτής. Σημειώνεται επίσης πως στις περασμένες εκλογές είχαν κατορθώσει να μπουν μόνο τρεις.

Η Zaman γράφει για τις εκλογές στην Ελλάδα για τις εκλογές και τονίζεται ότι το - όπως το αναφέρει- ακροδεξιό ΑΝΕΛ είναι ιδιαίτερα σκληρό με τους παράνομους μετανάστες, με τους μουσουλμάνους, με τη μουσουλμανική «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη και στα θέματα Τουρκίας. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η μουσουλμανική «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης, ενώ την περασμένη φορά εκπροσωπείτο στο ελληνικό Κοινοβούλιο με 3 βουλευτές, τώρα θα εκπροσωπείται με 4 βουλευτές.

Η Vatan, στην 1η σελίδα και με τον τίτλο «Ο Τσίπρας δεν παραιτείται από εκείνους», αναφέρει ότι με τις τελευταίες εκλογές, ο αριθμός των «Τούρκων» βουλευτών που κατόρθωσαν να μπουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο έφθασε τους τέσσερις.

Η Turkiye, στην πρώτη σελίδα, κάνει αναφορά στο θέμα των μουσουλμάνων βουλευτών, τονίζοντας ότι τέσσερις «Τούρκοι» βουλευτές, με τις εκλογές της Κυριακής, μπήκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Sabah αναφέρεται και στην εκλογή τεσσάρων βουλευτών από τη μουσουλμανική «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης, που εξασφάλισαν ψήφους και θα μπουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Hurriyet αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα, και στο ότι ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ.Α. Νταβούτογλου έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον κ. Τσίπρα καθώς και ότι «ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ», κ. Χουσεΐν Ακιντζί, συνεχάρη τον κ.Τσίπρα, μέσω μηνύματος που του έστειλε με Τwitter.Η εφημερίδα, σε ξεχωριστό θέμα αναφέρει ότι στη Δυτική Θράκη, για πρώτη φορά μετά από 69 χρόνια, τέσσερις «Τούρκοι» βουλευτές απέκτησαν το δικαίωμα να μπουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Την τελευταία φορά τέσσερις «Τούρκοι» βουλευτές είχαν εκλεγεί στις εκλογές της 31ης Μαρτίου του 1946.

Η Milliyet, αναφέρεται στις εκλογές, σημειώνοντας ότι στη Ροδόπη και στη Ξάνθη, όπου υπάρχει αυξημένη- όπως λέει- «τουρκική μειονότητα», για πρώτη φορά το κόμμα της Ν.Δ. δεν μπόρεσε να βγάλει βουλευτή, αλλά ο συνολικός αριθμός των βουλευτών από τη Δυτική Θράκη ( σ.σ. εννοεί μουσουλμάνους) έφθασε τους τέσσερις. Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο βουλευτής κ.Μουσταφά Μουσταφά από το ΣΥΡΙΖΑ, σε δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι η υποστήριξη που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή είναι πηγή επαίνου για το γεγονός ότι είναι σ’ αυτό το επίπεδο η δεσμοί του λαού με το κόμμα και πρόσθεσε «Αυτό δίνει σ’ εμάς και στο κόμμα μας μεγαλύτερη ευθύνη».

Η Cumhuriyet αναφέρεται στην εκλογή τεσσάρων βουλευτών από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ