2015-09-26 22:06:06
Φωτογραφία για Οι 5 μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ πρώτης και δεύτερης εγκυμοσύνης
«Αυτό είχε γίνει πολύ αργότερα στο πρώτο μου» είναι η φράση που θα χρησιμοποιείτε πιο συχνά, αν με το καλό μείνετε για δεύτερη φορά έγκυος. Πράγματι, η δεύτερη εγκυμοσύνη διαφέρει τρομερά από την πρώτη, με διάφορους τρόπους, γι'αυτό καλά θα κάνετε να προετοιμαστείτε. Δείτε ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές που παρατηρούν οι μαμάδες στην δεύτερη εγκυμοσύνη τους, αλλά και πώς να αντιμετωπίσετε όσες από αυτές σας δυσκολεύουν.

Η κοιλίτσα φουσκώνει πολύ πιο γρήγορα

Ακόμα και μετά τον δεύτερο μήνα, οι πολύ δικοί σας άνθρωποι θα μπορούν να καταλάβουν ότι είστε έγκυος, ενώ μέχρι την 20η εβδομάδα δεν αποκλείεται κάποιοι να σας ρωτούν αν περιμένετε δίδυμα. Εσείς, από την άλλη, θα κοιτάζετε την 4 μηνών κοιλίτσα σας και θα θυμάστε πως, στο πρώτο σας παιδί, ήσασταν 6 μηνών όταν είχε φουσκώσει τόσο.

Γιατί φουσκώνετε τόσο γρήγορα; Οι γυναίκες που μένουν πρώτη φορά έγκυοι, έχουν πάσης φύσης μυϊκό τόνο. Κατά την πρώτη εγκυμοσύνη το σώμα υποβάλλεται σε μία τρομερή, πρωτόγνωρη αλλαγή. Το πρώτο μωρό σας βρέθηκε «στριμωγμένο» ανάμεσα σε πολλά στρώματα μυών και μεμβρανών (της μήτρας, της κοιλιάς, των συνδετικών ιστών), τα οποία χρειάστηκαν αρκετές από τις «κλωτσιές» και τα σπρωξίματά του για να χαλαρώσουν και να δημιουργήσουν τον απαραίτητο χώρο.


Τη δεύτερη φορά, όμως, το σώμα θυμάται! Από τη στιγμή που θα το κατακλύσουν οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, το σώμα απαντά. Σχεδόν το ακούτε να σας λέει «Ω ναι! Το θυμάμαι αυτό!». Η περιοχή έχει ήδη χαρτογραφηθεί. Τα καλά νέα είναι, μάλιστα, ότι -αν έχετε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό- το σώμα το θυμάται και αυτό και, το πιθανότερο είναι ότι θα σας βοηθήσει να το ξανακάνετε μία ακόμα φορά, ακόμα πιο γρήγορα και εύκολα! Αν πάλι γεννήσατε με καισαρική, και αυτό θα το θυμάται ο τράχηλός σας και γενικώς το σώμα σας αναμένεται να σας διευκολύνει. Αξίζει τον κόπο λίγη παραπάνω κοιλίτσα, λοιπόν, ε;

Αισθάνεστε πολύ πιο κουρασμένη

Η εξάντληση είναι συχνό παράπονο των εγκύων, τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη φορά. Ωστόσο, την δεύτερη φορά η γυναίκα τη βιώνει πολύ πιο έντονα, από όσο τουλάχιστον θυμάται να συνέβαινε την πρώτη. Επίσης, η υπερβολική αυτή κούραση δεν αποκλείεται να διαρκέσει και πολύ μετά το πρώτο τρίμηνο.

Πολλές μαμάδες αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό, αφού την πρώτη φορά δεν ένιωθαν τόσο κουρασμένες. Η απάντηση κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στο ότι αυτή τη φορά δεν έχουν μόνο τον εαυτό τους να φροντίσουν, αλλά και ένα μικρό παιδί. Έτσι, δεν έχουν πλέον την άνεση να κοιμούνται όσες ώρες θέλουν, να χαλαρώνουν στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση και να βγαίνουν έξω απλά για ένα ξεκούραστο δείπνο. Αντίθετα, έχουν ήδη χάσει πολλές ώρες ύπνου, έχουν θηλάσει, έχουν κουραστεί σωματικά από το διαρκές «κυνηγητό» του πρώτου παιδιού –όχι, δεν το αλλάζουν με τίποτα. Απλά τα αποθέματα της ενέργειάς του είναι κάπως εξαντλημένα.

Τη δεύτερη φορά -αν την έχετε ήδη ζήσει το ξέρετε- μία μπάρα δημητριακών και ένα ποτήρι νερού που πρέπει να θυμηθείτε να πιείτε, είναι μάλλον το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε την διατροφή σας. Ευλογείτε, μέσα σας, τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τις βιταμίνες, τον σίδηρο και το φιλικό οξύ, γιατί πραγματικά δεν ξέρετε τι θα κάνατε χωρίς αυτά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν θα πρέπει να συμβιβαστείτε με αυτή την ιδέα. Χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση, καλύτερη διατροφή, σωστή άσκηση! Οι άνθρωποι που σας αγαπούν και βρίσκονται δίπλα σας πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να σας βοηθούν όσο γίνεται, είτε φέρνοντάς σας θρεπτικά γεύματα είτε απασχολώντας το πρώτο σας παιδί για κάποιες ώρες, προκειμένου να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας –το έχετε ανάγκη, όχι μόνο εσείς αλλά και το μωράκι που κουβαλάτε στην κοιλίτσα σας!

Ξεχνάτε ότι είστε έγκυος

Αυτή κι αν είναι τεράστια διαφορά, σε σχέση με την πρώτη φορά! Στο πρώτο σας μωρό ξέρατε ανά πάσα ώρα και στιγμή πόσο έγκυος ήσασταν: σε ποια εβδομάδα, ημέρα και ώρα, ενώ ενημερωνόσασταν διαρκώς για την πορεία της εγκυμοσύνης, διαβάζοντας άρθρα και χρησιμοποιώντας online εργαλεία υπολογισμού ημέρας τοκετού. Τη δεύτερη φορά; Σας είναι αδύνατο να υπολογίσετε με ακρίβεια σε ποια εβδομάδα είστε, ενώ ξέρετε στο περίπου το πότε θα γεννήσετε («κάπου τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη;»).

Στην πρώτη εγκυμοσύνη, ολόκληρη η ζωή της γυναίκας περιστρέφεται γύρω από το μωρό που μεγαλώνει στην κοιλίτσα της. Στην δεύτερη εγκυμοσύνη, η ζωή της γυναίκας συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από το πρώτο της μωρό, το οποίο μάλιστα τώρα είναι ένα μικρό παιδάκι που απαιτεί ολόκληρη την προσοχή και την φροντίδα της. Όσο για το δεύτερο μωρό; Είναι κλεισμένο στην ασφάλεια της κοιλίτσας και οι ανάγκες της καλύπτονται αυτόματα, από μέσα, με πολύ μικρή προσπάθεια από την ίδια τη μαμά. Είναι, λοιπόν, πολύ εύκολο να το ξεχάσει.

Ένας καλός τρόπος για να μην... ξεχνάτε τόσο πολύ, κατά την δεύτερη εγκυμοσύνη σας, είναι να αρχίσετε να προετοιμάζετε το οικογενειακό σας περιβάλλον για τις αλλαγές που έρχονται. Όταν με το καλό έρθει το μωράκι σας, θα χρειάζεται να βρίσκεστε μαζί του για πολλές ώρες μέσα στη μέρα, για να το θηλάσετε, να το πλύνετε, να το αλλάξετε, να το κοιμίσετε, να το ξαναθηλάσετε. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε πλέον να τρέχετε διαρκώς πίσω από το πρώτο σας παιδί, παρά ενεργότερο ρόλο θα πρέπει να αναλάβει και ο μπαμπάς. Εξηγήστε και στο παιδί σας ότι πλέον, για ό,τι χρειάζεται, θα πρέπει να απευθύνεται και στον μπαμπά, και εκπαιδεύστε και τους δύο να αρχίσουν να κάνουν περισσότερα πράγματα και δουλειές μαζί –χωρίς την δική σας συμμετοχή! Καθώς θα μπαίνετε στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, φροντίστε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας, π.χ. γραφτείτε σε μαθήματα γιόγκα για εγκύους, και αφήστε τον μπαμπά να απασχολεί το παιδί τις ώρες εκείνες. Ξεκινήστε αυτή τη μετάβαση και την εξάσκηση νωρίς, ώστε να μην θεωρήσει το παιδί σας ότι το νέο μωρό ευθύνεται για όλες αυτές τις αλλαγές.

Πόνοι και ενοχλήσεις

Την πρώτη φορά, οι έντονοι πόνοι και οι ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης συνήθως εμφανίζονται μετά την 20η εβδομάδα και κατά κανόνα είναι μυϊκοί, π.χ. πόνοι στη μέση. Τη δεύτερη φορά; Νιώθετε να πονάτε παντού, ήδη από τις πρώτες 10-12 εβδομάδες: Πόνοι στη μέση, στην πλάτη, χαμηλά στην κοιλιά, τραβήγματα, ισχιαλγία... Τα είπαμε και παραπάνω, τα πάντα συμβαίνουν νωρίτερα την δεύτερη φορά!

Ενδέχεται, βέβαια, αυτοί οι τόσο πρόωροι πόνοι να αποτελούν σύμπτωμα κάποιου προβλήματος που δεν «λύθηκε» μετά την πρώτη εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Γι'αυτό είναι τόσο σημαντικό η γυναίκα να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της περί τον 1,5 μήνα μετά τον πρώτο τοκετό, προκειμένου εκείνος να ελέγξει ότι όλο το γεννητικό της σύστημα έχει επανέλθει φυσιολογικά στην θέση του. Καλό είναι, επίσης, η γυναίκα να υποβάλλεται σε έναν γυναικολογικό έλεγχο και πριν αποφασίσει να μείνει έγκυος στο δεύτερο παιδί της.

Νέοι φόβοι και ανησυχίες

Οι νέες μαμάδες έχουν συνήθως έντονο τον φόβο του «αγνώστου», ειδικά όσο πλησιάζει ο τοκετός. Οι έμπειρες μαμάδες, όμως, έχουν πιο συγκεκριμένους φόβους, οι οποίοι είτε βασίζονται σε κάποια δυσάρεστη προηγούμενη εμπειρία τους (κατά την διάρκεια ή μετά τον τοκετό) ή σε κάποιο περιστατικό που είδαν ή άκουσαν. Για παράδειγμα, η μαμά που βίωσε έναν πολύ δύσκολο τοκετό ή έλλειψη υποστήριξης την πρώτη φορά «κουβαλά» φόβους που δεν υπήρχαν παλιά. Δεν είναι εύκολο να το συζητά κανείς, όμως κάθε τοκετός φέρει τα δικά του «τραύματα», με τα οποία πρέπει μια γυναίκα να συμβιβαστεί πριν αποφασίσει να μείνει ξανά έγκυος. Μία είναι η σκέψη που θα πρέπει να κυριαρχεί στο μυαλό σας: Το σημαντικότερο είναι ένα υγιές μωρό!

Εξίσου, σημαντικό, φυσικά είναι -τώρα που ξέρετε- να προετοιμαστείτε σωστά, για να διευκολυνθείτε στα σημεία που την πρώτη φορά αντιμετωπίσατε δυσκολίες. Για παράδειγμα, αν δεν μείνατε ευχαριστημένη με τη μαία σας ή τον γυναικολόγο σας την πρώτη φορά, βρείτε άλλους. Αν δεν καταφέρατε να θηλάσετε, προσλάβετε μία σύμβουλο θηλασμού που θα σας βοηθήσει τόσο τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, όσο και στην πορεία. Τέλος, ζητήστε από φίλους και συγγενείς που ξέρετε ότι είναι στο πλευρό σας κάθε πιθανή βοήθεια που υπολογίζετε πως θα χρειαστείτε –π.χ. από τις γιαγιάδες να μαγειρεύουν τις πρώτες ημέρες, από τα αδέρφια σας να απασχολήσουν για κάποιον καιρό το μεγάλο σας παιδί.

Πάνω από όλα, όμως, μην ξεχνάτε πόσο πιο προνομιούχες είστε σε σχέση με την πρώτη φορά: Είστε ήδη μαμάδες! Ξέρετε τόσα μα τόσα πολλά! Το δεύτερο αυτό μωρό αναπόφευκτα θα έρθει πιο ομαλά και εσείς θα μπορέσετε να αναρρώσετε πολύ πιο γρήγορα. Δεν θα πιστεύετε, αυτή τη φορά, το πόσο εύκολο είναι να φροντίζεις ένα μωρό –πολύ πιο εύκολο από την φροντίδα ενός νηπίου που τρέχει διαρκώς αριστερά-δεξιά και λέει σε όλα «όχι»! Ξέρετε τι δεν θα έρθει ομαλά; Η έκρηξη αγάπης που θα νιώσετε μέσα στην καρδιά σας για τα δύο σας, πλέον, παιδάκια!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ