2015-09-27 16:42:07
Φωτογραφία για Σχέδιο να χαριστούν το 60% των προστίμων σε όσους έχουν προσφύγει για φορολογικές διαφορές
Με την καταβολή του 40% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό μπορούν να «καθαρίσουν» όσοι έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών, ή στα διοικητικά δικαστήρια. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα εισπρακτικό σχέδιο, το οποίο εφόσον γίνει δεκτό από τους πιστωτές της χώρας (έχει την αρχική έγκριση των τεχνικών κλιμακίων) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει περίπου σαν «περαίωση», αλλά υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί και εν συνεχεία αμφισβητηθεί από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια περίπου δύο ή τριών μηνών και όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στην «περαίωση» ελεγμένων υποθέσεων πληρώνοντας εφάπαξ ένα ποσό της τάξης του 40% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, θα «κλείνει» οριστικά η υπόθεση.


Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περισσότερες από 87.000 φορολογικές υποθέσεις, με την αξία τους να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Επίσης, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχουν υποβληθεί από τις αρχές του έτους μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο 8.471 προσφυγές με τις οποίες οι ελεγχόμενοι αμφισβητούν τις πράξεις των ελεγκτικών αρχών. Από τον τεράστιο αυτό όγκο των προσφυγών η ΔΕΔ αποφάσισε για τις 5.928 εξ αυτών τα εξής:

- Δεκτές έγιναν μόλις οι 345 προσφυγές.

- Απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες οι 2.991.

- Με τις 2.592 υπόλοιπες δεν ασχολήθηκαν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία για εξέτασή τους.

Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τη σύσταση της Επιτροπή ανέρχονται σε 20.791. Από αυτές εξετάστηκαν οι 14.021, ενώ έγιναν δεκτές μόλις 1.718. Δηλαδή 6.165 απορρίφθηκαν, ενώ 6.105 δεν κατέστη ποτέ εφικτό να εξεταστούν, διότι εξέπνευσε η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική ημερομηνία. Μετά την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, 7.623 ελεγχόμενοι που αμφισβήτησαν και τις αποφάσεις της Επιτροπής προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές της χώρας διαπιστώνουν ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα για τα οποία συστάθηκε. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για μία ακόμη φορά. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται να οδηγούν στην καταβολή ποσού που ανέρχεται στο 40% των φόρων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους ελεγχόμενους.

Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει μόλις το 1% από τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι με το ανωτέρω σχέδιο μπορούν να τονωθούν τα έσοδα του Δημοσίου που παρουσιάζουν απόκλιση άνω των 4 δισ. ευρώ και να «αδειάσει» η δεξαμενή των προσφυγών που έχουν κατατεθεί αλλά και των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ