2015-10-01 21:15:06
Φωτογραφία για ΠτΔ: Όλοι θα ωφεληθούν και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι απο την επίλυση του Κυπριακού
Μία ετεροβαρής λύση του Κυπριακού προς τη μία ή την άλλη κοινότητα δεν θα συνιστά βιώσιμη επιλογή, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως “η επίλυση του Κυπριακού, με απόλυτο σεβασμό σε όσα συμφωνηθούν, θα συνιστά ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα δημιουργήσουμε ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη και ευημερία”.

Από τη συνολική επίλυση του Κυπριακού σε αυτή τη συγκυρία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα έχουν όλοι να ωφεληθούν, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, με την ευκαιρία της 55ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως σήμερα έχουμε μπροστά μας ανοικτό ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο αναβιώνει την ελπίδα μας για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, μια ελπίδα, όπως ανέφερε, “που θεμελιώνεται στην πεποίθηση μου πως με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μοιραζόμαστε την ίδια αποφασιστικότητα και θάρρος, προκειμένου μέσα από διάλογο, αλληλοσεβασμό  και ειλικρίνεια να υλοποιήσουμε το κοινό όραμα του λαού μας για ειρήνη και προκοπή”.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, “στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις, έχουμε επιτύχει να γεφυρώσουμε διαφορές, αλλά βεβαίως δεν το αποκρύβω πως έχουμε διαπιστώσει και απόσταση σε κάποιες πτυχές του κυπριακού προβλήματος”.

Θέλω να πιστεύω, πρόσθεσε, “πως το όραμά μας για ένα ευρωπαϊκό κράτος που θα επανενώνει το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, θα υπερισχύσει της όποιας σκοπιμότητας και πως πέραν της λεκτικής, θα έχουμε και την πρακτική υποστήριξη της Τουρκίας αλλά και του διεθνούς παράγοντα και όσων άλλων δυνάμεων μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως “επιθυμούμε την επίτευξη λύσης μέσα από μία έντιμη διαπραγμάτευση, στην οποία θα καταλήξουμε σε ένα κράτος με ομοσπονδιακή δομή, δικοινοτικό- διζωνικό χαρακτήρα, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα”.

“Ένα κράτος, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο η διασφάλιση του διζωνικού χαρακτήρα δεν θα αφαιρεί από κανέναν, είτε είναι Ελληνοκύπριος είτε Τουρκοκύπριος, κανένα ανθρώπινο δικαίωμα”, ανέφερε.

“Ένα κράτος που είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών και του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως είναι πρώτιστη των προτεραιοτήτων του η επανένωση του κράτους μας, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις ευαισθησίες και τις ιστορικές ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Απευθυνόμενος, όπως είπε, τόσο προς τους Ελληνοκύπριους όσο και προς του Τουρκοκύπριους συμπατριώτες του, ανέφερε πως “επιθυμώ να επαναλάβω όσα διακήρυξα και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών , ως πυλώνες διαρκούς, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης”.

“Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από αυτό τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη λύσης που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα σέβεται τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, είτε Ελλήνων, είτε Τούρκων, θα επανενώνει την πατρίδα μας, το λαό της, την οικονομία και τους θεσμούς, θα δημιουργήσει μια πατρίδα ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερούσας συνεργασίας μεταξύ όλων των πολιτών της, προς όφελος της νέας γενιάς", σημείωσε.

Επίσης, όπως ανέφερε, "θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, απομακρύνοντας όλα τα πολιτικά εμπόδια που εμποδίζουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής μας θέσης, θα καταστήσει  την Κύπρο ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων και θα την μετατρέψει σε μια χώρα υπόδειγμα αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια πολύ ταραχώδη και ασταθή περιοχή".

“Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πετύχουμε μία λύση που θα καθιστά την χώρα μας και τους πολίτες της πραγματικά ισότιμους με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες”, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξέφρασε βαθύτατη εκτίμηση, σεβασμό και τιμή προς τον κυπριακό λαό και απέτισε φόρο τιμής, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη προς όσους έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν  για απαλλαγή από τον αποικιακό ζυγό. Ανάλογη ευγνωμοσύνη εκφράζω και προς εκείνους που υπερασπίστηκαν  και διαφύλαξαν τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως “η επέτειος της ανακήρυξης και εγκαθίδρυσης του κράτους μας, αποτελεί ευκαιρία για ένα βαθύ προβληματισμό για την πορεία που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας ελπιδοφόρου πορείας, αποτέλεσε δυστυχώς στοιχείο αντιπαλότητας και διχασμού των δύο κοινοτήτων που συνιστούν τον κυπριακό λαό”.

Σημείωσε πως “εξ αρχής καμία εκ των δύο κοινοτήτων δεν πίστεψε στο νεοϊδρυθέν κράτος και το δικοινοτικό χαρακτήρα του, αφού οι μεν το θεωρούσαν σταθμό και όχι την οριστική λύση, ενώ οι δε, ευνοημένοι από τις συνθήκες, θεώρησαν το νέο κράτος εφαλτήριο ολοκλήρωσης ξένων σχεδιασμών. Αντί να κτίζουμε μεταξύ μας γέφυρες δημιουργίας, οχυρωνόμασταν σε ανέφικτους και συγκρουσιακούς στόχους”, πρόσθεσε.

“Με αυτά τα δεδομένα, οι παρεμβάσεις τρίτων με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, εύρισκαν πρόσφορο έδαφος, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε  εις τα τραγικά γεγονότα του ‘63-‘64 και εις τα όσα επακολούθησαν για να καταλήξουμε στην καταστροφή του 1974. Έκτοτε βιώνουμε την καθόλα απαράδεκτη  κατάσταση που συντηρείται μέχρι σήμερα και κρατά την πατρίδα μας διαιρεμένη και το 37%  του εδάφους της υπό  τουρκική κατοχή”, σημείωσε.

Επεσήμανε πως “μέχρι σήμερα βιώνουμε μία κατάσταση που όχι μόνο δεν ωφελεί κανέναν Κύπριο πολίτη αλλά  και δεν εξυπηρετεί καμία κοινότητα. Μία κατάσταση από την οποία θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε μόνο αν βρούμε το θάρρος και αναλάβουμε τις ευθύνες, υλοποιώντας τις συμφωνίες κορυφής του ‘77-‘79, την συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006 και το κοινό ανακοινωθέν του 2014, χωρίς βεβαίως να παραλείπουμε τα συναφή με το Κυπριακό ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε.

“Έχουμε χρέος να τιμήσουμε με την ειρήνη όσους έδωσαν τη ζωή για να ζούμε ελεύθεροι. Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε στις νέες γενιές ένα κράτος που θα επιτρέπει την συνύπαρξη, την συνδημιουργία και την προκοπή”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ