2015-10-02 19:56:12
Φωτογραφία για Πάτρα: Στη σκηνή του Πάνθεον ο Θείος Βάνιας με Βόγλη και Φέρτη
Μία από τις σημαντικές θεατρικές παραστάσεις της περασμένης σαιζόν που αγάπησε το θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας, «Ο Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ (ανέβηκε στο Θέατρο Χορν) θα έρθει στην Πάτρα.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας και το 34ο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ, τελικά στη σκηνή του θεάτρου Πάνθεον στη Γούναρη και Κανακάρη και όχι στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου στο Ρίο, όπως αρχικά είχε ακουστεί.

«Ο Θείος Βάνιας» με ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών θα παιχθεί στο Πάνθεον στις 29 Οκτωβρίου 2015 με 1η Νοεμβρίου 2015 και αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων.

Η Λίλλυ Μελεμέ ανέλαβε να ταξιδέψει το κοινό στον κόσμο του κλασικού αριστουργήματος «Ο Θείος Βάνιας». Το έργο (1896-7), γραμμένο την ίδια περίπου εποχή με το «Γλάρο», αποτελεί ίσως το πιο «τσεχωφικό» από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου ποιητή των λεπτότατων αποχρώσεων συμπυκνώνοντας το υπαρξιακό αδιέξοδο του φαινομένου που ονομάζεται «άνθρωπος, μέσα στο χώρο και το χρόνο.


Οι ήρωές του έργου, όπως έχει γραφτεί, μικροί και «γκρίζοι» αλλά παρόλα αυτά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι στη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητά τους, αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής, φλερτάρουν με τα όριά τους, επιδίδονται σ’ ένα ιλαροτραγικό κυνήγι ευτυχίας, αποζητούν την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά, ένα υποκατάστατο της χαμένης, της σπαταλημένης τους ζωής. Ο έρωτας μοιάζει ιδανικό παυσίπονο ευτυχίας.

Ωστόσο και αυτός μένει ανεκπλήρωτος. Οι ήρωες του Θείου Βάνια θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα. Με τις απονενοημένες πράξεις τους, τις εύγλωττες σιωπές τους, τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις τους, οι άνθρωποι του Τσέχωφ ισορροπούν ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, το τραγικό και το γελοίο, την ελπίδα και την απελπισία, το φως και το σκοτάδι, ιδανικοί «πρωταγωνιστές» στο διαχρονικό τσίρκο της ανθρώπινης υπαρξιακής περιπέτειας.

Ο Βάνιας, αδερφός της πρώτης συζύγου του γέρου καθηγητή Σερεμπριάκωφ είναι υπεύθυνος για το κτήμα του καθηγητή και το φροντίζει μαζί με τη Σόνια, κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο και ανιψιά του. Πρόσφατα ο καθηγητής έχει εγκατασταθεί μαζί με τη νεαρή και ελκυστική δεύτερη σύζυγό του, Ελένα, στο κτήμα, προκαλώντας πλήθος προβλημάτων, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν δραματικά.

Ο Βάνιας είναι απελπισμένα ερωτευμένος με την Ελένα. Το ίδιο και ο γιατρός Αστρώφ που επισκέπτεται συχνά το κτήμα. Η Σόνια υποφέρει βουβά από έρωτα για το γιατρό Αστρώφ. Η Ελένα πανέμορφη και αδιάφορη κινεί τα νήματα δίχως να ενδιαφέρεται για τα αισθήματα των επίδοξων εραστών. Οταν ο καθηγητής θα συγκεντρώσει όλη την οικογένεια για να ανακοινώσει το σχέδιο του να πουλήσει το κτήμα, τίποτα δε θα μείνει πια το ίδιο.

«Τα άγια των αγίων μου είναι το ανθρώπινο σώμα, η υγεία, το μυαλό, το ταλέντο, η έμπνευση, η αγάπη, και η πιο απόλυτη ελευθερία, ελευθερία από τη βία και το ψέμα, όπου κι αν εκφράζονται τα δύο τελευταία» Α.Π. Τσέχωφ.

Συντελεστές

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Ο Πατρινός μουσικός Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη

Βοηθός Συνθέτη: Δημήτρης Γιακουμάκης

Βοηθός Σκηνογράφου: Ερμιόνη Γκαρραμόνε

Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Βοηθός παραγωγής: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Παραγωγή: Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Executive Producer: Μάγδα Λαδά.

Στην αξιόλογη θεατρική παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους.

Να θυμίσουμε πως τον Γιάννη Βόγλη και την Μαρίνα Ψάλτη τους είδαμε το Σάββατο 12/9/2015 στην παράσταση «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, στο πλαίσιο του 34ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ