2015-10-03 18:06:07
Φωτογραφία για skiathos Ανάδειξη των κοιμητηρίων ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς
Άκρως επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου, ‘Η Σκιάθος’, στο Ετήσιο Συνέδριο, που διοργανώνει το Δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (Association of Significant Cemeteries in Europe- ASCE), που, φέτος, πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, στις 24-26 Σεπτεμβρίου.

Στόχος του Δικτύου, το οποίο αποτελεί μέλος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα, έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο μόνο δύο μέλη, το Α΄ Αθηνών και αυτό της Σκιάθου, η ένταξη του οποίου έγινε, με ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου, ‘Η Σκιάθος’.

Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου, η Κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, παρουσιάσε το Κοιμητήριο της Σκιάθου, κάνοντας αναφορές στα σημαντικά του μνημεία, δίνοντας μια συνολική εικόνα μέσα από μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του Κοιμητηρίου, (1829), έως σήμερα. Η παρουσίαση ενισχύθηκε με φωτογραφική τεκμηρίωση, και video με πανοραμικά πλάνα, ευγενική προσφορά του κ. Νίκου Πασχάλη.


Στο δεύτερο μέρος, η Κα Κορωνιού-Διονυσίου, συμμετείχε, με ανακοίνωση στη φετινή θεματική του Συνεδρίου “Foreigners in Significant Cemeteries”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κα Κορωνιού-Διονυσίου επιλέχθηκε να είναι στους 11 εισηγητές του Συνεδρίου, από τις αιτήσεις που δέχθηκαν οι διοργανωτές από τα 179 μέλη του Δικτύου.

Η ανακοίνωσή της είχε θέμα την ανθεμωτή στήλη του Κοιμητηρίου της Σκιάθου, το μνημείο του Γεώργιου Ιωάννου, το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη της Κας Κορωνιού-Διονυσίου: “Χαρακτηρίζεται από την ωραία επεξεργασία, τη χάρη των αναλογιών, τη ραδινότητα ( κοψότητα, λεπτότητα) και την εκπληκτική ζωντάνια του ανθεμίου, που, στην περίπτωση των στηλών αυτών, συμβολίζει τη νέα ζωή. Στήλες παρόμοιας τελειότητας δεν συναντούμε σε κανένα νεκροταφείο της Ευρώπης.

Ο Γεώργιος Ιωάννου, (1804-1882), καταγόταν από τη Βάβδο της Χαλκιδικής και, όπως μας πληροφορεί η επιτύμβια επιγραφή, στο άνθος της ηλικίας του, έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Επανάστασης του 1821, στη Χαλκιδική και στην κυρίως Ελλάδα. Μετά την απελευθέρωση, εγκαταστάθηκε στη Σκιάθο, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο. Αναμείχθηκε, επίσης και στην πολιτική και εκλέχτηκε δυο φορές δημοτικός σύμβουλος, το 1849 δημαρχιακός πάρεδρος και το 1870-74 , δήμαρχος Σκιάθου. Από το γάμο του με την Ευαγγελινή Σταμ. Τζανιάκου, κόρη σκιαθίτη αγωνιστή του 1821, απόκτησε τρεις γιούς: 1) Τον Γιαννάκο (1839-1912), χρηματιστή, που εκλέχτηκε δυο φορές δήμαρχος (1879-1883 και 1887-1891) και το 1902 βουλευτής της επαρχίας Σκοπέλου, 2) τον Θεμιστοκλή,που πέθανε νήπιο,το 1884, και 3) τον Φιλοκλή (1845-1936), επίσης χρηματιστή, που εκλέχτηκε κι αυτός δυο φορές δήμαρχος (1899-1903 και 1904-1914).” Η ανακοίνωση έκλεισε με την παρουσίαση του μνημείου της οικογένειας Ι. Δαμάσκου, στο σταυρό του οποίου διαβάζουμε τον κύκλο της ζωής.

Στο σχολιασμό της, αναφορικά με την παρουσίαση της Κας Κορωνιού-Διονυσίου, η Πρόεδρος του Δικτύου, Κα Lidija Pliberšek, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά και κολακευτικά λόγια, λέγοντας πως: “Η παρουσίαση είναι υποδειγματική και χαρακτηρίζεται από επιστημονική πληρότητα” καταλήγοντας με το σχόλιο : “nonverbal presentation”.

Η Κα Κορωνιού-Διουνυσίου δέχθηκε τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων, αφού έκανε αίσθηση η έντονη παρουσίαση της Σκιάθου, μέσα από τις δύο παρουσιάσεις, εκπροσωπώντας με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια τη χώρα μας, σε καιρούς απαξίωσης.

Η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, στο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε σχετική επιστολή προς το Σύλλογο, η Διεύθυνση, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την ένταξη.

Η παραπάνω δράση αποτελεί συνέχεια των ενεργειών του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, που στόχο έχουν την ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου της Σκιάθου. Αποκορύφωμα αποτελεί ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως ‘Ιστορικός Τόπος’ από το Υπουργείο Πολιτισμού, με το ΦΕΚ 357/9-10-2013. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κας Κορωνιού-Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου λήφθηκε η απόφαση του χαρακτηρισμού του κοιμητηρίου της Σκιάθου, η κυρία Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Επίτιμη Δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης ,ανέφερε, εκτός των άλλων, τα εξής, “Όλο το σύνολο είναι μια μικρογραφία της αστικής ταφικής αρχιτεκτονικής, από τα τέλη του 19 ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Μου κάνει πραγματικά τρομερή εντύπωση πώς, σε ένα χωριό, χωριό του τέλους του 19ου αιώνα, υπάρχει όλο αυτό.”

Το Νεκροταφείο της Σκιάθου, τα “Μνημούρια”, όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας. “…, μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον, έφθανεν τις εις τα «Μνημούρια». Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!” Αλ. Παπαδιαμάντης “Φόνισσα”.

Αποτελεί προτεραιότητα, για τον Πολιτιστικό Σύλλογο, η προστασία των εν λόγω μνημείων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού μέσα απ’ αυτά γνωρίζει κανείς την ιστορία του νησιού και αντικατοπτρίζουν τη συλλογική μνήμη του παρελθόντος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ