2015-10-06 23:06:35
Φωτογραφία για Ταφόπλακα στο ΠΕΔΥ οι μετακινήσεις προσωπικού στα νοσοκομεία
Της Νικολέτας Ντάμπου 

Ταφόπλακα για το ΠΕΔΥ αποτελούν οι μαζικές μετακινήσεις προσωπικού από μονάδες του ΠΕΔΥ σε νοσοκομεία που απεργάζεται η Διοίκησή της 2η΄ ΥΠΕ διότι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο των ήδη υποστελεχομένων μονάδων και θα πνίξουν τα νοσοκομεία από ασθενείς. Σας παραθέτουμε τον κατάλογο γιατρών 2η ΥΠΕ πριν το Φεβρουάριο του 2014 . 

 Η Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Πειραιά, κα Βαρβάρα Ανεμοδουρά, αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο δηλώνοντας στο LIFE2DAY, ότι δεν πρέπει να γίνουν αυτές οι μετακινήσεις, καθώς οι μονάδες λειτουργούν ήδη με ελλιπές προσωπικό, ενώ ζητά την άμεση πραγματοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. 

‘’ Πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες και όχι να κλείσουν, καθώς ήδη εκεί που εργάζονταν 5 γιατροί, τώρα υπάρχει μόνο ένας ή δύο, ενώ μονάδες με πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μείνανε στον αέρα.’’ μας τόνισε η Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Πειραιά. «Αυτό το παιχνίδι που παίζεται εδώ και καιρό έκανε κακό στην περίθαλψη του ελληνικού λαού και κατέστρεψε τα νοσοκομεία» σημειώνει η κ. Ανεμοδουρά. 


Η κα. Ανεμοδουρά μας εξήγησε ότι από το 2011, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα οι κρίσεις και πως αυτές οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν άμεσα, αφού άλλωστε ο τέως Υπουργός Υγείας έχει ήδη εγκρίνει 4.500 χιλιάδες από αυτές. Οι ελλείψεις στα Ιατρεία του ΠΕΔΥ, είναι εξίσου μεγάλες και σημαντικές, μας τόνισε η κα. Ανεμοδουρά,, αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Μυτιλίνης, όπου υπηρετούσαν στο ΠΕΔΥ 39 γιατροι, ενώ τώρα, μετά τον νόμο του Γεωργιάδη, υπηρετούν μόλις 7. 

Ο περίφημος νόμος Γεωργιάδη όριζε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και πρώην Πολυιατρείων του ΙΚΑ, έπρεπε να επιλέξουν είτε να παραμείνουν στον Οργανισμό και στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται το πρωί στις μονάδες υγείας του Ιδρύματος και να έχουν απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο – το οποίο συνήθως «τροφοδοτούνταν» από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. 

Ο νόμος του πρώην υπουργού Υγείας είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τους 5.500 γιατρούς του ΙΚΑ, οι οποίοι δεν αποδέχονταν τις νέες εργασιακές συνθήκες που δημιουργούσε νόμος, βάσει του οποίου θα λειτουργούσε ουσιαστικά και το ΠΕΔΥ. Σας παραθέτουμε τον κατάλογο γιατρών 2η ΥΠΕ πριν το Φεβρουάριο του 2014 Διαβάστε εδώ: Kατάλογος γιατρών 2η ΥΠΕ πριν το Φεβρουάριο του 2014 Χαρακτηριστικό στον παραπάνω κατάλογο γιατρών της 2ης ΥΠΕ ειναι ότι ο συνολικός αριθμός των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ που υπηρετούσαν στη 2η ΥΠΕ πριν το Φεβρουάριο του 2014. Περιλαμβάνει Δυτική Αττική- Περιφέρεια Πειραιά – όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης, Θάσου και Σαμοθράκης. 

Η δύναμη ήταν άνω των 960 ιατρών από τους οποίους εντάχθηκαν περίπου οι 273 . Ενώ, υπηρετούν με ασφαλιστικά μέτρα 267 ιατροί, που σημαίνει ότι το σύστημα ενώ προσωρινά από 540 . Επομένως το ήδη ελλιπές σύστημα στερήθηκε των υπηρεσιών 420 γιατρούς και αν δεν παραμείνουν αυτοί με τα ασφαλιστικά το ήδη προσωρινά από 540 . Τελικά, 3.000 γιατροί του ΕΟΠΥΥ επέλεξαν να μην παραμείνουν στον Οργανισμό και στο ΠΕΔΥ ως γιατροί με πλήρη πλέον απασχόληση –έναντι της μερικής με την οποία εργάζονταν. Περίπου 2.500 γιατροί παρέμειναν στις δομές του πρώην ΙΚΑ, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, με στόχο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Ωστόσο, επί της ουσίας οι αλλαγές που έπρεπε να δρομολογηθούν για να λειτουργήσει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας δεν προχώρησαν. Οι δομές δεν στελεχώθηκαν με το αναγκαίο προσωπικό ούτε μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Ο κ. Γεωργιάδης, όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, «εγκλημάτισε στον ελληνικό λαό, καθώς πήρε τους γιατρούς από τον κόσμο». Οι Σταθμοί Άμεσης Βοήθειας που λειτουργούσαν τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα και απορροφούσαν έναν σημαντικό αριθμό ασθενών, έκλεισαν επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία, αφού έκλεισαν και οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες. «Με την οικονομική κρίση, ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικά ιατρεία, γι’ αυτό οι διοικητές βρίσκονται σε απόγνωση». 

Οι επικουρικοί γιατροί, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Εάν δεν στελεχωθεί με τακτικό προσωπικό, η πρωτοβάθμια περίθαλψη, θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες και όχι να κλείσουν, καθώς ήδη εκεί που εργάζονταν 5 γιατροί, τώρα υπάρχει μόνο ένας ή δύο, ενώ μονάδες με πολύ υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μείνανε στον αέρα. «Αυτό το παιχνίδι που παίζεται εδώ και καιρό έκανε κακό στην περίθαλψη του ελληνικού λαού και κατέστρεψε τα νοσοκομεία» Όπως μας τόνισε η κα. Ανεμοδουρά, βάση νομοθεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένας γιατρός, δεν μπορεί να εξετάζει στα εξωτερικά Ιατρεία πάνω από πεντέμιση ώρες, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να κάνει κάποια λάθος διάγνωση, οι υπερωρίες λοιπόν στους γιατρούς είναι απαγορευμένες δια νόμου, οπότε η πρόσληψη γιατρών είναι επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για τα νοσοκομεία αλλά και για τις μονάδες. Ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός και ο Αναπληρωτής Υπουργός υγείας κ. Πολάκης, είναι δύο μάχιμοι γιατροί που πρέπει άμεσα να αναστήσουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2015/10/tafoplaka-sto-pedu-oi-metakiniseis-proswpikou-sta-nosokomeia/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ