2015-10-06 23:48:26
Φωτογραφία για Τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός είπε ότι «τον τελευταίο καιρό οι πολίτες νιώθουν ότι κάτι έχει αλλάξει» Προς ποια κατεύθυνση δεν μας είπε όμως. Η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με την παράλυση του παραγωγικού ιστού συνθέτουν την εικόνα μίας εξαιρετικά σκληρής πραγματικότητας.

Οι προγραμματικές δηλώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Υγιείς επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα, νέοι και νέες φεύγουν στο εξωτερικό, σε λίγο δεν θα έχουμε παραγωγική δραστηριότητα. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον ακούσαμε προγραμματικές δηλώσεις από μία άλλη εποχή, για άλλες ανάγκες, μίας άλλης κοινωνίας.

Η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο και εδώ ακούμε εκθέσεις ιδεών από την κυβέρνηση. Είχαμε παλαιότερα το τεχνητό κλίμα ευφορίας, το success story της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, έχουμε τώρα το νέο success story του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.


Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Ο χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετράει από τον Ιανουάριο. Το κοντέρ δεν μηδενίστηκε. Το μόνο που δεν μας είπατε είναι ότι παραλάβατε καμένη γη από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση, κατά την διάρκεια της απερχόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, δεν αντιμετώπισε κανένα από τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας ούτε γονιμοποίησε κάτι καινούριο σε πραγματικές αλλαγές. Ακούμε στις προγραμματικές δηλώσεις για άλλη μία φορά μόνο θεωρίες και στόχους, αλλά όχι τον τρόπο υλοποίησής τους. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει συναίσθηση της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Είναι δυνατόν, με αοριστίες και ασαφή μηνύματα, και με τις ήδη αποτυχημένες συνταγές να διασφαλιστεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα; Είναι δυνατόν χωρίς ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς αναπτυξιακούς στόχους, αλλά και χωρίς την αποφασιστικότητα να συγκρουστεί με τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες στο εσωτερικό της χώρας, να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναγκαίες για την χώρα; Από ποια στοιχεία ακριβώς πηγάζει η βεβαιότητα ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες θα έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα, θα έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές και ότι η διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας δεν θα έρθει και πάλι στο προσκήνιο; Πώς θα επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή και η μείωση της ανεργίας όταν την ίδια ώρα, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, αναμένεται ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για το 2016, ενώ η απασχόληση προβλέπεται να περιοριστεί κατά 1,6% φέτος και 1% το 2016 και η ανεργία να αυξηθεί στο 25,4% το 2015 και στο 25,8% το 2016; Την ίδια ώρα καταθέτετε προσχέδιο προϋπολογισμού που διαψεύδει τις προγραμματικές σας δηλώσεις, την ίδια χρονική στιγμή αυτοαναιρείστε.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία να το πούμε για άλλη μία φορά: ήταν προϊόν αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Φέρατε την χώρα σε μία κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls, σε μία σύνοδο που θα αποφάσιζε την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. Και εμείς υπεύθυνα είπαμε από την καταστροφική επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη είναι προτιμότερη η κακή επιλογή μίας επώδυνης συμφωνίας την οποία εσείς μόνος σας διαπραγματευθήκατε, υπογράψατε και φέρατε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και αν δεν σας βοηθούσαμε εκείνη την στιγμή στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης η χώρα θα ήταν, λόγω των επιλογών σας και των ιδεολογικών εμμονών των εταίρων, εκτός Ευρωζώνης. Αυτή είναι η αλήθεια.  Και τώρα παρουσιάζετε μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα. Για να μας ζητήσετε και πάλι βοήθεια σε λίγους μήνες λόγω των νέων αδιέξοδων; Έτσι θα προχωρήσουμε, κύριοι της κυβέρνησης; Σοβαρευτείτε. Κυβερνήστε αποτελεσματικά.

Θέσατε τρεις βασικές προτεραιότητες: την απομείωση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Αισθάνομαι την υποχρέωση να χαιρετήσω το γεγονός ότι έστω και μετά την πάροδο πέντε χρόνων, ναι πέντε χρόνων, η κυβερνητική πρόταση για την αντιμετώπιση του χρέους δεν είναι πλέον η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Και δεν συζητώ για τα παράνομα, επαχθή και επονείδιστα… Εμείς έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι οι αλλαγές στο χρέος, όπως η επιμήκυνση της πληρωμής και η μείωση επιτοκίων, είναι αναγκαίες. Μετά από ανέξοδες υποσχέσεις συζητάμε επί πραγματικών δεδομένων χωρίς ούτε μία συγνώμη. Και με το επιπρόσθετο στοιχείο ότι οι παλινδρομήσεις στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνέβαλαν και συμβάλλουν στη διόγκωση του χρέους. Υπενθυμίζω εξάλλου ότι η απόφαση για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους λήφθηκε στην Ε.Ε. τον Νοέμβριο του 2012 και αυτή την απόφαση μνημονεύουν έως και σήμερα σε κάθε συνεδρίαση του Eurogroup τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι εταίροι.

Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σοκ. Έχει την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην οικονομία υπό το πρίσμα των αναπτυξιακών και κοινωνικών προτεραιοτήτων. Απαιτούνται τομές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική, ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να αναφέρει πως θα κάνει τα πάντα για να αμβλυνθούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία. Άραγε εγκαταλείφθηκε η ιδέα της αντικατάστασης των δυσμενών όρων;

Όσον αφορά το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τι σημαίνει η αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα εφαρμοσθεί η όχι τελικά το απαράδεκτο αυτό μέτρο;

Ακούσαμε τον κ. Πρωθυπουργό να ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρουν ισοδύναμα. Θέλετε ή δεν θέλετε να κυβερνήσετε κ. Τσίπρα; Είστε στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση σχεδόν 9 μήνες. Κυβερνήστε. Μην αποποιείστε των ευθυνών σας. Η κυβέρνηση σας έχει υιοθετήσει την γενική αρχή της μη δράσης.

Εμείς έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η ανάπτυξη ξεκινά από το ίδιο το κοινωνικό κράτος, συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Για την άσκηση αυτής της κοινωνικής πολιτικής, δεν διεκδικούμε ούτε μεγαλύτερο ούτε μικρότερο, αλλά αποτελεσματικό κράτος. Απορρίπτουμε τόσο το συντεχνιακό κράτος, όσο και το κράτος που δεν παρέχει ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες στους τομείς υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης, και δεν εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

Θα ήθελα όμως στο σημείο αυτό να αναφερθώ ιδιαίτερα στην αγροτική παραγωγή. Μας είπε ο Πρωθυπουργός ότι αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης στην διαπραγμάτευση, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρξε καν διαπραγμάτευση στο συγκεκριμένο ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε τα πάντα ακόμη και όρους που είναι εκτός του κοινοτικού κεκτημένου και αλλοιώνουν τον κοινοτικό ανταγωνισμό. Από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης διαφαίνεται ότι στην διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρχε γνώση των ειδικών θεμάτων της αγροτικής οικονομίας. Ακούσαμε εντέλει δυστυχώς ότι η κυβερνητική δράση περιορίζεται μόνο στην προσπάθεια να λειανθούν μελλοντικά οι σκληρές συνέπειες των μέτρων για τους αγρότες. Όμως προτίθεστε να φέρετε στην ελληνική Βουλή μέτρα προς ψήφιση για τους αγρότες που ούτε καν είχε διανοηθεί ποτέ κανείς ότι μπορεί να υιοθετηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% στο 26% με κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 €. Η αποδοχή μιας τέτοιας απαίτησης εγείρει, σοβαρά ζητήματα ανταγωνιστικότητας εις βάρος των αγροτών της χώρας μας σε σχέση με τους αγρότες των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., καθώς στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις και σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής δεν είναι τόσο υψηλός. Επίσης συμφωνήσατε στην αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% και στην  κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Γιατί όμως δεν θεσπίζετε αγροτικό πετρέλαιο κίνησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας; Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από 13% σε 23%. Στο θέμα αυτό αρκεί να τονιστεί ότι ακόμη και ο Φ.Π.Α. σε αγροτικά εφόδια στο 13% είναι ο υψηλότερος Φ.Π.Α. στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφής  επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Εμείς παλεύαμε για την μείωση του κάτω από 13%, εσείς καταγγέλλατε γιατί δεν έχει μειωθεί, ήρθατε και συμφωνήσατε να το αυξήσετε στο 23%. Φοβερή συνέπεια λόγων και πράξεων.

Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό τομέα με δυσμενείς συνέπειες στις εξαγωγές, στο εμπορικό ισοζύγιο, στο έλλειμμα στην αγροτική παραγωγή και συνεπώς στα συνολικά δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Με τις αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια οι αγρότες φορολογούνται όπως και οι υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις, τα νέα μέτρα απλώς θα καταστρέψουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και θα εξοντώσουν οικονομικά τους αγρότες. Με έκπληξη εξάλλου ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό ότι είναι υπέρ της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων στον αγροτικό τομέα, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος πριν ένα χρόνο ως αντιπολίτευση κατήγγειλε. Έχετε στ’ αλήθεια συνειδητοποιήσει στην κυβέρνηση  ότι ο αγροτικός κόσμος για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Αναμέναμε πως ο κ. Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις του, στις δεύτερες πλέον, θα αντιστοιχούνταν με τη βούληση του εκλογικού σώματος που εδώ και τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια, απορρίπτει τις αυτοδυναμίες και προφανώς απαιτεί αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική είναι πλέον απαίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και είναι πραγματικά κρίμα που μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλέσθηκε ως «πρώτη φορά αριστερά» δεν τολμά να δηλώσει ξεκάθαρα: Να πει «Προτείνω την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του Bonus των 50 εδρών! Και αυτό θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που η κυβέρνησή μας θα θεσμοθετήσει πέραν των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου ανοίγοντας από  αύριο τη συζήτηση με στόχο την ψήφιση του εκλογικού νόμου ως το τέλος του 2015»! Διαβάζω από την ομιλία του κ. Πρωθυπουργού: «Για την αναγκαία και απαραίτητη με ευρύτερη συναίνεση αλλαγή του εκλογικού νόμου». Τέτοια γενικόλογη αναφορά οφείλω να ομολογήσω δεν μπορούσα να διανοηθώ! Αν είναι παράλειψη διορθώστε την. Αν δεν αποτελεί προτεραιότητά σας διαπράττετε ένα σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα. Και θα είστε και ιστορικά υπόλογοι Μας κάλεσε ο Πρωθυπουργός να συναινέσουμε στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε ποιες όμως αλλαγές αναφερόμαστε; Το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε μια τροχιά απόκλισης από το διεθνές και ευρωπαϊκό παράδειγμα διότι βασίζεται σε ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και ξεπερασμένα μοντέλα δεκαετιών. Μεταρρύθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης δεν είναι αυτή που συντελέστηκε κατά την επτάμηνη διακυβέρνησή σας. Αυτή αποτελεί αντιμεταρρύθμιση που μας πηγαίνει πίσω ακριβώς 33 χρόνια. Η παιδεία είναι ένα πεδίο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση απολαμβάνει περιθώρια ευελιξίας και έχει την ευχέρεια να προωθήσει τις δικές της πολιτικές. Για αυτό είμαστε ανήσυχοι.

Στην προσπάθεια της υλοποίησης των παραπάνω στόχων, ο Πρωθυπουργός ζήτησε μάλιστα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, την κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη. Τοποθετεί άραγε στις προοδευτικές αυτές δυνάμεις το συγκυβερνήτη του, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων; Αυτό είναι το παράδειγμα του από την Ευρώπη; Να του θυμίσουμε ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. έχουν αντίθετη γνώμη. Αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει, να του το υπενθυμίσουμε: Συγκυβερνά με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς και ζητά κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα όμως είναι ότι απουσιάζει εντελώς από τον κυβερνητικό σχεδιασμό ένα οργανωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, διότι προφανώς η επιπλέον ένταξη ανέργων σε νέα προγράμματα απασχόλησης δεν συνιστά μια συγκροτημένη πολιτική. Και μία από τις σημαντικότερες υστερήσεις, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, είναι η αδιαφορία της κυβέρνησής σας για την ανεργία των νέων. Η σιωπή σας είναι εκκωφαντική σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν το οξύ αυτό πρόβλημα να βαίνει προς επίλυση. Η διατήρηση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας σε επίπεδα ανεκτά και αποδεκτά, για το οποίο διατείνεστε πως αγωνίζεστε, περνά μόνο μέσα από την εργασία, από τη συμμετοχή των νέων στην παραγωγική διαδικασία.  Μια ολόκληρη γενιά, η δική μου γενιά, πλήττεται από την κρίση, φεύγει στο εξωτερικό και εσείς δεν έχετε κανένα σχέδιο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η κυβέρνηση προωθεί ξανά ένα οικονομικό μοντέλο που είναι ανίκανο να παράγει εισοδήματα και θέσεις απασχόλησης. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μία πολιτική που θα φέρει την χώρα ξανά στα ίδια αδιέξοδα. Δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας. Αναπαράγετε τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζετε να έχετε ιδεοληπτικές εμμονές και αυταπάτες. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι ούτε προοδευτική ούτε μεταρρυθμιστική. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ