2015-10-10 15:20:06
"Η χώρα μας παραμένει σε κατάσταση κρίσης. Δεν έχει φανεί η διέξοδος από μια πορεία που υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και απειλεί την ίδια την επιβίωση ενός ευρέως... φάσματος κοινωνικών στρωμάτων. Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Υπάρχει ανάγκη ριζικής αλλαγής πολιτικής με παρέμβαση σε όλα τα αίτια που έφεραν τη χώρα στη σημερινή της θέση και παραμένουν ακόμη και σήμερα ανέγγιχτα.
Η σημερινή συγκυρία είναι καθοριστική για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, η διάλυση του παραγωγικού ιστού και η εκτόξευση της ανεργίας απαιτούν υπευθυνότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Διότι ούτε κατά την επτάμηνη διακυβέρνησή της αντιμετώπισε κάποιο από τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, αλλά ούτε και στις νέες προγραμματικές της δηλώσεις αποτυπώθηκε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την χώρα, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας για να υπερβεί η χώρα την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Και όταν λέω ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν εννοώ να έρθει η κυβέρνηση και τα κόμματα και να υποβάλλουν στους επιχειρηματίες επενδυτικά σχέδια. Αυτό είναι δουλειά των ίδιων των επενδυτών. Δουλειά της κυβέρνησης και των κομμάτων είναι να δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα ώστε και επενδύσεις να γίνονται αλλά και αυτό να μη οδηγεί σε συνθήκες απαξίωσης των συνθηκών εργασίας. Η κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει υγιείς επενδυτικές συνθήκες, εδώ μάλιστα χρειάζεται σχέδιο και βεβαίως να φορολογεί δίκαια και προοδευτικά, να ελέγχει, να μη δημιουργούνται συνθήκες μιας εξαθλιωμένης κοινωνίας. Κυρίως όμως η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο για καλύτερα σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια διοίκηση, συγκοινωνίες, εργασιακές σχέσεις. Να ο μείζον πολιτικός σχεδιασμός. Αυτό λείπει από την κυβέρνηση. Το κλειδί για μία προοδευτική πολιτική βρίσκεται στην ανάδειξη της μεγάλης σημασίας που έχει η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
Και να το υπενθυμίσουμε: Ο χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετράει από τον Ιανουάριο. Το κοντέρ δεν μηδενίστηκε. Πριν από είκοσι μέρες το 35% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, κάθε μέρα ηχεί το ίδιο ερώτημα και γίνεται όλο και πιο επίμονο. Ρωτάει ο πολίτης. Θα κυβερνηθεί η χώρα με σταθερότητα όραμα και σχέδιο για έξοδο από την κρίση ή θα συγκρουσθεί η κυβέρνηση με το φάντασμα της διαχείρισης της καθημερινότητας; Την απάντηση την δίνει ο προϋπολογισμός, που έρχεται. Και είναι αρνητική, είναι απολύτως αρνητική. Ο προϋπολογισμός, κάθε προϋπολογισμός, αφορά μια πολιτική που κρίνει τις πραγματικές διαθέσεις μιας κυβέρνησης. Αν θα γίνουν τομές, μεταρρυθμίσεις, ποια είναι η διαχειριστική της ικανότητα, ποιες οι προοπτικές για το μέλλον. Συμπυκνώνει την κοινωνική και οικονομική της πολιτική. Φαίνεται καθαρά ποιους πλήττει, ποιους ευνοεί, για ποιους πραγματικά νοιάζεται μια κυβέρνηση. Φαίνεται πραγματικά αν θα βρει δουλειά ο άνεργος, αν θα αυξηθεί το εισόδημα του εργαζόμενου. Αν θα υπάρχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, αν θα πάμε μπροστά ή θα μείνουμε πίσω ως κοινωνία. Ποιο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προωθούμε για το μέλλον της χώρας. Μειώνεται η ανεργία; Αυξάνονται τα εισοδήματα; Δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές για τη χώρα;
Δυστυχώς το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού διαψεύδει κατηγορηματικά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δίνει αρνητική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Προβλέπει μείωση εξαγωγών. Προβλέπει αύξηση του χρέους στο 192,4% του ΑΕΠ. Προβλέπει έμμεσους φόρους 24,8 δις και άμεσους φόρους 19,9 δις ευρώ. Καθιστά ανέφικτη την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση της ανεργίας, καθώς αναμένεται ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για το 2016, προβλέπεται να περιοριστεί η απασχόληση κατά 1,6% φέτος και 1% το 2016 και η ανεργία να αυξηθεί στο 25,4% το 2015 και στο 25,8% το 2016.
Ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, αναφέρθηκε στην συμφωνία, η οποία όμως ήταν προϊόν αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Η χώρα έφθασε σε μία κατάσταση με κλειστές τράπεζες και capital controls, σε μία σύνοδο που θα αποφάσιζε την παραμονή στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. λόγω της πολιτικής και διαπραγματευτικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ιδεολογικών εμμονών των εταίρων. Και εμείς υπεύθυνα είπαμε ότι από την καταστροφική επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη είναι προτιμότερη η κακή επιλογή μίας επώδυνης συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση μόνη της διαπραγματεύθηκε, υπέγραψε και έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και τώρα προχωράει σε μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα. Και φαντάζει πιθανό να μας ζητήσει και πάλι βοήθεια σε λίγους μήνες λόγω των νέων αδιέξοδων.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Εμείς δεν παίζουμε το ρόλο του πάγκου. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η συγκρότησης μίας σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας και προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς για την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και πάλι την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει τα οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα που προέρχονται από την αδυναμία και σήμερα της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τα μέτρα υπερφορολόγησης των αγροτών που είναι πέρα και από ότι ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και αλλοιώνουν τον κοινοτικό ανταγωνισμό και είναι εκτός του κοινοτικού κεκτημένου. Θα καταψηφίσουμε αν έρθει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ένα μέτρο που ανακοινώθηκε ότι απλώς πάγωσε μέχρι τον προϋπολογισμό χωρίς να ανακοινωθεί καμία ρύθμιση για την αντικατάσταση του. Δεν θα επιτρέψουμε τις ομαδικές απολύσεις που θα είναι η ταφόπλακα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Οφείλουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή των παθογενειών που υπήρξαν και υπάρχουν στην χώρα. Να συμβάλλουμε στο τέλος του συστήματος των πελατειακών σχέσεων. Να μπει ένα τέλος στις συντηρητικές πολιτικές και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Να πούμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος.
Είχαμε παλαιότερα το τεχνητό κλίμα ευφορίας, το success story της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, έχουμε τώρα το νέο success story του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί ξανά ένα οικονομικό μοντέλο που είναι ανίκανο να παράγει εισοδήματα και θέσεις απασχόλησης. Δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας. Αναπαράγονται τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζονται οι ιδεοληπτικές εμμονές και αυταπάτες.
Από την άλλη η ΝΔ προχωρεί σε μία στείρα αντιπολιτευτική πρακτική, αδυνατώντας να διαδραματίσει ακόμη και τον ρόλο που της αναλογεί στο δημοκρατικό σύστημα, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δίνει αόριστες υποσχέσεις, ακριβώς όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αδυνατεί να ανταποκριθεί με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις στην άμεση ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι ξεχάσαμε τα Ζάππεια; Η καταστροφική πενταετία 2004-2009 της ΝΔ έφερε την κρίση και τα μνημόνια στην χώρα, ας μην το ξεχνάνε. Αν από την αρχή υπήρχε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εθνική στρατηγική η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Και για αυτό έχουν ευθύνη και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Δημοκρατική Αριστερά συμβάλλει στην συγκρότηση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού προοδευτικού πόλου στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που έχει ανάγκη ο τόπος και είναι απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στους αδιέξοδους λαϊκισμούς στρέφοντας τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση ανακουφίζοντας τους πολίτες. Η Δημοκρατική Αριστερά θα παρουσιάζει προτάσεις και θα αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Θα συμβάλει αποφασιστικά, βάσει των ιδρυτικών της αρχών και των ανανεωτικών της ιδεών, στην προώθηση μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής. Οι προτάσεις της θα είναι συγκεκριμένες και ο λόγος της αιχμηρός. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία της παρουσίας της με τις ιδέες που επαγγέλλεται. Θα διακρίνεται για την ενότητα των λόγων και των έργων της.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Τις επόμενες ημέρες θα ξεδιπλωθούν όλες οι ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν έντονο το στοιχείο της υπερφορολόγησης μια ένδειξη χαρακτηριστική της κυβερνητικής αδυναμίας να περικόψει και να εξορθολογήσει δαπάνες. Επιλέχθηκε δηλαδή η εύκολη λύση των περικοπών και μειώσεων, σε πολλές περιπτώσεις οριζόντιων. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών. Ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να γίνει άμεσα με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει επίσης μια προσπάθεια αλλαγής του ασφαλιστικού. Προκειμένου να αποφευχθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, η βίαιη φτωχοποίηση των ανθρώπων της εργασίας και των συνταξιούχων, πρέπει να αξιοποιηθούν οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, με στόχο να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και να μην μετατραπεί η σύνταξη όσων μόχθησαν για δεκαετίες ολόκληρες και πλήρωσαν εισφορές σε ένα ελάχιστο επίδομα επιβίωσης.
Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η απουσία ενός οργανωμένου και συνεκτικού προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας. Και ιδιαιτέρως, της ανεργίας των νέων. Η δική μου γενιά, η νέα γενιά, πλήττεται από την κρίση, φεύγει στο εξωτερικό. Και η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν το οξύ αυτό πρόβλημα να βαίνει προς επίλυση. Η διατήρηση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας σε επίπεδα ανεκτά και αποδεκτά περνά μόνο μέσα από την εργασία, από τη συμμετοχή των νέων στην παραγωγική διαδικασία."
Tromaktiko
Η σημερινή συγκυρία είναι καθοριστική για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, η διάλυση του παραγωγικού ιστού και η εκτόξευση της ανεργίας απαιτούν υπευθυνότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Διότι ούτε κατά την επτάμηνη διακυβέρνησή της αντιμετώπισε κάποιο από τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, αλλά ούτε και στις νέες προγραμματικές της δηλώσεις αποτυπώθηκε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την χώρα, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας για να υπερβεί η χώρα την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Και όταν λέω ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν εννοώ να έρθει η κυβέρνηση και τα κόμματα και να υποβάλλουν στους επιχειρηματίες επενδυτικά σχέδια. Αυτό είναι δουλειά των ίδιων των επενδυτών. Δουλειά της κυβέρνησης και των κομμάτων είναι να δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα ώστε και επενδύσεις να γίνονται αλλά και αυτό να μη οδηγεί σε συνθήκες απαξίωσης των συνθηκών εργασίας. Η κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει υγιείς επενδυτικές συνθήκες, εδώ μάλιστα χρειάζεται σχέδιο και βεβαίως να φορολογεί δίκαια και προοδευτικά, να ελέγχει, να μη δημιουργούνται συνθήκες μιας εξαθλιωμένης κοινωνίας. Κυρίως όμως η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο για καλύτερα σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια διοίκηση, συγκοινωνίες, εργασιακές σχέσεις. Να ο μείζον πολιτικός σχεδιασμός. Αυτό λείπει από την κυβέρνηση. Το κλειδί για μία προοδευτική πολιτική βρίσκεται στην ανάδειξη της μεγάλης σημασίας που έχει η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
Και να το υπενθυμίσουμε: Ο χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετράει από τον Ιανουάριο. Το κοντέρ δεν μηδενίστηκε. Πριν από είκοσι μέρες το 35% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, κάθε μέρα ηχεί το ίδιο ερώτημα και γίνεται όλο και πιο επίμονο. Ρωτάει ο πολίτης. Θα κυβερνηθεί η χώρα με σταθερότητα όραμα και σχέδιο για έξοδο από την κρίση ή θα συγκρουσθεί η κυβέρνηση με το φάντασμα της διαχείρισης της καθημερινότητας; Την απάντηση την δίνει ο προϋπολογισμός, που έρχεται. Και είναι αρνητική, είναι απολύτως αρνητική. Ο προϋπολογισμός, κάθε προϋπολογισμός, αφορά μια πολιτική που κρίνει τις πραγματικές διαθέσεις μιας κυβέρνησης. Αν θα γίνουν τομές, μεταρρυθμίσεις, ποια είναι η διαχειριστική της ικανότητα, ποιες οι προοπτικές για το μέλλον. Συμπυκνώνει την κοινωνική και οικονομική της πολιτική. Φαίνεται καθαρά ποιους πλήττει, ποιους ευνοεί, για ποιους πραγματικά νοιάζεται μια κυβέρνηση. Φαίνεται πραγματικά αν θα βρει δουλειά ο άνεργος, αν θα αυξηθεί το εισόδημα του εργαζόμενου. Αν θα υπάρχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, αν θα πάμε μπροστά ή θα μείνουμε πίσω ως κοινωνία. Ποιο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προωθούμε για το μέλλον της χώρας. Μειώνεται η ανεργία; Αυξάνονται τα εισοδήματα; Δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές για τη χώρα;
Δυστυχώς το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού διαψεύδει κατηγορηματικά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δίνει αρνητική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Προβλέπει μείωση εξαγωγών. Προβλέπει αύξηση του χρέους στο 192,4% του ΑΕΠ. Προβλέπει έμμεσους φόρους 24,8 δις και άμεσους φόρους 19,9 δις ευρώ. Καθιστά ανέφικτη την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση της ανεργίας, καθώς αναμένεται ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για το 2016, προβλέπεται να περιοριστεί η απασχόληση κατά 1,6% φέτος και 1% το 2016 και η ανεργία να αυξηθεί στο 25,4% το 2015 και στο 25,8% το 2016.
Ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, αναφέρθηκε στην συμφωνία, η οποία όμως ήταν προϊόν αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Η χώρα έφθασε σε μία κατάσταση με κλειστές τράπεζες και capital controls, σε μία σύνοδο που θα αποφάσιζε την παραμονή στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. λόγω της πολιτικής και διαπραγματευτικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ιδεολογικών εμμονών των εταίρων. Και εμείς υπεύθυνα είπαμε ότι από την καταστροφική επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη είναι προτιμότερη η κακή επιλογή μίας επώδυνης συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση μόνη της διαπραγματεύθηκε, υπέγραψε και έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και τώρα προχωράει σε μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα. Και φαντάζει πιθανό να μας ζητήσει και πάλι βοήθεια σε λίγους μήνες λόγω των νέων αδιέξοδων.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Εμείς δεν παίζουμε το ρόλο του πάγκου. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η συγκρότησης μίας σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας και προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς για την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και πάλι την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις.
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει τα οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα που προέρχονται από την αδυναμία και σήμερα της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τα μέτρα υπερφορολόγησης των αγροτών που είναι πέρα και από ότι ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και αλλοιώνουν τον κοινοτικό ανταγωνισμό και είναι εκτός του κοινοτικού κεκτημένου. Θα καταψηφίσουμε αν έρθει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ένα μέτρο που ανακοινώθηκε ότι απλώς πάγωσε μέχρι τον προϋπολογισμό χωρίς να ανακοινωθεί καμία ρύθμιση για την αντικατάσταση του. Δεν θα επιτρέψουμε τις ομαδικές απολύσεις που θα είναι η ταφόπλακα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Οφείλουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή των παθογενειών που υπήρξαν και υπάρχουν στην χώρα. Να συμβάλλουμε στο τέλος του συστήματος των πελατειακών σχέσεων. Να μπει ένα τέλος στις συντηρητικές πολιτικές και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Να πούμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος.
Είχαμε παλαιότερα το τεχνητό κλίμα ευφορίας, το success story της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, έχουμε τώρα το νέο success story του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί ξανά ένα οικονομικό μοντέλο που είναι ανίκανο να παράγει εισοδήματα και θέσεις απασχόλησης. Δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας. Αναπαράγονται τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζονται οι ιδεοληπτικές εμμονές και αυταπάτες.
Από την άλλη η ΝΔ προχωρεί σε μία στείρα αντιπολιτευτική πρακτική, αδυνατώντας να διαδραματίσει ακόμη και τον ρόλο που της αναλογεί στο δημοκρατικό σύστημα, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δίνει αόριστες υποσχέσεις, ακριβώς όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αδυνατεί να ανταποκριθεί με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις στην άμεση ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι ξεχάσαμε τα Ζάππεια; Η καταστροφική πενταετία 2004-2009 της ΝΔ έφερε την κρίση και τα μνημόνια στην χώρα, ας μην το ξεχνάνε. Αν από την αρχή υπήρχε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εθνική στρατηγική η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Και για αυτό έχουν ευθύνη και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Δημοκρατική Αριστερά συμβάλλει στην συγκρότηση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού προοδευτικού πόλου στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που έχει ανάγκη ο τόπος και είναι απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στους αδιέξοδους λαϊκισμούς στρέφοντας τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση ανακουφίζοντας τους πολίτες. Η Δημοκρατική Αριστερά θα παρουσιάζει προτάσεις και θα αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Θα συμβάλει αποφασιστικά, βάσει των ιδρυτικών της αρχών και των ανανεωτικών της ιδεών, στην προώθηση μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής. Οι προτάσεις της θα είναι συγκεκριμένες και ο λόγος της αιχμηρός. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία της παρουσίας της με τις ιδέες που επαγγέλλεται. Θα διακρίνεται για την ενότητα των λόγων και των έργων της.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Τις επόμενες ημέρες θα ξεδιπλωθούν όλες οι ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν έντονο το στοιχείο της υπερφορολόγησης μια ένδειξη χαρακτηριστική της κυβερνητικής αδυναμίας να περικόψει και να εξορθολογήσει δαπάνες. Επιλέχθηκε δηλαδή η εύκολη λύση των περικοπών και μειώσεων, σε πολλές περιπτώσεις οριζόντιων. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών. Ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να γίνει άμεσα με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει επίσης μια προσπάθεια αλλαγής του ασφαλιστικού. Προκειμένου να αποφευχθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, η βίαιη φτωχοποίηση των ανθρώπων της εργασίας και των συνταξιούχων, πρέπει να αξιοποιηθούν οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, με στόχο να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και να μην μετατραπεί η σύνταξη όσων μόχθησαν για δεκαετίες ολόκληρες και πλήρωσαν εισφορές σε ένα ελάχιστο επίδομα επιβίωσης.
Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η απουσία ενός οργανωμένου και συνεκτικού προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας. Και ιδιαιτέρως, της ανεργίας των νέων. Η δική μου γενιά, η νέα γενιά, πλήττεται από την κρίση, φεύγει στο εξωτερικό. Και η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν το οξύ αυτό πρόβλημα να βαίνει προς επίλυση. Η διατήρηση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας σε επίπεδα ανεκτά και αποδεκτά περνά μόνο μέσα από την εργασία, από τη συμμετοχή των νέων στην παραγωγική διαδικασία."
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διευκρινίσεις για τα νέα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ