2015-10-11 17:00:09
Φωτογραφία για Oι ελαιοπαραγωγοί γεμίζουν αισιοδοξία
Με αισθήματα ικανοποίησης και αισιοδοξίας κοιτούν τα λιοστάσια τους οι ελαιοπαραγωγοί αφού στις περισσότερες περιοχές της Ηλείας «οι ελιές είναι τσακιστές». Αυτή την εικόνα μας μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Ηλείας «Η Αθηνά» και συγκεκριμένα οι κ. κ. Βασιλακόπουλος Νίκος πρόεδρος, Κλωνάρης Ιωάννης αντιπρόεδρος και Γιαννόπουλος Βασίλειος γραμματέας.

«Θα είναι μια καλή χρονιά η φετινή για τους ελαιοπαραγωγούς της κορωνέϊκης ποικιλίας και θα ήταν καλύτερη αν δεν υπήρχαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών τα οποία ελπίζω να μην επαναληφθούν» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου που «καλεί όλους τους ελαιοτριβείς του νομού Ηλείας να ενταχθούν στις τάξεις του προς όφελος του κλάδου, των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αντιπρόεδρος κ. Κλωνάρης Ιωάννης.

Σήμερα ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2012, αριθμεί τριάντα ελαιοτριβείς, μας λέει ο γραμματέας κ. Γιαννόπουλος «αλλά στόχος μας είναι να αγκαλιάσουμε όλους τους ελαιοτριβείς του νομού, αφού η Ηλεία είναι κατ΄εξοχήν ελαιοπαραγωγικός νομός και από το λάδι ζουν κατά μια έννοια οικογένειες».

Τα ελαιοτριβεία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του Νοεμβρίου και στην πλειονότητά τους είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους ελαιοπαραγωγούς χωρίς καθυστερήσεις. Βέβαια υπάρχουν και ελάχιστα ελαιοτριβεία στη νότια Ηλεία, που θα ανοίξουν αυτές τις μέρες για να υποδεχθούν εκείνους τους ελαιοπαραγωγούς που θα παράξουν το αγουρέλαιο. Σήμερα η τιμή του αγουρελαίου φθάνει και τα πέντε ευρώ το κιλό!

«Σεβόμαστε το περιβάλλον»

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ελαιοτριβέων Ηλείας στη συζήτησή μας τόνισαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι «όλοι οι ελαιοτριβείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να μη μολύνουνουμε το περιβάλλον, το χώρο που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, μέχρι που η Πολιτεία μας δώσει την οριστική λύση ώστε να μην δημιουργούμε ούτε το παραμικρό πρόβλημα. Το θέμα των αποβλήτων των ελαιοτριβείων είναι αισθητικό και μόνο (λόγω του μαύρου χρώματος του κατσίγαρου) και τίποτε περισσότερο. Σήμερα όλα τα ελαιοτριβεία είναι εφοδιασμένα με δεξαμενές καθίζησης με υδροδιάλυτο ασβέστη συνεχούς ροής, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος περιβαλλοντικής μόλυνσης».

Τυποποίηση υπό προϋποθέσεις

Οι συνομιλητές μας αναφέρθηκαν και σε ένα άλλο σοβαρό θέμα, αυτό της τυποποίησης, δυνατότητα που μπορούν (και επιθυμούν) να αποκτήσουν  οι ελαιοτριβείς ώστε το λάδι να μην πωλείται στους Ιταλούς και από εκεί να επιστρέφει στην χώρα μας για να πωληθεί. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Βασιλακόπουλος Νίκος τόνισε: «Η τυποποίηση μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση να ανακτήσουν τα ελαιοτριβεία την πραγματική τους δύναμη, την πραγματική τους αίγλη αν θέλετε. Από τη στιγμή που τα ελαιοτριβεία λύσουν οριστικά και αμετάκλητα τα περιβαλλοντικά θέματα που δημιουργούνται με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αυτομάτως μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό, επέκταση και δημιουργία μονάδας τυποποίησης και γιατί όχι και εμπορία».

Ευκαιρία για την ελληνική αγορά

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της ελαιοσυγκομιδής, (και η καλύτερη περίοδος σύμφωνα με τις συμβουλές των εκπροσώπων του Συλλόγου είναι η εποχή μετά την εορτή της Αγίας Αικατερίνης) ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν μία σπάνια ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από την Ισπανία και την Ιταλία, που είναι η πρώτη και δεύτερη παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως.

Η κακοκαιρία, μία μυστηριώδης ασθένεια των ελαιόδεντρων και μία μύγα που κολλά στις ελιές έχουν αποδεκατίσει τους ελαιώνες στην Ιταλία.

Σύμφωνα με μία έκθεση του Συμβουλίου (International Olive Council) από τον Ιούνιο, οι τιμές χονδρικής για τις κατηγορίες του πιο παρθένου λαδιού στην Ιταλία και την Ισπανία αυξήθηκαν κατά 114% και 84%, αντίστοιχα, σε 5,66 ευρώ και 3,59 ευρώ το κιλό. Αντίθετα, οι τιμές του ελληνικού λαδιού αυξήθηκαν μόνο 24% σε 3,09 ευρώ το κιλό.

Το πλεονέκτημα τιμής βοηθά τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, που αποτελούν κατά το πλείστον την ελληνική βιομηχανία ελαιολάδου, να βρουν νέες αγορές. Η έκθεση του IOC αναφέρει ότι οι ελληνικές εξαγωγές της τελευταίας σοδειάς προς τις ΗΠΑ -που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαιολάδου- αυξήθηκαν 28% από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εξαγωγές από την Ισπανία και την Ιταλία μειώθηκαν πάνω από 50% για κάθε χώρα.

Όσον αφορά την διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου στην ελαιοκομική περίοδο που ξεκινά, είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί οτιδήποτε. Ευχή πάντως όλων είναι η τιμή να μην πέσει κάτω από τα 3, 5 ευρώ το κιλό.
 Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΟΙ... ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙ-ΝΤΟΥΡΜΑΖ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΟΙ... ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙ-ΝΤΟΥΡΜΑΖ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ