2015-10-13 04:58:05
Φωτογραφία για Τα Τρίκαλα καινοτομούν: Έφτιαξαν έξυπνο έπιπλο που γίνεται... tablet
Το πρώτο οικολογικό και «έξυπνο» έπιπλο είναι γεγονός! Τι κάνει; Τα πάντα Ο καθρέπτης γίνεται οθόνη - τάμπλετ όταν του ζητηθεί αλλά μόνον για συγκεκριμένους χρήστες μέσα στο σπίτι.

Επίσης, το σύστημα αναγνωρίζει, πολύ εύκολα το χρήστη από το πρόσωπο και αντιδρά με ένα μήνυμα χαιρετισμού όπως π.χ. «Γεια σου Νίκο!». Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες σε διάφορα μέρη του επίπλου υπενθυμίζουν για αντικείμενα όπως κλειδιά, πορτοφόλι, καπέλο, ομπρέλα κι πανωφόρι. Μάλιστα, το σύστημα έχει προγραμματισθεί να κάνει προτάσεις και σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα: αν ο καιρός είναι κρύος και ο χρήστης πήρε τα κλειδιά αλλά όχι το παλτό, το σύστημα θα τον προειδοποιήσει ότι δεν πήρε πανωφόρι!

Ο λόγος, για το οικολογικό και «έξυπνο» έπιπλο «Καρδιά» το οποίο συνδυάζει οικολογικά υλικά κατασκευής του, σύμφωνα με τις ευρωπαικές προδιαγραφές και ευφυή λειτουργία, αποτελώντας το τελικό, προϊόν», του ερευνητικού έργου: «GSF (Green Smart Furniture) - Πράσινο και Έξυπνο (Οίκο - Λογικό) Οικιακό Έπιπλο. Ολοκληρωμένη ανάπτυξη σχεδιασμού, τεχνολογίας παραγωγής, οικονομικής ανάλυσης και προώθησης του».


Η συγκεκριμένη καινοτομία υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, από ειδική ομάδα ερευνητών με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, Καθηγητή του Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στα πλαίσια του προγράμματος ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, το σύστημα που συνθέτει το χαρακτήρα του «έξυπνου» επίπλου, είναι: ένα Android tablet, αισθητήρες και ένα PLC. Χρησιμοποιήθηκε η JAVA σε περιβάλλον Eclipse με τη χρήση των εργαλείων Android Development Tools (ADT). Για την αναγνώριση προσώπων, αντί της αναγραφής προσωπικών κωδικών αριθμών, χρησιμοποιήθηκε ο ανοιχτός κώδικας OpenCV library και προγραμματίστηκε από την εταιρεία αυτοματισμών Controlnet με έδρα την Καρδίτσα.

Ήδη, όπως μας εξηγεί στη συνέχεια ο ίδιος, σχεδιάζεται η δεύτερη βελτιωμένη έκδοσή του οικολογικού και έξυπνου επίπλου «Καρδιά» -πέραν αυτών που ενσωματώθηκαν στο πρωτότυπο- με νέες καινοτομίες τόσο στο κατασκευαστικό όσο και στο λειτουργικό (software) μέρος του.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφερθούν τα οφέλη για τους καταναλωτές. Η δημιουργία εξελιγμένων επίπλων με οικολογική προσέγγιση προάγουν το ευ ζειν, εξασφαλίζουν σε περιπτώσεις θεμάτων υγείας και υποστηρίζουν την τάση των ατόμων τρίτης ηλικίας να ζουν ανεξάρτητοι. Το έργο κατέδειξε ακόμη τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος ανάπτυξης προϊόντων για τα άτομα τρίτης ηλικίας, εφόσον ακόμη υπάρχει μεγάλη έλλειψη γνώσης για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας - στόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος παρουσιάστηκαν με 9 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια (Ν. Υόρκη, Λονδίνο, Νορβηγία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα) σε 2 διεθνή περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους, αλλά και σε εθνικά συνέδρια, ημερίδες κλπ, προκειμένου δημοσιοποιηθούν και σχολιαστούν από τη διεθνή κοινότητα και τους καταναλωτές. Για την υλοποίηση του έργου αυτού μέσα σε μια τριετία (2012-2015), συνεργάστηκαν μεθοδικά και αποτελεσματικά τα μέλη της ερευνητικής ομάδας 23 επιστημόνων προερχόμενων από το ΤΕΙ Θεσσαλίας (Τμήματα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Διοίκησης Επιχειρήσεων), το Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αλλά ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως εξειδικευμένοι σε τεχνολογίες πληροφορικής, σχεδιαστές επίπλων κά), καθώς και απόφοιτοι.

Τέλος, να σημειωθεί ότι έχει υποβληθεί νέα ερευνητική πρόταση, ως επέκταση του προγράμματος GSF με τίτλο «Ανάπτυξη και επιχειρηματική αξιοποίηση ευφυούς επίπλου - Έργο ΓΝΩΣΙΑΣ (GNOSIAS) στα πλαίσια της προκήρυξης του Υπουργείου Παιδείας και αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ