2015-10-13 22:34:07
Φωτογραφία για Τι άλλαξε στο νομοσχέδιο που αλλάζει τη ζωή μας
Απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ (αλλά από το 2016) υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών

Κωστής Χ. Πλάντζος- ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, στη φοροδιαφυγή - Τι αλλάζει στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και τα ταμειακά διαθέσιμαΜία πρόγευση μόνον του τι θα επακολουθήσει, δίνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή με τις προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) που πρέπει να εκτελέσει η κυβέρνηση, για να ανοίξει ο δρόμος για την αξιολόγηση και το νέο Μνημόνιο.

Σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση το σαββατοκύριακο, εντοπίζονται κυρίως δύο αλλαγές:

-αυξάνεται από τα 50.000 στα 100.000 ευρώ το όριο οφειλής προς το δημόσιο που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες και για το οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

-αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το όριο οφειλής προς το δημόσιο που έμεινε απλήρωτο για περισσότερους από τέσσερις μήνες και για το οποίο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.


Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν αναδρομικά ακόμη και για ποινές που ήδη εκτίονται, που σημαίνει ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αποφυλακίσεις οφειλετών οι οποίοι χρωστούν ποσά κάτω από τα νέα όρια οφειλών (κάτω από 100.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα).

Επιπλέον, και προστέθηκε διάταξη που επιτρέπει στο δημόσιο να συγκεντρώνει και να ελέγχει όλα τα αποθεματικά των κρατικών φορέων.

Η αιτιολογική έκθεση πάντως που συνοδεύει το νομοσχέδιο αφήνει και ελπίδες και για «άρση αδικιών» στον ΕΝΦΙΑ ή και άλλους φόρους, παραπέμποντας όμως στο μέλλον και στις αποφάσεις των θεσμών.

Με τις νέες διατάξεις πάντως, αλλάζουν τα πάντα σε ρυθμίσεις χρεών, φόρους ακινήτων και ποινές της εφορίας. Συγκεκριμένα:

Α. Φορολογία Ακινήτων

1. ποσά ΕΝΦΙΑ έως και ένα (1) ευρώ, δεν βεβαιώνονται και δεν πληρώνονται

2. καταργείται η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων και των ατομικών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων από τον ΕΝΦΙΑ επειδή, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «εκ παραδρομής δεν είχε περιληφθεί στο ν.4336/2015» που ψηφίστηκε τον Αύγουστο.

Ωστόσο στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως «το θέμα της τυχόν επαναφοράς της απαλλαγής θα εξετασθεί στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του φόρου»

3. αυξάνονται ο συντελεστές φόρου στα ενοίκια, από 11% σε 15% και από 33% σε 35%, αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015.

4. Καταργείται από φέτος η απαλλαγή των ιδιοκτητών για τα ανείσπρακτα ενοίκια

5. Καταργείται από φέτος και η εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και άτυπων ενώσεων ιδιοκτητών πολυκατοικίας, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όταν δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος.

Β. Φοροδιαφυγή

1. Προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους εξέδωσαν ή έλαβαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια:

· γλιτώνουν από το 20% έως και το 90% των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί ακόμη κι όσοι έχουν εντοπιστεί πριν το 2014!

· καταργούνται από δω και στο εξής όλα τα αυτοτελή πρόστιμα για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία.

· δεν θα δεσμεύονται τα ακίνητα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες όσων διαπράττουν φοροδιαφυγή με πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

2. Δίδεται πλέον η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης ακόμα και αν έχει ξεκινήσει έλεγχος της εφορίας, ώστε οι ελεγχόμενοι να «αυτοκαταγγέλλονται» για να πέφτουν στα μαλακά, για να μην απασχολούνται επί μακρόν οι υπηρεσίες με τον έλεγχο και για να εισπράττει άμεσα έσοδα το δημόσιο.

Γ. 100 δόσεις

1. Χάνουν τη ρύθμιση παλιών χρεών που έκαναν, όσοι αφήνουν απλήρωτες για 30 μέρες τις νέες υποχρεώσεις τους «ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δεν τακτοποιούν άμεσα τις νέες οφειλές τους»

2. H εφορία θα επαναϋπολογίζει ξανά τις δόσεις που συμφώνησαν οι οφειλέτες, εφόσον διαπιστώνει πως έχουν την οικονομική επιφάνεια «ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δύνανται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

3. Έγκλημα φοροδιαφυγής ορίζεται αν δεν αποδόθηκε φόρος 100.000 ευρώ (πλημμέλημα) ή 150.000 ευρώ (κακούργημα) και άνω. Ειδικά για τον ΦΠΑ, προβλέπονται μικρότερα ποσά για την θεμελίωση τόσο της πλημμεληματικής (50.000 ευρώ) όσο και της κακουργηματικής μορφής (100.000 ευρώ) των εγκλημάτων. Ωστόσο τα όρια αυτά είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που ίσχυαν και άρα αφορούν λιγότερους.

Δ. Ταμειακά διαθέσιμα

Με άλλη διάταξη που συμπεριελήφθη, το δημόσιο βάζει «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των κρατικών φορέων του δημοσίου.

Με το άρθρο 10 προβλέπεται πλέον ένας λογαριασμός για όλα τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων. Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται οτι «προωθείται το επόμενο βήμα στην κοινή διαχείριση των διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, υπό διακριτούς υπολογαριασμούς». Επί της ουσίας, με την δημιουργία του λογαριασμού αυτου το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί, με τα λεφτά των άλλων φορέων να κλείνει τρύπες του προϋπολογισμού

Επίσης καθίστανται αυστηρότερες οι κυρώσεις για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στις περιπτώσεις αποκλίσεων άνω του 10% στην εκτέλεση των προϋπολογισμών. 

Δείτε εδω την αιτιολογική έκθεση 

Δείτε εδω την έκθεση διαβούλευσης για το σχέδιο Νόμου

Δείτε εδω την έκθεση για το σχέδιο νόμου παραδοτέα

Δείτε εδω την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης 

Δείτε εδω τον πινάκα τροποποιούμενων και καταργούμενων Διατάξεων

Δείτε εδώ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Δείτε εδώ την Ειδική Έκθεση
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ