2015-10-14 00:52:05
Φωτογραφία για Στο 1,3% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 εκτιμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ρυθμό 1,3%, υπεριδιπλάσιο από την αντίστοιχη εκτίμηση της Τρόικας (0,5%) θα παρουσιάσει η κυπριακή οικονομία το 2015, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών προοπτικών για τον Οκτώβριο, που εξέδωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να επιταχύνεται στο 1,9% και 2,6% σε ετήσια βάση το γ` και δ` τρίμηνο του έτους αντίστοιχα.

Στο δελτίο Οκτωβρίου, το ΚΟΕ αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για τη ανάπτυξη της οικονομίας από το 1,1%, που η αντίστοιχη πρόβλεψη του Αυγούστου.

Το ΚΟΕ εκτιμά δε ότι το 2016 η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει το 1,5%, επικαλούμενο πέντε παράγοντες που οδηγούν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του κυπριακού ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα.

Ειδικότερα, πρόκειται για την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2015, που ακολουθήθηκε από περαιτέρω βελτιώσεις σε εγχώριους προπορευόμενους οικονομικούς δείκτες το τρίτο τρίμηνο, την ενδυνάμωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και περαιτέρω αυξήσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης το τρίτο τρίμηνο, αλλά και τις πρόσφατες μειώσεις στα εγχώρια δανειστικά επιτόκια που σε συνθήκες μειωμένης ζήτησης και ψηλής ανεργίας υποβοηθούν την ανάκαμψη της οικονομίας

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η αποκατάσταση της εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης, καθώς και οι δημοσιονομικές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα επιδράσουν θετικά στη δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα, ενώ οι μειωμένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ο χαμηλός πληθωρισμός στην ΕΕ αναμένεται να ωφελήσει την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο μέσω των επιδράσεων στα πραγματικά εισοδήματα και στη ζήτηση.

Στους λόγους επιτάχυνσης της οικονομίας, το ΚΟΕ περιλαμβάνει επίσης την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι βασικών νομισμάτων και κυρίως της στερλίνας, που προβλέπεται να συμβάλει στην αύξηση της δραστηριότητας μέσω των εξαγωγών και ιδιαίτερα του τουρισμού και τις περαιτέρω μειώσεις στα ευρωπαϊκά δανειστικά επιτόκια και στο κόστος δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης (με εξαίρεση την Ελλάδα), που αντικατοπτρίζουν την υποβοηθητική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από την οποία επωφελείται και η Κύπρος.

Στους κίνδυνους για χαμηλότερες επιδόσεις της οικονομίας, το ΚΟΕ περιλαμβάνει τα ψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

«Μη αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου για την αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις καθώς και κωλύματα στην εισαγωγή της νομοθεσίας για τις πωλήσεις δανείων ενδέχεται να καθυστερήσουν την επιστροφή υγειών πιστωτικών συνθηκών και ανάπτυξης», σημειώνει.

Σημειώνει ακόμη ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (π.χ
. δημόσια υπηρεσία, ιδιωτικοποιήσεις, σύστημα υγείας) πιθανό να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και στο κόστος δανεισμού της Κύπρου και, κατ’ επέκταση, στην οικονομική δραστηριότητα.

Επισημαίνει ακόμη ότι ενδεχόμενη επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, ήτοι τη χειροτέρευση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την ύφεση στη Ρωσία και μικρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης σε αναδυόμενες αγορές, κυρίως στην Κίνα, ενδέχεται να επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, παράγοντες για καλύτερες οικονομικές προοπτικές από τις προβλεπόμενες σχετίζονται με την παράταση της περιόδου χαμηλότερων τιμών πετρελαίου με θετικές επιδράσεις στην κατανάλωση, τις περιορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από δυσμενείς εξελίξεις στην Ελλάδα, λόγω της πρόσφατης αποδυνάμωσης στους χρηματοπιστωτικούς δεσμούς των δύο χωρών και τις επενδυτικές αποφάσεις που συνδέονται με τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και δημόσιες επενδύσεις για βελτίωση/επέκταση υποδομών.
Πηγή  Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ