2015-10-14 22:30:07
Φωτογραφία για Τι φέρνει το Μνημόνιο 3 για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;
Τις μέρες αυτές ψηφίζονται ένα ένα τα μέτρα που απαιτούνται από την εφαρμογή του Μνημονίου 3... Πέραν των μέτρων που μας αφορούν όλους και περιλαμβάνουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, μεγαλύτερα όρια ηλικίας και μικρότερες συντάξεις, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι περικοπές που θα γίνουν στον τομέα της Άμυνας.

Πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να υπάρξει όσο γίνεται η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με εφαρμογή οικονομικών περικοπών στον Αμυντικό Τομέα. Μόνο που αυτήν την φορά το μαχαίρι μπαίνει βαθιά στο κόκκαλο.

Για τα έτη 2015 και 2016 υπάρχει επεκφρασμένος στόχος εξοικονόμησης 400 εκατομμυρίων Ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα κατανεμειθούν σε 100 εκ Ευρώ για το 2015 και 300 εκ Ευρώ για το 2016. Δεδομένων των οριακών προυπολογισμών των τριών Γενικών Επιτελείων ειδικά στο ζήτημα των λειτουργικών δαπανών (εξάλλου η χώρα μας από το 2007-8 και μετά βρίσκεται σε άτυπο εξοπλιστικό αυτο-εμπάργκο) η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι αφορούσε την εκποίηση πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού και την πώλησή του σε τρίτες χώρες. Έτσι γλιτώνονται χρήματα και από την περιοδική συντήρησή του και εξοικονομείται προσωπικό που μπορεί να συμβάλει καλύτερα στην άμυνα της χώρας.


Για τον σκοπό αυτό δόθηκε εντολή στα επιτελεία και των τριών κλάδων να συντάξουν Δεκαπενταετές Πρόγραμμα Απόσυρσης Οπλικών Συστημάτων αντίστοιχου του Δεκαπενταετούς Εξοπλιστικού Προγράμματος. Το τελευταίο υφίσταται μόνο στα χαρτιά και από ότι φαίνεται οδηγούμαστε σε δραστική συρρίκωνση των εν ενεργεία οπλικών συστημάτων ιδιαίτερα στον ΕΣ.

Συγκεκριμένα υπό εξέταση είναι τα παρακάτω:

Ελληνικός Στρατός

Πώληση των BMP-1 στο Ιράκ. Σχεδόν 200 οχήματα θα πωληθούν μαζί με πυρομαχικά και οπλισμό. Τα υπόλοιπα BMP-1 που θα μείνουν στον ΕΣ θα μετασκευαστούν σε φορείς Zu-23 και θα αναλάβουν κυρίως αντιαποβακικό ρόλο. Αναμένεται η προσθήκη βελτιωμένου πύργου για τους πολυβολητές βασισμένοι στην εμπειρία της ανάπτυξης των δοκιμαστικών πύργων για το Μ113. Η απόφαση θα έχει άμεση ισχύ ιδιαίτερα δεδομένης της υψηλής ζήτησης των οχημάτων λόγω της μάχης του Ιρακινού Στρατού με τους τζιχαντιστές της ISIS.

Απόσυρση παλαιότερων εκδόσεων Μ113 Α1/Α2. Ιδιαίτερα τα οχήματα της σειράς Α1 είναι τα πιο ταλαιπωρημένα και αριθμός μερικών εκατοντάδων οχημάτων αναμένεται σε πρώτη φάση να τεθεί σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης και έπειτα να αποσυρθεί. ¨Ηδη πολλά από τα οχήματα αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ατυχημάτων για το προσωπικό.

Πώληση/απόσυρση στις αρχές του 2020 των συστοιχιών μέσου βεληνεκούς Ι-HAWK PIP Phase III. Ηδη το απόθεμα των βλημάτων MIM-23 έχει ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής με αποτέλεσμα να απαιτείται η προμήθεια νέων βλημάτων για τις αντιαεροπορικές συστοιχίες. Δεδομένου ότι το σύστημα έχει αποσυρθεί από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας από τις τάξεις του Αμερικανικού Στρατού και το ότι η γραμμή παραγωγής έχει κλείσει η μόνη πιθανότητα περαιτέρω αξιοποίησης του συστήματος θα ήταν η προμήθεια νέων κινητών εκτοξευτών στα πρότυπα του νορβηγικού NASAMS μαζί με νέα βλήματα. Τα νέα βλήματα συμβατά με τους εκτοξευτές είναι το γνωστό στο ΠΝ RIM-162 ESSM με μέγιστο βεληνεκές τα 50 km και οι γνωστοί στην ΠΑ πύραυλοι AIM-120 Amraam με βεληνεκές αν εκτοξευτούν από το έδαφος τα 15-25 km (ανάλογα την έκδοση του πυραύλου). Για να λειτουργήσουν αρμονικά με το κέντρο διεύθυνσης πυρός απαιτείται η απόκτηση επίσης νέων 3D Ραντάρ. Οι επιπλέον πιστώσεις που απαιτούνται για την τεχνολογική ολοκλήρωση των δυνατοτήτων των HAWK δεν επαρκούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αποτέλεσμα να προκρίνεται η απόσυρση/πώληση (εάν βρεθεί αγοραστής που θα αναλάβει και το επιπλέον κόστος βλημάτων/ραντάρ) των 7 αντιαεροπορικών συστοιχιών.

Εν έτει 2015 κανένας δεν μπορεί να θεωρήσει ότι τα 55 και πλέον ετών οβιδοβόλα Μ110 Α2 είναι σε ικανοποιητική λειτουργική κατάσταση. Η απόσυρσή/πώλησή τους (σε εμπόλεμες περιοχές) μόνο όφελος θα έχει για τον ΕΣ καθως η χρήση θεωρείται επικίνδυνη λόγω παλαιότητας

Πώληση παλαιών Α/Κ πυροβόλων όπως τα Μ110Α2 και τα Μ107 μαζί με απόθεμα βλημάτων. Εξετάζεται η μερική πώληση τους. Συνολικά στον ΕΣ υπηρετούν 105 Μ110Α2 και 12 Μ107. Μαζί με τα 440+ M101A1 αποτελούν από τα πιο παλιά εν ενεργεία οπλικά συστήματα του ΕΣ. Στόχος είναι κυρίως η παραμονή των Α/Κ της οικογένειας Μ109 στα οποία θα υλοποιηθεί ένα καθολικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και η απόκτηση για τις ανάγκες των ΠΖΝ και των αερομεταφερόνων της 71ης Α/Μ ΤΑΞ μεταχειρισμένων πυροβόλων Μ198. Η μαζική πώληση των αναφερθέντων παλαιών πυροβόλων θα επιτρέψει την εξεύρεση πιστώσεων για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και την προμήθεια των νέων μεταχειρισμένων πυροβόλων.

Εξετάζεται η πώληση αδιευκρίνιστου αποθέματος Μ60Α3 ΤΤS στον Αιγυπτιακό Στρατό σε περίπτωση επίτευξης ικανοποιητικής τιμής. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στον ειδικό τύπο αναφέρουν ότι η χώρα μας διαθέτει σε αποθήκευση 88 άρματα μάχης Μ60Α3.

Πολεμική Αεροπορία

Στα μέτρα που εξετάζονται για την ΠΑ είναι περισσότερο μακροχρόνια και αφορούν κυρίως την απόσυρση προς τις αρχές του 2025 των αεροσκαφών Mirage 2000 EGM και των 34 F-4E PI2000. Εξετάζεται σοβαρά η υιοθέτηση ενός ομοιογενούς προγράμματος προγράμματος αναβάθμισης του στόλου των F-16, όπου στα block 30 θα υλοποιηθεί μια λιγότερο εκτενή έκδοση Lite

Πώληση 8-10 μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 30. Μεγάλες πιθανότητες πώλησης θα είχε τους προηγούμενους μήνες η Βουλγαρία πριν πάρει την απόφαση να εκσυγχρονίσει εννέα από τα εν ενεργεία MIG-29 με την βοήθεια της πολωνικής κρατικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτή η σκέψη υπάρχει ακόμη και τώρα στους κόλπους του Πενταγώνου. 

Ούτως ή αλλως ο πολωνικός εκσυχρονισμός των εν ενεργεία MIG-29 περισσότερο παραπέμπει σε επισκευή. Τα αεροσκάφη αυτά διαθέτουν παλαιό ραντάρ και υπάρχει πρόβλημα με τα συστήματα επικοινωνιών του ΝΑΤΟ. Πρόβλημα συμβατότητας υπάρχει επίσης και με τα συστήματα ταυτοποίησης φίλου ή εχθρού IFF. Ένας επιπλέον λόγος πέραν των καθαρά οικονομικά πόρων, είναι η εμπλοκή της ΕΑΒ σε ένα παράλληλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους ώστε να αναλάβουν καθήκοντα Air-Policing. Πιθανώς ο εκσυγχρονισμός στα μελλοντικά «Βουλγαρικά» 30αρια θα είναι πιο εκτενής καθώς θα είναι τα μοναδικά αξιόπιστα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να αναλάβουν πλήρως την αεράμυνα της γειτονικής χώρας για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστούν πόροι άνω των 200 εκ Ευρώ από μια μόνο κίνηση και θα δοθεί έργο στην ΕΑΒ τόσο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών όσο και για την συντήρησή τους. Εξαλλου αν ο αριθμός πέσει από τα 32 υπηρετούντα Block 30 στα 22-24 δεν επηρρεάζει σημαντικά το ισοζύγιο δυνάμεων.

O στόλος των F-16 θα σηκώσει το κύριο βάρος των αποστολών. Η υιοθέτηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού με παράλληλη απόσυρση των υπολοίπων τύπων θα αντισταθμίσει εν μέρη το χαμένο έδαφος

Πολεμικό Ναυτικό

Μείωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των P-3B σε 3-4 αεροσκάφη. Υπο εξέταση θα τεθεί και ο υπό προμήθεια εξοπλισμός των αεροσκαφών. Σκοπός είναι να αποκτηθούν κυρίως βασικές ικανότητες επιτήρησης μαζί με κάποιες ελάχιστες ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Στόχος το κόστος του συνολικού προγράμματος να μην ξεπεράσει τα 400 εκ Ευρώ από τα 490 εκ Ευρώ που είναι η σημερινή οροφή του. Μια εξοικονόμηση της τάξης των 100 εκ Ευρώ μπορεί να προκύψει από αυτό το πρόγραμμα.

Απόσυρση/πώληση των μη εκσυγχονισμένων S αρχής γενομένης από το τέλος της διανύουσας 10ετίας (κοντά στο 2020). Η εύρεση κάποιας χώρας πελάτη που θα μπορούσε να αναλάβει τα πλοία θα ήταν επιθυμητό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο εκδηλωμένο ενδιαφέρον. Μόνο όμως και η απόσυρση των 3 αυτών φρεγατών (ΚΑΝΑΡΗΣ F-464, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ F-465, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ F-466) θα επιφέρει εξοικονόμηση από τα λειτουργικά κόστη κατά έτος τουλάχιστον 30 εκ Ευρώ ή 150 εκ Ευρώ σε μια πενταετία. Η μείωση της οροφής του ΠΝ κατά 3 πλοία θεωρείται σημαντική υπό την παρούσα όμως φάση δεν μπορεί να αποφευχθεί. Κάποια οπλικά συστήματα όπως τα συστήματα Phalanx CIWS θα κατανεμηθούν στις υπόλοιπες μονάδες του ΠΝ.

Απόσυρη των υποβρυχίων U-209/1100 Κλάσεως Γλαύκος. Τα υποβρύχια αυτά το 2020 θα έχουν διανύσει 47-48 συναπτά έτη (!). Περαιτέρω συνέχεια τις λειτουργίας τους ενέχει σημαντικότατους περιορισμούς.

Εν κατακλείδι, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειώσουν την ονομαστική τους δύναμη σίγουρα σε αριθμητικό επίπεδο. Σειρά οπλικών συστημάτων θα δούνε τον δρόμο της πώλησης/απόσυρσης κάτω από τα στένα οικονομικά πλαίσια που επιφέρουν οι νέοι κανόνες τους Μνημονίου 3. Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να φοβήσει τα Γενικά Επιτελεία αν συνοδεύονταν εγγυημένα από αντίστοιχα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αξιομαχων οπλικών συστημάτων και της απόκτησης πολλαπλασιαστών ισχύος. Δυστηχώς όμως κάτι τέτοιο εξαρτάται από την βούληση της πολιτικής ηγεσίας. 

Στον ΕΣ σειρά οπλικών συστημάτων όπως Α/Κ πυροβόλα που έχουν κατασκευαστεί στις αρχές του 50 του περασμένου αιώνα δεν θα έπρεπε καν να υπήρχαν σε ένα υγιές στράτευμα. Υπό τον φόβο όμως ενός γενικευμένου πολέμου με την γειτονική Τουρκία και της έλλειψης εναλλακτικών πηγών οδηγηθήκαμε σε μια «άρρωστη» κατάσταση με πανάκριβα άρματα μάχης τελευταίας γενιά Leo2 A6 HEL να συνοδεύονται από Μηχανοκίνητο Πεζικό εποχούμενο σε Μ113 Α1/Α2 και υποστηριζόμενο από Α/Κ όλμους των 4.2in κατασκευασμένων επίσης την δεκαετία του 50 (!). Βασιζόμαστε επίσης σε κλήση εφέδρων που θα αναλάβουν τον σχηματισμό μονάδων με οπλισμό προηγούμενων δεκαετιών (ή και αιώνα αν υπολογίσει κανείς τα 55 χρονα Μ110Α2 για να αντιμετωπίσουν έναν ολοένα και πιο προχωρημένο τεχνολογικά Τουρκικό Στρατό. Η πολιτική ηγεσία δεν αντιλαμβάνεται επίσης πως σε μια ολοένα πιο ασταθή περιοχή δεν μπορείς απλά να κινείσαι με γνώμονα τις περικοπές αλλά τις επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας.

ΥΓ Η πλάστιγγα γέρνει επικίνδυνα προς την άλλη πλευρά και στα χρόνια που διανύουμε λάθη δεν συγχωρούνται και μπορει να αποβούν μοιραία για την χώρα …
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ