2015-10-16 02:58:05
Φωτογραφία για Θα μπορεί ο καρκίνος να διαγνωστεί πριν καν εμφανιστεί;
Μια εξέταση που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού δεκαετίες πριν τον σχηματισμό του όγκου, μπορεί να συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση της θεραπείας της νόσου, υποστηρίζουν Σουηδοί επιστήμονες.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Genome Research, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα απέδειξαν ότι ένας εμφανώς υγιής μαστικός ιστός μπορεί να κρύβει καρκινικές μεταλλάξεις. Ο έγκαιρος εντοπισμός αυτών των αλλοιώσεων μπορεί να δώσει τη δυνατότητα εκρίζωσης του προβλήματος πριν την γένεσή του.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος και συνήθως εντοπίζεται, είτε από την ίδια τη γυναίκα, είτε κατά τη διάρκεια μαστογραφίας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις μέχρι να εντοπιστεί ο καρκίνος, δυστυχώς μπορεί να είναι πολύ αργά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα συνέκριναν δείγματα καρκινικού μαστικού ιστού από σχεδόν 300 γυναίκες, με δείγματα εμφανώς υγιών μαστικών ιστών και δερματικά δείγματα από τις ίδιες.


Σχεδόν στο 40% των περιπτώσεων, ο εμφανώς φυσιολογικός μαστικός ιστός έκρυβε γενετικές αλλαγές που συνήθως παρατηρούνται στον προηγμένο καρκίνο.

Ο Δρ Γιαν Ντουμανσκι εξηγεί ότι «μέχρι να καταστούν ορατές αυτές οι αλλαγές μπορεί να περάσουν δεκαετίες, δίνοντας χρόνο στα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν».

Ένα, όμως, γενετικό τεστ μπορεί εγκαίρως να εντοπίσει τις σιωπηλές αυτές αλλαγές και έτσι να δοθεί η ευκαιρία, είτε για πρώιμη θεραπεία, είτε για προσεκτική παρακολούθηση της ασθενούς.

«Οι σιωπηλές αλλαγές προκαλούνται από μεταλλαγμένα γονίδια που παράγουν μεταλλαγμένες πρωτεΐνες, οι οποίες κάθονται στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτών μπορούμε να εντοπίσουμε τα ύποπτα κύτταρα. Έτσι, μας δίνεται μια ουσιαστική ευκαιρία να εντοπίσουν τις γυναίκες που κινδυνεύουν να νοσήσουν πριν σχηματιστεί ο όγκος και πριν ακόμα εντοπιστεί από τη μαστογραφία» συμπληρώνει ο ερευνητής.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει και τις γυναίκες που ήδη έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και έχουν υποβληθεί σε εκτομή, είτε μόνο του όγκου, είτε του συνόλου μαστού. Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις, ενώ έχει αφαιρεθεί ο μαστός, καρκινικές αλλοιώσεις διαφεύγουν και τελικά δίνουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ