2015-10-17 17:45:09
Φωτογραφία για Ποιοι δικαιούνται δωρεάν δικηγόρο - Οι όροι και οι προϋποθέσεις
Έχετε δικαστικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα; Ψάχνετε να βρείτε το δίκιο σας αλλά δεν διαθέτετε τα απαιτούμενα χρήματα για να μπείτε σε πολυέξοδους δικαστικούς αγώνες; Μην απελπίζεστε… υπάρχει λύση.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο σας καλύπτει.Ο νόμος 3226/2004, ένας νόμος που δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστός ίσως μπορεί να σας λύσει τα χέρια και να σας επιτρέψει να φθάσετε μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Ο νόμος αυτός παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος για όλη την γκάμα των υποθέσεων από ποινικές μέχρι και αστικής, εμπορικής φύση.

Μάλιστα,  παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα «πολυδιαφημισμένο» νόμο, οι Πατρινοί που προσφεύγουν στις διατάξεις τους τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Δικαιούχοι της δωρεάν νομικής στήριξης είναι τόσο οι Έλληνες πολίτες, όσο και οι Ευρωπαίοι αλλά και των τρίτων κατρών με την προϋπόθεση ότι έχουν νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ελλάδα. Τα κριτήρια είναι καθαρά οικονομικά και σχετίζονται με τα ετήσια έσοδα του πολίτη που θέλει να κάνει χρήση αυτής της ευνοϊκής διάταξης.


Το πόσο του εισοδήματος κάτω από το οποίο μπορεί κάποιο να κάνει σχετική αίτηση είναι περίπου τα 6.000 ευρώ. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι εάν η αντιδικία είναι ενδοοικογενειακή δεν υπολογίζεται το εισόδημα εκείνου με τον οποίο υπάρχει η διαφορά.

Στην Πάτρα οι αιτήσεις γίνονται στο Πρωτοδικείο και στα γραφεία των Ασφαλιστικών Μέτρων ενώ ο δικηγόρος ορίζεται τυχαία (με σειρά προτεραιότητας) από την σχετική λίστα του δικηγορικού συλλόγου της πόλης.

Εάν κάποιος έχει τις προϋποθέσεις τότε θα έχει τη νομική βοήθεια χωρίς να πληρώσει το παραμικρό καθώς ο δικηγόρος που θα αναλάβει τις υποθέσεις του θα πάρει την προβλεπόμενη αμοιβή από το κράτος.

Με βάση τον σχετικό νόμο τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται μαζί με την αίτηση είναι τα εξής:

α) Τα στοιχεία του δικαιούχου

β) Περιληπτικά, το αντικείμενο της δίκης ή της δικαστικής ενέργειας για την οποία ο πολίτης υποβάλει την αίτηση για παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας

γ) Και θα επισυνάπτονται:

1. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης (ή βεβαίωση του αρμόδιου Εφόρου ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, ή αντίγραφο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ή αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ή βεβαιώσεις υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας ή ένορκες βεβαιώσεις)

2. Α.Φ.Μ.

3. Αποδεικτικό κατοικίας ή διαμονής (πχ λογαριασμός ΔΕΗ ή λογαριασμός σταθερού τηλεφώνου)

Οι κυριότερες διατάξεις του σχετικού Νόμου έχουν ως εξής:

Άρθρο: 1

1. Δικαιούχοι νομικής βοήθειας είναι οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιούχοι είναι, επίσης, οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες τρίτου κράτους και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν, νομίμως, κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Πολίτες χαμηλού εισοδήματος, δικαιούχοι νομικής βοήθειας, είναι εκείνοι των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σε περίπτωση ενδοοικογενειακής διαφοράς ή διένεξης, δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα εκείνου με τον οποίο υπάρχει η διαφορά ή διένεξη.

Άρθρο: 2

3. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δίκη ή την πράξη για την οποία ζητείται η παροχή νομικής βοήθειας. Η προθεσμία μπορεί να συντμηθεί σε περίπτωση μεταγενέστερης κλήτευσης. Η διαδικασία διεξάγεται ατελώς και δεν είναι υποχρεωτική η παράσταση με δικηγόρο.

4. Για την παραδοχή της αίτησης αρκεί πιθανολόγηση. Ο αρμόδιος για την εξέταση της δικαστής μπορεί να εξετάσει μάρτυρες, καθώς και τον αιτούντα, με όρκο ή χωρίς όρκο, να συγκεντρώσει κάθε αναγκαία πληροφορία και στοιχείο και να διατάξει την κλήτευση του αντιδίκου.

5. Η αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί σε περίπτωση μεταβολής των πραγματικών περιστατικών. Συμπληρωματική αίτηση επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση.

Άρθρο: 3

1. Σε περίπτωση διορισμού δικηγόρου, η επιλογή γίνεται βάσει καταστάσεως που καταρτίζει ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος. Κάθε Δικηγορικός Σύλλογος συντάσσει μηνιαία κατάσταση των δικηγόρων υπηρεσίας του επόμενου μήνα, ξεχωριστά για ποινικές υποθέσεις και για υποθέσεις αστικού και εμπορικού χαρακτήρα, και την αποστέλλει στο οικείο Δικαστήριο. Παράλληλα, συντάσσει και αποστέλλει ημερήσια κατάσταση με ικανό αριθμό δικηγόρων για την παροχή νομικής βοήθειας στην ανάκριση και στην εκδίκαση κακουργημάτων και αυτόφωρων πλημμελημάτων. Διαγράφεται από τον πίνακα και δεν μπορεί να γραφεί στο μέλλον δικηγόρος που αρνήθηκε να αναλάβει ή εγκατέλειψε το έργο της υπεράσπισης χωρίς σπουδαίο λόγο, κατά την κρίση του δικαστή ή του προέδρου που διευθύνει το δικαστήριο. Οι τελευταίοι συντάσσουν έκθεση που αποστέλλεται στο Δικηγορικό Σύλλογο.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ