2015-10-18 19:01:07
Φωτογραφία για Γ. Ομήρου: Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό φαινόμενο με μεγάλες και ποικίλες διαστάσεις
Ο αθλητισμός είναι  κοινωνικό φαινόμενο με μεγάλες και ποικίλες διαστάσεις, ανέφερε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του Στέλιου Κυριακίδη στον Στατό Άγιο Φώτιο που τελείται για 20 τώρα χρόνια από  το Σωματείο Ερασιτεχνών και Βετεράνων Αθλητών Στίβου «Στέλιος Κυριακίδης» με τη σύμπραξη της Κοινότητας Στατού- Αγίου Φωτίου και του Αναπτυξιακού Συνδέσμου της Κοινότητας.

Είναι γι’ αυτό που Κυβέρνηση, Βουλή και πολιτικά κόμματα οφείλουν να εξυγιάνουν θεσμικά τον αθλητισμό.

Να διαμορφώσουν την κατάλληλη υποδομή, να αναδείξουν νέα πρότυπα και να μεταβάλουν βαθμιαία αλλά σταθερά νοοτροπίες, συμπεριφορές και σχέσεις.

Η προσπάθεια του ΚΟΑ για αλλαγή πολιτικής πρέπει να στεφθεί με επιτυχία είπε ο κ. Ομήρου  ώστε τα ιδεώδη του αθλητισμού (συμμετοχή, προσπάθεια, αξιοκρατία) να γίνουν επιτέλους οι βάσεις στο διαρκώς δοκιμαζόμενο στίβο της κοινωνίας.


Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως οι  αγωνιστικές επιδόσεις του Στέλιου Κυριακίδη και ολόκληρη η ζωή του αποτελούν φάρο και οδηγό και για τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση, σημειώνοντας πως στις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τα εμπόδια προτάσσουμε τις αρχές, τις αξίες και τη δύναμη του δικαίου.

Από τη γενέτειρα του Στέλιου Κυριακίδη στον Στατό – Άγιο Φώτιο έστειλε επίσης το μήνυμα της άρνησης αποδοχής των τετελεσμένων του τουρκικού εγκλήματος του 1974 και κατέστησε σαφές ότι οι απαιτήσεις που προβάλλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί για εγγυημένες πλειοψηφίες, για μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, για νομιμοποίηση του εποικισμού δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.   « Ούτε ο χρόνος, ούτε οι δυσκολίες θα κάμψουν την αντίσταση του κυπριακού ελληνισμού », είπε ο κ. Ομήρου, “ όσο έτοιμοι είμαστε για λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να απορρίψουμε λύσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού”.

Ο Στέλιος Κυριακίδης, η ζωή του, η δράση του, τα επιτεύγματα του μπορούν και πρέπει να αποτελούν πηγή έμπνευσης και οδηγό για τη σημερινή μας πορεία, σημείωσε ο κ. Ομήρου, τονίζοντας πως από τα βάθη των αιώνων ακούγεται το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες και προπέτες της ενσωμάτωσης και της ήττας. «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα για να περιγράψουν το μέγεθος της κορυφαίας αυτής αθλητικής και εθνικής προσωπικότητας του Στέλιου Κυριακίδη δηλώνοντας αδύναμος – όπως ανέφερε-  να αποτυπώσω το ανάστημα και την πολυδιάστατη προσφορά του στον αθλητισμό και τον ελληνισμό.

Αναφερόμενος στην λαμπρή πορεία του αθλητή ο  Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως στην 15ετή αθλητική του σταδιοδρομία σημείωσε 36 εθνικά ρεκόρ στις αποστάσεις από τα 3.000 μέτρα ως τα 42.195 μέτρα. Συμμετείχε σε 18 μαραθώνιους, όπου εμπνεόταν από τη λαϊκή παροιμία «όποιος βιάζεται σκοντάφτει». Ήταν κλασική περίπτωση δρομέα που δεν έφευγε ποτέ μπροστά. Οι υποθήκες που άφησε στους μαραθωνοδρόμους ήταν δύο: πρώτον, να μην ανοίγουν τον ρυθμό της κούρσας πριν από τα μισά της διαδρομής και, δεύτερον, να μην κοιτούν ποτέ πίσω.

Η μεγάλη στιγμή όμως ήταν ο Μαραθώνιος της Βοστώνης του 1946. Όταν έλαβε το τηλεγράφημα από τη Βοστώνη, με το οποίο γινόταν δεκτό το αίτημα του να λάβει μέρος στο διεθνή μαραθώνιο της αμερικανικής μεγαλούπολης, άρχισαν τα βάσανα του Στέλιου Κυριακίδη. Η Ελλάδα μόλις είχε βγει από την κατοχή και η φτώχεια κυριαρχούσε παντού. Αυτός, όμως, δεν το έβαζε κάτω. Καχεκτικός λόγω κακής διατροφής, προπονείτο όσο μπορούσε.

Στη μεγάλη καριέρα του, με έξι χρυσά στους Βαλκανικούς Αγώνες και 12 πανελλήνιες νίκες, επεδίωκε να προσθέσει και μία διάκριση στον πιο φημισμένο μαραθώνιο του κόσμου. Οι διοργανωτές του έδιναν ραντεβού στην κούρσα της 20ης Απριλίου 1946, όπου γιόρταζαν τα 50 χρόνια του θεσμού. Γι’ αυτόν, είπε ο κ. Ομήρου, εκείνη την ώρα άρχιζε ένας άλλος μαραθώνιος, ίσως πιο δύσκολος.   Γιατί έπρεπε πρώτα απ’ όλα να πάρει βεβαίωση ότι είναι ερασιτέχνης αθλητής.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως κανένας δεν περίμενε ότι ο Στέλιος Κυριακίδης θα έφθανε πρώτος στον τερματισμό.   Ο «κοκκαλιάρης Έλληνας» όμως, όπως ανέφεραν την άλλη μέρα οι εφημερίδες, έκανε το θαύμα του. Η νίκη του ήταν τονωτική για το ηθικό των Ελλήνων σε μια βασανιστική εποχή. Όσο παρέμεινε στην Αμερική, κάλεσε τους Ελληνοαμερικανούς να στείλουν βοήθεια στη φτωχή πατρίδα.

Η υποδοχή του ήρωα της Βοστώνης στην Αθήνα λίγες μέρες αργότερα ήταν μεγαλειώδης.

Η επίσημη τελετή έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος και χιλιάδες Αθηναίοι τον υποδέχθηκαν και τον ευχαρίστησαν για τη νίκη του.

Ο κόσμος τον αποθέωνε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Επτά ώρες χρειάστηκαν για να φθάσει στο σπίτι του στη Φιλοθέη. Η Ακρόπολη φωταγωγείται προς τιμήν του, ενώ έγινε εθνικό σύμβολο της καθημαγμένης τότε Ελλάδας. Η επίδοση του (2.29’.27’’) ήταν ευρωπαϊκό ρεκόρ, κάτι που το πληροφορήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα. Αυτή η επίδοση έμεινε ως πανελλήνιο ρεκόρ, ακατάρριπτη για 22 χρόνια.

Ο ίδιος ήταν κριτής την ημέρα που το έσπαζε, στην κλασική διαδρομή ο Δημήτρης Βούρος, κατέληξε ο κ. Ομήρου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μικρό καλάθι για τον Εσιέν
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μικρό καλάθι για τον Εσιέν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ