2015-10-18 22:35:05
Φωτογραφία για Δήλωση του Βουλευτή Δημήτρη Καμμένου για την απονομή Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη
Σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου του 1979 η σουηδική ακαδημία ανήγγειλε ότι το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας θα απονέμονταν στον... Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Ελύτης κατάφερε να κερδίσει το βραβείο «για την ποίηση του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».

Ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε τα εξής:

«Ο Οδυσσέας Ελύτης, Αλεπουδέλης όπως ήταν το πραγματικό του επίθετο, παρέλαβε σαν σήμερα το Νόμπελ Λογοτεχνίας για την ποίηση του κερδίζοντας αναγνώριση και παγκόσμια καταξίωση για το έργο του και ανεβάζοντας την Ελλάδα μας και το ελληνικό πνεύμα ψηλά. Ο Ελύτης υπήρξε ιδεαλιστής και ανυπόταχτος ήδη από τα εφηβικά του χρόνια ενώ πολέμησε ως ανθυπολοχαγός στο Αλβανικό Μέτωπο. Κατά τη διάρκεια της χούντας προτίμησε να μιλήσει μέσα από την πένα του γράφοντας το μοναδικό «ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» και το « Φωτόδεντρο»
. Ο ίδιος αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του τριάντα, ένα από τα χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξε το ιδεολογικό δίλημμα ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Το 1996 πέθανε αφήνοντας παρακαταθήκη ένα τεράστιο έργο ενώ αρκετά από τα έργα του μελοποιήθηκαν από καταξιωμένους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τα λόγια του ¨εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις¨ αγγίζουν μέχρι και σήμερα την ταλαιπωρημένη από την κρίση ψυχή των Ελλήνων και αποτελούν βάλσαμο στην ανησυχία του πως ό,τι και αν συμβεί το ελληνικό μεγαλείο θα θριαμβεύσει και θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ