2015-10-19 20:02:06
Πολλοί «παίκτες», πιόνια και αντικρουόμενα συμφέροντα είναι τα βασικά συστατικά του αιματηρού εμφυλίου στη Συρία, ενός σύνθετου πολέμου που υποκρύπτει πολλές συγκρούσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας.
Βομβαρδισμένη πόλη στα βόρεια σύνορα της Συρίας.
Το πρώτο μέτωπο είναι η σύγκρουση των δυνάμεων του καθεστώτος με τους αντάρτες, που διεκδικούν τον έλεγχο της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, η Συρία αποτελεί θέατρο σύγκρουσης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και τα σουνιτικά κράτη του Κόλπου, όπως επίσης και της Τουρκίας με τους Κούρδους του ΡΚΚ. Η συνεχιζόμενη προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, άλλαξε τις επιδιώξεις και τις συμμαχίες στο συριακό έδαφος, υποχρεώνοντας τις ΗΠΑ να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο. Το «κουβάρι», όμως, παρέμεινε μπερδεμένο. Ουσιαστικά η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας ήταν εκείνη που έδωσε μια νέα δυναμική και δημιούργησε έναν πιο σαφή συσχετισμό δυνάμεων στο χαοτικό «παζλ» των ομάδων που διεκδικούν τον έλεγχο διαφόρων περιοχών της Συρίας.
Με τις προετοιμασίες για τη μάχη του Χαλεπίου φάνηκε ότι υπό την αιγίδα της Ρωσίας σχηματίζεται ένα σαφές και όχι ευκαιριακό μέτωπο εναντίον του ISIS, το οποίο απαρτίζουν οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, δηλαδή ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας, οι μαχητές της Χεζμπολάχ και στρατιώτες από το Ιράν. Οι ΗΠΑ, παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Ρωσία, συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS, και την ίδια στιγμή οι Κούρδοι του YPG δίνουν μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για να κρατήσουν τα εδάφη τους υπό τον έλεγχό τους. Προτεραιότητα, αυτήν τη στιγμή, είναι η αντιμετώπιση του ISIS, ενώ κάθε «παίκτης» να εδραιώνει ήδη τη θέση του για τη νέα εποχή και τη διεκδίκηση εδαφικής και πολιτικής κυριαρχίας.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα
Ετοιμάζουν αντεπίθεση με ιρανική κάλυψη
Ο Μπασάρ αλ Ασαντ βασίζεται ακόμη στον στρατιωτικό μηχανισμό της Συρίας και είναι ο μόνος από όσους βρίσκονται στο έδαφος που έχει αεροπορία. Οι τάξεις των στρατιωτικών, όμως, και κυρίως των επίλεκτων μονάδων έχουν αποδυναμωθεί από τον διαρκή πόλεμο, ενώ αρκετοί έχουν αυτομολήσει ήδη από το 2011. Ο Ασαντ φέρεται να αξιοποιεί και τοπικές πολιτοφυλακές, οι οποίες εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά επισήμως στηρίζουν το καθεστώς. Η πιο γνωστή είναι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα «Εθνικές Αμυντικές Δυνάμεις». Το Ιράν έχει αναλάβει ενεργότατο ρόλο στη στήριξη του Ασαντ και χιλιάδες Ιρανοί στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται σε συριακό έδαφος για να βοηθήσουν στην αποκαλούμενη «μάχη του Χαλεπίου». Επιπλέον ο Ασαντ έχει τη στήριξη της Μόσχας, που θεωρεί ότι θα επέλθει χάος στη χώρα εάν καταρρεύσει εν μία νυκτί το καθεστώς. Η κυβέρνηση του Ιράκ ανήκει επίσης στους υποστηρικτές του Σύρου προέδρου και στο πλευρό του πολεμούν ήδη από το 2013 Ιρακινοί σιίτες.
Οι Σύροι αντάρτες
Η επικράτηση των σκληρών μπλοκάρει τις ΗΠΑ
Οι μικρές ανταρτικές ομάδες που δρούσαν μεμονωμένα στην αρχή του εμφυλίου σχημάτισαν σταδιακά μεγαλύτερες συμμαχίες, με πιο ισχυρή την Jaish al Fatah, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και δρα στα βορειοδυτικά της χώρας. Αρκετοί από τους αντάρτες της FSA, του πρώτου ανταρτικού στρατού που ξεσηκώθηκε εναντίον του Ασαντ, έχουν μετατραπεί σχεδόν σε μισθοφόρους, ενώ πολλοί εγκατέλειψαν τα πεδία της μάχης, καθώς η στήριξη από το εξωτερικό δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι ΗΠΑ είχαν εντατικοποιήσει τη στήριξη προς τους αντάρτες, προσφέροντάς τους εκπαίδευση και όπλα, με στόχο την ανατροπή του Ασαντ εκ των έσω. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, «πάγωσαν» το πρόγραμμα εκπαίδευσης ύψους 500 εκατ. δολαρίων, που απέτυχε παταγωδώς, καθώς εκπαιδεύτηκαν μόλις μερικές δεκάδες αντάρτες, αριθμός πολύ μικρότερος από τον στόχο των 5.400 ανταρτών. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους μετριοπαθείς αντάρτες, δηλαδή εκείνους που δεν πρόσκεινται στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Οσο περνά ο καιρός, όμως, και έπειτα από πέντε χρόνια εμφυλίου, ο αριθμός των «μετριοπαθών» λιγοστεύει. Τα πλούσια κράτη του Κόλπου επίσης επιδιώκουν την ανατροπή του Ασαντ και στηρίζουν οικονομικά τους πολέμιούς του. Το 2012 είχαν στείλει χρήματα και όπλα γι’ αυτόν τον σκοπό, τα οποία, όμως, φαίνεται ότι κατέληξαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Πλέον η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να εξοπλίσει την Jaish al Fatah.
Αλ Νούσρα
Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα παίζει σε δύο ταμπλό
Η Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, συμμετέχει κατά διαστήματα σε χαλαρούς συνασπισμούς με τους Σύρους αντάρτες εναντίον του Ασαντ, ωστόσο δεν παύει να έχει δεσμούς και με το Ισλαμικό Κράτος. Στόχος της οργάνωσης είναι η εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη Συρία, που θα κυβερνάται βάσει της Σαρίας, του ισλαμικού νόμου. Απορρίπτουν τη δημοκρατία και γι’ αυτό βρίσκονται σε κόντρα με άλλες ανταρτικές ομάδες, που και πάλι, όμως, ευκαιριακά συνεργάζονται για τον κοινό στόχο τους, την ανατροπή του Ασαντ. Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία κάλεσε τους τζιχαντιστές του Καυκάσου να εκφράσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στους ομοϊδεάτες τους στη Συρία εξαπολύοντας επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και επικήρυξε τον Ασαντ για 3,4 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες που ερευνά το Πεντάγωνο, αμερικανικός εξοπλισμός που είχε δοθεί σε αντάρτες βρέθηκε στα χέρια της Αλ Νούσρα, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.
Χεζμπολάχ
Ισορροπία τρόμου με τους Σουνίτες
Ο σεΐχης Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, παραδοσιακά υποστήριζε τη συνεργασία Σιιτών και Σουνιτών εναντίον του κοινού εχθρού, του Ισραήλ, ωστόσο κατόπιν σκέψεως αποφάσισε να στείλει τους μαχητές του στη Συρία, παρά τους φόβους του για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο. Το τίμημα ήταν σημαντικό και σε ανθρώπινες ζωές από πλευράς Χεζμπολάχ, ωστόσο για την οργάνωση ήταν σημαντική η διατήρηση κάποιων συγκεκριμένων ισορροπιών στην περιοχή. Ο φόβος του σουνιτικού εξτρεμισμού, δηλαδή του Ισλαμικού Κράτους, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να σταθεί η Χεζμπολάχ στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενός Αλεβίτη. Η πτώση του Ασαντ θα δημιουργούσε προβλήματα στο Ιράν, με το οποίο η Χεζμπολάχ διατηρεί στενούς δεσμούς, ενώ θα ενίσχυε τους Σουνίτες στον Λίβανο, την πατρίδα της σιιτικής οργάνωσης. Λόγω της στήριξης προς τον Ασαντ, η Χεζμπολάχ έχει αυτήν τη στιγμή θετική στάση και προς τη Ρωσία και τους βομβαρδισμούς που διεξάγει.
Κούρδοι (YPG)
Διμέτωπος με ISIS και Ερντογάν
Το συριακό παρακλάδι του τουρκικού ΡKK κατάφερε το 2012 να πάρει τον έλεγχο σημαντικού τμήματος της βόρειας Συρίας, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, με στόχο την εγκαθίδρυση αυτόνομου κράτους εντός της Συρίας. Προς το παρόν δεν έχουν εκφράσει επιθυμία ανεξαρτητοποίησης και επικεντρώνονται στην προάσπιση των εδαφών τους. Στο μεταξύ μάχονται εναντίον του ISIS που απειλεί τα εδάφη που έχουν καταλάβει, συνεργαζόμενοι άλλοτε με τους αντιπάλους του Ασαντ και άλλοτε με τους υποστηρικτές του.
Οι YPG είναι έμπειροι πολεμιστές και γι’ αυτό θεωρούνται οι ικανότεροι για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ τους στηρίζουν με όπλα, ωστόσο την ίδια στιγμή ο στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, η Τουρκία, τους απειλεί, μετά την αναζωπύρωση των ταραχών με το ΡΚΚ. Μάλιστα υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Αμερικανό αλλά και τον Ρώσο πρέσβη για να τους «προειδοποιήσει» να διακόψουν τη στήριξη προς τους Κούρδους στη Συρία.
Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία πριν από λίγες ημέρες, Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να συνεργαστούν εναντίον του ISIS και στηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς, κάνοντας μια απλή αναφορά στους Κούρδους και την ανάγκη τερματισμού των επιθέσεων του PKK. Αντιθέτως η Ρωσία πραγματοποίησε άνοιγμα προς του Κούρδους για συνεργασία, με στόχο να διευρύνει τη δική της συμμαχία.
Ισλαμικό Κράτος
Ξέρει να εκμεταλλεύεται το χάος
Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τα κενά που προκαλούν η πολυδιά-σπαση των δυνάμεων και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των διαφόρων ομάδων στη Συρία. Αρχικά οι συγκρούσεις των μελών του ISIS ήταν με τους αντάρτες και μόλις το 2014 ξεκίνησε η μετωπική σύγκρουση με τα στρατεύματα του Ασαντ. Σταδιακά το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του στο συριακό έδαφος, ανακηρύσσοντας, μάλιστα, τη Ράκα πρωτεύουσά του. Ο ρόλος της Τουρκίας στην εδραίωση του ISIS θεωρείται αμφιλεγόμενος: η Αγκυρα θέλει πάση θυσία την απομάκρυνση του Ασαντ και ταυτόχρονα δείχνει ξεκάθαρα την ενόχλησή της για τις επιτυχίες των Κούρδων στο συριακό έδαφος.
Για ένα διάστημα είχε κατηγορηθεί ότι εάν δεν στήριζε ενεργά το Ισλαμικό Κράτος, έδειχνε τουλάχιστον μεγάλη ανοχή στη δράση του. Η δράση του ISIS στη Συρία, πάντως, επέ-τρεψε στον Ασαντ να αποκτήσει και πάλι συνομιλητές στη Δύση, η οποία μέχρι πρότινος πόνταρε στην απομάκρυνσή του.
Πηγή
Tromaktiko
Βομβαρδισμένη πόλη στα βόρεια σύνορα της Συρίας.
Το πρώτο μέτωπο είναι η σύγκρουση των δυνάμεων του καθεστώτος με τους αντάρτες, που διεκδικούν τον έλεγχο της χώρας. Ταυτόχρονα, όμως, η Συρία αποτελεί θέατρο σύγκρουσης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και τα σουνιτικά κράτη του Κόλπου, όπως επίσης και της Τουρκίας με τους Κούρδους του ΡΚΚ. Η συνεχιζόμενη προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, άλλαξε τις επιδιώξεις και τις συμμαχίες στο συριακό έδαφος, υποχρεώνοντας τις ΗΠΑ να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο. Το «κουβάρι», όμως, παρέμεινε μπερδεμένο. Ουσιαστικά η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας ήταν εκείνη που έδωσε μια νέα δυναμική και δημιούργησε έναν πιο σαφή συσχετισμό δυνάμεων στο χαοτικό «παζλ» των ομάδων που διεκδικούν τον έλεγχο διαφόρων περιοχών της Συρίας.
Με τις προετοιμασίες για τη μάχη του Χαλεπίου φάνηκε ότι υπό την αιγίδα της Ρωσίας σχηματίζεται ένα σαφές και όχι ευκαιριακό μέτωπο εναντίον του ISIS, το οποίο απαρτίζουν οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, δηλαδή ο κυβερνητικός στρατός της Συρίας, οι μαχητές της Χεζμπολάχ και στρατιώτες από το Ιράν. Οι ΗΠΑ, παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Ρωσία, συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS, και την ίδια στιγμή οι Κούρδοι του YPG δίνουν μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για να κρατήσουν τα εδάφη τους υπό τον έλεγχό τους. Προτεραιότητα, αυτήν τη στιγμή, είναι η αντιμετώπιση του ISIS, ενώ κάθε «παίκτης» να εδραιώνει ήδη τη θέση του για τη νέα εποχή και τη διεκδίκηση εδαφικής και πολιτικής κυριαρχίας.
Τα κυβερνητικά στρατεύματα
Ετοιμάζουν αντεπίθεση με ιρανική κάλυψη
Ο Μπασάρ αλ Ασαντ βασίζεται ακόμη στον στρατιωτικό μηχανισμό της Συρίας και είναι ο μόνος από όσους βρίσκονται στο έδαφος που έχει αεροπορία. Οι τάξεις των στρατιωτικών, όμως, και κυρίως των επίλεκτων μονάδων έχουν αποδυναμωθεί από τον διαρκή πόλεμο, ενώ αρκετοί έχουν αυτομολήσει ήδη από το 2011. Ο Ασαντ φέρεται να αξιοποιεί και τοπικές πολιτοφυλακές, οι οποίες εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά επισήμως στηρίζουν το καθεστώς. Η πιο γνωστή είναι η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα «Εθνικές Αμυντικές Δυνάμεις». Το Ιράν έχει αναλάβει ενεργότατο ρόλο στη στήριξη του Ασαντ και χιλιάδες Ιρανοί στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται σε συριακό έδαφος για να βοηθήσουν στην αποκαλούμενη «μάχη του Χαλεπίου». Επιπλέον ο Ασαντ έχει τη στήριξη της Μόσχας, που θεωρεί ότι θα επέλθει χάος στη χώρα εάν καταρρεύσει εν μία νυκτί το καθεστώς. Η κυβέρνηση του Ιράκ ανήκει επίσης στους υποστηρικτές του Σύρου προέδρου και στο πλευρό του πολεμούν ήδη από το 2013 Ιρακινοί σιίτες.
Οι Σύροι αντάρτες
Η επικράτηση των σκληρών μπλοκάρει τις ΗΠΑ
Οι μικρές ανταρτικές ομάδες που δρούσαν μεμονωμένα στην αρχή του εμφυλίου σχημάτισαν σταδιακά μεγαλύτερες συμμαχίες, με πιο ισχυρή την Jaish al Fatah, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και δρα στα βορειοδυτικά της χώρας. Αρκετοί από τους αντάρτες της FSA, του πρώτου ανταρτικού στρατού που ξεσηκώθηκε εναντίον του Ασαντ, έχουν μετατραπεί σχεδόν σε μισθοφόρους, ενώ πολλοί εγκατέλειψαν τα πεδία της μάχης, καθώς η στήριξη από το εξωτερικό δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι ΗΠΑ είχαν εντατικοποιήσει τη στήριξη προς τους αντάρτες, προσφέροντάς τους εκπαίδευση και όπλα, με στόχο την ανατροπή του Ασαντ εκ των έσω. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, «πάγωσαν» το πρόγραμμα εκπαίδευσης ύψους 500 εκατ. δολαρίων, που απέτυχε παταγωδώς, καθώς εκπαιδεύτηκαν μόλις μερικές δεκάδες αντάρτες, αριθμός πολύ μικρότερος από τον στόχο των 5.400 ανταρτών. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους μετριοπαθείς αντάρτες, δηλαδή εκείνους που δεν πρόσκεινται στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Οσο περνά ο καιρός, όμως, και έπειτα από πέντε χρόνια εμφυλίου, ο αριθμός των «μετριοπαθών» λιγοστεύει. Τα πλούσια κράτη του Κόλπου επίσης επιδιώκουν την ανατροπή του Ασαντ και στηρίζουν οικονομικά τους πολέμιούς του. Το 2012 είχαν στείλει χρήματα και όπλα γι’ αυτόν τον σκοπό, τα οποία, όμως, φαίνεται ότι κατέληξαν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Πλέον η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να εξοπλίσει την Jaish al Fatah.
Αλ Νούσρα
Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα παίζει σε δύο ταμπλό
Η Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, συμμετέχει κατά διαστήματα σε χαλαρούς συνασπισμούς με τους Σύρους αντάρτες εναντίον του Ασαντ, ωστόσο δεν παύει να έχει δεσμούς και με το Ισλαμικό Κράτος. Στόχος της οργάνωσης είναι η εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη Συρία, που θα κυβερνάται βάσει της Σαρίας, του ισλαμικού νόμου. Απορρίπτουν τη δημοκρατία και γι’ αυτό βρίσκονται σε κόντρα με άλλες ανταρτικές ομάδες, που και πάλι, όμως, ευκαιριακά συνεργάζονται για τον κοινό στόχο τους, την ανατροπή του Ασαντ. Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία κάλεσε τους τζιχαντιστές του Καυκάσου να εκφράσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στους ομοϊδεάτες τους στη Συρία εξαπολύοντας επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και επικήρυξε τον Ασαντ για 3,4 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες που ερευνά το Πεντάγωνο, αμερικανικός εξοπλισμός που είχε δοθεί σε αντάρτες βρέθηκε στα χέρια της Αλ Νούσρα, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία.
Χεζμπολάχ
Ισορροπία τρόμου με τους Σουνίτες
Ο σεΐχης Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, παραδοσιακά υποστήριζε τη συνεργασία Σιιτών και Σουνιτών εναντίον του κοινού εχθρού, του Ισραήλ, ωστόσο κατόπιν σκέψεως αποφάσισε να στείλει τους μαχητές του στη Συρία, παρά τους φόβους του για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο. Το τίμημα ήταν σημαντικό και σε ανθρώπινες ζωές από πλευράς Χεζμπολάχ, ωστόσο για την οργάνωση ήταν σημαντική η διατήρηση κάποιων συγκεκριμένων ισορροπιών στην περιοχή. Ο φόβος του σουνιτικού εξτρεμισμού, δηλαδή του Ισλαμικού Κράτους, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να σταθεί η Χεζμπολάχ στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ, ενός Αλεβίτη. Η πτώση του Ασαντ θα δημιουργούσε προβλήματα στο Ιράν, με το οποίο η Χεζμπολάχ διατηρεί στενούς δεσμούς, ενώ θα ενίσχυε τους Σουνίτες στον Λίβανο, την πατρίδα της σιιτικής οργάνωσης. Λόγω της στήριξης προς τον Ασαντ, η Χεζμπολάχ έχει αυτήν τη στιγμή θετική στάση και προς τη Ρωσία και τους βομβαρδισμούς που διεξάγει.
Κούρδοι (YPG)
Διμέτωπος με ISIS και Ερντογάν
Το συριακό παρακλάδι του τουρκικού ΡKK κατάφερε το 2012 να πάρει τον έλεγχο σημαντικού τμήματος της βόρειας Συρίας, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, με στόχο την εγκαθίδρυση αυτόνομου κράτους εντός της Συρίας. Προς το παρόν δεν έχουν εκφράσει επιθυμία ανεξαρτητοποίησης και επικεντρώνονται στην προάσπιση των εδαφών τους. Στο μεταξύ μάχονται εναντίον του ISIS που απειλεί τα εδάφη που έχουν καταλάβει, συνεργαζόμενοι άλλοτε με τους αντιπάλους του Ασαντ και άλλοτε με τους υποστηρικτές του.
Οι YPG είναι έμπειροι πολεμιστές και γι’ αυτό θεωρούνται οι ικανότεροι για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ τους στηρίζουν με όπλα, ωστόσο την ίδια στιγμή ο στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, η Τουρκία, τους απειλεί, μετά την αναζωπύρωση των ταραχών με το ΡΚΚ. Μάλιστα υπήρξε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Αμερικανό αλλά και τον Ρώσο πρέσβη για να τους «προειδοποιήσει» να διακόψουν τη στήριξη προς τους Κούρδους στη Συρία.
Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία πριν από λίγες ημέρες, Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να συνεργαστούν εναντίον του ISIS και στηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς, κάνοντας μια απλή αναφορά στους Κούρδους και την ανάγκη τερματισμού των επιθέσεων του PKK. Αντιθέτως η Ρωσία πραγματοποίησε άνοιγμα προς του Κούρδους για συνεργασία, με στόχο να διευρύνει τη δική της συμμαχία.
Ισλαμικό Κράτος
Ξέρει να εκμεταλλεύεται το χάος
Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τα κενά που προκαλούν η πολυδιά-σπαση των δυνάμεων και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των διαφόρων ομάδων στη Συρία. Αρχικά οι συγκρούσεις των μελών του ISIS ήταν με τους αντάρτες και μόλις το 2014 ξεκίνησε η μετωπική σύγκρουση με τα στρατεύματα του Ασαντ. Σταδιακά το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του στο συριακό έδαφος, ανακηρύσσοντας, μάλιστα, τη Ράκα πρωτεύουσά του. Ο ρόλος της Τουρκίας στην εδραίωση του ISIS θεωρείται αμφιλεγόμενος: η Αγκυρα θέλει πάση θυσία την απομάκρυνση του Ασαντ και ταυτόχρονα δείχνει ξεκάθαρα την ενόχλησή της για τις επιτυχίες των Κούρδων στο συριακό έδαφος.
Για ένα διάστημα είχε κατηγορηθεί ότι εάν δεν στήριζε ενεργά το Ισλαμικό Κράτος, έδειχνε τουλάχιστον μεγάλη ανοχή στη δράση του. Η δράση του ISIS στη Συρία, πάντως, επέ-τρεψε στον Ασαντ να αποκτήσει και πάλι συνομιλητές στη Δύση, η οποία μέχρι πρότινος πόνταρε στην απομάκρυνσή του.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, πράξη δεύτερη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ