2015-10-19 22:35:15
Φωτογραφία για Κερί αναμμένο στις γυναίκες ηρωίδες στα «δίσεκτα χρόνια» - Βαθιά συγκίνηση στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας
Δάκρυσαν και οι… πέτρες στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας καθώς ξεδιπλώνονταν οι πρωτοφανείς αγριότητες των Γερμανών ναζί κατά των γυναικών της Καλής Συκιάς, τον Οκτώβριο του 1943. Και όταν πια ολοκληρώθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη με το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου «Πόσα χρόνια δίσεκτα», που απέδωσε συγκινημένος ο τραγουδοποιός Σωτήρης Δογάνης, «κερί αναμμένο μελωδικά στην προγιαγιά μου Σταυρούλα Ζουμπεράκη και στις άλλες γυναίκες μάρτυρες» όπου το αφιέρωσε, ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων στην αίθουσα του θεάτρου «Παπαδημητρίου» στον κ. Κανελλάκη, και συνεχίστηκαν για ώρα στο φουαγιέ του θεάτρου Το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της ταινίας ήταν αυξημένο και για αυτό, άλλωστε, και η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ανθρώπους της τέχνης, της ιστορίας, της έρευνας και απλούς ανθρώπους που ζητούσαν να πληροφορηθούν μια άγνωστη, αλλά ξεχωριστή τραγωδία, που οι βάρβαροι του Χίτλερ πετούσαν χωρίς κανένα δισταγμό στη φωτιά και έκαιγαν ζωντανές, γυναίκες στο ορεινό χωριό του νότου στο Ρέθυμνο. Ο πόνος και το μοιρολόι, ωστόσο, κρατούσαν ακόμα, καθώς μια βδομάδα πριν στον τόπο του μαρτυρίου, οι κάτοικοι και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, τίμησαν τα 72χρονα της μαύρης επετείου, θυμήθηκαν και έκλαψαν.


«ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ…»

«Το θέμα πονάει τους Γερμανούς», είπε στην ομιλία του ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος που αγωνίζεται για πολλά χρόνια μέσα από την συντονιστική επιτροπή του Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και με τον Μανώλη Γλέζο και άλλα μέλη το έφεραν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις περιοδείες τους που ακολούθησαν σε πόλεις της Γερμανίας, είπε ο κ. Παπαχρήστος, έγινε μια προσπάθεια να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις του γερμανικού λαού και να αποκτηθούν συμμαχίες και  «στη Γερμανία», διαπίστωσε, «είναι κυρίαρχο θέμα», ενώ «όταν το θίγαμε σε Έλληνες πρωθυπουργούς μας έλεγαν να μην το ακουμπάμε».

Εξέφρασε την ανάγκη, όπως συνέβη με την Καλή Συκιά, «ο κόσμος να ενημερωθεί και πρώτα  να μάθουμε εμείς την ιστορία μας», ξεκινώντας από τις μαθητικές ηλικίες. «Μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε», κατάληξε για τις ανεκπλήρωτες επί δεκαετίες, υποχρεώσεις των γερμανικών κυβερνήσεων στη χώρα μας.

Ο Γιάννης Κανελλάκης, αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα του ολοκαυτώματος και της πυρπόλησης των γυναικών και του ενός υπέργηρου άντρα στον μαρτυρικό τόπο, μίλησε για το χρονικό παραγωγής του ιστορικού ντοκιμαντέρ. «Το οφείλαμε στην ιστορία και σε ένα μαρτυρικό χωριό που ήταν στα αζήτητα», είπε και συμπλήρωσε: «Πόλεις και χωριά θηριωδιών στη χώρα μας είναι χιλιάδες κι, όμως, για πολλές δεκαετίες οι κυβερνήσεις μας σιωπούσαν και δεν διεκδικούσαν για τους δικούς τους λόγους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του που δέχτηκε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, επισήμανε ότι «σε σύντομο χρόνο η φρίκη της Καλής Συκιάς έφτασε στα πέρατα της οικουμένης και ηγέτες ξένων κρατών και πρώτα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γκάουκ και η Καγκελάριος Μέρκελ όπως και ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, υποχρεώθηκαν να μας στείλουν επιστολές σχολιάζοντας το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ και καταδικάζοντας τις απάνθρωπες πράξεις των Γερμανών ναζί».

ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Όμως, το ταξίδι του ντοκουμέντου συνεχίζεται, μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο και το Φεστιβάλ της Χαλκίδας, αφού «φτάνουν συνεχώς προσκλήσεις από χώρες του εξωτερικού για την προβολή του σε φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις». Η επόμενη στάση του, είπε, «θα γίνει στην Κροατία και στο Ζάγκρεμπ τον Φεβρουάριο του 2016, στο Φεστιβάλ Νοτιανατολικής Ευρώπης, μετά από ειδική πρόσκληση του υπεύθυνου του Φεστιβάλ Νενάντ Πουχόβσκι. Και έπεται συνέχεια…», κατέληξε, ευχαριστώντας για την αποδοχή που έτυχε η παραγωγή και σε αυτή τη διοργάνωση.

Από το Ρέθυμνο, όμως, βρέθηκε στην πόλη της Εύβοιας και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας» Βάσω Μπαμιάκη, εκπροσωπώντας τους συγχωριανούς της, όπως συνέβη και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. «Αυτό το χωριό», είπε στον χαιρετισμό της, «δυστυχώς δεν συγκαταλέγεται στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών. Πρεσβευτές  στον αγώνα μας είναι οι δυο δημοσιογράφοι που ανέδειξαν το φρικιαστικό αποτρόπαιο γεγονός με τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ που είδατε…».

Οι προβολές του 9ο  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, έκλεισαν με την τελετή λήξης προχθές και ο ιδρυτής και διευθυντής του Σταύρος Ιωάννου δήλωσε ενθουσιασμένος για τη μεγάλη συμμετοχή που είχε το 2015, με την προσδοκία ότι το ενδιαφέρον των παραγωγών και κινηματογραφιστών την επόμενη χρονιά θα είναι αυξημένο. Στη φετινή διοργάνωση πήραν μέρος πάνω από ογδόντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους με ελεύθερη θεματολογία.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ