2015-10-20 17:12:37
Φωτογραφία για Παρουσία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ημερίδα με θέμα: «Τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα ΑΣΕΙ»
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα: «Τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα ΑΣΕΙ-Δυνατότητες και προοπτικές στην υπηρεσία της Εθνικής Άμυνας», που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων.

Στην ημερίδα παρέστησαν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Ταφύλλης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,

Αγαπητέ Συνάδελφε Βουλευτή και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,

Πτέραρχοι, Ναύαρχοι, Στρατηγοί,

Αξιωματικοί,

Ευέλπιδες, Ίκαροι, Ναυτικοί Δόκιμοι,

Κύριοι Καθηγητές των Στρατιωτικών Σχολών,


Κυρίες και κύριοι,

είναι για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να παρευρίσκομαι σε αυτό το συνέδριο για την Τεχνολογική Έρευνα και Καινοτομία στα ΑΣΕΙ με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η σημερινή παρουσία, η δική μου, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα, τεκμηριώνει την πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της έρευνας στις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα μέσω των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αξιοποιώντας τόσο το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και τους αποφοίτους, αλλά και τους σπουδαστές.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, η σπουδαιότητα που έχει για εμάς η έρευνα και η καινοτομία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η έρευνα μπορεί να στηρίξει το μέλλον της χώρας, να δώσει προοπτική και ελπίδα, ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες και ερευνητές.

Το χειρότερο αποτέλεσμα της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης είναι ότι σ’ αυτά τα πέντε χρόνια έφυγαν από τη χώρα μας τα περισσότερα νέα παιδιά τα οποία ήθελαν να ασχοληθούν με την έρευνα. Η χώρα μας έχασε πάνω από 300 χιλιάδες νέους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι νέοι επιστήμονες αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο για το μέλλον της χώρας μας, το οποίο υποχρεούμαστε να το επαναφέρουμε στην πατρίδα μας. Αν δεν επαναφέρουμε αυτούς τους 300 χιλιάδες νέους επιστήμονες και δεν τους εντάξουμε στη νέα προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, θα έχουμε όλοι αποτύχει.

Σε αυτή την προσπάθεια, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Ως πρώτη κίνηση, όσοι νέοι κατατάσσονται για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και έχουν πτυχία, επιστημονικά προσόντα, έχουν συμμετάσχει σε έρευνες, τα βιογραφικά τους επιλέγονται από τα Επιτελεία και στέλνονται σε μια ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού που έχουμε δημιουργήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία αποτελείται από νέους επιστήμονες, και εντάσσονται άμεσα σε ομάδες οι οποίες θα είναι στη διάθεση των ΑΣΕΙ, προκειμένου να μπορούν να δώσουν στη στρατιωτική τους θητεία, έστω σε αυτούς τους εννέα μήνες που υπηρετούν, ό,τι καλύτερο μπορούν για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό του αύριο.

Θα δώσουμε σε αυτά τα νέα παιδιά, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της στρατιωτικής τους θητείας, τη δυνατότητα να εντάσσονται με την ιδιότητα του Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), που σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση των ΑΣΕΙ θα μπορούν να οικοδομήσουν όλο αυτό που ονομάζουμε καινοτομία και έρευνα.

Η καινοτομία που προκύπτει από την έρευνα, με τις κατάλληλες πολιτικές, μπορεί να παράξει πλούτο που θα επιστρέψει στην κοινωνία. Η επίτευξη αυτού του τελευταίου στόχου είναι και το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας. Επιπλέον, η υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα, μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

Η διατήρηση και η βιώσιμη ανάπτυξη της έρευνας για την άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας, αποτελεί βασικό μοχλό για την επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και για την διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους σε περίοδο κρίσης. Οι μελλοντικές αμυντικές δυνατότητες βασίζονται σε αναδυόμενες τεχνολογίες αιχμής, καθώς και στην εξασφάλιση της τεχνολογικής αυτονομίας.

Τελικός στόχος, δύσκολος αλλά εφικτός, είναι η Ελλάδα να καταστεί αυτάρκης με δυνατότητα ανάπτυξης δικών της πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δώσω δύο παραδείγματα. Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο μετά από την περιπέτεια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατάφερε να καθοδηγήσει τους εργαζόμενους των ναυπηγείων και να τελειώσει τα υποβρύχια 214, όπως επίσης και την αναβάθμιση των υποβρυχίων 209. Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί.

Θέλω να θυμίσω ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε, στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, όπου υπάρχουν τεχνικές βάσεις, οι μηχανικοί μας, οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί, αλλά και το πολιτικό προσωπικό έχουν κατορθώσει να βρίσκονται  τα αεροπλάνα μας στη μέγιστη διαθεσιμότητα. Και αυτό παρά την έλλειψη ανταλλακτικών και πόρων.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη διασύνδεση των ΑΣΕΙ με τα ερευνητικά κέντρα και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Για εμάς εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν είναι μόνο η κρατική αμυντική βιομηχανία, δηλαδή η ΕΑΒ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία μας, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες αμυντικών συστημάτων, τις οποίες πλέον έχουμε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό μας, στη νέα πολιτική που χαράσσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι ελληνικές βιομηχανίες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, αποτελούν εκείνον το βραχίονα τον οποίο στηρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παράλληλα ζητούμε να στηριχθούν απ’ όλους τους Έλληνες ΑΚΑΜ σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκονται.

Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας είναι εξαιρετικό, πρέπει να καταστεί ανταγωνιστικό με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό και να οδηγηθούμε στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και καινοτόμων διεργασιών με αποτελέσματα ορατά σε ένα σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με εκμετάλλευση όλων των δυνατών τρόπων που έχουμε. Όχι μόνο από τον δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα χρήματα που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Είμαστε εμείς εκείνοι που πληρώσαμε τα περισσότερα οπλικά συστήματα στον κόσμο. Τα ΝΗ-90 βρίσκονταν στα χαρτιά όταν παραγγέλθηκαν από την Ελλάδα και ενώ η χώρα μας πλήρωνε προκαταβολή 70% για ένα σύστημα που δεν υπήρχε, τελικά, αντί να μπορέσει να απολαύσει τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη χρηματοδότηση αυτής της τεχνολογίας, έχουμε φτάσει στο σημείο το 90% των ελικοπτέρων να βρίσκεται στο έδαφος.

Η Ελλάδα χρηματοδότησε το πρόγραμμα των υποβρυχίων 214. Χθες καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών. Γιατί; Διότι ο ελληνικός λαός, από το υστέρημά του, πλήρωσε προκαταβολή 70% για ένα υποβρύχιο που υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Δηλαδή, ουσιαστικά πλήρωσε την έρευνα και το σχεδιασμό ενός νέου υποβρυχίου. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το σχεδιασμό νέων μέσων, ενώ θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να δοθούν στις ελληνικές βιομηχανίες, προκειμένου να παραχθούν δικά μας οπλικά συστήματα.

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Τα νέα πλοία που σχεδίασε και υλοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό είναι τα πλέον αξιόμαχα πλοία που βρίσκονται σήμερα στη θάλασσα. Θυμάμαι έναν Υποσμηναγό  της Πολεμικής Αεροπορίας, οποίος εδώ, στο Τατόι, κατασκεύασε μόνος του στην ταράτσα ενός κτηρίου ένα πρότυπο αεροσκάφος, το οποίο και πέταξε.

Επιδίωξή μας λοιπόν είναι η έρευνα και η καινοτομία να μπορέσουν να αποτελέσουν έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.

Οι δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν επένδυση για το μέλλον. Ένα μεγάλο ποσοστό από τα χρήματα τα οποία θα επιστρέψουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα Επιτελεία και στη ΓΔΑΕΕ από την αποζημίωση την οποία πλέον θα ζητήσουμε και θα πάρουμε απ’ όλους εκείνους που λήστεψαν τη χώρα θα διατεθεί για την έρευνα και την καινοτομία. 

Με τις κατευθύνσεις αυτές θέλω να κηρύξω την έναρξη της ημερίδας που με πρωτοβουλία της ΓΔΑΕΕ και την συμμετοχή των ΑΣΕΙ διοργανώνεται σήμερα και με ενδιαφέρον αναμένω τα συμπεράσματα και προτάσεις, προϊόν των εργασιών σας.

Σας συγχαίρω όλους και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συμμετοχή σας».
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ