2015-10-20 19:09:08
Φωτογραφία για Πως συνδέεται ο ήλιος με την ακμή;
Η ακμή αποτελεί μια χρόνια δερματική πάθηση που επηρεάζει τους εφήβους αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν διάφορες αναφορές στην ευεργετική επίδραση του ήλιου ως προς την υποχώρηση της ακμής. Παρόλο που το καλοκαίρι συνήθως η ακμή φαίνεται να καλυτερεύει, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μαυρίζουμε, οπότε οι ακνεϊκές βλάβες είναι λιγότερο εμφανείς, ενώ βοηθάει και η χαλαρότερη διάθεση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, η ακμή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, λόγω πιθανής ευαισθησίας. Η φωτοευαισθησία, όπως αναφέρεται επιστημονικά, ορίζεται ως η μη φυσιολογική αντίδραση στο ηλιακό φως και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εξανθημάτων και να δημιουργηθούν σπυράκια. Ο δερματολόγος είναι ο πλέον εξειδικευμένος επιστήμονας υγείας που μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση των αιτιών και να σας συμβουλέψει ως προς την κατάλληλη προστασία προς αποφυγή εμφάνισης ή επιδείνωσης της ακμής.


Πώς συνδέεται ο ήλιος με την ακμή;

Η ευαισθησία στον ήλιο και οι εξάρσεις της ακμής είναι το αποτέλεσμα είτε γενετικών παραγόντων ή της έκθεσης στον ήλιο ενώ λαμβάνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως εάν εμφανιστεί έξαρση της ακμής, υποχωρεί σταδιακά εντός λίγων ημερών μετά τη διακοπή της έκθεσης στον ήλιο χωρίς να προκαλούνται σημάδια. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί οι βλάβες να είναι πιο εκτεταμένες και να απαιτείται δερματολογική θεραπεία για την αποκατάστασή τους.

Φάρμακα για την ακμή και φωτοευαισθησία

Τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ακμής, κάποια αντιβιοτικά όπως η τρετινοΐνη, μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποια τοπικά εφαρμοζόμενα σκευάσματα για την ακμή που ενδέχεται να προάγουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος.

Αλλεργίες στον ήλιο και ακμή

Η φωτοευαισθησία αναφέρεται επίσης και ως αλλεργική αντίδραση στον ήλιο και μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες δερματικές βλάβες όπως αυτές που προκαλούνται από την ακμή. Μία πιθανή αλλεργία από τον ήλιο είναι το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, το οποίο χαρακτηρίζεται από αίσθημα κνησμού ή καύσου και ερυθρά εξανθήματα στο δέρμα που έχει εκτεθεί στον ήλιο. Το εξάνθημα υποχωρεί σταδιακά όταν φύγουμε από τον ήλιο και η καλύτερη προστασία είναι η χρήση κατάλληλου αντηλιακού ώστε να είμαστε προστατευμένοι.

Αντηλιακά και ακμή

Η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού είναι ακόμα πιο σημαντική για τα άτομα που έχουν ακμή, καθώς το ακνεϊκό δέρμα είναι πιο επιρρεπές και πιο ευαίσθητο. Ένα λιπαρό αντηλιακό ή ένα αντηλιακό που περιέχει ακατάλληλα συστατικά μπορεί να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

Πρόληψη της ακμής που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο

Η ακμή που σχετίζεται με τη φωτοευαισθησία μπορεί να αποφευχθεί μέσω της αποφυγής του ήλιου τις ώρες που είναι πιο δυνατός. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση καλλυντικών που αποφράσσουν τους πόρους του δέρματος καθώς μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάστασης. Ο δερματολόγος μπορεί να σας συμβουλέψει ως προς τα κατάλληλα καλλυντικά και αντηλιακά προϊόντα, απόλυτα εναρμονισμένα με τις ανάγκες του δέρματός σας, καθώς και με τις ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες της ακμής που μπορούν να εφαρμόζονται ακόμα και σε περιόδους αυξημένης ηλιοφάνειας.

Φωτοδυναμική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής

Η φωτοδυναμική θεραπεία (photodynamic therapy, PDT) δυνατό να εφαρμοστεί όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τα επίπεδα ηλιοφάνειας. Χαρακτηρίζεται από πληθώρα πλεονεκτημάτων και αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση της ακμής με αποδεδειγμένη επίδραση στους παθογενετικούς μηχανισμούς της, υποστηρίζοντας τη χρήση της εν λόγω θεραπευτικής μεθόδου στην κλινική πρακτική.

Στη Φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιείται μια πηγή φωτός, η φωτεινή ενέργεια της οποίας απορροφάται από τις πορφυρίνες, με αποτέλεσμα την παραγωγή μονήρους οξυγόνου και άλλων ελεύθερων ριζών και την επακόλουθη μικροβιοκτόνο και αντιφλεγμονώδη δράση κατά του Προπιονοβακτηριδίου της ακμής.

Πιο αναλυτικά στη φωτοδυναμική θεραπεία εφαρμόζεται το καθαρό, ορατό, ζωογόνο φάσμα του φωτός που έχει ως στόχο το Προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και τη φλεγμονή, στο οποίο οφείλεται η παρουσία ζωής στον πλανήτη καθώς και η ανάπτυξη ενός υγιούς οργανισμού.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ