2015-10-21 12:25:28
Φωτογραφία για Σήμα κινδύνου για το χώρο της Υγείας
Τα προβλήματα και τα νέα «χτυπήματα» που θα φέρει το 3ο Μνημόνιο στον πολύπαθο χώρο της υγείας, μέσω των εργαζομένων που αυτή τη στιγμή κρατούν «όρθιο» το ΕΣΥ, παρουσίασαν τα μέλη του κλιμακίου της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ που, χθες το μεσημέρι, συναντήθηκαν με εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Πύργου, απευθύνοντας και κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της 12ης Νοεμβρίου. Τονίστηκε μάλιστα η ανάγκη ενεργοποίησης και συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, αφού βασικός «αποδέκτης» των συνεπειών των επαχθών μέτρων του 3ου Μνημονίου, θα είναι αυτή και πρέπει να δώσει το παρών, για να υπερασπιστεί την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

   Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Αμφθιέατρο του Νοσοκομείου Πύργου και άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος καλωσόρισε τον Γεν. Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ Κώστα Πετρόπουλο και από την ΠΟΕΔΗΝ, τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Παντέλη, τον αναπλ. γραμματέα Χρήστο Παπαναστάση και τα μέλη του Γεν. Συμβουλίου Χρήστο Γιωτόπουλο και Γρηγόρη Ευαγγελάτο.


Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό, Αξιολόγηση, Συγχωνεύσεις

   Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρθηκαν στην επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, στο νέο - με μεγάλες μειώσεις - μισθολόγιο και στις αξιολογήσεις, όχι μόνο σε επίπεδο εργαζομένων αλλά και δομών, κάτι που δεν μπορεί να είναι αντικειμενικό… «Η πιο σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, αφού ανατρέπονται πολλά δεδομένα. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας στην εργασία και μειώνονται οι συντάξεις, που πλέον γίνονται επιδόματα, ή μάλλον…φιλοδωρήματα. Αυτό, είναι σημείο αιχμής για τους εργαζόμενους και μ’ αυτό ξεκινάμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Η επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους δε σταματά εκεί. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει νέο μισθολόγιο στο χώρο του δημόσιου τομέα το οποίο δυστυχώς μειώνει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά μας αντί να τα επαναφέρει στην προ Μνημονίου περίοδο», σχολιάζει ο κ.Πετρόπουλος, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης, εξήγησε πως, πιθανότατα θα συνδεθεί με το μισθολόγιο και πιθανότατα με υποχρεωτικές μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία, αναρωτώμενος βέβαια, πως μπορεί να γίνει αυτό, όταν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και δη οι Δομές Υγείας «στενάζουν» από την έλλειψη προσωπικού. Όσον αφορά το θέμα της αξιολόγησης των υπηρεσιών, και στη συγκεκριμένη περίπτωση των Νοσοκομείων, σημείωσε πως δεν μπορεί να είναι αντικειμενική, αφού η ίδια η πολιτεία, μιλώντας με παράδειγμα το Νοσοκομείο του Πύργου, δεν του δίνει τα εχέγγυα για να λειτουργεί όπως πρέπει και όπως αξίζουν οι πολίτες της περιοχής, αφού είναι και υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο. «Η αξιολόγηση θα δρομολογήσει περαιτέρω συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή ακόμα τμημάτων και κλινικών, κάτι που έχει ήδη ζήσει ο λαός της Ηλείας με τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας», σημείωσε ο κ.Πετρόπουλος.

«Να μπουν μπροστά και οι πολίτες»

   Η φορολογική λαίλαπα όμως δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές Υγείας, αλλά όλους τους εργαζόμενους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και αναμένεται μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από τις 12 Νοεμβρίου, όπως αποφάσισε η Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στη συνεδρίαση της Δευτέρας. «Εκεί που υπήρχε ελπίδα ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει, ξαφνικά βρεθήκαμε μ’ ένα 3ο Μνημόνιο που έρχεται να υλοποιήσει ότι δεν υλοποιήθηκε από τα δυο προηγούμενα», σημείωσε ο κ.Πετρόπουλος και αναφερόμενος στις συνέπειες που θα έχουν όλα αυτά τα μέτρα στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, εξήγησε πως, έμμεσα επιχειρείται η εμπορευματοποίηση της υγείας. «…όταν οι πολίτες δεν θα εξυπηρετούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, θα στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας την υγεία όχι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπορεύσιμο είδος. Γι’ αυτό στον αγώνα μας πρέπει να συμμετάσχουν και οι πολίτες, που θίγονται», είπε ο κ.Πετρόπουλος, καλώντας τους πολίτες να αναλάβουν ενεργό δράση για να κρατηθούν ανοιχτά τα δημόσια νοσοκομεία.

«Να διεκδικήσουμε τις κατακτήσεις ετών…»

   Στις δυσμενείς συνέπειες της εφαρμογής του 3ου Μνημονίου, αναφέρθηκε και το μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Γιωτόπουλος, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό των όσων έφεραν το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. «Οι χρηματοδοτήσεις των Νοσοκομείων είναι στο 40%, και από το 1,3 δις έχουν δώσει μόνο τα 300 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα, σε πολλά νοσοκομεία να έχουν σταματήσει κάποιοι κωδικοί, να μη γίνονται χειρουργεία και πολλά αναλώσιμα υλικά να δανείζονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Όσον αφορά το προσωπικό,  τον τελευταίο χρόνο έχουν φύγει 3.000 το χρόνο και από τις 75.000 που εργάζονταν στα νοσοκομεία πριν 5 χρόνια, τώρα έχουν μείνει 50.000. Έχουν κλείσει θέσεις ΥΕ (είναι βοηθητικό  προσωπικό) με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει να υποχρεωτικά, αργίες, νυχτερινά και να μην πληρώνεται ποτέ γιατί ο προϋπολογισμός είναι λειψός, ενώ δεν υπάρχουν πια βαρέα και ανθυγιεινά στον δημόσιο τομέα, αν και οι νοσηλευτές τα πληρώνονται κανονικά», σημείωσε ο κ.Γιωτόπουλος, καλώντας όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην πανυγειονομική απεργία της 12ης Νοεμβρίου και στην παράσταση που θα γίνει στο υπουργείο Υγείας και καταλήγει λέγοντας «…δε μας ενδιαφέρει ποιος κυβερνά, αλλά πως κυβερνά».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ