2012-05-09 11:26:05
Φωτογραφία για ΑΠΘ: Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Εκτίθενται συνειδητά στον κίνδυνο σε μια ύστατη προσπάθεια να τραβήξουν το βλέμμα της πολιτείας πάνω τους, ώστε να δρομολογηθεί μια λύση στο πρόβλημα που... αντιμετωπίζουν, βλέποντας καθημερινά τα σπίτια τους να ραγίζουν λόγω του ρήγματος που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2010. Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, στη Δυτική Μακεδονία έχουν ενημερωθεί από τους επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο καθώς κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα αλλά και η ζωή τους, από τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή οι διαδικασίες καθυστερούν, η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εκλογές επιβραδύνουν τις όποιες ενέργειες και οι κάτοικοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το κόστος που συνεπάγεται η εγκατάλειψη της οικογενειακής τους εστίας προς αναζήτηση νέου σπιτιού. «Ο τοπικός πληθυσμός καταλαβαίνει τον κίνδυνο, όμως, εκτιθέμενος σε αυτόν, θέλει με τη στάση του να πιέσει προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών» τονίζει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Τάσος Εμμανουήλ.


«Η κατάσταση στη Μαυροπηγή έχει ξεφύγει καθώς επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις που είχαμε κάνει για κατολισθήσεις» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος, ο οποίος επισημαίνει ότι στην τελική έκθεση της επιστημονικής ομάδας που μελέτησε το φαινόμενο υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μετεγκατασταθούν οι κάτοικοι της περιοχής σε άλλο σημείο μέχρι το φθινόπωρο του 2012. Ήδη από μια καινούρια εξέταση των σπιτιών που έγινε από τις αρχές της πολιτικής προστασίας της Κοζάνης, κρίθηκαν άλλα 30 σπίτια ακατάλληλα να κατοικηθούν ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε περίπου εκατό, δηλαδή περίπου στο ένα τρίτο των σπιτιών του χωριού.

Επί αυτών, μόλις 50 ιδιοκτήτες αποφάσισαν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους παραχωρεί η ΔΕΗ για φιλικό διακανονισμό ώστε να εισπράξουν το 50% της αξίας των σπιτιών τους, όπως η επιχείρηση την έχει προσδιορίσει, προκειμένου να τα εγκαταλείψουν.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Εμμανουήλ κάνει λόγο για τη χειρότερη δυνατή συγκυρία ενώ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, επισημαίνει ότι αναμένεται σε λίγες μέρες η συνεδρίαση του μονομελούς πρωτοδικείου Κοζάνης για τον προσδιορισμό της τιμής μονάδας της αποζημίωσης που θα πρέπει να λάβει κάθε κάτοικος. Σύμφωνα με μια αισιόδοξη πρόβλεψη, η τελική απόφαση αναμένεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλλει το πλήρες τίμημα για κάθε οικία στον ιδιοκτήτη της μέσα σε 18 μήνες.

Στο μεταξύ, το δημοτικό συμβούλιο της Εορδαίας όρισε ως χώρο μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής τον Νέο Κομάνο ωστόσο δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των υποδομών, γεγονός που καθιστά δύσκολο το όλο εγχείρημα.

Χρήματα δεν υπάρχουν και για ένα ακόμη ζήτημα, εκείνο της διερεύνησης των αιτίων του ρήγματος που εκδηλώθηκε το 2007 στο χωριό Βαλτόνερα, δίπλα από τη λίμνη Ζάζαρη. Η προγραμματική σύμβαση που σχεδιαζόταν τότε μεταξύ επιστημόνων και αυτοδιοικητικών αρχών για τη μελέτη του φαινομένου δεν υλοποιήθηκε, λόγω εκλογών, ενώ αυτή τη φορά το ζήτημα αποτελεί μέρος πρότασης που υποβλήθηκε από το Δήμο Αμυνταίου για έγκριση μέσω του προγράμματος Interreg. Αντικείμενο της όποιας έρευνας πραγματοποιηθεί στο μέλλον θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσάπανο, ο ακριβής προσδιορισμός των αιτίων του ρήγματος, το οποίο πιθανολογείται ότι οφείλεται είτε σε υπεράντληση υπόγειων υδάτων λόγω εκμετάλλευσης παρακείμενου ορυχείου, είτε σε ενεργοποίηση προϋπάρχοντος γεωτεκτονικού ρήγματος.
seleo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ