2015-10-25 13:16:19
Φωτογραφία για ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ Ή ΡΗΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
Είναι προτιμότερο να υπάρξει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από το να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διάφορων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχυ της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται» αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Realnews».

Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία. «Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης
. Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος» δηλώνει. Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι: «Μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων».

Όσον αφορά στο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Κατρούγκαλος το υπολογίζει στο 1,8% του ΑΕΠ, αλλά σημειώνει ότι αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τις καθυστερούμενες συντάξεις, τότε το έλλειμμα ξεπερνά το 3% και αγγίζει το 4% του ΑΕΠ. «Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκουμε να περιορίσουμε το τεράστιο αυτό έλλειμμα, αλλά και τη διόγκωσή του στο μέλλον» επισημαίνει. Ο υπουργός αναφέρεται και στο ποσοστό αναπλήρωσης λέγοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού του «θα γίνει με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εντείνουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής» προσθέτει.

Τέλος, για τον ΟΓΑ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι η αύξηση των εισφορών θα γίνει κλιμακωτά, επισημαίνει ότι το εφάπαξ είναι εκτός μεταρρύθμισης, δηλώνει ότι είναι υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και τονίζει: «Οι δανειστές κατ΄αρχήν έχουν αποδεχθεί την ιδέα της μεταρρύθμισης ως συνολικό ισοδύναμο των επιμέρους μνημονιακών δεσμεύσεων. Την τελευταία τους λέξη θα την ακούσουμε μόλις έχουμε ποσοτικά στοιχεία». 

ΑΜΠΕ

Η Πρωτοφανής φτωχοποίηση, θρυαλλίδα εξελίξεων

Πρωτοφανή, εν τω μεταξύ, για τα παγκόσμια χρονικά προσαρμογή πέτυχε η ελληνική οικονομία την περίοδο 2009-2015. Η απώλεια άνω του 25% του εισοδήματος χάρη στις απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού προκαλεί ίλιγγο, αλλά και αποτελεί σαφή προειδοποίηση ότι από εδώ και στο εξής οι πολιτικές λιτότητας στα ίδια κάθε φορά κοινωνικά στρώματα, θα είναι καταστροφικές. Τα στοιχεία για την οικονομία είναι εντυπωσιακά:

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, ο ατομικός πλούτος των Ελλήνων μειώθηκε την περίοδο 2009-2013 περί κατά 17.000 ευρώ.Η πρόσφατη έρευνα της Credit Suisse αναφέρει ότι οι Ελληνες την περίοδο 2008-2015 έχασαν σχεδόν μισό τρισ. δολάρια από τη συνολική περιουσία τους. Η μεσαία τάξη ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο από την υποχώρηση των τιμών στα ακίνητα, τις μετοχές και τα ομόλογα.Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από 15,4% το 2009 βρίσκεται το 2014 στο 3,6%. Μια προσαρμογή πράγματι θαυμαστή, αλλά και ιδιαίτερα επώδυνη. Δείχνει πάντως μια τάση «νοικοκυρέματος» και περικοπής άσκοπων δαπανών.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η μηνιαία σύνταξη από τα 1.350 ευρώ κατά μέσο όρο έχει περιοριστεί στα 833 ευρώ.Δραματική είναι η επίπτωση της κρίσης στην ανεργία, αφού βρίσκεται σταθερά πάνω από το 25%, ενώ η νεανική ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 49%.Αρνητικό είναι το στοιχείο του χρέους που βρίσκεται στο 178% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία για την οικονομία δείχνουν ότι η οικονομία και η κοινωνία έχουν φτάσει στα όριά τους. Μια νέα φοροκαταιγίδα που σχεδιάζεται σε συνδυασμό με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα φέρουν κοινωνική έκρηξη και θα αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, έστω κι αν είναι πολύ νωπή η λαϊκή εντολή. Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει τους επόμενους μήνες να αναστρέψει την κατάσταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα συνεχώς διογκούμενα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα, η «καυτή ανάσα» των δανειστών θα προκαλεί νευρικό κλονισμό, καθώς πλησιάζει και η επίσημη αξιολόγηση του Νοεμβρίου. Ήδη οι πρώτες επαφές δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την κυβέρνηση, η οποία είτε θα συγκρουστεί με τους Θεσμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, είτε θα πρέπει να φέρει νέα οδυνηρά μέτρα προς ψήφιση, όπως το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τις παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, τους πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κι' εκεί να μετρήσει τις δυνάμεις της. Μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή οι επόμενες 70 ημέρες εκτιμάται ότι θα κρίνουν το μέλλον της οικονομίας και θα σηματοδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις.

Που πάει η Χώρα;

Είναι ένα ερώτημα που θέτουν όλο και πιο συχνά οι Έλληνες πολίτες, μόλις ένα μήνα μετά τη θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Ακόμη και όσοι ψήφιζαν συνειδητά τον Αλ. Τσίπρα έχοντας πειστεί ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την εφαρμογή ενός πολύ σκληρού μνημονίου, αναρωτιούνται τώρα, αν είναι σε θέση η Ελλάδα να βγει κάποτε από την κρίση. Κυρίως δε, αν οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας θα είναι τέτοιες που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πάρει «ανάσες» και να σχεδιάσει μια πιο αναπτυξιακή και λιγότερο περιοριστική οικονομική πολιτική.

Ωστόσο, τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός είναι πολλά και είναι σίγουρο ότι θα επέλθει ταχύτατα η φθορά, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης. Ο «θόρυβος» για τις τηλεοπτικές άδειες, οι υποσχέσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής, για απειλή διωγμό όσων εμπλέκονται σε «ύποπτες» υποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα και για ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων σε βάρος των εχόντων λειτουργεί ως προσωρινό «μπάλωμα» μιας πολιτικής, που πλήττει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού.

Υπάρχουν οι υποστηρικτές της άποψης ότι η χώρα με την υπογραφή του Μνημονίου και τις εκλογές πήρε απλά μια παράταση από το... Grexit. Φοβούνται πολλοί, δηλαδή, ότι το πρόγραμμα, έτσι κι αλλιώς, είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, πολλώ δε μάλλον που η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές. Μάλιστα, με τα στοιχεία για τα έσοδα να είναι δραματικά, εκτιμούν ότι η «βουβή» οργή που εκφράζεται με ιδιότυπη στάση πληρωμών, από τους μη έχοντες για ευνόητους λόγους και από τους έχοντες ως αντίδραση, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στα βράχια.

Υπάρχουν βεβαίως και οι πιο αισιόδοξοι που εκτιμούν ότι μπορεί να εξέλθει η οικονομία από την κρίση, αφού γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, αφενός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αφετέρου η συμφωνία για το χρέος. Μέχρι τότε, πάντως, αυτό που παρατηρείται είναι μια... εθνική κατάθλιψη και μια σιωπηρή διαμαρτυρία για τις πενταετείς θυσίες και την έλλειψη ελπίδας.

Ηλίας Μπενέκος

«Ημερησία»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ