2015-10-29 14:29:32
Φωτογραφία για Αίτημα Κύπρου προς ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων, για θωράκιση ενεργειακών πόρων
Άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο ζήτησε από τη νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο κ.  Kathleen Ann Doherty ( Κάθλιν Αν Ντόχερτι) ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης- και το θέμα ήδη απασχολεί τον τουρκικό τύπο.

H τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet  με τίτλο«Αίτημα για την άρση του εμπάργκο όπλων» αναφέρει ότι τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό ζήτημα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο, οι «Ελληνοκύπριοι» - όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία- ζήτησαν την άρση του εμπάργκο όπλων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ από το 1974. Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος υποδέχτηκε την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία,  Κ.Κάθλιν Αν Ντόχερτι, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να άρουν το εμπάργκο όπλων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να έρθει η Κύπρος αντιμέτωπη με την τρομοκρατία και νέους ασύμμετρους κινδύνους, λόγω των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε ενόψει της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. John Kerry στην Κύπρο.  


Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Hurriyet με τίτλο: «Οι Ε/κ ζήτησαν όπλα από τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση σε συνάντηση του κ. Φωκαίδη με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της κ. Ντόχερτι, συζητήθηκαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή διαπιστώθηκε επίσης η μεγάλη πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Ο κ. Φωκαίδης τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των νέων ασύμμετρων απειλών, ιδιαίτερα λόγω της αναβαθμισμένης γεωστρατηγικής της θέσης, η οποία ενισχύθηκε με τις νέες ενεργειακές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.

'Οπως προείπαμε ο Κύπριος Υπουργός ανέδειξε επίσης την ανάγκη για άρση του «εμπάργκο» για την αγορά όπλων, γνωρίζοντας ότι συνιστά ένα αναχρονισμό που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια για προαγωγή της κοινής στόχευσης για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από την αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων και υβριδικών απειλών.

To εμπάργκο επιβλήθηκε από το 1974 και οι ΗΠΑ μπλοκάρουν κάθε αγορά οπλισμού ή αμυντικού συστήματος από τη Κύπρο. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο τουρκικός  στρατός κατοχής , ο Αττιλας,  χρησιμοποιεί αποκλειστικά όπλα αμερικανικής κατασκευής.

Όπως επισημάνθηκε από αναλυτές σε σχετικά δημοσιεύματα (Παραπολιτικά) το γεγονός της υποβολής αιτήματος άρσης του εμπάργκο από μόνο του αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς η Κυπριακή κυβέρνηση το συνδέει αμέσως με τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της νήσου σε μία εύφλεκτη περιοχή που «κοχλάζει», όπως είναι αυτή της Μέσης Ανατολής και ιδιαιτέρως της Ανατολικής μεσογείου με τον Εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, την έκρυθμη κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και την αστάθεια στα τουρκικά σύνορα με τις δύο αυτές χώρες, που κυριαρχούν κουρδικοί πληθυσμοί, αλλά και της ασυμμέτρου απειλής, που αντιπροσωπεύουν οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τις προαναφερθείσες περιοχές.

Η Λευκωσία λοιπόν, επισημαίνεται, παίζει το «χαρτί» της σταθερότητας, της ευρωπαϊκής χώρας – μέλους της ΕΕ στην περιοχή, των ενεργειακών αποθεμάτων και της εκμεταλλεύσεώς του (που σημειωτέον τα έχει αμερικανική εταιρεία, εβραϊκών συμφερόντων), της στενής συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο, αμφότερες στενές συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ σημειώνουν και την συνεχιζόμενη κατοχή του Βορείου τμήματος της νήσου από τις τουρκικές δυνάμεις, που, όπως αναφέραμε,χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα.   
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ