2015-10-31 07:16:23
Φωτογραφία για Οι ΗΠΑ πωλούν στην Τουρκία 1.000 κιτ μετατροπής υπαρχουσών χαζών βομβών σε έξυπνα πυρομαχικά
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση «έξυπνων βομβών» - συγκεκριμένα κιτ βομβών ακριβείας JDAM -  στην Τουρκία. Πρόκειται για κιτ καθοδήγησης που μετατρέπει υπάρχουσες μη κατευθυνόμενες βόμβες,( ή "χαζές βόμβες") σε παντός καιρού "έξυπνα" πυρομαχικά.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας και Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA)  η οποία ελέγχει τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 1.000 κιτ JDAM στην Τουρκία συνολικής εκτιμώμενης αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει εξοπλισμό, εξαρτήματα, διοικητική μέριμνα, εκπαίδευση, υλικά δοκιμών και υποστήριξης. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση της DSCA αναφερει ότι ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε να αγοράσει 1.000 κιτ ουράς Joint Direct Attack Munition (JDAM), που μετατρέπουν μη κατευθυνόμενες βόμβες σε κατευθυνόμενες βόμβες παντός καιρού χάρη σε συστήματα δορυφορικού εντοπισμού θέσης GPS. Πιο αναλυτικά μιλά  την πιθανή πώληση στην Τουρκία συλλογών (κιτ) για 1.000 βόμβες JDAM ([400 GBU-31(V)1 για Mk84 bombs, 200 GBU-31(V)3 για BLU-109 bombs, 300 GBU-38 για Mk82 bombs, 100 GBU-54 Laser JDAM για Mk82 bombs, 200 BLU-109 Hard Target Penetrator Warheads και πυροσωλήνες 1000 FMU-152A/B .


Στην ανακοίνωση  σημειώνεται ότι η Τουρκία που είναι κράτος-μέλος του NATO, εταίρος των ΗΠΑ  στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, και αναφέρεται - προφανώς και για να πειστεί το Κογκρέσο  και η αμερικάνικη διοίκηση- επίσης κράτος-μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία,. Υπογραμμίζεται επίσης πως είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την Τουρκία  να αποκτήσει και να διατηρήσει μια ισχυρή και ετοιμοπόλεμη αμυντική ικανότητα.Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι η πώληση θα αυξήσει την αμυντική ικανότητα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και τη συμβολή της στις μελλοντικές νατοϊκές επιχειρήσειw και ότι η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την πώληση μέσα σε 15 ημέρες, κάτι πάντως που σπάνια συμβαίνει. Όταν ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον μπορούν να διαπραγματευθούν την πώληση. 

Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Raytheon Corporation, Αριζόνα ΗΠΑ. Οποιαδήποτε συμφωνία offset θα καθοριστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου. 

Όπως έχει αναφέρει το fox2magazine από τo 2011, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια ανασκόπηση του σουηδικού ινστιτούτου SIPRI, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προμηθευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνολικά 500 κιτ JDAM, κατά το χρονικό διάστημα 2007 έως 2009. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα κιτ για τις βόμβες τύπου Mk-84, βάρους 1000 κιλών.

Τα JDAM (Joint Direct Attack Munition = Κοινή Βόμβα Προσβολής Ακριβείας) είναι ένα κιτ καθοδήγησης που μετατρέπει μη κατευθυνόμενες βόμβες,( ή "χαζές βόμβες") σε παντός καιρού "έξυπνα" πυρομαχικά. Οι βόμβες που είναι εξοπλισμένες με JDAM καθοδηγούνται από ένα ολοκληρωμένο αδρανειακό σύστημα πλοήγησης σε συνδυασμό με το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS), δίνοντάς τους μια εμβέλεια μέχρι 15 ναυτικά μίλια (28 χλμ).

H Τουρκία κατασκευάζει και εγχώρια τα δικά της κιτ, τύπου HGK (Hassas Gudum Kiti), για τα οποία έχει αναφερθεί επίσημα ότι εξοπλίζουν τα τουρκικά F-4E Phantom II.

Οι βόμβες JDAM της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνδυασμό με την απόκτηση των μεγάλου βεληνεκούς όπλων ακριβείας (Popeye, SLAM-ER, JSOW, Harpy), συνιστούν μια κρίσιμη απειλή για τα ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα και για τους κομβικούς σταθμούς του συστήματος C4I. Από τοτε το   fox2magazine ειχε επισημάνει ότι η συγκεκριμένη προμήθεια βελτιστοποιεί για πρώτη φορά τη συνολική απειλή μιας μαζικής επίθεσης για την εξουδετέρωση της ελληνικής αεράμυνας.

Το εν λόγω σύστημα αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αεροπορία και το Ναυτικό, εξ ου και το «από κοινού» στο JDAM. Το σύστημα έχει πλέον και την ικανότητα της καθοδήγησης με λέιζερ.

Η πρώτη πολεμική χρήση της βόμβας JDAM αναφέρεται στο θέατρο του Κοσόβου το 1999 – 652 βόμβες συνολικά, το 2003 στο Ιράκ χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε τρεις βδομάδες 6.500 JDAM, ενώ στο Αφγανιστάν ήδη από το 2002 έχει αναφερθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 10.000 JDAM.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ