2015-11-10 00:56:05
Φωτογραφία για Κινδυνεύουν με εξαφάνιση μεγάλες πόλεις του κόσμου λόγο της κλιματικής αλλαγής
Σαγκάη, Βομβάη, Χονγκ Κονγκ: η κλιματική αλλαγή πλήττει ολόκληρες περιοχές και μεγάλες πόλεις είναι καταδικασμένες, μακροπρόθεσμα, σε μερική εξαφάνιση κάτω από το νερό, ακόμη κι αν ο κόσμος περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, υπογραμμίζουν αμερικανοί ερευνητές σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στους +2 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει, για να καλύψει περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 280 εκατομμύρια ανθρώπους, σημειώνει η μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Central που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι. Ωστόσο στους +4 βαθμούς Κελσίου, το φαινόμενο θα πλήξει περισσότερα από 600 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς απειλεί την ύπαρξη μακροπρόθεσμα πολλών μεγάλων πόλεων και παράκτιων περιοχών», δήλωσε ο Μπεν Στράους, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Ωστόσο τα μέτρα που θα ληφθούν για ταχεία και δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που διαταράσσουν το κλίμα και παραμένουν στην ατμόσφαιρα, θα κάνουν παρά ταύτα τη διαφορά: «έχουμε ακόμη μπροστά μας ένα ευρύ φάσμα επιλογών», τόνισε.


Διακόσια χρόνια (κάτι που μοιάζει απίθανο) ή 2000, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ταχύτητα με την οποία η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχιστούν οι ρυπογόνες εκπομπές με τον ίδιο ρυθμό, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς, η στάθμη των ωκεανών θα ανεβεί 8,9 μέτρα (κατά μέσο όρο), επισημαίνει η μελέτη.

Με μια υπερθέρμανση κατά 3 βαθμούς, που είναι η πορεία που σκιαγραφείται από τις τωρινές υποσχέσεις των κρατών για τον περιορισμό των εκπομπών, η επιφάνεια της θάλασσας θα ανεβεί κατά 6,4 μέτρα, καλύπτοντας περιοχές που σήμερα κατοικούνται από 400 και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους. Με +2 βαθμούς, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί κατά προσέγγιση 4,7 μέτρα και θα επηρεάσει τη ζωή υποδιπλασίου αριθμού ανθρώπων. Με +1,5 βαθμό κατ 'ανώτατο όριο, στόχος που ζητείται από τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως είναι τα μικρά νησιωτικά κράτη, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί 2,9 μέτρα και θα επηρεάσει 137 εκατομμύρια ανθρώπους.

 Η Ασία στην πρώτη γραμμή

Από άποψη πληθυσμού, η Κίνα θα είναι στην πρώτη γραμμή: στους +4 βαθμούς, η άνοδος της στάθμης των νερών θα πλήξει περιοχή που σήμερα κατοικείται από 145 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που μειώνεται κατά το ήμισυ στους +2 βαθμούς, σύμφωνα με τη μελέτη που δεν λαμβάνει υπόψη τη δημογραφική εξέλιξη ή την κατασκευή υποδομών, όπως φράγματα.

Ανάμεσα στις άλλες χώρες που θα πληγούν ιδιαίτερα: η Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Μιανμάρ, η Ολλανδία... Ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις, το Χονγκ Κονγκ, η Καλκούτα, η Ντάκα, η Τζακάρτα, η Σαγκάη, η Βομβάη, το Ανόι, το Ρίο, το Μπουένος Άιρες, η Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Ένας σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του Climate Central δείχνει τις επιπτώσεις ανά μεγάλη παράκτια πόλη.

Μια πρώτη διάγνωση για τις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στα Χρονικά της επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, θεωρεί σίγουρη τη βύθιση του Μαϊάμι και της Νέα Ορλεάνης.

Οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη τη διαστολή του νερού των ωκεανών όταν θερμαίνεται, την τήξη των παγετώνων, αλλά και την τήξη του πάγου στην Γροιλανδία και την Ανταρκτική, που είναι μη αναστρέψιμη πέρα από ένα ορισμένο όριο.

Από τη μία περιοχή στην άλλη, η άνοδος της στάθμης του νερού δεν θα είναι ισομερής: "Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να αυξηθεί εκατοστά του μέτρου ανά αιώνα, αλλά τα δέλτα των ποταμών και οι αστικές περιοχές" είναι πιο ευάλωτες, κυρίως επειδή προστατεύονται λιγότερο από τα προσχώματα.

Η μελέτη βασίζεται κυρίως σε στοιχεία που ελήφθησαν από δορυφόρο για τα επίπεδα των ωκεανών.

«Υπάρχουν κάποια λάθη σε ορισμένα σημεία, αλλά είναι καλύτερα να εργαζόμαστε πάνω σε στοιχεία που διατίθενται δημόσια», δήλωσε ο Στίβεν Νέρεμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος ανέλυσε τη μεθοδολογία της μελέτης.

Ο Ζαν-Πασκάλ βαν Ιπερσέλ, της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα (IPCC), είπε ότι πρόκειται για «γερή μελέτη».

Από τη βιομηχανική επανάσταση, η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμό Κελσίου, ένας πρωτοφανής ρυθμός που προκαλείται κυρίως από τα αέρια από τα ορυκτά καύσιμα. Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει στόχο να μείνει κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου συνολικά.

Ο Μπεν Στράους ευελπιστεί ότι θα είναι «δυνατόν να αλλάξει, η οικονομία όπως η πολιτική: Ορισμένες ιστορικές συναντήσεις χάραξαν σύνορα εδαφών. Η διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP) θα επηρεάσει τα παγκόσμια σύνορα μεταξύ ξηράς και θάλασσας».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ