2015-11-12 12:19:13
Φωτογραφία για Εγγραφο - Αποκάλυψη: Για τι πιέζουν τον Τσίπρα;
Για σήμερα μεταφέρεται η μεγάλη μάχη της Ελλάδας για το προσφυγικό στη Μάλτα την ώρα που οι Ευρωπαίοι υψώνουν φράχτες και πιέζουν την Αθήνα δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προωθήσει την υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής δράσης και τη μετάθεση στην Τουρκία της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στην ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει ευρωπαϊκή διάσταση στο ταξίδι που θα κάνει στην Τουρκία τις επόμενες μέρες, καθώς υπάρχει διάχυτη αγωνία για την επιμονή των εταίρων για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο ανατολικό Αιγαίο.

Η πίεση που ασκείται προς την Αθήνα είναι διαρκής και αποτυπώνεται σε εσωτερικό έγγραφο της Ε.Ε., ενόψει της Συνόδου της Μάλτας, σημεία του οποίου αποκάλυψε το euro2day.gr. Το συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο έχει ημερομηνία 6 Νοεμβρίου και διανεμήθηκε σε ορισμένες μόνο ευρωπαϊκές χώρες, κάνει σαφές ότι η Τουρκία αποτελεί τον βασικό κρίκο για την επίλυση του προβλήματος, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως έχουσα τη βασική ευθύνη για τη μαζική εισροή προσφύγω. Αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν στέλνει συνειδητά πρόσφυγες μέσω Ελλάδας, κάτι που, αντιθέτως, κάνει η Αθήνα προωθώντας τους στην ΠΓΔΜ.


Εν συνεχεία τίθεται, εκ νέου, η ανάγκη η Ελλάδα να συμφωνήσει σε δύο βασικά σημεία: Πρώτον, για υλοποίηση ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο και, δεύτερον, για το άνοιγμα κάποιων από τα κεφάλαια της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Γενικώς αναγνωρίζονται οι ανησυχίες που έχει επί ορισμένων ζητημάτων η ελληνική πλευρά. Επί τούτου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αφενός τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή η απελευθέρωση της βίζας δεν θα υλοποιηθούν προτού η Αγκυρα δεσμευτεί για την επιστροφή προσφύγων.

Επίσης, ως προς τις κοινές περιπολίες, προκρίνεται η χρήση της Frontex ως ενός επιχειρησιακού «καπέλου» πάνω από τις δύο Ακτοφυλακές Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πειστεί και για την υλοποίηση μιας Συνόδου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει στις κυβερνήσεις αφρικανικών κρατών ένα φάσμα οικονομικής βοήθειας, καθώς και διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, σε αντάλλαγμα για τη συμβολή τους στον περιορισμό της ροής μεταναστών προς κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένου του επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών που επαναπροωθούνται.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, ενεργοποιούνται δεκάδες πρωτοβουλίες για μια συνεργασία – όπως την χαρακτηρίζουν οι ηγέτες – για την αντιμετώπιση της φτώχιας και της έλλειψης ασφάλειας που εξωθούν τους πολίτες αφρικανικών χωρών προς βορρά και για την διασφάλιση ενός ασφαλούς ταξιδιού για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε κίνηση.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσφέρουν στις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών που επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων για όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όπως και στη χορήγηση επαγγελματικής βίζας.

Ο αριθμός των αφρικανών φοιτητών και των καθηγητών πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής της ΕΕ θα διπλασιαστεί τον επόμενο χρόνο, συγκριτικά με τα επίπεδα που βρισκόταν το 2014.

Το σχέδιο επίσης δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αφρικανικές κυβερνήσεις ότι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών ενδεχομένως να επιφέρει μείωση των εμβασμάτων από αφρικανούς που ζουν στην Ευρώπη προς τις οικογένειες τους στις πατρίδες τους.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι τα εμβάσματα αυτά τονώνουν την οικονομία των αφρικανικών χωρών, καθώς το ποσό που στέλνουν είναι διπλάσιο από αυτό της κρατικής οικονομικής βοήθειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες για το ότι οι αφρικανοί που ζουν στην ΕΕ χρεώνονται υπέρογκες προμήθειες για να στείλουν χρήματα στις πατρίδες τους – στις περισσότερες περιπτώσεις το 10% ή περισσότερο – το σχέδιο υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να περικόψουν τις προμήθειες κάτω από το 3% σταδιακά έως το 2030 και να ενθαρρύνουν μια σημαντική μείωση στα έξοδα μεταφοράς τα επόμενα πέντε χρόνια Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ