2015-11-15 08:23:10
Φωτογραφία για Επιστήμονες κατάφεραν να παραβιάσουν τον φραγμό του εγκεφάλου
Γιατροί από τον Καναδά κατόρθωσαν να παραβιάσουν τον προστατευτικό φραγμό του εγκεφάλου για να πραγματοποιήσουν τοπική χημειοθεραπεία σε έναν ασθενή με καρκίνο Οι γιατροί χρησιμοποίησαν μικροσκοπικές φυσαλίδες γεμάτες με αέριο, τις οποίες ενέχυσαν στο αίμα του. Όταν αυτές έφτασαν στον εγκέφαλό του, τις διέγειραν με υπερήχους, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να δονούνται.

Η δόνηση αυτή τούς επέτρεψε να δημιουργήσουν παροδικές «οπές» στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μέσω των οποίων μπόρεσαν να διέλθουν τόσο οι φυσαλίδες όσο και τα μόρια ενός χημειοθεραπευτικού φαρμάκου που επίσης του χορηγήθηκε ενδοφλεβίως.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα συνονθύλευμα στενά συνδεδεμένων μεταξύ τους ενδοθηλιακών κυττάρων, που παρεμβάλλεται μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος (δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού).

Τα κύτταρα αυτά ενώνονται μεταξύ τους με ένα πολύπλοκο δίκτυο στεγανών συνδέσεων, έχοντας ως στόχο να απομονώνουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό από οτιδήποτε ξένο, όπως μικρόβια και τοξικές ουσίες.


Την ίδια στιγμή, όμως, που μας προστατεύει λ.χ. από μία εγκεφαλίτιδα, ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός εμποδίζει και την είσοδο χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στον εγκέφαλο, με συνέπεια να μην μπορούν να βοηθηθούν επαρκώς οι πάσχοντες από νοσήματα όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου.

Τον σκόπελο αυτό κατόρθωσαν να υπερνικήσουν με την μη-επεμβατική τεχνική τους οι επιστήμονες από το Κέντρο Επιστημών Υγείας Sunnybrook, στο Τορόντο, οι οποίοι προγραμματίζουν να την δοκιμάσουν σε ακόμα 6 έως 10 ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου.

Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και ορισμένα ψυχιατρικά νοσήματα, είπαν οι ερευνητές, αλλά θα πρέπει να προηγηθούν πολλές ακόμα μελέτες έως ότου εξακριβωθεί αυτό.

«Τα έως τώρα στοιχεία μας είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά προκαταρκτικά, διότι ακόμα δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο αποτελεσματική ήταν η χημειοθεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τοντ Μέινπραϊζ, νευροχειρουργός στο Sunnybrook.

«Αυτό που έως τώρα δείξαμε είναι ότι μπορούμε να ανοίξουμε τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό με μη επεμβατικό, αναστρέψιμο και αρκετά ασφαλή τρόπο.

»Με κάθε πειραματική θεραπεία ανησυχούμε για τυχόν μειονεκτήματα και αυτά αναζητήσαμε σε αυτή την φάσης Ι, πιλοτική μελέτη. Με άλλα λόγια, ο στόχος μας ήταν να δούμε κατ’ αρχήν το προφίλ ασφαλείας της μεθόδου και δευτερευόντως το αν είναι αποτελεσματική ως θεραπευτική μέθοδος. Αυτό θα το δούμε καλύτερα στη συνέχεια των πειραμάτων μας».

Λιγότερο από 24 ώρες έπειτα από την έγχυση των φυσαλίδων, ο όγκος του ασθενούς αφαιρέθηκε χειρουργικά και εστάλη για κυτταρολογικό έλεγχο, διότι οι επιστήμονες θέλουν να μετρήσουν τα επίπεδα του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου που έφτασαν έως αυτόν.

Τώρα, αναμένουν τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ