2015-11-18 12:57:04
Φωτογραφία για Αυτά είναι τα γιατροσόφια της γιαγιάς που έχουν σώσει πολλές γενιές...
Από τη σοφία των παλιώ, που ήξεραν να «χειρίζονται» τα βότανα και τα σπιτικά μαντζούνια, προέρχονται τα δέκα γιατροσόφια για… πάσα νόσο που ακολουθούν. Υπενθυμίζουμε ότι είναι μέσα που ανακουφίζουν από προβλήματα και δεν αποτελούν υποκατάστατο θεραπείας από γιατρό, όταν αυτός κρίνεται αναγκαίος. Αλλά σε κάθε περίπτωση, στην ώρα της ανάγκης και μέχρι να επισκεφθείτε ειδικό, δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε τα εξής Για τις ημικρανίες

Έχετε πονοκέφαλο και θέλετε να αποφύγετε να πάρετε άλλο ένα παυσίπονο; Δοκιμάστε να βάλετε στο μέτωπό σας μια κομπρέσα με ξίδι για λίγη ώρα, έτσι ώστε η οξύτητά του να αποσυμφορήσει τα αιμοφόρα αγγεία του κεφαλιού.

Για τις μελανιές

Αν χτυπήσατε και θέλετε να «ηρεμήσετε» την περιοχή της μελανιάς, πολτοποιήστε λίγο κρεμμύδι, αναμίξτε το με αλάτι και βάλτε το πάνω στη μελανιά για λίγα λεπτά.

Για τον πυρετό

Βράστε λίγη ρίγανη μαζί με κανέλα και πιείτε το. Αν δεν δείτε αποτέλεσμα, δοκιμάστε ένα μίγμα που θα σας… ενοχλήσει ελαφρώς στη γεύση, αλλά κάνει «θαύματα»: Λιώστε μια σκελίδα σκόρδου, προσθέστε τον χυμό ενός λεμονιού και μια κουταλιά μέλι και πιείτε το. Το συγκεκριμένο μίγμα θεωρείται «βάλσαμο» και για ενοχλήσεις του εντέρου ή τον καθαρισμό των αγγείων.


Για το βήχα

Ο ερεθισμένος από τον βήχα λαιμός μπορεί να ανακουφιστεί με γαργάρες με αλατόνερο. Διαλύστε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι σε ζεστό νερό και εκτός από γαργάρες, δοκιμάστε να κάνετε και πλύσεις των ρουθουνιών με το ίδιο μίγμα. Προσθέστε μερικές σταγόνες λεμονιού για καλύτερο αποτέλεσμα.

Για την διάρροια

Πέρα από τον κλασικό λαπά με λεμονάκι, οι γιαγιάδες έλεγαν πως λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει μια κουταλιά ωμού ελληνικού καφέ αναμεμιγμένη με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού (από 3-4 σταγόνες ως μισό λεμόνι).

Για τον πονόδοντο

Μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο, μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο του δοντιού ρίχνοντας μέντα (κατά προτίμηση 5-6 αποξηραμένα φύλλα) σε μια κούπα βραστό νερό. Αφού τα αφήσετε για 20 περίπου λεπτά, κάντε μπουκώματα με το ρόφημα – η μέντα έχει ήπια αναισθητική δράση και θα «μουδιάσει» την περιοχή του πόνου.

Για δερματικά προβλήματα

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο είναι θαυματουργό, αφού παράγεται από το σπαθόχορτο, γνωστό και ως βάλσαμο, που περιέχει υπερικίνη, με δράση αντικαταθλιπτική, αντιφλεγμονώδη, καταπραϋντική κλπ, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται για πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Το βαλσαμόλαδο παρασκευάζεται από βαλσαμόχορτο μέσα σε παρθένο ελαιόλαδο, και έχει άμεσα αποτελέσματα σε δερματικές παθήσεις, από ψωρίαση μέχρι εγκαύματα ή και… στην κυτταρίτιδα.

Για τη δυσκοιλιότητα

Πέρα από τα κλασικά δαμάσκηνα (ή το νερό μέσα στο οποίο τα έχετε αφήσει) που είναι πασίγνωστο «γιατροσόφι» για την δυσκοιλιότητα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής: Μια κούπα καυτό νερό με τρία γραμμάρια φύλλα πράσινου τσαγιού και μια κουταλιά σούπας μέλι, αφού τα αφήσετε για 10 λεπτά ή το νερό από την πρώτη βράση φασολιών, μπορούν να σας βοηθήσουν.

Για την τριχόπτωση

Από τον Ιπποκράτη ως τις γιαγιάδες μας προέρχονται τα εξής «μυστικά» για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης: Το κρεμμύδι ενισχύει την τριχοφυΐα, και τα εκχυλίσματα δενδρολίβανου και τσουκνίδας βοηθούν, με εντριβές του κεφαλιού, στην μείωση των τριχών που πέφτουν και στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Για το κρυολόγημα

Βράστε λίγο κόκκινο κρασί, έχοντας ρίξει μέσα και ένα ξύλο κανέλλας, και θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ