2015-11-19 14:54:07
Φωτογραφία για Από την Παρασκευή ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση
Η οριστικοποίηση της λίστας του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων και... η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2016 την Παρασκευή, θα ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η πρώτη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο θα γίνει στο Euro Working Group με θέμα της έγκριση για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και των 2 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.

Μετά την οριστικοποίησή τους τα μέτρα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων θα συζητηθούν και την Δευτέρα στο περιθώριο της συνεδρίασης του άτυπου Eurorgroup που θα γίνει για την εξέταση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών

Με αυτά τα δεδομένα κρίσιμη θα είναι η σημερινή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς, τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ και μια σειρά από φορολογικά θέματα μεταξύ των οποίων τα ισοδύναμα για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τις αλλαγές στις 100 δόσεις.


Οι επικεφαλής του κουαρτέτου (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) θα αποχωρήσουν το Σάββατο αφήνοντας πίσω τους αυτά που θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική Κυβέρνηση μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου που θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση. Στο μεταξύ η αποστολή της οριστικοποίησης της λίστας περνάει στα πολυάριθμα τεχνικά κλιμάκια και τα επιτελεία και τους συμβούλους των υπουργείων.

Οι τεχνικές ομάδες του κουαρτέτου των δανειστών είχαν τις τελευταίες ημέρες πυκνό πρόγραμμα επαφών με τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών (ειδικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ) Υγείας, Υποδομών ώστε να καταρτιστεί η επόμενη λίστα προαπαιτούμενων που θα έχει όλα τα βασικά θέματα του ελληνικού προγράμματος.

Πρώτο και καλύτερο θα είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί στο σύνολο του (και όχι σταδιακά όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος) μέχρι και το τέλος του μήνα ώστε να ψηφιστεί και να ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

Δεύτερο βασικό μέτρο είναι αυτό που θα αφορά την αλλαγή της κλίμακας φορολογίας σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και φιλοδοξεί να θεσπίζει ενιαία κλίμακα φορολόγησης για εισοδήματα από ενοίκια και κινητές αξίες. Η παρουσίαση του σχεδίου δεν σημαίνει και άμεση ψήφισή του αφού το ΥΠΟΙΚ θέλει να θέσει το σχέδιο νόμου σε διαβούλευση.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρώσει και παρουσιάσει μια σειρά νομοθετημάτων που άπτονται της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2016. Στο «καλάθι» αυτό βρίσκεται το νομοσχέδιο για οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων , οι διατάξεις για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και η ενεργοποίηση της απόφασης για τον έλεγχο και την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος χρόνου 10ετίας .

Τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα απασχολήσουν επίσης οι αλλαγές στο δημόσιο που θα πρέπει να γίνουν από 1/1/2016. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου και του συστήματος προαγωγών, την νέου τύπου αξιολόγηση του προσωπικού αλλά και την συνέχιση της κινητικότητας.

Το εργασιακό είναι επίσης ένα από τα ξεχασμένα θέματα του ελληνικού προγράμματος στο οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις πριν από το τέλος του χρόνου. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και ειδικά τα ισοδύναμα για την μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι ένα ακόμη θέμα προς επίλυση για τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για την υλοποίηση των παρατηρήσεων των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων αλλά και την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Η αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο στις αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσει να χτίζει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό πρόγραμμα πάνω στο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την τετραετία 2016 – 2019. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ