2015-11-21 05:49:07
Φωτογραφία για Ερώτηση Ν. Δένδια για την κατασκευή συνοριακού φράκτη από τα Σκόπια
Διαβάστε παρακάτω Προς:

κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Τα Σκόπια υψώνουν φράκτη στα σύνορα με την Ελλάδα – σε αδιέξοδο η μεταναστευτική (μη) πολιτική της Κυβέρνησης

Πριν ακόμη παρέλθει ένας μήνας από τη συμφωνία των Βρυξελλών της 25.10.2015 για τη μεταναστευτική διαδρομή στα δυτικά Βαλκάνια, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων των μεταναστών ή προσφύγων και την κοινή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η κυβέρνηση των Σκοπίων προχωρεί σε εργασίες διαμόρφωσης του χώρου της μεθοριακής γραμμής στο ύψος της Ειδομένης, όπου έχει ανακοινώσει την κατασκευή συρμάτινου φράκτη.

Επί μήνες η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένως προειδοποιηθεί ότι η πολιτική ‘ανοικτών θυρών’ που εφαρμόζει, επιτρέποντας την άνευ οποιωνδήποτε κριτηρίων είσοδο στη χώρα μεταναστών προερχόμενων από ασφαλή τρίτη χώρα, δηλ. την Τουρκία, αφενός θέτει σε κίνδυνο τους ιδίους (διάπλους θαλασσίων συνόρων, αδυναμία φιλοξενίας τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων), αφετέρου εγκυμονεί τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους στη χώρα μας, εάν η δίοδος προς την κεντρική Ευρώπη ανακοπεί.


Το τελευταίο γίνεται ολοένα πιθανότερο, καθώς η κατασκευή συνοριακών φρακτών ανακοινώνεται ή ήδη έχει υλοποιηθεί (Ουγγαρία, Κροατία, Σκόπια), ενώ η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι εντείνει τις σκέψεις για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, ουδεμία ουσιαστική κίνηση γίνεται για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών στην Τουρκία : σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Frontex, περισσότεροι από 540.000 μετανάστες έφθασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, αριθμός 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ, αντίθετα, η διαδρομή στην κεντρική Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Οκτώβριο (περίπου 8.500 άτομα) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.

Κατόπιν τούτων,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

α) Η κατασκευή φράκτη στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο γίνεται κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της ελληνικής Κυβέρνησης και σε εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών ή όχι;

β) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Κυβέρνηση – σε συνδυασμό πάντοτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν της ανωτέρω συμφωνίας – για την επανεισδοχή μεταναστών πρωτίστως εκ μέρους της Τουρκίας και την εκεί συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών;

γ) Πως εξετάζει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εγκλωβισμού στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από την άποψη αφενός της συντήρησης και περίθαλψής τους και αφετέρου της διαφύλαξης της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, μετά και την επίθεση στο Παρίσι;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

Αθήνα, 20.11.2015

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ερώτηση του κ. Ν. Δένδια στη Βουλή σχετικά με την κατασκευή συνοριακού φράκτη από την πλευρά των Σκοπίων

Τον κίνδυνο εγκλωβισμού στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών με την κατασκευή συνοριακού φράκτη από την πλευρά των Σκοπίων στο ύψος της Ειδομένης και τον επαπειλούμενο αποκλεισμό της διόδου των δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνει με ερώτησή του στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας (ΝΔ).

Πολιτικό Γραφείο

Νίκου Δένδια

Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

· Όπως διαπίστωσα ως εισηγητής της ΝΔ, η κυβέρνηση πέρασε δύσκολα στη Βουλή, ενώ φάνηκε ότι η πλειοψηφία δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

· Αν δεν γίνονταν οι νομοτεχνικές μεταβολές μετά τις υποδείξεις μας, το νομοσχέδιο θα ήταν πολύ χειρότερο. Πέντε σελίδες αλλαγές έκανε η κυβέρνηση.

· Είναι πρωτοφανές ότι υπάρχει εικόνα αποδομής μίας κυβέρνησης, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή της.

· Η κυβέρνηση θα δυσκολευθεί πάρα πολύ εφεξής να περάσει νομοσχέδια στη Βουλή.

· Του κ. Τσίπρα ούτε του αρέσουμε και ούτε εμείς «να τα φτιάξουμε» μαζί του θέλουμε.

· Εμείς το καλοκαίρι ψηφίσαμε να μην πάει χώρα στα βράχια. Δεν ψηφίσαμε τα συγκεκριμένα μέτρα.

· Το μείγμα που η κυβέρνηση παρουσιάζει, μόνο φόροι, καμία μεταρρύθμιση και όλα πάνω στον ιδιωτικό τομέα, είναι καταστροφικό.

· Δεν διαπραγματεύθηκε η ΝΔ και δεν έφερε αυτή τα συγκεκριμένα μέτρα.

· Ποτέ δεν μου ζήτησε η τρόικα άρση πλειστηριασμών α΄ κατοικίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο έφερε αυτό, αλλά στην πράξη κατάργησε το νόμο Κατσέλη.

· Αν χθες δεν υπήρχαν 151 ψήφοι θα έπεφτε η κυβέρνηση. Αποκλείεται να ψήφιζε το νομοσχέδιο η ΝΔ.

· Δεν καταλαβαίνω το νόημα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία. Με ενόχλησε ως εικόνα να ακολουθεί κατά πόδας τον κ. Νταβούτογλου, αντί να βρίσκεται ισότιμα δίπλα του.

· Ο κ. Τσίπρας πήγε στην Τουρκία με τη χειρότερη ατζέντα στη στιγμή της μεγαλύτερης αλαζονείας της τουρκικής κυβέρνησης.

· Οι Σκοπιανοί φτιάχνουν φράχτη. Είχα προειδοποιήσει ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες αν κλείσουν τα σύνορα, αλλά η κυβέρνηση αγρόν ηγόραζε.

· Διαφωνώ με το ότι δεν κάναμε συνέδριο στη ΝΔ, με το ότι προτάξαμε το θέμα αρχηγού και με το να δίνει κάποιος 3 ευρώ και να ψηφίζει.

· Δικό μας θέμα είναι εξηγήσουμε την πρότασή μας στην κοινωνία και να πάμε ξανά σε μεγάλα ποσοστά .

· Είχα ζητήσει εγκαίρως συνέδριο και το ότι δεν έγινε έχει συνέπεια το μικρό ενδιαφέρον. Αλλά το ενδιαφέρον για «μαλλιοτράβηγμα» να μας λείπει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ