2015-11-21 10:34:29
Φωτογραφία για Αποφασισμένοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη κατά των μέτρων για το φάρμακο οι φαρμακοβιομήχανοι
Αποφασισμένοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη είναι πλέον οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ και ΣΦΕΕ) με αφορμή τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου με τα οποία μειώνονται τα γενόσημα και τα off patent και με τα οποία έρχεται clawback και στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Έχουν δε την απόλυτη πεποίθηση ότι θα κερδίσουν τα ασφαλιστικά μέτρα και τους δικαστικούς αγώνες, καθώς είναι δίκαιο αυτό, όπως αναφέρουν. Κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν ότι με τα νέα μέτρα νοθεύεται ευθέως και παρεμποδίζεται ο ανταγωνισμός, κάτι που δεν συνάδει με την ελεύθερη αγορά. Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα τα κερδίσουν.

Αντί να μειώνονται διαρκώς οι τιμές και να στοχοποιείται ευθέως ένας υγιής κλάδος ο οποίος μόνο προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία και την οικονομία, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προτείνει μέτρα ελέγχου του όγκου και να προσπαθήσει με άλλο τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα (εφόσον υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός) και να μην καταδικάζει σε μαρασμό και αφανισμό, έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία.


Μάλιστα κύκλοι της ΠΕΦ αναφέρουν ότι μόλις εκδοθεί το πρώτο δελτίο τιμών το 2016, πολλοί ιδιοκτήτες παραγωγικών μονάδων, είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τα κλειδά των εργοστασίων τους στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Οι εκπρόσωποι τόσο της ΠΕΦ όσο και του ΣΦΕΕ ευελπιστούν να γίνουν τουλάχιστον κάποιες διορθώσεις στον νόμο (όσο και εάν γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι) και οι διορθώσεις αυτές, θα υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι θα αυτό θα συμβεί πολύ αργότερα.

Εν τω μεταξύ, για στοχευμένες δράσεις επιλεκτικής μεταχείρισης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων σε ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συνεδρίασης των διαρκών επιτροπών οικονομικών υποθέσεων, παραγωγής, εμπορίου και κοινωνικών υποθέσεων.

«Μας προκαλεί τεράστια εντύπωση ο απόλυτα ετεροβαρής τρόπος, με τον οποίο τέθηκαν τα δύο αυτά θέματα. Από τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε από τα 5,2 δις το 2009, στα 2 δις το 2015, είναι ξεκάθαρο, ότι δεν απαιτούνταν ισοδύναμα, για αυτό και δεν υπήρχε λόγος να τεθούν σε αυτή τη φάση τα θέματα τιμολόγησης και clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πόσο μάλλον, όταν δεν είχαν τεθεί τον Αύγουστο».

Ο κ. Τρύφων σημείωσε, ότι «Το προαπαιτούμενο ως προς τις τιμές των φαρμάκων συνδέθηκε με μειώσεις τιμών μόνο στα παλιά φάρμακα. Κι αυτό, αδιαφορώντας για το γεγονός, ότι ο αριθμός των συνταγών κινείται σήμερα στα 65 εκ., ενώ πριν από δέκα χρόνια ήταν στα 55 εκ. Παρόλαυτά, ουδείς προέβαλλε ως προαπαιτούμενο τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αντί αυτού, όλη η έμφαση δόθηκε στα γενόσημα φάρμακα των 7 και 8 ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 3,4% της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ήτοι 77 εκ. €. Δεν είδαμε κάποιο προαπαιτούμενο για τα ακριβά φάρμακα των 25 ευρώ, όπου εκεί μιλάμε για 650 εκ. €.

Αναφορικά με το μέτρο του clawback στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ο πρέοδρος της ΠΕΦ το χαρακτήρισε άδικο και οριζόντιο.

Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako/item/337081-apofasismenoi-na-prosfygoun-stin-dikaiosyni-kata-ton-metron-gia-to-farmako-oi-farmakoviomixanoi#ixzz3s72fHyJY
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ