2015-11-24 08:34:13
Φωτογραφία για Πολιτικά παιχνίδια με διακοπές στη ΔΕΗ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες καταναλωτών οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το... κομμένο τους ηλεκτρικό για χαμηλά σχετικά ποσά με αποτέλεσμα στο υπουργείο Ενέργειας να κάνουν λόγο για πολιτικό σαμποτάζ.

«Αν κάποιος περιφερειακός διευθυντής δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, θα αντιμετωπιστεί με πλεόνασμα αυστηρότητας» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργού αναφερόμενοι τις στις καταγγελίες προς το υπουργείο για διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που χρωστούν 300 ευρώ, για τις οποίες έχει ξεκινήσει διερεύνηση, ενώ η οδηγία που έχει δοθεί είναι να μην γίνονται διακοπές για χρέη κάτω από 1.000 ευρώ.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο πολιτικού σαμποτάζ. Αυτή η κυβέρνηση τα έχει δει όλα. Έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η δουλειά των διευθυντών είναι να κινούνται με βάση τις κατευθύνσεις της διοίκησης», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Μείωση τιμολογίων

Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση
. Επίκειται, πάντως, η κατάργηση της έκπτωσης 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια του ηλεκτρικού και αμέσως μετά η έναρξη συζητήσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων καταναλωτών για τη διαμόρφωση νέων τιμολογίων. Ζήτημα ημερών είναι και η υπογραφή της απόφασης με την οποία θεσπίζεται το μέτρο της λεγόμενης διακοψιμότητας που οδηγεί, επίσης, σε μείωση του κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Ο ΑΔΜΗΕ

Σε καλό δρόμο βρίσκεται, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ που επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη μεταφορά των παγίων σε εταιρεία υπό τον έλεγχο (51%) του Δημοσίου με συμμετοχή κατά 49% της ΔΕΗ. Από την πλευρά των εταίρων, έχει τεθεί, επίσης, η παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες, ενδεχομένως από τους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ, πρόταση με την οποία δεν συμφωνεί η κυβέρνηση. Αναζητείται, επίσης, η μέθοδος αποζημίωσης της ΔΕΗ για την αξία των παγίων που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία (υπολογίζεται σε 450 εκατ. ευρώ) είτε με παραχώρηση άλλων μετοχών εταιρειών του Δημοσίου, είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στη διαπραγμάτευση εντάσσονται, επίσης, οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (τα λεγόμενα ΝΟΜΕ), προκειμένου να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχέση με τους αγωγούς, οι πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του ΤΑΡ εξασφάλισε αποζημίωση για τη δημόσια γη και για τα δάση, από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός, ενώ αυξήθηκαν σε 32 εκατ. (από 11-16) οι δαπάνες της εταιρείας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς τους τοπικούς Δήμους. Στις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται επίσης να υπογραφεί στη Σόφια η επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB), ενώ αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και για τον Greek Stream, για τον οποίο, όπως τονίστηκε, ενδιαφέρονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Ο νέος αγωγός, όπως και συνολικά το φάσμα των ελληνορωσικών ενεργειακών σχέσεων, θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, στη Μόσχα την 1η και 2 Δεκεμβρίου.

Τέλος, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και θα ακολουθήσει η αντίστοιχη διαδικασία για τις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ