2015-11-25 13:54:18
Φωτογραφία για Αρχίζει η δίκη της Siemens...
Εννέα χρόνια από τον σχηματισμό δικογραφίας υπό τον τίτλο «δωροδοκίες Siemens» μία από τις πλέον κρίσιμες υποθέσεις του πολύπτυχου σκανδάλου έρχεται ενώπιον δικαστηρίου την Παρασκευή, με αβέβαιη ωστόσο την εξέλιξη της διαδικασίας.

Η εκδίκαση του φακέλου «σύμβαση 8002», που αφορά την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ, έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει την Παρασκευή στο ακροατήριο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου καλούνται να λογοδοτήσουν 64 κατηγορούμενοι για βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η δικογραφία αφορά τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997, ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, υπόθεση που θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον "φάκελο SIEMENS" ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα.


Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν η δίκη θα προχωρήσει καθώς τίθενται ήδη σοβαρά τεχνικά, χώρος διεξαγωγής της δίκης, αλλά και νομικά ζητήματα που απειλούν την εξέλιξη της με κυρίαρχο θέμα τους «Γερμανούς κατηγορούμενους» προς τους οποίους δεν έχει δοθεί επίσημη μετάφραση για το κατηγορητήριο που καλούνται να αντικρούσουν. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες από την πλευρά των 15 Γερμανών υπηκόων να λάβουν επίσημη μετάφραση των χιλιάδων σελίδων με τα στοιχεία της δικογραφίας δεν ευοδώθηκε λόγω κόστους, γεγονός που εκτιμάται πως δημιουργεί σοβαρά θέματα ακυρότητας. Το θέμα αυτό αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα τεθούν την Παρασκευή το πρωί στο δικαστήριο αλλά και αυτό που θα καθορίσει την «επόμενη μέρα» της εκδίκασης.

Για την υπόθεση του ΟΤΕ στο εδώλιο παραπέμπονται:

- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων, για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία

- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος

- μια κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης αλλά και οι καταζητούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, των οποίων τα εντάλματα σύλληψης διατηρήθηκαν σε ισχύ με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Η δίκη για την «8002» έρχεται μετά από εννέα χρόνια δικαστικών ερευνών, για την υπόθεση της Siemens και τις «ωφέλιμες πληρωμές» που είχε ξεκινήσει το 2006 από το νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου. Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά τα ευρήματα αντίστοιχης εισαγγελικής διερεύνησης στην Γερμανία και ενώ είχε προηγηθεί έρευνα της αμερικανικής Δικαιοσύνης που κινητοποιήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας (SEC) για τις τακτικές που είχε επιλέξει η μητρική εταιρία, προκειμένου να της ανατίθενται μεγάλες δημόσιες συμβάσεις σε διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο -και αυτό θα είναι ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει ιδιαίτερα την δίκη όποτε και να ξεκινήσει- η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Το «σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens» θεωρείται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως και έχει διερευνηθεί σε πολλές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως η αμερικανική Δικαιοσύνη εκτιμά ότι από το 2001, οπότε η Siemens εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έως το 2007, πληρώθηκαν 54,5 εκατομμύρια δολάρια για άγνωστους σκοπούς, 341 εκατομμύρια δολάρια σε συμβούλους επιχειρήσεων, για άγνωστους, ή αναιτιολόγητους λόγους, και περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκαν σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους χωρών, μέσω μηχανισμών πληρωμών, είτε μέσω εταιριών, είτε με χρήματα στο χέρι.

Στο πλαίσιο της έρευνας της ελληνικής Δικαιοσύνης συνολικά για τον «φάκελο Siemens» που περιλαμβάνει και άλλες δικογραφίες, όπως τη σύμβαση για την προμήθεια των PATRIOT, το σύστημα C4I και άλλες, έχουν υποβληθεί πάνω από 70 αιτήματα δικαστικής συνδρομής .Οι χώρες από τις οποίες έχουν ζητηθεί στοιχεία για την υπόθεση, είτε αυτά είναι καταθέσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων, είτε άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων, είτε πληροφορίες για εταιρίες, είναι οι Ελβετία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ρουμανία, Λιχτενστάιν, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστρία (σσ. και προς τις τρεις Εισαγγελίες της χώρας), Μονακό, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Ουρουγουάη και Αζερμπαϊτζάν. Το αίτημα προς το Αζερμπαϊτζάν αφορούσε την κατάληξη εμβάσματος σε τράπεζα στο Μπακού, προερχόμενο από τροφοδότη λογαριασμό ελβετικής τράπεζας με ενδιάμεση στάση στη Ρουμανία ενώ αυτό προς την Ουρουγουάη αφορούσε αποκλειστικά τον καταζητούμενο κατηγορούμενο Χρήστο Καραβέλα και περιουσιακά στοιχεία, που φαίνεται να είχε στη νοτιοαμερικανική χώρα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ