2015-11-30 20:27:55
Φωτογραφία για Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη: «Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε»
Ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης περιορίζεται όλο και περισσότερο», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μέλος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Νίκος Ανδρουλάκης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ε».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «εάν παραστεί μέγιστη εθνική ανάγκη το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα συμμετέχουν όμως όλα τα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή μας προοπτική, αναλαμβάνοντας αναλογικά τις ευθύνες τους», διευκρινίζει όμως ότι «δεν θα γίνουμε δεκανίκι που θα νομιμοποιήσει τους καταστροφικούς ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται στον φόβο ο οποίος επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ θεωρεί ότι η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει στην τρομοκρατία με σύνεση, σχεδιασμό και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Αναφορικά με το προσφυγικό, ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι ομοιόμορφη και από κοινού σε κάθε κράτος μέλος της Ε. Ε.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του κ. Ανδρουλάκη στην «Ε» έχει ως εξής:

* Η εικόνα των περιπολιών στρατιωτικών τμημάτων στις Βρυξέλες και ο φόβος που ακολούθησε τον πανικό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Πώς είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί αυτή την περίοδο και ποιες εξελίξεις θα πρέπει να περιμένουμε, αναφορικά και με την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών;

- Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι αλλά και του συναγερμού σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις είναι προφανές ότι πλέον ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Εδώ και δύο εβδομάδες ο φόβος επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει στη τρομοκρατία αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σύνεση, σχεδιασμό και πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η αντίδραση πρέπει να περιλαμβάνει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας, κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και πολιτικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου ο οποίος αποτελεί γενεσιουργό αιτία του φαινόμενου στις σημερινές εκφάνσεις του. Έχει πλέον ωριμάσει η ιδέα ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας που θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανακωχή, διαδικασίες για την ομαλή μετάβαση προς ένα νέο δημοκρατικό καθεστώς καθώς και τη συγκρότηση μιας ευρύτερης συμμαχίας ενάντια στην κοινή απειλή που αντιπροσωπεύει το ISIS. Ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί στον οικονομικό τομέα ώστε να κλείσει η στρόφιγγα που χρηματοδοτεί τον τρόμο σήμερα. Αυτό σημαίνει και κυρώσεις σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο από το ISIS που αποτελεί και τη βασικότερη πηγή χρηματοδότησής του σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι η σύγκρουση να λάβει τα χαρακτηριστικά μιας σύγκρουσης πολιτισμών. Το πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι με μια θρησκεία αλλά με μια επιλεκτική και σκοταδιστική ερμηνεία θρησκευτικών δογμάτων από ακραία εγκληματικά στοιχεία τα οποία στοχεύουν κατά βάση τους ομόθρησκούς τους. Δεν έχουμε απέναντί μας έναν πολιτισμό αλλά μια εγκληματική οργάνωση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι επιβεβλημένο να αποφύγουμε την ενεργή συμμέτοχη σε πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή όπως είναι και η διαμορφωμένη εθνική θέση εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν θα σταθούμε αλληλέγγυοι στους συμμάχους μας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ούτε και ότι δεν θα προσφέρουμε την αρωγή μας όταν αυτή ζητηθεί. Οι σύμμαχοι και εταίροι μας αντιλαμβάνονται πλήρως τις ευαισθησίες μας που πηγάζουν από τη γεωγραφική μας θέση. Ωστόσο, αυτό που με ανησυχεί βαθύτατα είναι το γεγονός ότι στη σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν πολλαπλά κέντρα διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής.

Οι εξελίξεις βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την ένταση του προσφυγικού ζητήματος, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Θεωρείτε ότι η Ευρώπη μπορεί να συμφωνήσει στην από κοινού αντιμετώπιση του θέματος και τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση;

- Συμφωνώ απόλυτα ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να είναι ομοιόμορφη και από κοινού σε κάθε κράτος μέλος. Δυστυχώς αυτή δεν είναι μια άποψη που συμμερίζονται όλα τα κράτη μέλη αυτή τη στιγμή. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν μια σειρά από σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο θέμα του έλεγχου των εξωτερικών συνόρων πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της FRONTEX και όχι κατάργησή της. Η χώρα μας αντιμετωπίζει έντονες διπλωματικές πιέσεις για να αποδεχτεί κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Πρακτικά αυτό σημαίνει αποδοχή παραδοσιακών τούρκικων αιτημάτων σε θέματα κυριαρχίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Υπάρχει όμως μεγάλο περιθώριο συνεργασίας με την Τουρκία σε θέματα αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών όπως η έγκαιρη προειδοποίηση, η παροχή πληροφοριών, η καταπολέμηση του δουλεμπορίου και οι επανεισδοχές. Αυτά τα θέματα μπορούν να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά στο πλαίσιο της Frontex και άλλων ευρωπαϊκών οργάνων και υπηρεσιών. Αυτή πρέπει να είναι και η ελληνική πολιτική.

Στο θέμα των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, δηλαδή του Σένγκεν αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο κατάρρευσής του. Αυτό θα είναι τεράστιο λάθος που θα μας στείλει πίσω πολλά χρόνια. Η συνθήκη του Σένγκεν αποτελεί κατάκτηση και δεν πρέπει να την ακυρώσουμε στην πράξη. Αυτό σημαίνει καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και επίσης ότι πρέπει να βρούμε έναν ορθολογικό τρόπο διαχείρισης και επιμερισμού των προσφυγικών ροών. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην οποία ανήκω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει μια φόρμουλα επιμερισμού στα κράτη μέλη με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως το ΑΕΠ, η ανεργία, ο πληθυσμός κλπ. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί άλλες ανάγκες έχει μια χώρα με δημογραφικό πρόβλημα και χαμηλή ανεργία και άλλες μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει υψηλή ανεργία.

Η κυβερνητική πλειοψηφία δοκιμάστηκε κατά την ψήφιση του πρόσφατου πακέτου των προαπαιτούμενων, χάνοντας δύο από τους 155 βουλευτές που την στήριξαν αρχικά. Με τις αντιδράσεις των πολιτών να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό ή την φορολόγηση των αγροτών, πόσο εφικτή θεωρείτε ότι είναι η μακροημέρευση αυτής της κυβέρνησης; Είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισαν και πάλι οι συζητήσεις περί οικουμενικής κυβέρνησης ή αναζήτησης νέων εταίρων στο κυβερνητικό σχήμα.

- Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει. Ήταν αναπόφευκτο ότι η παραφύση συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, ακόμα και μετά τις εκλογές και την αποχώρηση πλείστων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρισκόταν πολύ σύντομα αντιμέτωπη με την πρόκληση της πραγματικότητας.

Δυστυχώς την κυβερνητική ανεπάρκεια και τους πειραματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ τους πληρώνει ο ελληνικός λαός με καινούργιους φόρους, μειώσεις στις συντάξεις και την τραγελαφική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που φορτώνει το χρέος μας με νέα δάνεια. Τον Απρίλιο του 2014, ξένοι θεσμικοί επενδυτές επένδυσαν στις 4 συστημικές τράπεζες 8,3 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά απέκτησαν την κυριότητα του 27% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τον Νοέμβριο του 2015, ξένοι θεσμικοί, επένδυσαν στις 4 συστημικές τράπεζες 10,3 δισ. ευρώ. Με αυτά τα λεφτά απέκτησαν πάνω από το 90% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τον Ιανουάριο του ΄15, η συμμετοχή του κράτους στις τράπεζες άξιζε 18,5 δισ. ευρώ. Σήμερα αυτή η αξία είναι μικρότερη από 1 δισ. ευρώ. Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; Ο ελληνικός λαός με τους φόρους του.

Ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης περιορίζεται όλο και περισσότερο. Πολύ σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν μπορείς να παραπλανείς τους πάντες για πάντα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κρατήσει μια συγκεκριμένη στάση όλο αυτό το διάστημα, επιμένοντας στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πρόταση που δεν έχει μέχρι στιγμής εισακουστεί. Υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε σε ένα κυβερνητικό σχήμα και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

- Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το βάρος της εθνικής προσπάθειας σε πολύ δύσκολες στιγμές πληρώνοντας μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που του αναλογούσε. Είναι δεδομένο ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα να καταστραφεί. Αυτό που δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να κάνουμε είναι να γίνουμε το κυβερνητικό δεκανίκι που θα νομιμοποιήσει τους καταστροφικούς ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εάν παραστεί μέγιστη εθνική ανάγκη το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα συμμετέχουν όμως όλα τα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή μας προοπτική αναλαμβάνοντας αναλογικά τις ευθύνες τους. Εμείς λέμε ναι στη συνεννόηση αλλά όχι στη συνενοχή.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και από τα έδρανα τις αντιπολίτευσης θα συνεχίσουμε να ασκούμε τον κοινοβουλευτικό μας ρόλο με υπευθυνότητα: θα είμαστε μια λογική δύναμη αντιπολίτευσης, χωρίς τα φθηνά παιχνίδια αντιπολιτευτικών τακτικισμών που ζήσαμε και πληρώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά την ελπιδοφόρα εκλογική της εκκίνηση, πιστεύετε ότι προχωράει ικανοποιητικά και ποιο είναι το μέλλον του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς υπό τις παρούσες συνθήκες;

- Το εύρος και η ιστορική απήχηση της δημοκρατικής παράταξης υπερβαίνει κατά πολύ την εκλογική απήχηση των κομμάτων που την εκφράζουν σήμερα παρά την αναμφισβήτητη προσφορά τους προς τον τόπο. Είναι αναπόφευκτο ότι μελλοντικά, ο σήμερα διάσπαρτος χώρος της κεντροαριστεράς, θα πρέπει εκφραστεί περισσότερο δυναμικά.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν μια αρχή, όχι το τέλος. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Το ζητούμενο σήμερα είναι να επανασυνδέσουμε την προγραμματική μας πρόταση με τις ανάγκες που δημιούργησε η κρίση. Παράλληλα πρέπει να εμπεριέχει τα χαρακτηριστικά με τα οποία έχει παραδοσιακά ταυτισθεί ο χώρος μας σαν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τον προοδευτικό χαρακτήρα, και τις ευρωπαϊκές αξίες. Πρέπει επίσης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας που θα εκφράζει τα λαϊκά και δυναμικά στρώματα της κοινωνίας προσφέροντας τους μια ρεαλιστική ελπίδα για μια ποιο δίκαιη κοινωνία για ένα καλύτερο αύριο. Όσο ποιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο και για τον τόπο μας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ