2015-12-01 07:09:01
Φωτογραφία για Δανειστές: Ναι σε όλα αλλιώς ξεχάστε το 1 δις.... Ποια άλλα μέτρα θέλουν;
«Σκληρό πόκερ» για το πώς θα «πλασαριστεί» εντός και εκτός συνόρων η περιβόητη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παίζουν πλέον κυβέρνηση και δανειστές.

Σπάζοντας την άτυπη απαγόρευση δηλώσεων επί ελληνικού εδάφους στα στελέχη της Τρόικα που είχε ισχύσει εδώ και σχεδόν 5 χρόνια (από τον Φεβρουάρο του 2011 όταν ο Σερβάας Ντερούζ είχε αναγγείλει -αντί της ελληνικής κυβέρνησης- ότι θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ) ο νυν επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν κύριος Ντέκλαν Κοστέλο ήταν αποκαλυπτικός:

«Ναι, ελάφρυνση χρέους θα γίνει» είπε, εφόσον τον Ιανουάριο η πρώτη αξιολόγηση επικυρώσει ότι όλα πάνε καλά, «αλλά θα δούμε το πόσο και το πώς», βάζοντας και έναν επιπλέον όρο: «ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το Μνημόνιο».

Όπως ανέφερε ο κύριος Κοστέλο μιλώντας στην "Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας",   «μπορούμε να συζητήσουμε την ελάφρυνση για να αλλάξει το προφίλ του ελληνικού χρέους», είτε με μείωση επιτοκίων -όπως ήδη έχει συμβεί- είτε με παράταση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών.


«Μετά το 2022 θα υπάρχουν μαζεμένες μεγάλες ανάγκες πληρωμών» τόνισε, αλλά συμπλήρωσε ότι «σημασία έχει η εξυπηρέτηση του χρέους» (δηλαδή «όχι κούρεμα») και πως «πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν πολλοί παράγοντες» όπως πχ η διεθνής πορεία των επιτοκίων ή και «ότι η Ελλάδα θα τηρεί και θα εφαρμόζει πλήρως το Μνημόνιο».

 

Ουσιαστικά ο κύριος Κοστέλο αποκάλυψε ότι πρόθεση των δανειστών είναι η ελάφρυνση θα συνδυαστεί με όρους και προϋποθέσεις βάσει «Μνημονίου» υποχρεώσεων, κάτι που επιβεβαίωναν σε συνομιλίες τους αργότερα και άλλες πηγές των θεσμών.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και ενώ οι δανειστές θέλουν να δεσμεύσουν τη χώρα πριν υποσχεθούν ελάφρυνση του χρέους, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συνεδρίασε χθες για να βάλει μπροστά τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής που θα προετοιμάσει τις διαβουλεύσεις για τη μείωση στο ελληνικό χρέος.

Όπως είπε στο συνέδριο του Economist ο κύριος Τσακαλώτος (χρησιμοποιώντας μια πανομοιότυπη αναφορά του με εκείνη που πριν ένα χρόνο έκανε και ο τότε υπουργός Οικονομικών, κύριος Γκίκας Χαρδούβελης) «έχει επέλθει μεταρρυθμιστική κόπωση» στην Ελλάδα και «πρέπει οι πολίτες να πάρουν ανάσα, να δουν μια ανταμοιβή και ένα φως στο τούνελ».

Πριν από όλα αυτά όμως, οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, για να κλείσει έως τις 11 Δεκεμβρίου το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτουμένων, στα οποία ο κύριος Κοστέλο ενέταξε μεταξύ άλλων την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την δημιουργία της Task Force για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο και τα εργασιακά.

Πηγές των θεσμών μάλιστα τόνιζαν πως το απώτατο όριο έγκρισης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, που συνοδεύεται από τα παραπάνω μέτρα, θεωρείται πρακτικά η 31η Δεκεμβρίου και, πέραν αυτής, η δόση κινδυνεύει να χαθεί αφού, σε περίπτωση καθυστέρησης,  θα απαιτηθούν πολύπλοκες διαδικασίες και τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, που θα πρέπει να περάσει από εγκρίσεις και τα ξένα κοινοβούλια.

Αρνητικός εμφανίστηκε πάντως ο κύριος Ντέκλαν Κοστέλο στην πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μην πληγούν πιο βαριά οι συντάξεις. Τόνισε ότι «προφανώς η είναι αντικίνητρο στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αλλά πρέπει να δούμε το σύνολό της τη μεταρρύθμιση, όπως θα δούμε και τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων», βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για μετάθεση των βαρών από το συνταξιοδοτικό σε νέους φόρους και εισφορές.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ