2015-12-03 17:57:38
Φωτογραφία για Ερώτηση του κ. Ν. Δένδια στη Βουλή για την απειλή αποβολής της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν
Μέσα σε λίγους μήνες από τους ‘λεονταρισμούς’ της Κυβέρνησης ότι, τάχα, θα έστελλε τους μετανάστες, ανεξέλεγκτα, έως το Βερολίνο, η χώρα ευρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή αποβολής της από τη ζώνη Σένγκεν, ενδεχόμενο που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για το κύρος της, την οικονομία και τα δικαιώματα των πολιτών σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία τους εντός της Ε.Ε.

Απειλή εδραζόμενη στην αδυναμία να φυλάξει τα σύνορά της, δηλ. τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, και στη συνεπακόλουθη κριτική των ευρωπαίων εταίρων, όπως ασκείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.α.

Αυτά επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας (ΝΔ), προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, καλώντας την Κυβέρνηση να προστατεύσει το κύρος της χώρας και τα δικαιώματα των πολιτών, τηρώντας τις υποχρεώσεις της από τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και διεκδικώντας την ανάληψη, εκ μέρους της Τουρκίας, συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.


Δειτε το κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 03.12.2015

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς:

κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα:  Απειλή αποβολής της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν

Η ανερμάτιστη πολιτική της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα, η απώλεια της εμπιστοσύνης και η απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτει τη χώρα ενώπιον του κινδύνου αποβολής της από τη ζώνη Σένγκεν, καθώς επιπλήττεται ακόμη και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «δεν θέλει και δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της». Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ισοδυναμούσε με αποστέρηση των ιδιωτών και επιχειρήσεων μιας θεμελιώδους παραμέτρου της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός των συνόρων της, με οδυνηρές συνέπειες για το κύρος της χώρας, τον τουρισμό, τα δικαιώματα των πολιτών της.

Σε αυτό το σημείο, δυστυχώς, οδήγησε τη χώρα η πολιτική των ανοικτών συνόρων της Κυβέρνησης, η παράλυση του συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης των εισερχόμενων μεταναστών, οι ‘λεονταρισμοί’ ότι θα έστελλε, τάχα, ανεξέλεγκτα τους μετανάστες έως το Βερολίνο: Mε τη συμφωνία των Βρυξελλών της 25.10.2015 για τη μεταναστευτική διαδρομή στα δυτικά Βαλκάνια, η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να περιορίσει τη δευτερογενή μετακίνηση μεταναστών, δηλ. την κίνησή τους προς την κεντρική Ευρώπη, να συνεργασθεί με την “Frontex” για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του έτους 30.000 + 20.000 θέσεις υποδοχής.

Περαιτέρω, τα συμπεράσματα της Ευρω-τουρκικής Συνόδου της 29.11.2015 για τη μετανάστευση στις Βρυξέλλες δεν παρέχουν ασφαλή εχέγγυα για την αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας στο κρίσιμο ζήτημα του περιορισμού των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, καθώς δεν συνδέονται με μετρήσιμα κριτήρια. Αντιθέτως, η Τουρκία λαμβάνει μια σαφώς προσδιορισμένη οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. ύψους 3 δισ. €, η οποία, μάλιστα, δεν αναφέρεται από ποια ταμεία θα χρηματοδοτηθεί και αν θα προκαλέσει μείωση των απολήψεων της χώρας μας από τα Ταμεία Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και Ασύλου, Μετανάστευσης & Ενσωμάτωσης (AMIF).

Κατόπιν τούτων,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

α) Με ποια στρατηγική συμμετείχε η Κυβέρνηση της χώρας στις συνόδους των Βρυξελλών της 25.10.2015 και 29.11.2015;

β) Πως εξυπηρετείται η ανάγκη ελέγχου και αποτροπής, εκ μέρους της Τουρκίας, των μεταναστευτικών κινήσεων προς τη χώρα μας, αλλά και της επανεισδοχής των παρανόμων μεταναστών;

γ) Πως προστατεύεται το κύρος της χώρας μας, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της από τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, ώστε να αντιμετωπιστεί η κριτική που δέχεται εντός της Ε.Ε. και φθάνει έως την απειλή αποβολής της από τη ζώνη Σένγκεν;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ